Γνωρίστε τις Πιστοποιήσεις για να ενισχύσετε την καριέρα σας: CAPM Vs. PMP

Εάν επί του παρόντος διαχειρίζεστε ή σχεδιάζετε να διαχειριστείτε έργα στο μέλλον, οι πιστοποιήσεις CAPM και PMP θα βελτιώσουν την ικανότητά σας να διαχειρίζεστε τα έργα αποτελεσματικά.

Σε αυτήν την ενότητα, θα εξετάσουμε όλες τις γνώσεις που απαιτούνται για να υποβάλετε αίτηση και να περάσετε τις δύο πιο δημοφιλείς πιστοποιήσεις στον κόσμο, τις CAPM και PMP.

Τι είναι ο Πιστοποιημένος Συνεργάτης στη Διαχείριση Έργων (CAPM);

Το Project Management Institute (PMI) δημιουργεί και διαχειρίζεται την πιστοποίηση Certified Associate in Project Management (CAPM). Είναι μια πιστοποίηση που αναγνωρίζεται στην επιχείρηση και δείχνει ότι ο κάτοχος έχει γνώση και κατανοεί μεθόδους, διαδικασίες και αρχές διαχείρισης έργου.

Προορίζεται για επίδοξους διαχειριστές έργων ή για όσους βρίσκονται στο αρχικό επίπεδο του επαγγέλματος. Όσοι θέλουν να δείξουν την κατανόησή τους στον τομέα αλλά χρειάζονται περισσότερη εμπειρία διαχείρισης έργων μπορούν να επωφεληθούν από την πιστοποίηση CAPM. Επιπλέον, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσετε την καριέρα σας και να αναγνωριστείτε.

Η πιστοποίηση έχει επίσης σκοπό να βοηθήσει τα άτομα να αποκτήσουν την αξιοπιστία και τη σιγουριά που απαιτούνται για να εργαστούν στον τομέα διαχείρισης έργων. Δείχνει ότι ένα άτομο κατανοεί τη διαχείριση έργου και είναι έτοιμο να προχωρήσει σε πιο προηγμένες πιστοποιήσεις όπως το PMP ή το PgMP.

Οφέλη από την πιστοποίηση CAPM

Η πιστοποίηση Certified Associate in Project Management (CAPM) είναι ένα ευρέως αναγνωρισμένο διαπιστευτήριο που δίνει στους διαχειριστές έργων τις πληροφορίες, τις ικανότητες και τις δεξιότητες που χρειάζονται για την ερμηνεία, την οργάνωση και την εκτέλεση έργων.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να επιδείξετε τις δεξιότητες και τις γνώσεις σας και να προσφέρετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.

Η πιστοποίηση CAPM μπορεί επίσης να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας στην τρέχουσα θέση σας, επειδή θα σας δώσει άριστη γνώση των ικανοτήτων που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική διαχείριση του έργου. Επιπλέον, η κατοχή πιστοποίησης CAPM μπορεί να σας βάλει μπροστά από τον ανταγωνισμό σας όσον αφορά τις προσφορές και τις αυξήσεις μισθών.

Η πιστοποίηση βοηθά τους διαχειριστές έργου στη διαχείριση της ομάδας τους, του κινδύνου, του προϋπολογισμού και άλλων στοιχείων που είναι απαραίτητα για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Επιπλέον, δίνει στους διαχειριστές έργων μια μέθοδο για να επιδείξουν την πείρα, τον επαγγελματισμό και την προσοχή τους στα καθήκοντά τους.

Η πιστοποίηση CAPM καταδεικνύει επίσης την εξοικείωση του διαχειριστή έργου με τις τρέχουσες τάσεις στη διαχείριση έργων και του παρέχει τους πόρους που χρειάζονται για να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Η αυξημένη ασφάλεια απασχόλησης, το υψηλότερο δυναμικό εισοδήματος και η πιο απίστευτη φήμη του κλάδου είναι όλα τα πλεονεκτήματα της πιστοποίησης CAPM.

