Δείτε πότε ένα σκοτεινό θέμα μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια από την μπαταρία

Τα σκοτεινά θέματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Σε ορισμένες συσκευές, μπορούν ακόμη και να εξοικονομήσουν ενέργεια από την μπαταρία. Όλα εξαρτώνται από τον τύπο οθόνης που διαθέτει η συσκευή σας—μόνο οι συσκευές με οθόνες OLED μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας.

Μόνο συσκευές με οθόνες OLED

Πιθανότατα έχετε ακούσει για οθόνες OLED, ειδικά αν έχετε αγοράσει μια νέα τηλεόραση τον τελευταίο χρόνο. Οι οθόνες OLED διαφέρουν από τις οθόνες LCD και LED που απαντώνται συνήθως στα ηλεκτρονικά στο ότι οι OLED δεν έχουν στρώμα οπίσθιου φωτισμού: κάθε pixel φωτίζεται ξεχωριστά. Αυτό κάνει την οθόνη πιο λεπτή, αλλά το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι τα μαύρα pixel δεν ανάβουν καθόλου.

Το αποτέλεσμα είναι υψηλότερη αντίθεση στις αγαπημένες σας ταινίες, μελανό μαύρο σε κάθε διεπαφή και εξοικονόμηση μπαταρίας όταν χρησιμοποιείτε ένα σκούρο θέμα στο φορητό υπολογιστή ή το κινητό σας τηλέφωνο.

Όταν ένα σκοτεινό θέμα μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια από την μπαταρία του φορητού σας υπολογιστή

Οι φορητοί υπολογιστές OLED αρχίζουν να εμφανίζονται, με ορισμένα νεότερα μοντέλα να ανακοινώθηκαν μόλις στην CES 2019. Δεν υπάρχουν φορητοί υπολογιστές macOS ή ChromeOS με οθόνες OLED, αλλά υπάρχουν μερικές επιλογές για Windows. HP’s Spectre x360 15 αποστέλλεται με οθόνη AMOLED Samsung 15 ιντσών, ενώ Η Lenovo προσφέρει το Yoga C730 της με πάνελ OLED. Οι λάτρεις του Surface δεν θα έχουν τύχη—η Microsoft δεν έχει στείλει ακόμη οθόνη OLED στους φορητούς υπολογιστές της.

  Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα στο χώρο αποθήκευσης iCloud

Η αλλαγή στο σκοτεινό θέμα των Windows είναι εύκολη και αυτό θα σκουρύνει όλες τις ενσωματωμένες εφαρμογές ταυτόχρονα. Το Microsoft Office σάς επιτρέπει να αλλάξετε σε ένα σκοτεινό θέμα, όπως και πολλές εφαρμογές τρίτων. Ο Microsoft Edge, ο Mozilla Firefox και το Google Chrome προσφέρουν σκοτεινά θέματα, αλλά οι αγαπημένοι σας ιστότοποι μπορεί ή όχι. Το επίσημο σκοτεινό θέμα της Google δεν είναι ακόμα σταθερό στα Windows, αλλά θα φτάσει τους επόμενους μήνες.

Δεν θα λάβετε τα οφέλη εξοικονόμησης μπαταρίας εάν ο φορητός υπολογιστής σας δεν χρησιμοποιεί οθόνη OLED και μπορεί να διαπιστώσετε ότι το σκοτεινό θέμα μπορεί να βλάψει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας — τουλάχιστον θεωρητικά. Ένα σκοτεινό θέμα θα μπορούσε να σας οδηγήσει να αυξήσετε τη φωτεινότητα του φορητού υπολογιστή σας για να διαβάσετε κείμενο και να δείτε κουμπιά στη διεπαφή, και η υψηλότερη φωτεινότητα θα αντλούσε περισσότερη ενέργεια από την μπαταρία. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο φως υπάρχει στο περιβάλλον σας, πόσο καλά λειτουργεί η όρασή σας και πόσο αποτελεσματικός είναι ο οπίσθιος φωτισμός—έτσι μπορεί να μην παρατηρήσετε καμία διαφορά. Απλώς έχετε αυτό κατά νου όταν μεταβαίνετε στη σκοτεινή πλευρά.

