Δημιουργήστε τον χάρτη ιστότοπου του ιστότοπού σας με αυτά τα 9 καλύτερα εργαλεία

Οι χάρτες ιστότοπου είναι ο δομικός χάρτης μιας ιστοσελίδας. Είναι ένα αρχείο που παρέχει πληροφορίες για διάφορες ιστοσελίδες στον ιστότοπο.

Όταν τα bots μιας μηχανής αναζήτησης ανιχνεύουν έναν ιστότοπο, ένα αρχείο χάρτη ιστότοπου χρησιμεύει για την πιο αποτελεσματική ευρετηρίαση των διαφόρων σελίδων ενός ιστότοπου. Προσφέρει στους κατόχους ιστοτόπων έναν τρόπο να κάνουν τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google να κατανοήσουν ποιες σελίδες είναι σημαντικές για τον ιστότοπο.

Επιπλέον, ένας χάρτης ιστότοπου παρέχει άλλες λεπτομέρειες, όπως διαθέσιμες εκδόσεις γλώσσας, πρόσφατες ενημερώσεις κ.λπ. Ένας χάρτης ιστότοπου μπορεί να δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας κατάλληλους δημιουργούς χαρτών ιστότοπου, τους οποίους θα συζητήσουμε περαιτέρω.

Ένας χάρτης ιστότοπου είναι ένα προσχέδιο του ιστότοπού σας δομημένο σε μορφή που μοιάζει με δέντρο. Καθορίζει τη σαφή σύνδεση μεταξύ των σελίδων του ιστότοπου, των δέντρων ιστοσελίδων και του άλλου περιεχομένου που υπάρχει στον ιστότοπο. Ένας χάρτης ιστότοπου παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο περιεχόμενο που υπάρχει στις σελίδες, όπως εικόνες, βίντεο, ειδήσεις κ.λπ. Για παράδειγμα:

  • Μια καταχώριση εικόνας στον χάρτη ιστότοπου περιλαμβάνει τη θέση των εικόνων που υπάρχουν σε μια ιστοσελίδα.
  • Μια καταχώριση βίντεο στον χάρτη ιστότοπου περιλαμβάνει τον χρόνο εκτέλεσης του βίντεο, τη βαθμολογία καταλληλότητας για την ηλικία κ.λπ.
  • Μια καταχώριση ειδήσεων στον χάρτη ιστότοπου περιλαμβάνει τον τίτλο της είδησης και την ημερομηνία δημοσίευσης.

Γιατί ο ιστότοπός σας χρειάζεται έναν χάρτη ιστότοπου;

Ας εξερευνήσουμε τώρα τους κορυφαίους λόγους που κάνουν έναν χάρτη ιστότοπου ένα απαραίτητο αρχείο για κάθε ιστότοπο.

Αποτροπή Αντιγραμμένου Περιεχομένου

Το ζήτημα του αντιγραμμένου περιεχομένου είναι το πιο απογοητευτικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο ιστότοπός σας. Ακόμα κι αν δημοσιεύσετε μοναδικό και πρωτότυπο περιεχόμενο, θα χάσετε την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης εάν οι ανταγωνιστές σας το χρησιμοποιήσουν για τον δικό τους ιστότοπο και το παρουσιάσουν ως δικό τους.

Οι μηχανές αναζήτησης, ωστόσο, μπορούν να προσδιορίσουν ποιο περιεχόμενο είναι πρωτότυπο και ποιο αντιγράφεται λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης στον χάρτη ιστότοπου. Για αυτό, μπορείτε να καθορίσετε την αρχική ημερομηνία δημοσίευσης οποιασδήποτε σελίδας στον χάρτη ιστότοπου. Αυτό θα εξαλείψει τον κίνδυνο η ιστοσελίδα σας να θεωρηθεί αντιγραμμένο περιεχόμενο.

Υποστήριξη σε προσπάθειες SEO

Μόλις ο ιστότοπός σας είναι έτοιμος και λειτουργεί, υπάρχει ανάγκη για προσπάθειες SEO για τη βελτίωση της προβολής του. Ένας χάρτης ιστότοπου βοηθά στην προσφορά ενημερωμένων πληροφοριών σε δημοσιευμένες σελίδες στις μηχανές αναζήτησης. Βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να ευρετηριάσουν τις τελευταίες αλλαγές στον ιστότοπό σας.

  Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των αρχείων PST και OST του Outlook;

Οι επαγγελματίες του SEO υποβάλλουν χάρτες ιστοτόπων XML ιστοτόπων στον webmaster της Bing και στο Google Search Console. Αυτή η υποβολή ξεκινά τη διαδικασία ανίχνευσης. Επιπλέον, προσθέτοντας έναν χάρτη ιστότοπου στον ιστότοπο, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι όλες οι σημαντικές σελίδες σας ευρετηριάζονται αμέσως μόλις δημοσιευτούν.

Ακόμα κι αν δεν υποβάλουμε τον χάρτη ιστότοπου στην κονσόλα αναζήτησης Google ή στον webmaster του Bing, αναζητούν τον χάρτη ιστότοπου σε ορισμένες τυπικές διευθύνσεις URL. Μερικά παραδείγματα χαρτών ιστότοπου που δείχνουν τη θέση του χάρτη ιστοτόπου XML στους ιστότοπους είναι:

  • abc.com/sitemap.xml
  • xyz.com/sitemap_index.xml

Βελτιωμένη κατάταξη για εικόνες και βίντεο

Με έναν χάρτη ιστότοπου, μπορείτε να βελτιώσετε την κατάταξη διαφόρων εικόνων και βίντεο που υπάρχουν στον ιστότοπο. Καθώς ένας χάρτης ιστότοπου αποτελείται από μεταδεδομένα σχετικά με τις εικόνες και τα βίντεο, τα μεταδεδομένα επιτρέπουν στις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν το περιεχόμενο των βίντεο και των εικόνων και να κατατάσσονται για σχετικά ερωτήματα αναζήτησης.

Είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε έναν ξεχωριστό χάρτη ιστότοπου για τα βίντεο που υπάρχουν στον ιστότοπο. Επίσης, προσθέστε μεταδεδομένα μαζί τους, όπως περιγραφή, τίτλος, τοποθεσία, πλήθος προβολών, κατηγορία, βαθμολογία κ.λπ.

Λεπτομέρειες σφάλματος ανίχνευσης

Καθώς υποβάλλετε έναν χάρτη ιστότοπου στο Google Search Console ή στο Bing Webmaster Tools, αυτά σας παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ανίχνευση. Δημιουργείται μια αναφορά σχετικά με την ανίχνευση διαφόρων διευθύνσεων URL του ιστότοπου. Εάν τα προγράμματα ανίχνευσης δεν μπορούν να ανιχνεύσουν κάποια από τις διευθύνσεις URL σας, η αναφορά περιλαμβάνει και αυτές τις πληροφορίες. Τα εργαλεία webmaster προσφέρουν επίσης προτάσεις για τη διόρθωση αυτών των σφαλμάτων. Ως εκ τούτου, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι όλες οι διευθύνσεις URL σας επισκέπτονται και ευρετηριάζονται σωστά από τις μηχανές αναζήτησης.

Ακολουθούν μερικοί από τους καλύτερους δημιουργούς χαρτών ιστότοπου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε έναν χάρτη ιστότοπου.

XML-Χάρτες ιστότοπου

Είτε θέλετε να δημιουργήσετε έναν χάρτη ιστότοπου XML, έναν χάρτη ιστότοπου με κείμενο ή έναν χάρτη ιστότοπου HTML, XML-Sitemaps.com είναι η καλύτερη επιλογή.

Για να δημιουργήσετε έναν χάρτη ιστότοπου, χρησιμοποιήστε αυτό το εργαλείο διαδικτυακά δωρεάν ή εγκαταστήστε ένα πρόσθετο χάρτη ιστοτόπου XML για την πλατφόρμα WordPress. Το καλύτερο μέρος αυτού του εργαλείου είναι ότι ειδοποιεί αυτόματα τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης για τις πιο πρόσφατες ιστοσελίδες. Έτσι, η ευρετηρίαση των τελευταίων εκδόσεων σελίδας έχει γίνει ευκολότερη.

Εκτός από το δωρεάν εργαλείο δημιουργίας χαρτών ιστότοπου, διατίθεται επίσης μια επαγγελματική έκδοση χάρτη ιστότοπου. Επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ιστοτόπων να υποβάλουν έναν χάρτη ιστότοπου από τον δικό τους διακομιστή. Μπορείτε επίσης να ενημερώσετε τον χάρτη ιστοτόπου σας σε μια επαγγελματική έκδοση χωρίς να τον ανεβάσετε ξανά στον ιστότοπο. Ο αριθμός των σελίδων που μπορούν να ευρετηριαστούν στην έκδοση pro είναι επίσης περισσότεροι.

