Γιατί το iPhone σας ρωτά συνεχώς για τη χρήση τοποθεσίας στο παρασκήνιο

Πιθανότατα έχετε δει πολλά μηνύματα σχετικά με εφαρμογές που χρησιμοποιούν την τοποθεσία σας στο παρασκήνιο στο iPhone σας τους τελευταίους μήνες. Δεν είστε μόνο εσείς—είναι μια αλλαγή που έχει σχεδιαστεί για να αποκαλύψει πόσα δεδομένα τοποθεσίας μοιράζεστε με τις εφαρμογές.

Αυτή η αλλαγή λειτουργεί για να ενισχύσει το απόρρητο: Από την κυκλοφορία του iOS 13, οι έμποροι συλλέγουν 68% λιγότερα δεδομένα τοποθεσίας στο παρασκήνιο. Αυτό είπε η Location Sciences, μια διαφημιστική εταιρεία που βασίζεται στην τοποθεσία Fast Company κοντά στα τέλη Ιανουαρίου 2020.

Πρόσβαση τοποθεσίας στο παρασκήνιο στο iOS 13

Εάν είχατε εγκαταστήσει αυτές τις εφαρμογές πριν από το iOS 13 και τους είχατε δώσει πρόσβαση για παρακολούθηση της τοποθεσίας σας στο παρασκήνιο, αυτές οι εφαρμογές είχαν πρόσβαση στην τοποθεσία σας ακόμη και πριν από την ενημέρωση. Αυτό δεν έχει αλλάξει — η μόνη αλλαγή είναι ότι το iPhone σας προειδοποιεί γι’ αυτό.

Για παράδειγμα, μια εφαρμογή καιρού μπορεί να χρησιμοποιήσει την τοποθεσία σας για να σας εμφανίσει κοντινές προβλέψεις. Μια εφαρμογή χάρτη μπορεί να χρησιμοποιήσει την τοποθεσία σας στο παρασκήνιο για να προσδιορίσει πού σταθμεύσατε. Και ναι, πολλές εφαρμογές κατέλαβαν αυτά τα δεδομένα τοποθεσίας και τα έστειλαν σε εμπόρους για διαφημιστικούς σκοπούς.

Ξεκινώντας με το iOS 13, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2019, αυτή η κοινή χρήση τοποθεσίας είναι λιγότερο αθόρυβη. Η παλαιότερη έκδοση του iOS σάς επιτρέπει να εκχωρήσετε σε μια εφαρμογή τη δυνατότητα “Πάντα” να προβάλλει την τοποθεσία σας και να την ξεχνά. Το iOS 13 δεν θα σας αφήσει να ξεχάσετε. Θα σας εμφανίζει τακτικά αναδυόμενα παράθυρα με το μήνυμα “[App] έχει χρησιμοποιήσει την τοποθεσία σας [number of] φορές στο παρασκήνιο στο παρελθόν [number of] ημέρες. Θέλετε να συνεχίσετε να επιτρέπεται η χρήση τοποθεσίας στο παρασκήνιο;»

  Τι είναι τα σκουλήκια του Διαδικτύου και γιατί είναι τόσο επικίνδυνα;

Για να χτυπήσει το point home, το iOS εμφανίζει έναν χάρτη των τοποθεσιών που έλαβε η εφαρμογή από το τηλέφωνο ή το tablet σας. Η Apple προσπαθεί να δείξει πόση πρόσβαση δίνετε σε αυτήν την εφαρμογή.

Όταν δείτε αυτό το μήνυμα, μπορείτε να πατήσετε “Αλλαγή σε Μόνο κατά τη χρήση” και η εφαρμογή θα έχει πρόσβαση στην τοποθεσία σας μόνο όταν την ανοίξετε και τη χρησιμοποιήσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να πατήσετε «Να επιτρέπεται πάντα», συναινώντας στη συνέχιση της πρόσβασης στην τοποθεσία στο παρασκήνιο.

Πώς απενεργοποιείτε την προειδοποίηση τοποθεσίας;

Εάν εμπιστεύεστε μια εφαρμογή όπως η αγαπημένη σας εφαρμογή καιρού ή χάρτη, ίσως θέλετε να απενεργοποιήσετε τις προτροπές χρήσης τοποθεσίας στο παρασκήνιο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η επιλογή «μην με ρωτήσεις ξανά». Το iOS 13 θα συνεχίσει να σας ρωτά για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν την τοποθεσία σας στο παρασκήνιο, εκτός εάν πατήσετε “Αλλαγή σε Μόνο κατά τη χρήση”. Το iOS δεν θα σας προειδοποιήσει για εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας μόνο ενώ τις χρησιμοποιείτε.

Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε παρατηρήσει ότι αυτές οι προτροπές γίνονται λιγότερο συχνές με την πάροδο του χρόνου. Με άλλα λόγια, εάν συνεχίζετε να λέτε στο iPhone ή το iPad σας ότι δεν σας ενοχλεί η πρόσβαση στην τοποθεσία μιας εφαρμογής, δεν θα ερωτηθείτε σχετικά συχνά.

