Γνωρίστε αυτά τα Lingo πριν κάνετε οτιδήποτε Crypto

Το κρυπτονόμισμα έχει πολλούς ειδικούς όρους. Αλλά δεν θα χρειαστεί να ταλαιπωρήσετε τόσο πολύ το Google αφού διαβάσετε αυτόν τον εύκολο στην αφομοίωση οδηγό.

Το Crypto προκαλεί σύγχυση με το νέο. Αν και οι επαγγελματίες μπορεί να μην συμφωνούν, ρωτήστε τους για την πρώτη τους μέρα στο γραφείο και οι περισσότεροι θα έχουν δεύτερες σκέψεις.

Σκεφτείτε λοιπόν αυτά μερικά γρήγορα byte για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στην κρυπτογράφηση.

Χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, ας ξεκινήσουμε.

Blockchain

Τα Blockchains είναι ψηφιακά κατανεμημένα λογιστικά βιβλία που διατηρούν αρχεία για κάθε καταχώρηση (συναλλαγή) που αφορά συγκεκριμένα αυτά. Η τεχνολογία Blockchain είναι το θεμέλιο των κρυπτονομισμάτων και υπάρχουν πολλά blockchain που συνδέονται με συγκεκριμένα έργα.

Σημειωτέον, το crypto είναι μόνο μία εφαρμογή και μπορεί να υπάρχουν αμέτρητες ακόμη, αξιοποιώντας την αμετάβλητη και τη διαφάνειά του.

Κρυπτονόμισμα

Τα κρυπτονομίσματα (γνωστά και ως crypto) είναι νομίσματα υπολογιστών. Το παλαιότερο από αυτά είναι το Bitcoin. Υπάρχουν όμως χιλιάδες από αυτά, καθένα από τα οποία έχει διαφορετική αξία και όρια προσφοράς.

Συγκεκριμένα, αυτή η σπανιότητα είναι που βοηθά την τιμή τους να κινηθεί ανοδικά, μαζί με άλλους σημαντικούς παράγοντες όπως η αποδοχή τους στην αγορά.

Συχνά διαφημίζονται ως εναλλακτικές λύσεις στα νομίσματα fiat. Ωστόσο, η περιορισμένη πρακτική χρήση τους τους κάνει επενδυτικές ευκαιρίες στην καλύτερη περίπτωση. Η αξία τους δεν βασίζεται σε τίποτα συγκεκριμένο παρά μόνο σε δημόσια εικασίες.

Εξόρυξη (και ποντάρισμα)

Συγκεντρωτικοί φορείς όπως οι κυβερνήσεις ρυθμίζουν τα νομίσματα fiat. Για την κρυπτογράφηση, είναι οι εξορύκτες και οι staker που κάνουν αυτή τη δουλειά. Επωμίζονται το καθήκον της επικύρωσης των συναλλαγών στις αντίστοιχες αλυσίδες μπλοκ.

Αυτή η επικίνδυνη περιπέτεια απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιοπρεπούς εγκατάστασης υλικού και λογισμικού. Επιπλέον, οι επαγγελματικές γνώσεις είναι υποχρεωτικές για να ξεκινήσετε με την εξόρυξη κρυπτογράφησης ή το ποντάρισμα.

Ωστόσο, αποκομίζουν εξαιρετικές ανταμοιβές, κυρίως στο ίδιο κρυπτο-περιουσιακό στοιχείο που εξορύσσουν ή στοιχηματίζουν.

Altcoin

Το Altcoin είναι συντομογραφία του Alternative Coin. Αυτός ο όρος, Altcoin, χρησιμοποιείται για όλα τα άλλα νομίσματα εκτός από το πανίσχυρο Bitcoin. Η ένδειξη είναι ξεκάθαρη ότι κανένα νόμισμα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το πρώτο κρυπτονόμισμα.

Από τη στιγμή που γράφτηκε αυτό, αυτό δεν είναι εντελώς αναληθές. Όταν κρίνεται από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, το Bitcoin είναι μεγαλύτερο από τα άλλα εννέα κορυφαία νομίσματα μαζί.

Ωστόσο, ορισμένοι προχωρούν πολύ και αποκαλούν όλα τα άλλα Shitcoins, μια υποτιμητική έκδοση των Altcoins.