  Νέα ενημέρωση Spectre-Busting επιταχύνει τους υπολογιστές Windows 10

Φυσικά, εάν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια από την μπαταρία, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή Windows. Θα μπορούσατε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας των Windows 10. Έχουμε καλύψει πολλές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας μπαταρίας και στο MacBook σας. Και οι ίδιες βασικές αρχές ισχύουν και για την επέκταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας του Chromebook σας.

Όταν ένα σκοτεινό θέμα μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια από την μπαταρία στο κινητό σας τηλέφωνο

Οι οθόνες OLED είναι πολύ πιο κοινές στα smartphone, επειδή είναι πιο εύκολο να παραχθούν σε μικρότερα μεγέθη. Οι ναυαρχίδες Galaxy της Samsung χρησιμοποιούσαν πάντα οθόνες OLED, ενώ τα iPhone τις δεσμεύουν για τα iPhone X, XS και XS Max—όχι για το iPhone XR ή για παλαιότερα iPhone. Η Google χρησιμοποιεί οθόνες OLED για τα τηλέφωνά της Pixel από το 2016, ενώ η υποστήριξη από άλλους κατασκευαστές είναι μεγάλη.

Η Samsung προσφέρει ένα σκοτεινό θέμα για το τηλέφωνό της, ενώ τα τηλέφωνα Pixel θα λάβουν μια σκοτεινή λειτουργία αργότερα φέτος με το Android Q. Το iOS 13 της Apple επίσης φημολογείται ότι περιλαμβάνει ένα σκοτεινό θέμα, αλλά δεν θα το γνωρίζουμε σίγουρα μέχρι το WWDC στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.

  Το Memory Diag και το Battery Diag είναι δύο απλές εφαρμογές παρακολούθησης συστήματος [Mac]

Η εξοικονόμηση μπαταρίας από τη χρήση σκούρου θέματος με οθόνες OLED είναι δραστική: Η Google είδε εξοικονόμηση μπαταρίας μεταξύ 15% και 60% όταν μετακινήθηκε από το προεπιλεγμένο λευκό φόντο του YouTube στη σκοτεινή λειτουργία. Περνάω ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μου στο Facebook Messenger για να συνομιλώ με φίλους και να κάνω κράτηση για μουσικές παραστάσεις και το Facebook μόλις κυκλοφόρησε ένα σκοτεινό θέμα στο Messenger. Παρατήρησα ένα ή δύο επιπλέον τοις εκατό στο τηλέφωνό μου στο τέλος της ημέρας, αλλά αυτό το μικρό ποσό θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ αν είμαι ποτέ μακριά από φορτιστή. Doubletwist (το πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής της επιλογής μου) προσφέρει επίσης ένα μαύρο θέμα, επομένως το μεγαλύτερο μέρος της χρήσης του τηλεφώνου μου περνά στο σκοτάδι και αξιοποιώ στο έπακρο την μπαταρία του τηλεφώνου μου.

Μην ανησυχείτε εάν το τηλέφωνό σας δεν έχει οθόνη OLED. Είτε χρησιμοποιείτε Android είτε χρησιμοποιείτε iPhone, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι εξοικονόμησης μπαταρίας.

Ορισμένες τηλεοράσεις χρησιμοποιούν επίσης πάνελ OLED

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στην τηλεόρασή σας—και τις περισσότερες φορές θα εμφανίζει τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες ή βιντεοπαιχνίδια, ούτως ή άλλως. Ωστόσο, εάν έχετε τηλεόραση OLED, θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια κατά την εμφάνιση των μαύρων από τα φωτεινά χρώματα.

Θεωρητικά, ίσως εξοικονομήσετε μερικές δεκάρες στον λογαριασμό του ηλεκτρικού σας, εάν αφιερώσει πολύ χρόνο σε λειτουργία και εμφάνιση μενού. Η LG κατασκευάζει μερικές από τις καλύτερες τηλεοράσεις OLED και αυτές οι τηλεοράσεις προσφέρουν επίσης ένα σκοτεινό θέμα στη διεπαφή χρήστη τους.