Δεν είναι όλα τα 5G ίσα: Επεξήγηση κυμάτων χιλιοστών, χαμηλής ζώνης και μεσαίας ζώνης

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι το 5G χρησιμοποιεί το φάσμα κυμάτων χιλιοστών για να φτάσει τις ταχύτητες των 10 Gbps. Αλλά χρησιμοποιεί επίσης το φάσμα χαμηλής και μεσαίας ζώνης, όπως το 4G. Χωρίς και τα τρία φάσματα, το 5G δεν θα ήταν αξιόπιστο.

Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των φασμάτων; Γιατί μεταφέρουν δεδομένα με διαφορετικές ταχύτητες και γιατί είναι όλα κρίσιμα για την επιτυχία του 5G;

Πώς μεταφέρουν δεδομένα οι ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες;

Προτού μπούμε πολύ βαθιά σε κύμα χαμηλής ζώνης, μεσαίας ζώνης και χιλιοστών, πρέπει να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η ασύρματη μετάδοση δεδομένων. Διαφορετικά, θα δυσκολευτούμε να τυλίξουμε το κεφάλι μας γύρω από τις διαφορές μεταξύ αυτών των τριών φασμάτων.

Τα ραδιοκύματα και τα μικροκύματα είναι αόρατα με γυμνό μάτι, αλλά φαίνονται και συμπεριφέρονται σαν κύματα σε μια λίμνη νερού. Καθώς η συχνότητα ενός κύματος αυξάνεται, η απόσταση μεταξύ κάθε κύματος (το μήκος κύματος) μικραίνει. Το τηλέφωνό σας μετρά το μήκος κύματος για να αναγνωρίζει τις συχνότητες και να «ακούει» τα δεδομένα που προσπαθεί να μεταδώσει μια συχνότητα.

Αλλά μια σταθερή, αμετάβλητη συχνότητα δεν μπορεί να «μιλήσει» στο τηλέφωνό σας. Πρέπει να διαμορφωθεί αυξάνοντας και μειώνοντας διακριτικά τον ρυθμό συχνότητας. Το τηλέφωνό σας παρατηρεί αυτές τις μικροσκοπικές διαμορφώσεις μετρώντας τις αλλαγές στο μήκος κύματος και στη συνέχεια μεταφράζει αυτές τις μετρήσεις σε δεδομένα.

Εάν σας βοηθά, σκεφτείτε αυτό ως συνδυασμό δυαδικού κώδικα και κώδικα Μορς. Εάν προσπαθείτε να μεταδώσετε τον κώδικα Μορς με φακό, δεν μπορείτε απλώς να αφήσετε τον φακό αναμμένο. Πρέπει να το «διαμορφώσετε» με τρόπο που να μπορεί να ερμηνευτεί ως γλώσσα.

  Πώς να αλλάξετε το μέγεθος των φωτογραφιών στην εφαρμογή Φωτογραφίες στα Windows 10

Το 5G λειτουργεί καλύτερα και με τα τρία φάσματα

Η ασύρματη μεταφορά δεδομένων έχει έναν σοβαρό περιορισμό: η συχνότητα είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με το εύρος ζώνης.

Τα κύματα που λειτουργούν σε χαμηλή συχνότητα έχουν μεγάλα μήκη κύματος, επομένως οι διαμορφώσεις συμβαίνουν με ρυθμό σαλιγκαριού. Με άλλα λόγια, «μιλούν» αργά, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλό εύρος ζώνης (αργό Internet).

Όπως θα περίμενε κανείς, τα κύματα που λειτουργούν σε υψηλή συχνότητα «μιλούν» πολύ γρήγορα. Αλλά είναι επιρρεπείς σε παραμόρφωση. Αν κάτι μπει στο δρόμο τους (τοίχοι, ατμόσφαιρα, βροχή) το τηλέφωνό σας μπορεί να χάσει την εικόνα των αλλαγών στο μήκος κύματος, κάτι που μοιάζει με να λείπει ένα κομμάτι κώδικα Μορς ή δυαδικό. Για αυτόν τον λόγο, μια αναξιόπιστη σύνδεση σε μια ζώνη υψηλής συχνότητας μπορεί μερικές φορές να είναι πιο αργή από μια καλή σύνδεση σε μια ζώνη χαμηλής συχνότητας

