Διαφορά μεταξύ IPv4 και IPv6

Προτού κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ IPv4 και IPv6, θα πρέπει να γνωρίζετε το Πρωτόκολλο Διαδικτύου (IP) ή τη διεύθυνση IP. Είναι ένας μοναδικός κωδικός για την επικοινωνία των συσκευών στο Διαδίκτυο. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν δύο εκδόσεις πρωτοκόλλου Διαδικτύου, που ονομάζονται IP έκδοση 4 και IP έκδοση 6. Το IPv4 εισήχθη στο κοινό το 1980 αλλά τέθηκε σε ισχύ μετά το 1989 όταν ο Sir Tim Berners-Lee εφηύρε τον Παγκόσμιο Ιστό. Το IPv6 βρισκόταν στην αρχική φάση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης το 1998, ενώ τέθηκε σε ισχύ το 2017. Αν και υπάρχουν διάφορα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να μπερδεύονται μεταξύ του IPv4 και του IPv6. Σε αυτό το άρθρο, ας διερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα του IPv6 έναντι των παραδειγμάτων IPv4 και IPv4 v/s IPv6.

Διαφορά μεταξύ IPv4 και IPv6

Εδώ, δείξαμε τη διαφορά μεταξύ των πρωτοκόλλων IPv4 και IPv6 λεπτομερώς.

Τι είναι το Πρωτόκολλο Διαδικτύου;

Το Πρωτόκολλο Διαδικτύου είναι μια μέθοδος μεταφοράς δεδομένων από έναν υπολογιστή σε άλλο μέσω Διαδικτύου. Χρησιμοποιεί ένα σύνολο κανόνων για τη δρομολόγηση των πληροφοριών από τον κεντρικό υπολογιστή για να ταξιδέψει μέσω των δικτύων για να φτάσει στον υπολογιστή προορισμού. Τα δεδομένα που αποστέλλονται από τον κεντρικό υπολογιστή αναλύονται σε μικρότερα μέρη που ονομάζονται πακέτα. Κάθε πακέτο περιλαμβάνει τις πληροφορίες IP του υπολογιστή προορισμού. Οι πληροφορίες IP ονομάζονται διεύθυνση IP, που εκχωρείται από το Διαδίκτυο για να αναγνωρίζει μοναδικά τις συσκευές.

Τύποι πρωτοκόλλων Διαδικτύου

Τα παρακάτω είναι τα είδη πρωτοκόλλων Διαδικτύου:

  • IP (Internet Protocol): Το Πρωτόκολλο Διαδικτύου είναι ένα σύνολο κανόνων που επιτρέπουν στους υπολογιστές να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το πρωτόκολλο IP διασφαλίζει ότι εκχωρείται στον υπολογιστή ένας συγκεκριμένος σειριακός αριθμός που ονομάζεται διεύθυνση IP. Το πρωτόκολλο IP έχει δύο εκδόσεις: IPv4 και IPv6. Η διαφορά μεταξύ IPv4 και IPv6 είναι αυτό που θα διαβάσετε περαιτέρω στο άρθρο.

  • TCP (Transfer Control Protocol): Το πρωτόκολλο ελέγχου μεταφοράς διασπά τα δεδομένα σε μικρότερα μέρη που ονομάζονται πακέτα και τα ανταλλάσσει μέσω του Διαδικτύου. Εξασφαλίζει επίσης ότι τα πακέτα έχουν πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα προέλευσης, τον προορισμό και τη σειρά των δεδομένων. Το TCP ταξινομείται περαιτέρω σε τέσσερα επίπεδα. Πρώτα είναι το επίπεδο εφαρμογής, το οποίο διασφαλίζει ότι τα δεδομένα λαμβάνονται με την ίδια μορφή που στάλθηκαν από τη διεύθυνση κεντρικού υπολογιστή. Δεύτερον, το επίπεδο μεταφοράς είναι υπεύθυνο για την ομαλή μεταφορά δεδομένων από τον κεντρικό υπολογιστή στον υπολογιστή προορισμού. Φροντίζει επίσης να επιδιορθώνει σφάλματα και να ελέγχει τη ροή των δεδομένων. Το τρίτο είναι το Internet Layer, το οποίο περνά τα πακέτα από τον κεντρικό υπολογιστή στον υπολογιστή προορισμού συνδέοντας ανεξάρτητα δίκτυα. Τέταρτο είναι το Network Access Layer, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη σύνδεση των υπολογιστών στο δίκτυο.