Bitcoin Maximalist

Οι μαξιμαλιστές του Bitcoin μοιράζονται μια κοινή πεποίθηση για την ανωτερότητα του Bitcoin έναντι των Altcoins. Στην πραγματικότητα, δεν υποστηρίζουν τη δημιουργία άλλων νομισμάτων και συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι μόνο το Bitcoin κατέχει το κλειδί για την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση.

Επιπλέον, υποδεικνύουν ότι το μήκος οποιουδήποτε δικτύου blockchain είναι η βασική του δύναμη, όπου το Bitcoin κερδίζει εύκολα τα άλλα.

Ωστόσο, άλλα κρυπτονομίσματα δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες του δικτύου Bitcoin, όπως το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα της εξόρυξης Bitcoin. Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2021, το δίκτυο Bitcoin εκπέμπει στην ατμόσφαιρα την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα –37 μεγατόνων ετησίως, όπως ολόκληρη η Νέα Ζηλανδία.

Έτσι, μόνο το μέλλον έχει τη μοίρα του Bitcoin Maximalism. Και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν το Bitcoin κάνει πραγματικά άχρηστα άλλα κρυπτονομίσματα και γίνεται το μέλλον όλων των αποκεντρωμένων συναλλαγών.

  Πώς να λάβετε επιστροφή χρημάτων στο Amazon

BTFD

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του crypto είναι η μεταβλητότητά του. Η αξία τους κυμαίνεται συχνά, με αποτέλεσμα να χορεύουν τακτικά στα ψηλά και τα χαμηλά.

Το BTFD, Buy The F##king Dip, είναι ο επικίνδυνος τρόπος λειτουργίας για τον αδιάφορο επενδυτή κρυπτογράφησης. Πρόκειται για την αγορά κάθε φορά που το crypto διαφάνειες. Ο μοναδικός σκοπός είναι να μεγιστοποιηθεί το ποσό της κρυπτογράφησης για ένα δεδομένο ποσό με την ελπίδα να έχουμε προσοδοφόρα κέρδη στο μέλλον.

Αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps)

Οι DApps είναι σαν τις κανονικές εφαρμογές, αλλά είναι αποκεντρωμένες, απαλλαγμένες από οποιαδήποτε κεντρική ρυθμιστική αρχή. Χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain για τη λειτουργία και την αποθήκευση δεδομένων.

Ένας κανονικός χρήστης μπορεί να μην παρατηρήσει καμία διαφορά στη διεπαφή. είναι ο υποκείμενος κώδικας που παραμένει ανοιχτός στους χρήστες. Επιπλέον, διέπονται από έξυπνα συμβόλαια και οποιαδήποτε αλλαγή στα πρωτόκολλα εφαρμογών επιβάλλει τη συναίνεση των χρηστών.

Για παράδειγμα, Decentraland είναι μια εφαρμογή DA που είναι ένα μετασύμπαν για την εξερεύνηση εικονικών κόσμων.

Αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi)

Το DeFi είναι μια προσπάθεια αντικατάστασης του τρέχοντος, συγκεντρωτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Χωρίς μεσάζοντες, οι χρήστες θα ελέγχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, χρησιμοποιώντας τα κατά βούληση χωρίς υψηλές χρεώσεις συναλλαγών και μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης.

Αυτό αφαιρεί επίσης την ανάγκη για εγκρίσεις από τράπεζες ή κυβερνήσεις. Με την υποστήριξη του blockchain, κάθε συναλλαγή θα είναι μόνιμη με τις υπηρεσίες DeFi προσβάσιμες μόνο με μια σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον, το DeFi λειτουργεί χωρίς προσωπική αναγνώριση. Η πιο εύκολη και παλαιότερη εφαρμογή του DeFi είναι το Bitcoin. Σας επιτρέπει να ελέγχετε τα χρήματά σας, καθιστώντας σας την αποκλειστική αρχή χωρίς κανέναν ενδιάμεσο.

Digital Fiat (γνωστός και ως CBDC)

Τα ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) ή το Digital Fiat είναι εικονικές εκδόσεις χρημάτων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.

Η ιδέα είναι να έχουμε ένα εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς τα μειονεκτήματα που συνοδεύουν τα κρυπτονομίσματα. Μπορούν να διατηρηθούν σε δημόσια ή ιδιωτικά blockchain. Εναλλακτικά, το CBDC μπορεί να αξιοποιήσει την ασφάλεια των δημόσιων blockchains και τον έλεγχο των ιδιωτικών blockchains αναπτύσσοντας υβριδικές αλυσίδες.