Απαιτήσεις για την απόκτηση πιστοποίησης CAPM

Η πιστοποίηση Certified Associate in Project Management (CAPM) είναι ένα διαπιστευτήριο που αναζητούν όλο και περισσότερο οι υποψήφιοι.

Ας δούμε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην εξέταση CAPM.

  • Να διαθέτει πτυχίο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως απολυτήριο λυκείου, GED ή διεθνές ισοδύναμο.
  • Πριν από την εξέταση, πρέπει να έχετε συμπληρώσει τουλάχιστον 23 ώρες επικοινωνίας εκπαίδευσης διαχείρισης έργου.

Οι υποψήφιοι που ολοκληρώνουν την πιστοποίηση CAPM μπορούν να προβλέψουν ότι θα ξεκινήσουν σε θέσεις διαχείρισης έργου εισαγωγικού επιπέδου, όπως συνεργάτης συντονιστής έργου, κατώτερος διευθυντής έργου, συντονιστής έργου κ.λπ.

  Πώς να χακάρετε τον κωδικό πρόσβασης WiFi

Επιπλέον, η απόκτηση της πιστοποίησης CAPM θα υπολογίζεται στις 35 ώρες εμπειρίας διαχείρισης έργου που απαιτούνται για να λάβετε μέρος στην εξέταση PMP.

Το CAPM προσδιορίζει τις ικανότητές σας και σας δίνει τη δύναμη να δημιουργήσετε το επάγγελμα διαχείρισης έργων των ονείρων σας, είτε προσπαθείτε να επεκτείνετε το τρέχον σύνολο δεξιοτήτων σας είτε να εξερευνήσετε μια συναρπαστική νέα καριέρα.

Η παρακάτω ενότητα θα εξετάσει τις λεπτομέρειες PMP (Project Management Professional).

Τι είναι η πιστοποίηση Project Management Professional (PMP);

Η πιστοποίηση Project Management Professional (PMP) είναι ένα ευρέως αναγνωρισμένο διαπιστευτήριο στη διαχείριση έργων. Αποδεικνύει την επάρκεια ενός ατόμου στη διαχείριση έργων και επαληθεύει την ικανότητά του να διευθύνει έργα με επιτυχία. Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Έργων (PMI) χορηγεί την πιστοποίηση, η οποία θεωρείται ως η κορυφή για τους διαχειριστές έργων.

Το υψηλότερο επίπεδο πιστοποίησης για εμπειρογνώμονες διαχείρισης έργων είναι ο προσδιορισμός PMP, ο οποίος δείχνει ότι ο αιτών κατανοεί πλήρως τις έννοιες, τα μέσα και τις μεθόδους που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαχείριση του έργου. Είναι πιστοποιημένο με τα ευρέως αποδεκτά πρότυπα ISO 9001 και ISO/ANSI 17024.

Η ικανότητα επιτυχούς διαχείρισης μεγάλων, περίπλοκων έργων, καθώς και η γνώση των εννοιών και των πρακτικών διαχείρισης έργων, αποδεικνύονται και τα δύο από την πιστοποίηση PMP.

Επιπλέον, η πιστοποίηση PMP προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να εφαρμοστούν για να αυξηθεί η οργανωτική αποτελεσματικότητα και να ωφεληθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η ικανότητα επιτυχούς διαχείρισης έργων οποιουδήποτε μεγέθους και πολυπλοκότητας κάνει τους διαχειριστές με πιστοποίηση PMP ιδιαίτερα περιζήτητους από τους εργοδότες. Η πιστοποίηση δίνει στους διαχειριστές έργων ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.

Η πιστοποίηση βασίζεται σε μια προκλητική εξέταση που μετρά την κατανόηση των αρχών διαχείρισης έργου και τις δεξιότητες εφαρμογής.