  • UDP (User Data Protocol): Το πρωτόκολλο δεδομένων χρήστη είναι χωρίς σύνδεση και αναξιόπιστο. Εφόσον δεν υπάρχει σύνδεση, δεν υπάρχει σύστημα που να διασφαλίζει τη λήψη των δεδομένων. Μπορεί να μετακινήσει μόνο μια μικρή ποσότητα δεδομένων κάθε φορά. Περιέχει τις διευθύνσεις του κεντρικού υπολογιστή και του υπολογιστή προορισμού για τη μεταφορά των δεδομένων στο σωστό σημείο.

  • POP3 (Post Office Protocol Version 3): Το POP3 αποτελείται από δύο πράκτορες πρόσβασης μηνυμάτων (τον πελάτη και τον διακομιστή). Βοηθά στη διαχείριση και λήψη αλληλογραφίας από το γραμματοκιβώτιο.

  • SMTP (Simple Mail Transfer Protocol): Το Simple Mail Transfer Protocol έχει σχεδιαστεί κυρίως για την αποστολή αλληλογραφίας. Αυτό το πρωτόκολλο λειτουργεί σε ένα σύνολο κανόνων με δύο προγράμματα, την αποστολή και τη λήψη αλληλογραφίας μέσω Διαδικτύου.

  • FTP (File Transfer Protocol): Το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων επιτρέπει τη μεταφορά διαφόρων τύπων αρχείων από τον κεντρικό υπολογιστή στον υπολογιστή προορισμού. Αυτά τα αρχεία μπορεί να είναι κείμενο, πολυμέσα, έγγραφα και προγράμματα.

  • HTTP (Hyper Text Transfer Protocol): Το HTTP είναι ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά δεδομένων ειδικής μορφής μέσω του Διαδικτύου, μέσω του Παγκόσμιου Ιστού (www), που συνδέει άλλα δεδομένα όπως κείμενο ή εικόνες. Εξασφαλίζει τη σωστή δόμηση και μεταφορά δεδομένων. Καθορίζει επίσης τις διάφορες ενέργειες που απαιτούνται ως απόκριση στις εντολές που δίνει ο χρήστης στο πρόγραμμα περιήγησης Ιστού.

  • HTTPS (Ασφαλές πρωτόκολλο μεταφοράς κειμένου): Το HTTPS είναι μια εκτεταμένη έκδοση του HTTP. Αυξάνει την ασφάλεια επικοινωνίας μέσω ενός δικτύου με το πιστοποιητικό Secure Socket Layer και Transport Layer Security. Απαιτείται σε περιπτώσεις όπου οι χρήστες πρέπει να κοινοποιήσουν εμπιστευτικά στοιχεία.

  • TELNET (Terminal Network): Το πρωτόκολλο Terminal Network επιτρέπει τη σύνδεση ενός συστήματος με ένα άλλο μέσω δικτύου. Ο κεντρικός υπολογιστής ονομάζεται τοπικός υπολογιστής, ενώ ο υπολογιστής προορισμού ονομάζεται απομακρυσμένος υπολογιστής. Αυτό το πρωτόκολλο βοηθά στη σύνδεση στον υπολογιστή προορισμού μέσω του κεντρικού υπολογιστή.

Τι είναι η διεύθυνση IP;

Η διεύθυνση IP είναι ένας μοναδικός αριθμός που παρέχεται στις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο για να συνδεθούν στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, 192. 168. 293. 10.