Η βασική διαφορά μεταξύ crypto και ψηφιακού fiat θα παραμείνει η μεταβλητότητα και η ευκολία χρήσης. Ενώ το Bitcoin (και άλλα κρυπτονομίσματα) ακούγεται τόσο φουτουριστικό, η χρήση του ως κανονικού νομίσματος δεν είναι ακόμα εκεί.

Ωστόσο, η πραγματική εφαρμογή του CBDC σε εθνική κλίμακα δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί πουθενά. Και υποπτεύεται ότι έχει το μερίδιο των προβλημάτων, όπως τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Πιρούνι

Τα Forks είναι αναβαθμίσεις σε πρωτόκολλα blockchain. Μπορούν να είναι πιο ήπια (μαλακά πιρούνια) και να είναι συμβατά προς τα πίσω. Ή οι νέοι κανόνες μπορεί να είναι αυστηροί, με αποτέλεσμα ένα σκληρό πιρούνι να χωρίζει το δίκτυο από εκείνο το σημείο και μετά.

Για παράδειγμα, η κοινότητα του bitcoin χωρίστηκε ως προς το όριο μεγέθους μπλοκ, το οποίο σχετίζεται κατά προσέγγιση με την ταχύτητα επαλήθευσης συναλλαγών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα σκληρό πιρούνι, που οδήγησε στη δημιουργία του Bitcoin Cash τον Αύγουστο του 2017, το οποίο αύξησε το μέγεθος του μπλοκ σε 8MB από το αρχικό 1MB.

Αντίθετα, το SegWit ήταν ένα μαλακό πιρούνι bitcoin που επέτρεπε ταχύτερη επαλήθευση συναλλαγών διατηρώντας παράλληλα το αρχικό μέγεθος μπλοκ. Και προφανώς δεν δημιούργησε άλλη μια αλυσίδα.

Ωστόσο, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η κοινότητα του Bitcoin ήταν και πάλι σε διαμάχη. Ορισμένοι προγραμματιστές ήθελαν να μειώσουν τη δυσκολία εξόρυξης για να αποθαρρύνουν τη χρήση προσαρμοσμένου υλικού όπως οι εξορύκτες ASIC. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Bitcoin Gold, το οποίο άλλαξε τον αλγόριθμο κατακερματισμού για να ευνοήσει τους απλούς ανθρακωρύχους με καθημερινές κάρτες γραφικών.

  Πώς να εκτελέσετε σάρωση ασφαλείας GCP για να βρείτε εσφαλμένη διαμόρφωση;

Genesis Block

Το Genesis Block είναι το πρώτο μπλοκ σε οποιοδήποτε δίκτυο blockchain. Ονομάζεται επίσης Block 0, αυτό είναι το μόνο μπλοκ σε ολόκληρο το δίκτυο που δεν αναφέρεται σε κανένα προηγούμενο μπλοκ.

Επιπλέον, αυτό δημιουργείται αποκλειστικά από τον προγραμματιστή χωρίς αποκεντρωμένο δίκτυο.

Διχοτόμηση

Το μισό είναι μια περιοδική μείωση των ανταμοιβών εξόρυξης.

Για παράδειγμα, οι ανταμοιβές εξόρυξης Bitcoin μειώνονται στο μισό κάθε 210.000 μπλοκ. Το 2009, η ανταμοιβή για την εξόρυξη ενός μπλοκ ήταν 50 BTC. Προς το παρόν, μετά από τρία μισά γεγονότα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 6,25 BTC. Το επόμενο τέτοιο γεγονός έχει προγραμματιστεί κάπου το 2024, το οποίο θα μειώσει αυτή την τιμή στα 3,125 BTC.

Ο μοναδικός σκοπός της μείωσης στο μισό είναι να ωθήσει την αξία ενός νομίσματος προς τα πάνω προκαλώντας τεχνητό ξεπληθωρισμό.

Hash Rate

Τα ποσοστά κατακερματισμού αντιστοιχούν άμεσα στην ικανότητα του εξορύκτη να δημιουργεί νέα μπλοκ.

Οι απαιτήσεις ρυθμού κατακερματισμού προσαρμόζονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα υπολογιστικής ισχύος. Λιγότεροι εξορύκτες με χαμηλό υπολογισμό σε ένα δίκτυο μειώνουν το επίπεδο δυσκολίας για να συνεχίσουν να προσθέτουν μπλοκ με τον ίδιο ρυθμό. Ομοίως, μια υψηλότερη δυσκολία εξόρυξης απαιτεί μεγαλύτερο ρυθμό κατακερματισμού για την προσθήκη του μπλοκ στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Αυτός ο χρόνος διαφέρει μεταξύ των δικτύων. Για παράδειγμα, το Bitcoin προσθέτει ένα μπλοκ κάθε 10 λεπτά, ενώ το Litecoin το κάνει αυτό σε 2,5 λεπτά.

