Δείτε πώς να αγοράσετε το καλύτερο VPN για την ασφάλειά σας στο Διαδίκτυο

Αποποίηση ευθύνης: Ορισμένες σελίδες σε αυτόν τον ιστότοπο ενδέχεται να περιλαμβάνουν σύνδεσμο συνεργατών. Αυτό δεν επηρεάζει το editorial μας με κανέναν τρόπο.

Παλαιότερα βλέπαμε το Διαδίκτυο ως μια ελεύθερη, ανοιχτή πλατφόρμα, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια αυτή η έννοια δεν χρησιμοποιείται. Γνωρίζουμε ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι ξένες υπηρεσίες ασφαλείας μπορεί να παρακολουθούν πού πηγαίνουμε, τι κάνουμε και με ποιον μιλάμε. Γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες εταιρείες παρακολουθούν τακτικά τις δραστηριότητές μας όταν χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες τους και ότι δεν ελέγχουμε πάντα πώς χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες – ή σε ποιον τις μεταβιβάζουν. Μπορεί να ζούμε ή να επισκεπτόμαστε χώρες που μπλοκάρουν υπηρεσίες και λογοκρίνουν περιεχόμενο ή μπορεί να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες ροής που προσφέρουν περισσότερα στην επικράτειά τους από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν έχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δημόσιων ασύρματων δικτύων, υπάρχει πάντα κάποιος κίνδυνος κάποιος να μας κατασκοπεύει.

Χρησιμοποιώντας ένα VPN μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτούς τους ελέγχους και τους περιορισμούς. Μπορούμε να κρύψουμε την τοποθεσία μας και να σπάσουμε τους συνδέσμους διεύθυνσης IP που συνδέουν τις διαδικτυακές μας δραστηριότητες με ένα συγκεκριμένο μέρος. Μπορούμε να αποκρύψουμε δραστηριότητες, καθιστώντας πιο δύσκολη την καταγραφή ή την παρακολούθηση τους. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε μια διαφορετική τοποθεσία με την πραγματική μας, επιτρέποντάς μας να βλέπουμε λογοκριμένο περιεχόμενο, να έχουμε πρόσβαση σε αποκλεισμένες υπηρεσίες ή να χρησιμοποιούμε υπηρεσίες ροής σαν να βρισκόμασταν σε διαφορετική περιοχή. Ενώ ένα VPN δεν αποτελεί εγγύηση για το απόρρητο – πόσο μάλλον για την ανωνυμία – είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία που έχουμε για να το διατηρήσουμε.

Τι είναι ένα VPN;

Το VPN σημαίνει Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο και στην πιο βασική του μορφή είναι ένα μέσο επέκτασης ενός ιδιωτικού δικτύου σε ένα ή περισσότερα δημόσια δίκτυα (όπως το διαδίκτυο), ώστε να μπορείτε να στέλνετε και να λαμβάνετε δεδομένα με ασφάλεια σαν να είστε φυσικά συνδεδεμένοι με το ιδιωτικό δίκτυο δίκτυο. Αν κάποιος μιλάει για σύνδεση στο VPN της εταιρείας του, για παράδειγμα, σημαίνει ότι έχει ένα ασφαλές μέσο σύνδεσης στο δίκτυο της εταιρείας σαν να κάθεται στο γραφείο. Όλα τα δεδομένα που πηγαίνουν πέρα ​​δώθε είναι ασφαλή και κρυπτογραφημένα και είναι δύσκολο για τους ξένους να τα ακούσουν.

  Ενεργοποιήστε τις δυνατότητες του δρομολογητή Netgear VPN για το σπίτι ή το γραφείο σας

Περιορισμένη προσφορά: 3 μήνες ΔΩΡΕΑΝ!