  Κάντε ξανά το Mac σας νέο με ισχυρή βελτιστοποίηση – CleanMyMac

Lucidchart

Lucidchart είναι ένας άλλος καινοτόμος δημιουργός χαρτών ιστότοπου που βοηθά στην ανάδειξη των δομικών πτυχών του ιστότοπού σας. Με έναν οπτικό χάρτη ιστότοπου, μπορείτε εύκολα να παρουσιάσετε την ιεραρχία των σελίδων των χρηστών σας και να απλοποιήσετε την πλοήγηση στον ιστότοπο. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που προσφέρονται, όπως η χρήση πλήκτρων πρόσβασης για την προσθήκη διακλαδώσεων χάρτη ιστότοπου, βάθος σελίδας και άλλα.

Αποτελείται επίσης από μια βιβλιοθήκη σχημάτων χάρτη ιστότοπου από την οποία μπορείτε να επιλέξετε τα πρότυπα χαρτών ιστότοπου της επιλογής σας. Με ένα πρότυπο, μπορείτε να αρχίσετε να πλαισιώνετε τον χάρτη του ιστότοπού σας διαγραμματικά. Αυτό το εργαλείο ισχυρίζεται ότι προσφέρει μια προσέγγιση δημιουργίας χάρτη ιστότοπου που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του ιστότοπου σε μεγάλο βαθμό.

Χταπόδι

Χταπόδι είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή που σας επιτρέπει να δημιουργείτε οπτικούς χάρτες ιστότοπου για τους ιστότοπούς σας. Με αυτόν τον χάρτη ιστότοπου, μπορείτε να βοηθήσετε τους επισκέπτες σας να κατανοήσουν την ιεραρχία των ιστοσελίδων στον ιστότοπό σας.

Τα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν ένα κιτ wireframe χαμηλής πιστότητας που σας επιτρέπει να οπτικοποιήσετε τη δομή του ιστότοπού σας. Μπορείτε να εξαγάγετε τον χάρτη του ιστότοπού σας σε ένα διανυσματικό PDF υψηλής ποιότητας που μπορεί να εκτυπωθεί για συσκέψεις εκτός σύνδεσης και πολλά άλλα.

SureOak

SureOak είναι ένα άλλο φημισμένο δωρεάν εργαλείο δημιουργίας χαρτών ιστότοπου που σας βοηθά να δημιουργήσετε έναν χάρτη ιστοτόπου XML για τον ιστότοπό σας. Η διαδικασία που περιλαμβάνει η δημιουργία ενός χάρτη ιστότοπου είναι αρκετά απλή. Απλά πρέπει να εισαγάγετε το σύνδεσμο του ιστότοπού σας στο απαιτούμενο πεδίο.

Αυτό το εργαλείο θα αρχίσει να ανιχνεύει τις ιστοσελίδες σας με ένα μόνο κλικ. Μόλις ολοκληρωθεί η ανίχνευση, θα είναι έτοιμο ένα αρχείο XML το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε και να το ανεβάσετε στον ιστότοπο.

MySitemapGenerator

MySitemapGenerator είναι ένα δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο σχεδιασμού χαρτών ιστοτόπου που σας βοηθά να δημιουργήσετε δύο τύπους χαρτών ιστοτόπου. Αυτοί είναι ένας χάρτης ιστότοπου XML και ένας χάρτης ιστότοπου HTML.

Χρησιμοποιώντας αυτό, μπορείτε ακόμη και να δημιουργήσετε ροές RSS, ροές προϊόντων, χάρτες ιστότοπου εικόνων, διαδικτυακά podcast, ροές προϊόντων Google κ.λπ. Το MySitemapGenerator μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πλήρεις απαραίτητες προσαρμογές. Ισχυρίζονται ότι οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης ανιχνεύουν τους χάρτες ιστότοπου που δημιουργούν.

Χάρτης ροής

Χάρτης ροής είναι ένα άλλο εργαλείο που είναι αρκετά χρήσιμο για διάφορα έργα ανάπτυξης ιστού. Αυτό το εργαλείο μπορεί να δημιουργήσει αποτελεσματικά οπτικούς χάρτες ιστότοπου και να υποστηρίξει τον σχεδιασμό και τη διαχείριση αναπτυξιακών έργων. Προσφέρει μια διεπαφή δημιουργίας χαρτών ιστότοπου μεταφοράς και απόθεσης. Αυτό καθιστά πολύ βολικό τη δημιουργία της δομής του ιστότοπου και έτσι διευκολύνει την πλοήγηση στον ιστότοπο.