Μια μεγαλύτερη δυσκολία δικτύου σημαίνει επίσης ένα ισχυρό δίκτυο, καθιστώντας δύσκολο για τους κακούς ηθοποιούς να παίξουν φάουλ. Ο ρυθμός κατακερματισμού υποδηλώνεται σε υπολογισμούς που γίνονται ανά δευτερόλεπτο, όπως 5 Th/s σημαίνει πέντε τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.

HODL

Το HODL είναι η ανορθόγραφη έκδοση του HOLD, το οποίο δεν είναι άλλο αρκτικόλεξο, αλλά σημαίνει απλώς να κρατάτε και να αποφεύγετε την πώληση όταν αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές.

Μερικοί λένε επίσης HODL όταν στην πραγματικότητα εννοούν Hold On for Dear Life, τεχνικά κάνοντας το αρκτικόλεξο.

Αυτό ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου 2013, στο φόρουμ του bitcointalk. Ένας φρενήρης επενδυτής με το όνομα «GameKyuubi» τιτλοφόρησε το σχόλιό του ΚΡΑΤΩ.

Με το HODL, ο χρήστης προσπάθησε να διακρίνει μεταξύ των αδύναμων χεριών, που πωλούν με τα σημάδια μιας διαφάνειας, και των έξυπνων, ικανών να τιμολογήσουν με ακρίβεια την αγορά. Στο μεταξύ βρίσκεται ένας κανονικός έμπορος που απλώς κάνει HODL.

Πιστώσεις εικόνας

Στη συνέχεια, έγινε το πιο διάσημο μιμίδιο στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και ένα μάντρα για τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων να κάνουν απλώς HODL σε χαμηλά επίπεδα, ελπίζοντας ότι το κρυπτογράφηση τους θα δει πρωτοφανή υψηλά.

Αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO)

Το ICO είναι ένας τρόπος συγκέντρωσης κεφαλαίων για νέα κρυπτονομίσματα, ο οποίος μοιάζει πολύ με την αρχική δημόσια προσφορά (IPO), αλλά δεν ελέγχεται.

Κατά τη διάρκεια ενός ICO, μια εταιρεία κρυπτογράφησης προσφέρει τα εγγενή διακριτικά της σε μια τιμή γνωριμίας και αναφέρει τη διαδικασία αγοράς. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει την αποστολή fiat ή άλλης αξιοσημείωτης κρυπτογράφησης στο πορτοφόλι της εταιρείας και τη λήψη του νέου διακριτικού στο κρυπτογραφικό πορτοφόλι σας.

Η απουσία ρύθμισης καθιστά το ICO μια επικίνδυνη πρόταση, με τη μεγαλύτερη απάτη (Bitconnect) μέχρι σήμερα να ανέρχεται στα 3,45 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Πώς να απενεργοποιήσετε το στιγμιότυπο οθόνης στο iPhone

Μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT)

Τα NFT είναι διακριτικά ψηφιακά διακριτικά που υποδεικνύουν την ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων, πραγματικών ή εικονικών, στο blockchain.

Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να κόψει ένα NFT από την πρώτη ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα. Άλλοι μπορούν να κάνουν αντίγραφα και να τα διανείμουν. Ωστόσο, το NFT που αντιπροσωπεύει την ιδιοκτησία της αρχικής δημόσιας διεύθυνσης θα αποτιμάται πάνω από κάθε αντίγραφο.

Ομοίως, μπορεί να υπάρχει ένα NFT για ένα vintage αντικείμενο που είναι σε έκπτωση. Αυτό θα εξασφαλίσει τη διάκριση και θα διατηρήσει το ιστορικό μεταβιβάσεων αυτού του περιουσιακού στοιχείου όταν αλλάζει χέρια.

Ομοίως, η ακίνητη περιουσία μπορεί να μετατραπεί σε μη ανταλλάξιμα μάρκες για την ανίχνευση του ιστορικού ιδιοκτησίας και την αποφυγή απάτης.