Ωστόσο, οι υπηρεσίες VPN σημαίνουν κάτι ελαφρώς διαφορετικό. Εδώ χρησιμοποιείτε την ίδια βασική μέθοδο για να δημιουργήσετε μια ασφαλή σύνδεση μεταξύ της συσκευής ή του υπολογιστή σας και των διακομιστών που ανήκουν στον πάροχο VPN. Όλη η κίνηση του δικτύου σας διέρχεται μέσω αυτής της σύνδεσης, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να τη δει μέχρι να φύγει από τον διακομιστή VPN και να μεταβεί στο δημόσιο Διαδίκτυο. Αυτό έχει δύο αποτελέσματα. Πρώτον, κρατά ιδιωτικές τις δραστηριότητες και τις επικοινωνίες σας. Ακόμη και ο ISP σας δεν μπορεί να δει ή να καταγράψει αυτό που κάνετε. Δεύτερον, κρύβει πού βρίσκεστε – προστατεύοντας έτσι την ταυτότητά σας – ενώ το κάνει να μοιάζει σαν να βρίσκεστε όπου κι αν βρίσκεται ο διακομιστής. Μπορείτε να ζήσετε στη Γλασκώβη, αλλά μοιάζετε σαν να συνδέεστε από τη Φινλανδία, το Μέριλαντ ή τις Μπαχάμες. Μόνο εσείς και ο πάροχος VPN σας γνωρίζετε σίγουρα.

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα VPN;

Πολλοί άνθρωποι είτε αισθάνονται άνετα με την ιδέα ότι η διαδικτυακή τους δραστηριότητα παρακολουθείται, αποκλείεται ή λογοκρίνεται – είτε απλά δεν το γνωρίζουν ή δεν τους ενδιαφέρει. Για τους υπόλοιπους από εμάς, υπάρχουν τρεις καλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα VPN:

  • Απόρρητο: Αν και η χρήση ενός VPN δεν θα σας κάνει απαραίτητα ανώνυμους στο Διαδίκτυο, είναι πολύ σημαντικό να κρύψετε τις δραστηριότητές σας και να σας κάνει πιο δύσκολο να αναγνωρίσετε. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για όσους αισθάνονται άβολα με την κυβερνητική ή εταιρική κατασκοπεία, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο για τους πληροφοριοδότες, τους ακτιβιστές και όσους ζουν υπό καταπιεστικά καθεστώτα.
  • Ασφάλεια: Εάν χρησιμοποιείτε δημόσιο WiFi, για παράδειγμα, σε ξενοδοχείο ή καφετέρια, ή εάν δεν μπορείτε να εγγυηθείτε την ασφάλεια άλλων δικτύων μέσω των οποίων συνδέεστε, τότε η χρήση ενός VPN σάς παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας για πρόσβαση σε ευαίσθητες υπηρεσίες ή χειρισμό επιχείρηση ενώ είστε εκτός γραφείου.
  • Πρόσβαση: Η χώρα στην οποία ζείτε ή ενδέχεται να επισκέπτεστε μπορεί να αποκλείσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους ή υπηρεσίες Ιστού – συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και το Twitter. Όλο και περισσότερο, οι κύριοι ISP κάνουν το ίδιο, αν και γενικά οι ιστότοποι περιλαμβάνουν πορνό, πειρατεία ή παράνομο υλικό. Επιπλέον, ορισμένοι ιστότοποι και υπηρεσίες – συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ροής βίντεο όπως το Hulu ή το Netflix – διαθέτουν ελέγχους που διασφαλίζουν ότι οι χρήστες εκτός των ΗΠΑ δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των ΗΠΑ, κάτι που είναι κρίμα όταν δεν υπάρχει υπηρεσία στη χώρα σας ή όταν στις Η.Π.Α. η εξυπηρέτηση είναι ανώτερη. Η χρήση ενός VPN μπορεί να σας ξεπεράσει αυτά τα μπλοκ.
  Οι καλύτερες επεκτάσεις VPN για το Chrome [2022]

Περιορισμένη προσφορά: 3 μήνες ΔΩΡΕΑΝ!