  Πώς να προσθέσετε το Ημερολόγιο Google στο Outlook

Αυτό το εργαλείο διαθέτει τη δυνατότητα αποθήκευσης αρχείων και δεδομένων με βάση τα συμφραζόμενα. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη χρήσης περισσότερων εργαλείων και λογισμικού ενώ παράλληλα διευκολύνει την επικοινωνία.

PowerMapper

PowerMapper είναι ένα εργαλείο δημιουργίας χάρτη ιστότοπου με ένα κλικ που σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τρεις τύπους χαρτών ιστότοπου:

  • Χάρτης ιστότοπου XML
  • Οπτικός χάρτης ιστότοπου
  • Χάρτης ιστότοπου HTML

Αυτό το διαδικτυακό εργαλείο μπορεί επίσης να επισημάνει ζητήματα συμβατότητας, παρέχοντας έτσι προτάσεις για τη βελτίωση της χρηστικότητας των χαρτών ιστότοπου.

Για οπτικούς χάρτες ιστότοπου, μπορείτε να έχετε πολλά στυλ εδώ, αλλά οι επιλογές προσαρμογής δεν είναι τόσο τεράστιες. Υπάρχουν δύο επιλογές εξόδου σε αυτό το εργαλείο, η μία είναι XML και η δεύτερη είναι CSV. Είναι αρκετά βολικό να ενσωματωθούν αυτές οι δύο επιλογές σε όλες τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης.

Δημιουργικά

Δημιουργικά είναι ένα οπτικό εργαλείο δημιουργίας χαρτών ιστότοπου ικανό να δημιουργήσει έναν χάρτη ιστότοπου οποιουδήποτε μεγέθους χωρίς καμία προσπάθεια. Έρχεται με δυνατότητες δημιουργίας έξυπνων οπτικών χαρτών ιστότοπου, όπως έξυπνα σχήματα, συντομεύσεις προγραμματισμού, συνδέσεις κ.λπ. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τη διαδικασία χωρίς προβλήματα.

Υπάρχουν περίπου 1000 δωρεάν πρότυπα χαρτών ιστότοπου υψηλής ποιότητας διαθέσιμα. Αυτά τα εργαλεία δημιουργούν αποτελεσματικά οπτικούς χάρτες ιστοτόπου που μπορούν να αντιπροσωπεύουν καθαρά την ιεραρχία ιστοσελίδων. Τα συναρπαστικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν προσαρμοσμένη βάση δεδομένων, διαχείριση εργασιών, οπτικό χώρο εργασίας, συνεργασία πολλών παικτών κ.λπ.

SEOSpider

SEOSpider χρησιμοποιεί ένα δωρεάν εργαλείο δημιουργίας χάρτη ιστότοπου που μπορεί να ανιχνεύσει 500 διευθύνσεις URL τη φορά. Μπορείτε ακόμη να κάνετε λήψη της εφαρμογής για αυτό το εργαλείο και να χρησιμοποιήσετε όλες τις δυνατότητες του. Είναι βασικά μια δωρεάν εφαρμογή που είναι περαιτέρω διαθέσιμη σε πληρωμένη έκδοση με εκτεταμένες δυνατότητες.

Στην διαδικτυακή πύλη του SEOSpider, τα premium μέλη παρέχονται με όλες τις προηγμένες δυνατότητες.

Με αυτό το εργαλείο, μπορείτε να βρείτε κατεστραμμένους συνδέσμους, ανακατευθύνσεις ελέγχου, να αναλύσετε τίτλους και περιγραφές σελίδων, να ανακαλύψετε διπλό περιεχόμενο κ.λπ.

συμπέρασμα

Ένας χάρτης ιστότοπου μπορεί να επικοινωνήσει αποτελεσματικά για τον ιστότοπό σας στις μηχανές αναζήτησης και στους χρήστες, ανάλογα με τον τύπο του. Επομένως, ο ιστότοπός σας πρέπει να διαθέτει ενημερωμένη έκδοση χάρτη ιστότοπου. Αυτό θα εξαλείψει κάθε περιθώριο μη δημιουργίας ευρετηρίου σε οποιαδήποτε από τις ιστοσελίδες σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εύκολα οποιοδήποτε από τα παραπάνω εργαλεία δημιουργίας χαρτών ιστότοπου και να έχετε έναν καλά δομημένο χάρτη ιστότοπου για τον ιστότοπό σας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει το Yoast Sitemap Creator.