Οφέλη από την πιστοποίηση PMP

Οι εργοδότες θα πρέπει να καλύψουν σχεδόν 2,3 εκατομμύρια νέους ρόλους προσανατολισμένους σε έργα ετησίως έως το 2030, σύμφωνα με την PMI. Θα υπάρξει σημαντική ανάγκη για καταρτισμένους διαχειριστές έργων.

Για όσους επιθυμούν να εξελιχθούν στη διαχείριση έργων, η πιστοποίηση PMP υποδηλώνει υψηλό βαθμό γνώσης και εμπειρίας στο αντικείμενο. Η κατοχή πιστοποίησης PMP γνωστοποιεί στους πιθανούς εργοδότες ότι ο κάτοχος είναι αξιόπιστος, έμπειρος και ικανός να διαχειρίζεται απλά έως πολύπλοκα έργα οποιουδήποτε μεγέθους.

Η πιστοποίηση PMP είναι ένα ευρέως αποδεκτό πιστοποιητικό που δείχνει επάρκεια σε κρίσιμες διαδικασίες και βέλτιστες τεχνικές διαχείρισης. Είναι ωφέλιμο να ενημερώνεστε για τις βέλτιστες πρακτικές και να προβλέπετε αναδυόμενες τάσεις και στυλ διαχείρισης έργων.

Λόγω της ικανότητάς τους να παρέχουν το έργο αποτελεσματικά όσον αφορά τη διαχείριση πόρων, προϋπολογισμού, κινδύνου, χρονοδιαγράμματα κ.λπ., οι ειδικοί με πιστοποίηση PMP είναι ιδιαίτερα περιζήτητοι σε πολλές κορυφαίες εταιρείες σε διάφορους κλάδους.

Οι διαχειριστές έργων μπορούν να διαφοροποιηθούν σε μια πολυσύχναστη αγορά εργασίας κερδίζοντας την πιστοποίηση PMP, ένα σημάδι εξειδίκευσης στις κατευθυντήριες αρχές και πρακτικές της διαχείρισης έργων.

Επιπλέον, όσοι έχουν κερδίσει την πιστοποίηση PMP είναι πιο πιθανό να θεωρηθούν ως αρχές στον κλάδο τους, κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει να πληρωθούν περισσότερο και να προχωρήσουν στην καριέρα τους.

Απαιτήσεις για την απόκτηση πιστοποίησης PMP

Απαιτείται συγκεκριμένο επίπεδο εμπειρίας για να περάσει η απαιτητική διαδικασία πιστοποίησης. Η εξέταση πιστοποίησης PMP αξιολογεί τις ικανότητες έναρξης, σχεδιασμού, εκτέλεσης, ελέγχου και κλεισίματος έργου. Απαιτείται πολλή προσπάθεια, προετοιμασία και εστίαση για να περάσει αυτό το τεστ.

  Πώς να ορίσετε ωριαίες επαναλαμβανόμενες υπενθυμίσεις σε iPhone και iPad

Για να γίνει επαγγελματίας με πιστοποίηση PMP, ένα άτομο πρέπει να αποδείξει ότι έχει την απαιτούμενη εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία, να περάσει μια απαιτητική εξέταση και να τηρήσει έναν αυστηρό κώδικα δεοντολογίας.

Απαιτήσεις εκπαίδευσης και εμπειρίας

Οι απαιτήσεις για τη λήψη του τεστ PMP φαίνονται παρακάτω. Οι υποψήφιοι που σκοπεύουν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις πρέπει να τηρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

EducationProject Management ExperienceΔευτεροβάθμια εκπαίδευση (πτυχίο γυμνασίου, πτυχίο συνεργάτη ή ισοδύναμο διεθνώς). Ελάχιστη, μη επικαλυπτόμενη επαγγελματική εμπειρία διαχείρισης έργων για τουλάχιστον 60 μήνες. Πτυχίο Bachelor ή ισοδύναμο σε όλο τον κόσμο, που αποκτάται πάνω από τέσσερα χρόνια. Ελάχιστο, μη -Αλληλεπικαλυπτόμενη επαγγελματική εμπειρία διαχείρισης έργων για τουλάχιστον 36 μήνες. Πτυχίο ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα διαπιστευμένο από το GAC (είτε μεταπτυχιακό ή αντίστοιχο διεθνές). Ελάχιστη, μη επικαλυπτόμενη επαγγελματική εμπειρία διαχείρισης έργων για τουλάχιστον 24 μήνες.