Είναι όλα τα VPN βασικά ίδια;

Οχι. Μερικά είναι δύσχρηστα και τεχνικά στη χρήση, ενώ άλλα είναι απίστευτα απλά. Ορισμένοι έχουν μεγάλο αριθμό διακομιστών σε όλο τον κόσμο, ενώ άλλοι έχουν μόνο λίγους σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό θα επηρεάσει από πού μπορείτε να φαίνεστε ότι είστε συνδεδεμένοι και επίσης τον αριθμό των χρηστών που μπορεί να υποστηρίξει η υπηρεσία προτού συμφορηθούν οι διακομιστές και επιβραδύνουν τις συνδέσεις.

Υπάρχουν επίσης τεράστιες διαφορές ως προς την απόδοση. Η χρήση ενός VPN θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ταχυτήτων σας στο διαδίκτυο, καθώς όλη η επισκεψιμότητά σας πρέπει να δρομολογείται μέσω του δικτύου και των διακομιστών του VPN. Ορισμένες υπηρεσίες VPN έχουν επενδύσει στην τεχνολογία και το δίκτυό τους, επομένως το χτύπημα δεν είναι πάντα αισθητό, αλλά άλλες θα δουν τις ταχύτητες σας να πέφτουν στο κάτω μέρος, σε βαθμό που θα δυσκολευτείτε, ας πούμε, να κάνετε ροή βίντεο σε κάθε περίπτωση.

Τι λέτε για το απόρρητο και την ασφάλεια; Είναι όλα εξίσου ιδιωτικά και ασφαλή;

Και πάλι, όχι. Πρώτον, ο πάροχος VPN μπορεί να καταγράφει και ακόμη και να παρακολουθεί την επισκεψιμότητά σας, με ορισμένες δωρεάν υπηρεσίες VPN που είναι γνωστό ότι συγκεντρώνουν και πωλούν ορισμένα, ως επί το πλείστον αβλαβή δεδομένα χρήστη. Το κόλπο είναι να ελέγξετε εάν ο πάροχος σας καταγράφει την επισκεψιμότητά σας, τι κάνει με αυτό και πόσο καιρό διατηρεί τυχόν αρχεία καταγραφής. Πολλοί ισχυρίζονται τώρα ότι δεν διατηρούν κανένα αρχείο καταγραφής, αλλά –για να είμαι βάναυσα ειλικρινής– δεν υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα.

Περιορισμένη προσφορά: 3 μήνες ΔΩΡΕΑΝ!

Διαφορετικά, ο βασικός παράγοντας είναι η τοποθεσία κατοικίας του παρόχου. Σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν περισσότερες εξουσίες να ζητούν αρχεία καταγραφής ή να παρακολουθούν την εισερχόμενη και την εξερχόμενη κίνηση. δυνάμεις στις οποίες ο μέσος πάροχος VPN σας θα είναι ανίσχυρος να αντισταθεί. Εάν το απόρρητο ή η ανωνυμία είναι ο κύριος λόγος για να χρησιμοποιήσετε ένα VPN, σκεφτείτε να βρείτε ένα με έδρα σε μια χώρα εκτός των χωρών των «δεκατεσσάρων ματιών» που συνεργάζονται συστηματικά σε πληροφορίες παρακολούθησης και εμπορίου – Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Δανία , Γαλλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία Ισπανία και Σουηδία – και ιδιαίτερα οι πέντε πρώτες, που αποτελούν τον πυρήνα της ομάδας «πέντε μάτια».

  Πώς να ρυθμίσετε ένα VPN σε υπολογιστή Windows 10 ή Mac

Τέλος, διαφορετικά VPN χρησιμοποιούν διαφορετικά πρωτόκολλα κρυπτογράφησης, μερικά περισσότερο ή λιγότερο ασφαλή από άλλα, μερικά έχουν μεγαλύτερη επίδραση από άλλα στην ταχύτητα. Το OpenVPN, το Chameleon και το SSTP προσφέρουν την καλύτερη ισορροπία απόδοσης και ασφάλειας. Το PTTP είναι γρήγορο, αλλά δυνητικά πιο αδύναμο.