Αντλία και χωματερή

Το Pump-and-Dump (γνωστός και ως Rug Pull) είναι ένας στοχαστικός τρόπος για να εμπλέκονται άτομα που επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ξεγελάσουν τους απλούς ανθρώπους σε κρυπτογράφηση PUMP (ή μετοχές), ενώ οι απατεώνες αμέσως το DUMP για να κερδίσουν χρήματα στα υψηλά.

Αυτό βλέπει τους κακούς ηθοποιούς και τους influencers να βγάζουν πολλά χρήματα ενώ το ευρύ κοινό τα χάνει. Το Pump-and-Dump συνήθως επωφελείται από τον φόβο των ανθρώπων να χάσουν το επόμενο μεγάλο πράγμα.

Κλασικό παράδειγμα είναι το Απάτη κρυπτογράφησης EthereumMax, την οποία προώθησαν οι γνωστές προσωπικότητες Kim Kardashian και Floyd Mayweather. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι προωθητικές ενέργειες στην πραγματική ζωή οδηγούν σε στιγμιαίο άλμα στην τιμή, για να πέσει σταθερά και να χάσει το 97% των χρημάτων των επενδυτών.

Rekt

Το Rekt είναι αργκό που προέρχεται από τη λέξη Wrecked. Υποδηλώνει μια επένδυση που πηγαίνει εντελώς άσχημα, κάνοντας το άτομο πίσω από ναυάγιο, ή Rekt.

Φράση σπόρων

Μια φράση σποράς (γνωστή και ως φράση ανάκτησης, μνημονική φράση ή εφεδρική φράση) είναι μια συμβολοσειρά 12 ή 24 λέξεων που δημιουργείται από υπολογιστή με συγκεκριμένη σειρά και χρησιμοποιείται για την επαναφορά ενός πορτοφολιού κρυπτογράφησης.

Ένα παράδειγμα φράσης 12 λέξεων:

πελεκάνος βοοειδή γράψτε καρότσι γκαράζ φλόγα χόμπι μαντέψτε διεύθυνση στρατόπεδο σιτάρι καιρός

Αν και ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει αυτές τις φράσεις, δεν συνιστάται να το κάνει με το χέρι. Μόνο φράσεις που δημιουργούνται από μηχανή έχουν την απαιτούμενη τυχαιότητα και δυσκολία που τις καθιστά κατάλληλες ως μέτρο ασφαλείας.

Θα πρέπει να τα κρατήσετε μυστικά, καθώς οποιοσδήποτε έχει τη φράση αρχική σας κατέχει ουσιαστικά το πορτοφόλι σας και τα χρήματα που υπάρχουν μέσα.

Stablecoin

Τα stablecoins είναι μη πτητικά κρυπτογράφηση που βασίζονται κυρίως σε φυσικά περιουσιακά στοιχεία του πραγματικού κόσμου, όπως νομίσματα fiat, πολύτιμα μέταλλα, κ.λπ. Επιπλέον, ορισμένα υποστηρίζονται από άλλα κρυπτονομίσματα (π.χ. Dai) ή αλγόριθμους υπολογιστών (π.χ. LUNA) για να διατηρούν μια λογική καμπύλη τιμών με την πάροδο του χρόνου.

Στην περίπτωση των συνδεδεμένων με κρυπτογράφηση stablecoins, ένα τεράστιο ποσό αποθεματικών κρυπτογράφησης διατηρείται ως εγγύηση για την έκδοση ενός μικρού ποσού stablecoin για την αποφυγή αστάθειας.

Τα αλγοριθμικά stablecoins (γνωστά και ως μη παράπλευρα stablecoins) διαχειρίζονται από έξυπνα συμβόλαια για την έξυπνη διαχείριση της προσφοράς για τη διατήρηση της σταθερότητας του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου.

Κρυπτοφάλαινα

Η Crypto Whale (ή η Φάλαινα) είναι οι οντότητες που είναι αρκετά μεγάλες ώστε να ταλαντεύουν τις αγορές με τη μονομερή αγορά ή πώληση τους.

Είναι συνήθως οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως ανεπαρκή ρευστότητα και διακυμάνσεις τιμών για τους μικρούς επενδυτές.

συμπέρασμα

Αυτή ήταν η ταπεινή μας προσπάθεια να καλύψουμε ορισμένους από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους όρους κρυπτογράφησης για αρχάριους.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε σε ένα μόνο άρθρο. Ελπίζουμε όμως ότι αυτοί οι πρώτοι όροι θα είναι αρκετοί για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στα κρυπτογράφηση.