Η ικανότητα καθοδήγησης έργων για οποιονδήποτε οργανισμό και κλάδο καθιστά την πιστοποίηση PMP ιδιαίτερα περιζήτητη από πολλούς εργοδότες, έτσι ώστε οι διευθυντές που την αποκτούν να μπορούν να προσδοκούν ότι θα βρουν πιο προσοδοφόρες θέσεις εργασίας.

CAPM vs. PMP

Έχετε ήδη δει μια σύντομη επισκόπηση της πιστοποίησης CAPM και PMP, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων της.

Σε αυτήν την ενότητα, ας δούμε τις βασικές διακρίσεις μεταξύ CAPM και PMP:

Κόστος

CAPM: Τα μέλη του PMI θα πληρώσουν $225, ενώ τα μη μέλη θα πληρώσουν $300.

PMP: Τα μέλη του PMP θα πληρώσουν $405, ενώ τα μη μέλη θα πληρώσουν $555.

Ερωτήσεις Εξετάσεων και Διάρκεια

CAPM

  • Εξέταση: Υπάρχουν 150 ερωτήσεις για την εξέταση CAPM, 15 από τις οποίες θεωρούνται ως προ-δοκιμαστικές ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις προ-δοκιμών χρησιμοποιούνται στις εξετάσεις ως μια αποτελεσματική και νόμιμη τεχνική για τον έλεγχο της εγκυρότητας των επόμενων ερωτήσεων εξέτασης, ακόμη κι αν δεν έχουν καμία σχέση με την τελική βαθμολογία.
  • Διάρκεια: 180 λεπτά διατίθενται για την ολοκλήρωση της δοκιμασίας στο κέντρο.
  • Διάλειμμα: Η εξέταση θα κάνει διάλειμμα 10 λεπτών. Αφού ολοκληρώσετε τις ερωτήσεις 1-75 και ολοκληρώσετε όλες τις απαντήσεις σας, θα υπάρξει ένα διάλειμμα. Λάβετε υπόψη ότι μπορείτε να επιστρέψετε στις ερωτήσεις από την προηγούμενη ενότητα εξετάσεων μόνο αφού ολοκληρώσετε τον έλεγχο των απαντήσεών σας και ξεκινήσετε το διάλειμμά σας.
  • Επανάληψη εξέτασης: Έχετε ένα έτος κατά το οποίο μπορείτε να ξαναδώσετε τις εξετάσεις όσες φορές χρειαστεί, εάν αποτύχετε να περάσετε την πρώτη φορά. Πρέπει να περιμένετε ένα χρόνο από την ημερομηνία της τελικής εξέτασης μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες πριν υποβάλετε ξανά αίτηση για την πιστοποίηση.

