Διορθώνονται οι ενημερώσεις προγράμματος οδήγησης υλικού Buggy των Windows 10

Το Windows Update δεν ενημερώνει απλώς αυτόματα το λειτουργικό σύστημα Windows 10 — ενημερώνει αυτόματα και τα προγράμματα οδήγησης υλικού. Αυτό οδήγησε σε πολλά σφάλματα, αλλά η Microsoft κάνει βελτιώσεις—και κάνει ορισμένες από αυτές τις ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης προαιρετικές.

Πώς τα Windows 10 έχουν ενημερώσει τα προγράμματα οδήγησης σας

Πολλά έχουν γραφτεί για τις αυτόματες ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος των Windows 10, αλλά τα προγράμματα οδήγησης υλικού συχνά παραβλέπονται. Οι κατασκευαστές συσκευών μπορούν να ανεβάζουν νέες εκδόσεις των προγραμμάτων οδήγησης στο Windows Update και τα Windows 10 τα εγκαθιστούν αυτόματα όταν είναι διαθέσιμα.

Τα προγράμματα οδήγησης υλικού ενδέχεται να περιέχουν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας ή σφάλματα που οδηγούν σε σοβαρή αστάθεια του λειτουργικού συστήματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενημερώνουν τα προγράμματα οδήγησης υλικού με μη αυτόματο τρόπο και οι περισσότεροι κατασκευαστές υπολογιστών έχουν τρομερά βοηθητικά προγράμματα ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης. Γι’ αυτό τα Windows παρέχουν προγράμματα οδήγησης υλικού και τις ενημερώσεις τους μέσω του Windows Update.

Αυτό καθιστά επίσης δυνατή την εγκατάσταση των Windows 10 σε έναν νέο υπολογιστή χωρίς να αναζητάτε τα περισσότερα προγράμματα οδήγησης υλικού—τα Windows θα βρίσκουν και θα εγκαθιστούν αυτόματα τα σχετικά προγράμματα οδήγησης.

Σφάλματα, Σφάλματα, Σφάλματα

Δυστυχώς, κατά καιρούς, αυτή η διαδικασία αυτόματης ενημέρωσης οδήγησε σε σφάλματα. Ακολουθούν μερικά μόνο παραδείγματα. Τα ακόλουθα προγράμματα οδήγησης εγκαταστάθηκαν αυτόματα από το Windows Update, με αποτέλεσμα το υλικό να σπάσει ξαφνικά χωρίς προφανή λόγο:

Τον Μάρτιο του 2017, η Microsoft κυκλοφόρησε ένα πρόγραμμα οδήγησης συσκευής που παραβίασε το πρωτόκολλο MTP που χρησιμοποιείται από τηλέφωνα Android, συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων και άλλες φορητές συσκευές. Δεν θα εμφανίζονταν στην Εξερεύνηση αρχείων μέχρι να πραγματοποιήσετε μια διαδικασία 13 βημάτων στη Διαχείριση Συσκευών για να αναιρέσετε τη ζημιά.
Τον Οκτώβριο του 2018, η Microsoft κυκλοφόρησε μια ενημέρωση προγράμματος οδήγησης ήχου Intel που διέκοψε την αναπαραγωγή ήχου σε ορισμένα συστήματα. Η Microsoft είπε ότι η ενημέρωση του προγράμματος οδήγησης ήχου “προωθήθηκε εσφαλμένα στις συσκευές”.
Ένα μήνα αργότερα, η Microsoft κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη έκδοση προγράμματος οδήγησης γραφικών Intel που διέκοψε την αναπαραγωγή ήχου σε άλλα συστήματα. Η Microsoft είπε ότι η Intel είχε κυκλοφορήσει λάθος εκδόσεις των προγραμμάτων οδήγησης οθόνης στους κατασκευαστές υπολογιστών.
Τον Φεβρουάριο του 2016, ο κατασκευαστής chip FTDI χρησιμοποίησε το Windows Update για να προωθήσει μια ενημερωμένη έκδοση εντόπισε και απενεργοποίησε τα πλαστά τσιπ με πρότυπο το σχεδιασμό του. Σίγουρα, ήταν πλαστά — αλλά η FTDI χρησιμοποιούσε τις αυτόματες ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης του Windows Update για να σπάσει το κατά τα άλλα λειτουργικό υλικό που κάποιοι είχαν εξαπατηθεί να αγοράσουν. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η FTDI χρησιμοποίησε το Windows Update για να επιτεθεί σε απομιμήσεις. Το 2014, η FTDI χρησιμοποίησε το Windows Update για να προωθήσει ένα πρόγραμμα οδήγησης που στην πραγματικότητα «τούβλο” το πλαστό υλικό, καθιστώντας το μη λειτουργικό.

  Πώς να επεξεργαστείτε την αυτόματη διόρθωση και το λεξικό στα Windows 10

Ανέκδοτα, έχουμε ακούσει για πολλές άλλες περιπτώσεις αυτόματων ενημερώσεων προγραμμάτων οδήγησης που προκαλούν όλεθρο σε συστήματα που λειτουργούν σωστά. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα που θυμόμαστε.

Θα ήταν ωραίο εάν αυτές οι ενημερώσεις έλαβαν καλύτερη δοκιμή και ορισμένες από αυτές ήταν προαιρετικές. Η Microsoft κάνει ακριβώς αυτό με ορισμένες πρόσφατες αλλαγές.

Ετοιμαστείτε για προαιρετικές ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης

Η Microsoft επιτρέπει πλέον στους κατασκευαστές προγραμμάτων οδήγησης να επισημαίνουν ορισμένες ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης ως “Μη αυτόματες” και όχι ως “Αυτόματες” κατά τη μεταφόρτωσή τους στο Windows Update. Αυτή η νέα επιλογή ήταν διατίθενται στους κατασκευαστές στις 19 Φεβρουαρίου 2020.

  Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο κατά την εκκίνηση στα Windows 10

Ξεκινώντας με την επερχόμενη ενημέρωση του 2004 των Windows 10, γνωστή και ως 20H1 και αναμένεται την άνοιξη του 2020, αυτά τα προγράμματα οδήγησης θα είναι διαθέσιμα πίσω από έναν νέο σύνδεσμο «Προβολή προαιρετικών ενημερώσεων» στην οθόνη Ρυθμίσεις του Windows Update.

Αυτή η οθόνη θα σας εμφανίσει προαιρετικές ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης για το υλικό του υπολογιστή σας. Διαβάζει “Εάν έχετε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, ένα από αυτά τα προγράμματα οδήγησης μπορεί να βοηθήσει. Διαφορετικά, οι αυτόματες ενημερώσεις θα διατηρούν ενημερωμένα τα προγράμματα οδήγησης.” Με άλλα λόγια, η Microsoft ενθαρρύνει τους περισσότερους ανθρώπους να μην ασχοληθούν με αυτές τις ενημερώσεις.

Σημαντικές ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης με διορθώσεις ασφαλείας και ενημερώσεις κώδικα για άλλα σοβαρά σφάλματα θα εξακολουθούν να επισημαίνονται ως “αυτόματες” και θα εγκαθίστανται αυτόματα από το Windows Update.

Όλες οι αυτόματες ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης θα αποκτήσουν αργή διάθεση

της Microsoft ανακοίνωση λέει ότι όλοι οι συνεργάτες της θα μπορούν πλέον να επισημαίνουν τις ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης υλικού ως “αυτόματες”. Στην αρχή, αυτό ακούγεται λίγο αμφισβητήσιμο – χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερες αυτόματες ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης υλικού;

Ωστόσο, φαίνεται ότι η Microsoft πρόκειται να κάνει πολύ περισσότερες δοκιμές αυτών των προγραμμάτων οδήγησης. Όταν μια νέα έκδοση προγράμματος οδήγησης επισημαίνεται ως “αυτόματη”, θα κυκλοφορήσει σιγά σιγά σε υπολογιστές με Windows 10 με “throttling”, όπως ακριβώς είναι οι σημαντικές ενημερώσεις για τα Windows 10. Μόνο ένας μικρός αριθμός χρηστών υπολογιστή λαμβάνουν την ενημέρωση αρχικά. Η Microsoft μπορεί να εντοπίσει αυτόματα προβλήματα και να διακόψει την κυκλοφορία. Το Windows Update δεν θα προσφέρει μόνο αυτόματα την ενημέρωση του προγράμματος οδήγησης σε όλους τους υπολογιστές.

  Πώς να εκτελείτε παιχνίδια πιο ομαλά, καθαρίζοντας τη λίστα αναμονής μνήμης στα Windows 10

Ο Kevin Tremblay της Microsoft εξηγεί πώς αυτό θα κάνει τις ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης λιγότερο προβληματικές σε ένα σχόλιο στην Τεχνική Κοινότητα της Microsoft:

Όλα τα προγράμματα οδήγησης που δημοσιεύονται ως αυτόματα υπόκεινται σε πτήση οδηγού και σταδιακή διάθεση. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, εξετάζουμε την τηλεμετρία γύρω από την απόδοση του οδηγού και τις επιπτώσεις της στη συνολική υγεία του συστήματος. Αντιλαμβανόμαστε πολλά προβλήματα προγραμμάτων οδήγησης με αυτόν τον τρόπο προτού φτάσουν στη βάση χρηστών των Windows. Από την οπτική γωνία του τελικού χρήστη πιστεύουμε ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την παροχή οδηγών υψηλότερης ποιότητας (σταθερής, απόδοσης) και καλύτερη δυνατότητα παραμονής ενημερωμένοι.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς πόσα προγράμματα οδήγησης υλικού περνούσαν από αυτήν τη σταδιακή διαδικασία πριν από την αλλαγή του Φεβρουαρίου 2020. Ωστόσο, σίγουρα δεν ήταν όλοι. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2019 στην πύλη Hardware Dev Center της Microsoft για κατασκευαστές υλικού λέει “Τελικά, όλα τα προγράμματα οδήγησης που υποβάλλονται στο Windows Update θα περάσουν από σταδιακή διάθεση”. Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένες ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης προωθήθηκαν αμέσως σε όλες τις ισχύουσες συσκευές χωρίς τη διαδικασία σταδιακής διάθεσης.

Η Microsoft παλεύει με τα σφάλματα των Windows 10

Η Microsoft εξακολουθεί να παλεύει με σφάλματα—απλώς δείτε το πρόσφατο σφάλμα σε μια ενημέρωση ασφαλείας που προκαλεί την εξαφάνιση των αρχείων των χρηστών.

Ωστόσο, συνολικά, η Microsoft κάνει τις ενημερώσεις των Windows 10 πιο σταθερές. Η ενημέρωση Νοεμβρίου 2019 των Windows 10 ήταν η καλύτερη μέχρι τώρα και η Microsoft δίνει στην επερχόμενη ενημέρωση του 2004 μια μακρά περίοδο δοκιμής σφαλμάτων αυτήν τη στιγμή.

Οι ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης δεν θα γίνουν χωρίς σφάλματα από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά η απαίτηση για ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης να περάσουν από τη σταδιακή διαδικασία δοκιμών είναι ένα λογικό βήμα που θα βελτιώσει τα πράγματα.