Πέρα από την ασφάλεια και την απόδοση, υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξω;

Ορισμένες υπηρεσίες VPN προσφέρουν πρόσθετα μέτρα προστασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός «διπλού πηδήματος» που αποκρύπτει περαιτέρω την τοποθεσία και την ταυτότητά σας ή προστασία από διαρροές DNS για να σταματήσει το πρόγραμμα περιήγησής σας να στέλνει αιτήματα DNS – αιτήματα για στόχευση συγκεκριμένης διεύθυνσης URL – απευθείας στον ISP σας και όχι μέσω του VPN , αποκαλύπτοντας την πραγματική τοποθεσία σας. Ορισμένα διαθέτουν δυνατότητες παράκαμψης πυλών και παρακολούθησης σε δημόσια ασύρματα δίκτυα, ενώ άλλα σας επιτρέπουν να μετατρέψετε έναν υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή σε εικονικό δρομολογητή, ώστε να μπορείτε να συνδέσετε άλλες συσκευές μέσω αυτού, ώστε να χρησιμοποιούν όλες το VPN.

Ένα άλλο χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι ένα killswitch. Ρυθμίστε το για συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως το πρόγραμμα περιήγησής σας, και σε περίπτωση που αποτύχει η σύνδεσή σας VPN, το πρόγραμμα περιήγησης θα κλείσει αυτόματα, αποτρέποντας την ξαφνική έκθεσή σας.

Τι γίνεται με τους περιορισμούς ή τους περιορισμούς;

Δεν αποδίδουν όλα τα VPN εξίσου καλά σε διαφορετικές χώρες. Ορισμένοι μπορεί να μην λειτουργούν, για παράδειγμα, στην Κίνα, όπου το Great Firewall που εμποδίζει τους Κινέζους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε μη εγκεκριμένους ιστότοπους και περιεχόμενο έχει γίνει ιδιαίτερα καλό στον εντοπισμό και τον αποκλεισμό VPN. Ομοίως, το Netflix μπορεί πλέον να εντοπίσει πολλά VPN και να σας εμποδίσει να τα χρησιμοποιήσετε για πρόσβαση στην υπηρεσία των ΗΠΑ. Ακριβώς επειδή κάποιος δουλεύει μια μέρα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στο μέλλον.

Το P2P και τα Torrents υπόκεινται συχνά σε περιορισμούς. Ορισμένες υπηρεσίες απλώς δεν σας επιτρέπουν να μοιράζεστε ή να κατεβάζετε torrents ή κίνηση P2P μέσω του VPN, ενώ άλλες ενδέχεται να περιορίσουν τη δυνατότητά σας να το κάνετε. Και πάλι, εάν αυτή είναι η τσάντα σας – και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ονειρευόσασταν να μοιράζεστε περιεχόμενο παράνομα – τότε ελέγξτε τι επιτρέπει ο πάροχος προτού εγγραφείτε.

Τέλος, ελέγξτε πόσες συσκευές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσω της υπηρεσίας και αν η υπηρεσία υποστηρίζει όλες τις συσκευές που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Πολλοί θα σας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσετε το VPN σε έως και πέντε υπολογιστές, Mac ή άλλες συσκευές, ενώ άλλοι περιορίζονται μόνο σε έναν. Δεν υποστηρίζουν όλες επίσης την πλήρη γκάμα συσκευών, οπότε αν χρειάζεστε κάτι για το φορητό υπολογιστή σας με Windows, το iPad, το smartphone Android και το streamer Kodi, ψωνίστε και περιορίστε τις επιλογές σας.

Αν ψάχνετε για την καλύτερη υπηρεσία VPN, ρίξτε μια ματιά στο ExpressVPN.