Στο παρελθόν, οι φορείς απέφευγαν το φάσμα κυμάτων χιλιοστών υψηλής συχνότητας υπέρ των φασμάτων μεσαίας ζώνης, τα οποία «μιλούν» με μέτριο ρυθμό. Αλλά χρειαζόμαστε το 5G για να είναι πιο γρήγορο και πιο σταθερό από το 4G, γι’ αυτό οι συσκευές 5G χρησιμοποιούν κάτι που ονομάζεται προσαρμοστική εναλλαγή δέσμης για γρήγορη μετάβαση μεταξύ των ζωνών συχνοτήτων.

Η προσαρμοστική εναλλαγή δέσμης είναι αυτό που κάνει το 5G μια αξιόπιστη αντικατάσταση του 4G. Ουσιαστικά, ένα τηλέφωνο 5G παρακολουθεί συνεχώς την ποιότητα του σήματος του όταν είναι συνδεδεμένο σε ζώνη υψηλής συχνότητας (κύμα χιλιοστών) και παρακολουθεί άλλα αξιόπιστα σήματα. Εάν το τηλέφωνο εντοπίσει ότι η ποιότητα του σήματος του πρόκειται να γίνει αναξιόπιστη, μεταβαίνει απρόσκοπτα σε μια νέα ζώνη συχνοτήτων έως ότου είναι διαθέσιμη μια ταχύτερη, πιο αξιόπιστη σύνδεση. Αυτό αποτρέπει τυχόν λόξυγγα κατά την παρακολούθηση βίντεο, τη λήψη εφαρμογών ή την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων—και αυτό είναι που κάνει το 5G πιο αξιόπιστο από το 4G χωρίς να θυσιάζει την ταχύτητα.

  Τρόπος εμφάνισης/απόκρυψης γραμμής εργασιών σε πολλές οθόνες στα Windows 10

Κύμα χιλιοστού: Γρήγορο, νέο και μικρής εμβέλειας

Το 5G είναι το πρώτο ασύρματο πρότυπο που εκμεταλλεύεται το φάσμα κυμάτων χιλιοστών. Το φάσμα κυμάτων χιλιοστών λειτουργεί πάνω από τη ζώνη των 24 GHz και, όπως θα περίμενε κανείς, είναι εξαιρετικό για εξαιρετικά γρήγορη μετάδοση δεδομένων. Όμως, όπως αναφέραμε προηγουμένως, το φάσμα κυμάτων χιλιοστών είναι επιρρεπές σε παραμόρφωση.

Σκεφτείτε το φάσμα κυμάτων χιλιοστών σαν μια δέσμη λέιζερ: είναι ακριβές και πυκνό, αλλά μπορεί να καλύψει μόνο μια μικρή περιοχή. Επιπλέον, δεν μπορεί να χειριστεί πολλές παρεμβολές. Ακόμη και ένα μικρό εμπόδιο, όπως η οροφή του αυτοκινήτου σας ή ένα σύννεφο βροχής, μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση κυμάτων χιλιοστών.

Ανδρας

Και πάλι, αυτός είναι ο λόγος προσαρμοστική εναλλαγή δέσμης είναι τόσο κρίσιμο. Σε έναν τέλειο κόσμο, το τηλέφωνό σας που είναι έτοιμο για 5G θα είναι πάντα συνδεδεμένο σε ένα χιλιοστό φάσμα κυμάτων. Αλλά αυτός ο ιδανικός κόσμος θα χρειαζόταν έναν τόνο κυμάτων χιλιοστών για να αντισταθμίσει την κακή κάλυψη των κυμάτων χιλιοστών. Οι πάροχοι ενδέχεται να μην ξοδέψουν ποτέ χρήματα για να εγκαταστήσουν πύργους κυμάτων χιλιοστού σε κάθε γωνιά του δρόμου, επομένως η προσαρμοστική εναλλαγή δέσμης διασφαλίζει ότι το τηλέφωνό σας δεν λόξυγκα κάθε φορά που μεταπηδά από μια σύνδεση κυμάτων χιλιοστού σε μια σύνδεση μεσαίας ζώνης.