PMP

  • Εξέταση: Υπάρχουν 180 ερωτήσεις, εκ των οποίων οι πέντε θεωρούνται ως προ-δοκιμαστικές ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις προ-δοκιμών χρησιμοποιούνται στις εξετάσεις ως μια αποτελεσματική και νόμιμη τεχνική για τον έλεγχο της εγκυρότητας των επόμενων ερωτήσεων εξέτασης, ακόμη κι αν δεν έχουν καμία σχέση με την τελική βαθμολογία.
  • Διάρκεια: 230 λεπτά διατίθενται για την ολοκλήρωση της δοκιμασίας στο κέντρο.
  • Διάλειμμα: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο 10λεπτα διαλείμματα στο τεστ. Αφού ολοκληρώσετε τις ερωτήσεις 1 έως 60 και ελέγξετε τις απαντήσεις σας, θα εμφανιστεί η πρώτη. Το δεύτερο διάλειμμα θα ξεκινήσει όταν ολοκληρώσετε την ερώτηση 120 και επαληθεύσετε ότι έχετε ελέγξει κάθε απάντηση. Λάβετε υπόψη ότι θα μπορείτε να επιστρέψετε στις ερωτήσεις από το τελευταίο μέρος της εξέτασης μόνο αφού ελέγξετε τις απαντήσεις σας και ξεκινήσετε το διάλειμμά σας.
  • Επανάληψη εξέτασης: Ίδιο με αυτό του CAPM

Μισθός

Η αύξηση του μισθού με την πιστοποίηση PMP και CAPM θα ποικίλλει ανάλογα με τον εργοδότη, την περιγραφή της θέσης εργασίας και τη χώρα, αλλά το πιστοποιητικό είναι ένα πλεονέκτημα για οποιοδήποτε βιογραφικό.

  Να σας καλεί το τηλέφωνό σας κάθε ώρα για να μην το χάσετε

PMP

Σύμφωνα με το Earning Power Project Management Salary Survey, η διάμεση αποζημίωση για τους κατόχους PMP παγκοσμίως είναι 16% υψηλότερη (και 32% υψηλότερη στις ΗΠΑ) σε σχέση με αυτούς που δεν διαθέτουν πιστοποίηση.

Σύμφωνα με το Glassdoor, ο μέσος διαχειριστής έργου στις Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζει 90.060 $ ετησίως.

CAPM

Σύμφωνα με το Payscale, ο ετήσιος μισθός ενός επαγγελματία με πιστοποίηση CAPM είναι περίπου 68.000 $.

Θέματα που καλύπτονται στην εξέταση

Τα θέματα που καλύπτονται στις εξετάσεις CAPM και PMP και η ποσοστιαία κάλυψή τους παρατίθενται παρακάτω.

CAPM

  • Εισαγωγή στη Διαχείριση Έργων (6%)
  • Περιβάλλον Έργου (6%)
  • Ρόλος του Project Manager (7%)
  • Project Integration Management (9%)
  • Διαχείριση Πεδίου (9%)
  • Διαχείριση χρονοδιαγράμματος (9%)
  • Διαχείριση Κόστους (8%)
  • Διαχείριση Ποιότητας (7%)
  • Διαχείριση πόρων (8%)
  • Διαχείριση Επικοινωνίας (10%)
  • Διαχείριση Κινδύνων (8%)
  • Διαχείριση ενδιαφερομένων (9%)

PMP

Διαχείριση ατόμων (42%): Η οικοδόμηση μιας ομάδας, η ενεργοποίηση της απόδοσης της ομάδας, η διαχείριση συγκρούσεων και η παροχή εκπαίδευσης είναι όλες οι πτυχές της διαχείρισης της ομάδας.

Διαχείριση διαδικασίας (50%):

  • Σχεδιάστε και διαχειριστείτε τα οικονομικά, τους πόρους, το χρονοδιάγραμμα, το πεδίο εφαρμογής, τις προμήθειες και τις μεταβάσεις σας.
  • Σχεδιασμός, εκτέλεση του έργου, συμμετοχή των ενδιαφερομένων και ενσωμάτωση του πλαισίου διακυβέρνησης.
  • Διαχείριση τροποποιήσεων Έργων, παραδοτέων, προκλήσεων, επικοινωνιών και κινδύνων
  • Επιλέξτε την καλύτερη μεθοδολογία, τεχνικές και μεθοδολογίες έργου.