Αυτές οι διευθύνσεις μπορεί να είναι οι ίδιες για άτομα που συνδέονται μέσω ενσύρματων συνδέσεων ή του μόντεμ σε χώρο εργασίας ή σπίτι. Αλλά διαχωρίζεται μέσω NAT ή National Address Translation κατά την πρόσβαση σε δημόσιες διευθύνσεις. Το μόντεμ/δρομολογητής λειτουργεί σαν NAT σε αυτές τις διευθύνσεις IP. Διαχωρίζει την ταυτότητα της συσκευής και ανταποκρίνεται στις συσκευές διαφορετικά όταν θέλουν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο που είναι συνδεδεμένο σε αυτήν. Πριν μάθουμε IPv4 vs IPv6, ας δούμε εν συντομία τον ορισμό.

Τι είναι το IPv4;

Το IPv4, ή το πρωτόκολλο Διαδικτύου έκδοση 4, ήταν αρχικά η πρώτη έκδοση του Διαδικτύου για δημόσια χρήση για πρόσβαση στον Ιστό, ενώ λάμβανε έναν μοναδικό κωδικό για τη διασφάλιση ταυτότητας για περιήγηση σε οτιδήποτε. Είναι ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται σε δίκτυα επιπέδου σύνδεσης με μεταγωγή πακέτων, πράγμα που σημαίνει ότι έχει σχεδιαστεί για χρήσεις ethernet.

Το IPv4 χρησιμοποιεί μια αριθμητική τιμή για να εκχωρήσει την ταυτότητα του χρήστη στον ιστό. Το IPV4 χρησιμοποιεί 32-bit για να αποθηκεύσει τη διεύθυνσή του, η οποία φτάνει στο 232, το οποίο φτάνει σε ένα τεράστιο αριθμό 4,3 δισεκατομμυρίων διευθύνσεων (ή 4294967296 για την ακρίβεια).

Τι είναι το IPv6;

Εικόνα του Gerd Altmann από την Pixabay

Το IPv6 είναι ένα νέο πρωτόκολλο με νέες προηγμένες δυνατότητες για τη χρήση του Διαδικτύου και την επίλυση του προβλήματος εξάντλησης της διεύθυνσης IP που παρουσιάστηκε στο IPv4. Το IPv6 είναι μια διεύθυνση IP 128-bit που υποστηρίζει 2128 διευθύνσεις στον υπολογισμό, γεγονός που οδηγεί σε άπειρο αριθμό διευθύνσεων IP που είναι δεκαεξαδικοί διαχωρισμένοι με άνω και κάτω τελείες (:).

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ IPv4 και IPv6;

Έχει περάσει καιρός τώρα και οι ISP (Internet Service Providers) αναγκάζουν τους χρήστες να χρησιμοποιούν IPv6 για ομαλές και σταθερές συνδέσεις μέσω του καναλιού δρομολόγησης. Ο χρήστης δεν γνωρίζει εάν χρησιμοποιεί IPv4 ή IPv6. Για να προσδιορίσετε τη διαφορά μεταξύ των διευθύνσεων IPv4 και IPv6, εδώ είναι ένα παράδειγμα IPv4 v/s IPv6.

  • IPv4: 192.168.27.12
  • IPv6: 2001:4860:4860:0:0:0:0:8888

Για να συγκρίνετε τη διαφορά μεταξύ IPv4 και IPv6, μπορείτε να τα μεταγλωττίσετε σε ένα γράφημα.

IPv4
IPv6
Μήκος διεύθυνσης 32 bit
Μήκος διεύθυνσης 128 bit
Διεύθυνση 4,3 δισεκατομμυρίων
340 undecillion διεύθυνση
Αριθμητική διεύθυνση
Δεκαεξαδική διεύθυνση
Χρησιμοποιείται για unicast, multicast και μετάδοση
Χρησιμοποιείται για unicast, anycast και multicast
Μέγεθος πακέτου: 576 byte
Μέγεθος πακέτου: 1208 byte
0 έως 255 στον αριθμό
0 έως FFFF
Διαχωρίζεται με μια τελεία (.)
Διαχωρίζονται με άνω και κάτω τελεία (:)
Αποτελείται από 4 οκτάδες και 8 μπιτ
Αποτελείται από 8 οκτάδες και 16 bit
Κατάλληλο με υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές
Πιο συμβατό με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας
Περιορισμένο ωφέλιμο φορτίο λόγω ξεπερασμένου πρωτοτύπου
Μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο (χωρητικότητα μεταφοράς πακέτων)
Παράδειγμα: 192.168.27.12
Παράδειγμα: 2001:4860:4860:0:0:0:0:8888