  Υποδοχή USB Type A: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ενεργοποίηση της πρόσβασης τοποθεσίας στο παρασκήνιο έγινε επίσης πιο δύσκολη

Η Apple έκανε άλλη μια αλλαγή στο iOS 13 που έκανε την πρόσβαση στην τοποθεσία στο παρασκήνιο πιο περίπλοκη. Οι εφαρμογές δεν μπορούν πλέον να σας ζητήσουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας στο παρασκήνιο με ένα αναδυόμενο παράθυρο όταν τις ανοίγετε. Μπορείτε να επιλέξετε “Να επιτρέπεται κατά τη χρήση της εφαρμογής”, “Να επιτρέπεται μία φορά” ή “Να μην επιτρέπεται” στο αναδυόμενο παράθυρο, αλλά μέχρι εκεί.

Αυτή η επιλογή “Να επιτρέπεται μία φορά” είναι νέα και στο iOS 13: Τώρα μπορείτε να δώσετε σε μια εφαρμογή πρόσβαση στην τοποθεσία σας μόνο μία φορά και θα πρέπει να ζητήσει ξανά πρόσβαση στην τοποθεσία στο μέλλον.

Για να δώσετε σε μια εφαρμογή πρόσβαση στην τοποθεσία σας στο παρασκήνιο, πρέπει να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Υπηρεσίες τοποθεσίας > [App Name] και επιλέξτε «Πάντα». Οι εφαρμογές πρέπει να σας ζητήσουν να το κάνετε αυτό αντί να εμφανιστεί ένα μήνυμα που ζητά πρόσβαση.

Η Apple προσπαθεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να συμφωνήσουν γρήγορα να μοιραστούν την τοποθεσία τους χωρίς να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα των δεδομένων που προσφέρουν. Πρέπει να κάνετε τα πάντα για να επιτρέψετε την πρόσβαση στην τοποθεσία στο παρασκήνιο με ειδικό τρόπο, όπως όταν δίνετε «πλήρη πρόσβαση» σε ένα πληκτρολόγιο τρίτου κατασκευαστή ή ενεργοποιείτε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης τρίτου μέρους.

Πρέπει να επιτρέψετε την πρόσβαση στην τοποθεσία στο παρασκήνιο;

Το αν πρέπει να “Να επιτρέπεται πάντα” η πρόσβαση είναι μια επιλογή που πρέπει να κάνετε μόνοι σας ανάλογα με το πόσο εμπιστεύεστε την εφαρμογή και για ποιο σκοπό τη χρησιμοποιείτε.

  Πώς να διορθώσετε το σφάλμα "Scratch Disk Is Full" στο Photoshop

Οι εφαρμογές μπορούν να εμφανίσουν ένα σύντομο μήνυμα σε αυτήν την προτροπή, εξηγώντας γιατί χρησιμοποιούν την πρόσβαση στην τοποθεσία σας. Για παράδειγμα, η εφαρμογή καιρού σας μπορεί να λέει ότι η τοποθεσία χρησιμοποιείται για την παροχή καιρού που ισχύει για την τρέχουσα τοποθεσία σας ανά πάσα στιγμή. Διαφορετικοί τύποι εφαρμογών έχουν διάφορους λόγους για να ζητήσουν την τοποθεσία σας.

Εάν απενεργοποιήσετε την πρόσβαση τοποθεσίας ενώ δεν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή, θα χάσετε την πρόσβαση σε ορισμένες από τις λειτουργίες της εφαρμογής που εξαρτώνται από την εκτέλεση στο παρασκήνιο. Για παράδειγμα, το Tile σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε τα χαμένα σας αντικείμενα, ακόμη και όταν βρίσκονται εκτός εμβέλειας του τηλεφώνου σας. Αυτό το κάνει χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Tile σε τηλέφωνα άλλων χρηστών Tile για να εντοπίσει κοντινούς ιχνηλάτες πλακιδίων και να μοιραστεί τη φυσική τους τοποθεσία με τους διακομιστές Tile. Χωρίς πρόσβαση στην τοποθεσία παρασκηνίου, το Tile δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

Ορισμένοι προγραμματιστές αποκαλούν αυτές τις αλλαγές αντιανταγωνιστικές

Αυτές οι αλλαγές είναι ένας λόγος για τον οποίο η Tile και άλλοι προγραμματιστές υποστηρίζουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι “αντιανταγωνιστική», καθώς εμποδίζουν τις εφαρμογές που εξαρτώνται από την πάντα ενεργοποιημένη παρακολούθηση τοποθεσίας στο παρασκήνιο. Είναι πιο περίπλοκο για τους χρήστες να ενεργοποιήσουν την πρόσβαση στην τοποθεσία στο παρασκήνιο για μια εφαρμογή όπως το Tile και το iOS 13 θα συνεχίσει να εμφανίζει προειδοποιητικά μηνύματα που ρωτούν εάν οι χρήστες θέλουν πραγματικά να μοιραστούν τις τοποθεσίες τους εάν το ενεργοποιήσουν.

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τους προγραμματιστές—και θα ήταν καλό αν υπήρχε ένας τρόπος να πούμε στο iOS «μην με ρωτάς ξανά»—αλλά οι αλλαγές του iOS 13 έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να πάρουν περισσότερο τον έλεγχο της κοινής χρήσης τοποθεσίας.