Επιχειρηματικό περιβάλλον (8%)

  • Σχεδιάστε και επιβλέπετε την τήρηση του έργου.
  • Παραδώστε τα οφέλη και την αξία του έργου αφού τα αξιολογήσετε.
  • Αξιολογήστε τον αντίκτυπο των αλλαγών στο εξωτερικό επιχειρηματικό περιβάλλον στο πεδίο εφαρμογής.
  • Υποστηρίξτε την οργανωτική αλλαγή

Συντήρηση

Ας εξετάσουμε πώς ο κάτοχος της πιστοποίησης μπορεί να διατηρήσει τα διαπιστευτήριά του PMI ενημερωμένα. Οι υποψήφιοι πρέπει να αποκτήσουν PDU (Μονάδες Επαγγελματικής Ανάπτυξης) για να διατηρήσουν τα διαπιστευτήριά τους.

Αφιερώνετε μόνο μία ώρα στην εκπαίδευση, τους εθελοντικούς σκοπούς ή άλλες δραστηριότητες. Μπορείτε να διατηρήσετε την κατάσταση πιστοποίησής σας με το PMI συσσωρεύοντας και παρακολουθώντας αυτά κατά τη διάρκεια του κύκλου πιστοποίησής σας.

CAPM

Πρέπει να αποκτήσετε 15 PDU σε έναν κύκλο 3 ετών εάν κατέχετε την πιστοποίηση Certified Associate in Project Management Professional (CAPM). Αυτά τα 15 PDU μπορούν να χωριστούν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Τουλάχιστον 9 PDU στην Εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρηματικής οξυδέρκειας, των δεξιοτήτων ισχύος και των τρόπων λειτουργίας (2 PDU το καθένα). ) (Μόλις κερδίσετε 3 PDUS σε κάθε ενότητα, μπορείτε να κερδίσετε τα υπόλοιπα PDU από οποιαδήποτε από τις τρεις περιοχές.)
  • Μπορείτε να κερδίσετε έως και 6 PDUs για επιστροφή μέσω εθελοντικής εργασίας (2 PDUs) και Creating Knowledge (4 PDUs).

PMP

Για να διατηρήσετε την πιστοποίηση Project Management Professional (PMP), πρέπει να συγκεντρώσετε 60 PDU σε διάστημα τριών ετών. Η διάσπαση αυτών των 60 PDU αναφέρεται παρακάτω:

  • Τουλάχιστον 35 PDU στην Εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρηματικής οξυδέρκειας, των δεξιοτήτων ισχύος και των τρόπων λειτουργίας (8 PDU το καθένα) (Μόλις κερδίσετε 8 PDUS κάθε ενότητα, τότε τα υπόλοιπα PDU μπορείτε να δημιουργήσετε από οποιαδήποτε από τις τρεις ενότητες.)
  • Μπορείτε να κερδίσετε έως και 25 PDUs για Επιστροφή μέσω εθελοντικής εργασίας (8 PDUs) και Creating Knowledge (17 PDUs). Λάβετε υπόψη ότι η επιστροφή PDU είναι προαιρετική. Οι υποψήφιοι μπορούν να κερδίσουν όλα τα PDU μέσω της Εκπαίδευσης, που σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν και τα 60 PDU για την πιστοποίηση PMP στην Εκπαίδευση και τα 15 PDU για την πιστοποίηση CMAP στην Εκπαίδευση.

Τελικές Λέξεις

Οι παγκοσμίως αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις PMI είναι ευέλικτες σε όλους τους κλάδους και τις περιοχές και έχουν ιστορικό προόδου της καριέρας σας στη διαχείριση έργων. Οι πληροφορίες σχετικά με τις πιστοποιήσεις CMAP και PMP που καλύπτονται παραπάνω θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε με επιτυχία τη διαδικασία πιστοποίησης.

Στη συνέχεια, ελέγξτε τα διαδικτυακά μαθήματα διαχείρισης έργων για να αναπτύξετε την καριέρα σας.