Πλεονεκτήματα του IPv6 έναντι του IPv4

Αφού μάθουμε ποια είναι η διαφορά μεταξύ IPv4 και IPv6, ας δούμε τα πλεονεκτήματα του IPV6 έναντι του IPv4. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν IPv4 λόγω προβλημάτων συμβατότητας, ίσως λόγω του παρόχου δικτύου ή του παλαιότερου συστήματος που κάθεται στη γωνία. Το IPv4 λειτουργούσε από την εποχή των καλωδίων LAN και ήταν πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να αντέξουν οικονομικά την τεχνολογία για ασύρματη σύνδεση. Όμως, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός για τη μαζική παραγωγή ήταν στο αποκορύφωμά του, οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι το Διαδίκτυο ήταν κυρίαρχο και στράφηκαν σε έναν ψηφιακό τρόπο ζωής μετά από αυτό. Έχουμε πολλά πλεονεκτήματα και ας τα ελέγξουμε πρώτα.

  • Το IPv6 δεν χρειάζεται NAT (Μετάφραση διεύθυνσης δικτύου) για πρόσβαση στον Ιστό.
  • Διαθέτει απεριόριστες διευθύνσεις IP.
  • Υπάρχει μια καλή επιλογή για τη σήμανση ροής (Ποιότητα υπηρεσίας).
  • Παρέχει αυτόματη ρύθμιση παραμέτρων για συσκευές.
  • Επίσης, διαθέτει αυτόματο έλεγχο ταυτότητας και πιστοποιητικό απορρήτου.
  • Είναι καλό για multicast δρομολόγηση.
  • Επιπλέον, έχει βελτιωμένη κινητικότητα και σταθερή σύνδεση.
  • Το IPv6 είναι πιο συμβατό με κινητές συσκευές.
  • Οι ιστότοποι εκκινούν 5% πιο γρήγορα σε σύγκριση με το IPv4.
  • Για αντιστοίχιση, το IPv6 χρησιμοποιεί NDP (Neighbor Discovery Protocol) στη διεύθυνση MAC.
  • Δεν έχει πεδίο αθροίσματος ελέγχου.

Στατιστικά IPv6

Καθώς η νεότερη έκδοση κυκλοφόρησε στο κοινό, οι άνθρωποι τείνουν πλέον να χρησιμοποιούν μεμονωμένες IP για την εργασία τους για να αποφύγουν τα cluster. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Google, η χρήση του IPv6 έχει αυξηθεί κατά 36,85% έως τις 25 Οκτωβρίου 2022 από 0,14% στις 4 Σεπτεμβρίου 2008. Δείχνει ότι οι ISP βοηθούν τις αλλαγές να πραγματοποιηθούν αλλά αργά.

Εικόνα από Google IPv6 Adoption

Καθώς οι χώρες προετοιμάζονται για το IPv6, το Web 3.0 βρίσκεται υπό ανάπτυξη από εταιρείες τεχνολογίας (NFT, Gaming, Crypto).

Εικόνα από Υιοθέτηση IPv6 Google ανά χώρα

Αφού εξετάσετε τις διαφορές και τα πλεονεκτήματα, διαβάστε περαιτέρω για να μάθετε τι είναι καλύτερο IPv4 ή IPv6.

Τι είναι καλύτερο IPv4 ή IPv6;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι απαραίτητα απλή, παρόλο που έχουμε συζητήσει πολλά πλεονεκτήματα του IPv6 έναντι του IPv4. Για να αποφασίσετε ποιο είναι καλύτερο IPv4 ή IPv6, πρέπει να κατανοήσετε τις απαιτήσεις σας και τις απαιτήσεις του δικτύου σας. Εάν συνδέεστε σε συσκευές που χρησιμοποιούν κυρίως διευθύνσεις IPv4, θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσετε διευθύνσεις IPv4. Μπορεί επίσης να είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε διευθύνσεις IPv4 εάν εστιάζετε μόνο στις τρέχουσες απαιτήσεις σας και δεν σκέφτεστε τη μακροπρόθεσμη επέκταση του δικτύου σας. Συνολικά, το IPv6 είναι καλύτερο, ταχύτερο, πιο ασφαλές και πιο τεχνολογικά προηγμένο. Έχει και περισσότερες δυνατότητες.