Προς το παρόν, μόνο οι ζώνες 24 και 28 GHz έχουν άδεια χρήσης 5G. Ωστόσο, η FCC αναμένει να δημοπρατήσει τις ζώνες 37, 39 και 47 GHz για χρήση 5G έως το τέλος του 2019 (αυτές οι τρεις ζώνες είναι υψηλότερες στο φάσμα, επομένως προσφέρουν ταχύτερες συνδέσεις). Μόλις αδειοδοτηθούν τα κύματα χιλιοστών υψηλής συχνότητας για 5G, η τεχνολογία θα γίνει πολύ πιο διαδεδομένη.

Mid-Band (Sub-6): Αξιοπρεπής ταχύτητα και κάλυψη

Η μεσαία ζώνη (ονομάζεται επίσης Sub-6) είναι το πιο πρακτικό φάσμα για ασύρματη μετάδοση δεδομένων. Λειτουργεί μεταξύ των συχνοτήτων 1 και 6 GHz (2,5, 3,5 και 3,7-4,2 GHz). Εάν το φάσμα κυμάτων χιλιοστού μοιάζει με λέιζερ, τότε το φάσμα της μεσαίας ζώνης είναι σαν φακός. Είναι ικανό να καλύψει έναν αξιοπρεπή χώρο με λογικές ταχύτητες Διαδικτύου. Επιπλέον, μπορεί να κινηθεί μέσα από τους περισσότερους τοίχους και εμπόδια.

  Πώς να ομαδοποιήσετε πλακίδια στο μενού "Έναρξη" στα Windows 10

Το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος μεσαίας ζώνης έχει ήδη άδεια για ασύρματη μετάδοση δεδομένων και, φυσικά, το 5G θα εκμεταλλευτεί αυτές τις ζώνες. Αλλά το 5G θα χρησιμοποιεί επίσης τη ζώνη των 2,5 GHz, η οποία προοριζόταν για εκπαιδευτικές εκπομπές.

Η ζώνη των 2,5 GHz βρίσκεται στο χαμηλότερο άκρο του φάσματος της μεσαίας ζώνης, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ευρύτερη κάλυψη (και χαμηλότερες ταχύτητες) από τις μπάντες μεσαίου εύρους που χρησιμοποιούμε ήδη για 4G. Ακούγεται αντιδιαισθητικό, αλλά η βιομηχανία θέλει τη ζώνη των 2,5 GHz να διασφαλίζει ότι οι απομακρυσμένες περιοχές θα παρατηρούν την αναβάθμιση σε 5G και ότι οι περιοχές εξαιρετικά υψηλής κυκλοφορίας δεν καταλήγουν σε εξαιρετικά αργά φάσματα χαμηλής ζώνης.

Χαμηλή ζώνη: Πιο αργό φάσμα για απομακρυσμένες περιοχές

Χρησιμοποιούμε το φάσμα χαμηλής ζώνης για τη μεταφορά δεδομένων από τότε που κυκλοφόρησε το 2G το 1991. Αυτά είναι ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας που λειτουργούν κάτω από το όριο του 1 GHz (δηλαδή, το 600, 800 και 900 MHZ συγκροτήματα).

Επειδή το φάσμα χαμηλής ζώνης αποτελείται από κύματα χαμηλής συχνότητας, είναι πρακτικά αδιαπέραστο από παραμόρφωση—έχει μεγάλη εμβέλεια και μπορεί να κινηθεί μέσα από τοίχους. Όμως, όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι αργές συχνότητες οδηγούν σε αργούς ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων.

Στην ιδανική περίπτωση, το τηλέφωνό σας δεν θα καταλήξει ποτέ σε σύνδεση χαμηλής ζώνης. Υπάρχουν όμως ορισμένες συνδεδεμένες συσκευές, όπως οι έξυπνοι λαμπτήρες, που δεν χρειάζεται να μεταφέρουν δεδομένα με ρυθμό gigabit. Εάν ένας κατασκευαστής αποφασίσει να φτιάξει έξυπνους λαμπτήρες 5G (χρήσιμους εάν το Wi-Fi σας διακοπεί), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να λειτουργούν στο φάσμα χαμηλής ζώνης.

Πηγές: FCC, RCR Wireless News, ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