Γιατί το 2020 είναι η τέλεια στιγμή για να ξαναεπισκεφτείτε το IRC

Δεν ακούτε πολλά για το Internet Relay Chat (IRC) αυτές τις μέρες, επειδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Slack έχουν κλέψει λίγη από τη βροντή του. Ωστόσο, απέχει πολύ από το να πεθάνει! Στην πραγματικότητα, το 2020 μπορεί να είναι η καλύτερη στιγμή για να συμμετάσχετε (ή να επανέλθετε) στην επανάσταση συνομιλίας που βασίζεται σε κείμενο.

Το IRC συνεχίζει να ξεκινά 32 χρόνια μετά

IRC είναι ένα τυπικό πρωτόκολλο Διαδικτύου που επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν τους δικούς τους διακομιστές συνομιλίας που βασίζονται σε κείμενο με τη δική του επιλογή καναλιών οργανωμένων ανά θέμα (για παράδειγμα, ένα κανάλι που ονομάζεται #music για να μιλάμε για μουσική). Χωρίς κεντρική εξουσία για το ποιος μπορεί να φιλοξενήσει έναν διακομιστή, οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να αλλάζουν διακομιστές κατά βούληση ή ακόμη και ξεκινήσουν το δικό τους.

  PSA: Προσέξτε για αυτήν τη νέα απάτη ηλεκτρονικού ψαρέματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Amazon

Το IRC ξεκίνησε στη Φινλανδία το 1988 και σύντομα έγινε διεθνής διαδικτυακή αίσθηση. Επέτρεψε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να κοινοποιήστε ιστορικά νέα, βρείτε ρομαντισμό ή μιλήστε για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα με ομοϊδεάτες λάτρεις σε πραγματικό χρόνο.

Σήμερα υπάρχουν ακόμα πάνω από 2.000 διακομιστές IRC και σχεδόν 500 δίκτυα IRC (ομάδες συνδεδεμένων διακομιστών) που λειτουργούν παγκοσμίως. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που τα χρησιμοποιούν έχει μειωθεί δραματικά (κάποιοι λένε το 60 τοις εκατό) από την ακμή του γύρω στο 2003-05.

Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί μπορεί να είναι απατηλοί. Κορυφαία χρήση του IRC επίσης συνέπεσε με την αιχμή της χρήσης του δικτύου για την εμπορία πειρατικού λογισμικού (“warez”), επομένως δεν χρησιμοποιούσαν όλα αυτά τα άτομα εξαρχής το IRC για να συνομιλήσουν.

  Τρόπος χρήσης του Κέντρου Ελέγχου σε Mac

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το IRC από τις αρχές της δεκαετίας του ’00 λόγω της αύξησης των μυριάδων ανταγωνιστικών διαδικτυακών κοινωνικών χώρων. Φόρουμ Ιστού, ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων (όπως το AIM), μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μηνύματα κειμένου SMS, συνεργατικές υπηρεσίες (όπως το Slack και το Discord), ακόμη και τρισδιάστατοι κόσμοι και παιχνίδια (όπως το Second Life και το Minecraft) συνέβαλαν όλα στη δημοτικότητα του IRC.

Παρόλο που ο πληθυσμός του IRC είναι μόνο ένα κλάσμα από αυτό που ήταν, μια βασική ομάδα ανθρώπων που θέλουν απλώς βασική συνομιλία κειμένου εξακολουθούν να συνομιλούν μέχρι σήμερα.

  Πώς να εισαγάγετε κουκκίδες σε ένα υπολογιστικό φύλλο του Excel

Η ελευθερία της κλασικής συνομιλίας στο Διαδίκτυο

Το 1993, The New Yorker δημοσίευσε