Επίσης, προσθέτοντας στα σημεία, η διεύθυνση IP θα είναι αυτόματη ενεργοποίηση και παραχώρηση στη συσκευή σας όταν είναι συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο ανάλογα με την κατάσταση στην οποία ζείτε ή τις υπηρεσίες που επιλέγετε.

IPv4 και IPv6 Μαζί

Παρά τη διαφορά μεταξύ IPv4 και IPv6, και τα δύο συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται. Και οι δύο εκδόσεις IP έχουν αρκετά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Υπάρχουν επίσης πλεονεκτήματα στη χρήση τους μαζί. Σε αυτήν την προσέγγιση, οι υπολογιστές και οι δρομολογητές εκτελούν και τα δύο πρωτόκολλα. Οι μεγάλοι προμηθευτές δικτύου υποστηρίζουν αυτό το είδος προσέγγισης. Ονομάζεται δίκτυο διπλής στοίβας. Η δημιουργία σήραγγας και η μετάφραση διευθύνσεων δικτύου είναι άλλες προσεγγίσεις όπου η χρήση και των δύο διευθύνσεων IP έχει αποδειχθεί ευεργετική.

Ποιος χρησιμοποιεί το IPv6;

Όπως αναφέρει η Google, η παγκόσμια υλοποίηση του IPv4 είναι 34%. Στις ΗΠΑ λέγεται ότι είναι 46%. Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου και τα δίκτυα παρόχων είναι από τους πρώτους χρήστες του IPv6. Τεράστιες εταιρείες όπως η Google, η Yahoo, η Amazon, η Telcom και η Comcast έχουν στραφεί στην εφαρμογή Dual Stack, ενώ η Microsoft, το CERNET και η T-Mobile έχουν στραφεί στη χρήση IPv6. Ο προϋπολογισμός, η πολυπλοκότητα και ο χρόνος είναι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αποφασίσετε να μεταναστεύσετε.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Q1. Το IPv4 εξακολουθεί να χρησιμοποιείται;

Απ. Ως μέρος της συζήτησης IPv4 έναντι IPv6, πρέπει να γνωρίζετε τη χρήση του IPv4. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το IPv4 είναι στα πρόθυρα εξάντλησης. Δεν έχει εξαντληθεί πλήρως και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται λόγω της συμβατότητάς του. Οι διευθύνσεις IPv4 πωλούνται και επαναχρησιμοποιούνται. Δεν υπάρχει επίσημος τερματισμός λειτουργίας των διευθύνσεων IPv4. Παρόλο που γίνονται μεταβάσεις στο IPv6, πολλοί ιστότοποι έχουν αναβαθμίσει τη διαχείριση του συστήματος για το IPv6.

Ε2. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ DNS και IP;

Απ. Η διεύθυνση IP ή η διεύθυνση πρωτοκόλλου Διαδικτύου είναι απλώς ένας αριθμός που έχει εκχωρηθεί στη συσκευή σας για τη σύνδεση της στον Ιστό, αλλά το DNS είναι Υπηρεσία Ονομάτων Τομέα που μεταφράζει το αλφαβητικό όνομα στη διεύθυνση IP του ιστότοπου. Για παράδειγμα, το amazon.com είναι 54.192.0.0/16.

***

Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο ήταν χρήσιμο και ότι έχετε κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ IPv4 και IPv6. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλαίσιο σχολίων για να μας ενημερώσετε εάν έχετε απορίες ή προτάσεις σχετικά με οποιοδήποτε άλλο θέμα θέλετε να εργαστούμε την επόμενη φορά.

  14 καλύτερες εφαρμογές διαλείπουσας νηστείας που θα σας κρατήσουν σε φόρμα το 2022