Γιατί το κουμπί Turbo επιβράδυνε τον υπολογιστή σας τη δεκαετία του ’90;

Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, πολλοί κλώνοι υπολογιστών της IBM περιλάμβαναν ένα κουμπί στη θήκη με την ένδειξη “Turbo” που στην πραγματικότητα επιβράδυνε τον υπολογιστή σας όταν τον πατούσατε. Εξερευνούμε γιατί ήταν απαραίτητο, τι έκανε και ποιος το έβαλε εκεί αρχικά.

Επίθεση των Γρήγορων Κλώνων

Ο πρώτος Προσωπικός Υπολογιστής IBM, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1981, περιελάμβανε μια CPU 8088 που έτρεχε στα 4,77 MHz. Οι ανταγωνιστές, όπως Compaq, σύντομα αναμόρφωσε το μηχάνημα, αδειοδοτήθηκε το λειτουργικό σύστημα MS-DOS της Microsoft και δημιούργησε τους δικούς τους υπολογιστές συμβατούς με IBM PC.

Μια φωτογραφία μάρκετινγκ του IBM PC 5150, περίπου το 1981.

Αυτά τα μηχανήματα κλώνων συχνά πρόσθεταν χαρακτηριστικά που έλειπαν από τη σειρά υπολογιστών της IBM σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Ορισμένες περιελάμβαναν ενσωματωμένες περιφερειακές θύρες, περισσότερη μνήμη RAM και ρολόγια πραγματικού χρόνου, διατηρώντας παράλληλα τη συμβατότητα λογισμικού. Μερικοί από τους πρώτους κατασκευαστές κλώνων προχώρησαν ακόμη περισσότερο και παρήγαγαν πολύ πιο γρήγορες μηχανές. Για παράδειγμα, πολλά μοντέλα χρησιμοποιούσαν ένα τσιπ Intel 8086 8 MHz που ήταν περίπου δύο έως τρεις φορές πιο γρήγορο από την αρχική CPU του IBM PC.

Οι νέοι υπολογιστές ήταν πολύ γρήγοροι για υπάρχουσες εφαρμογές

Αυτή η αύξηση ταχύτητας δημιούργησε πρόβλημα. Οι περισσότεροι προγραμματιστές εφαρμογών στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δεν περίμεναν ότι ο υπολογιστής της IBM θα γινόταν μια πλατφόρμα συμβατή με το παρελθόν ή ότι η απόδοσή του θα εκτοξευόταν στα ύψη. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες εφαρμογές λογισμικού και παιχνίδια που δημιουργήθηκαν για τον υπολογιστή IBM είχαν συντονιστεί ειδικά στην ταχύτητα ρολογιού 4,77 MHz του 5150. Εάν κάποιος προσπάθησε να τα τρέξει σε μεγαλύτερες ταχύτητες (όπως 8 MHz ή περισσότερο), ορισμένα από αυτά τα πρώιμα προγράμματα έγιναν ασταθή. Πολλά παιχνίδια έγιναν απροσδόκητα γρήγορα.

  Πώς να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα του δίσκου στο Dock του Mac σας

Οι πρώιμες κάρτες επιτάχυνσης CPU της IBM PC έλυσαν αυτό το πρόβλημα περιλαμβάνοντας έναν φυσικό διακόπτη στο πίσω μέρος, επιτρέποντας στο μηχάνημα να εναλλάσσεται μεταξύ της μέγιστης ταχύτητας του επιταχυντή και μιας λειτουργίας συμβατότητας 4,77 MHz. Σε ορισμένους κλώνους υπολογιστών, θα μπορούσατε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε συντομεύσεις πληκτρολογίου σε επίπεδο BIOS, όπως Ctrl+Alt+Plus ή Ctrl+Alt+Backslash, για εναλλαγή μεταξύ των λειτουργιών ταχύτητας CPU.

Αυτά δεν αναφέρονται ακόμη ως λειτουργίες “turbo”, ωστόσο. αλλά αυτή η καινοτομία μάρκετινγκ ήταν προ των πυλών.

Εισαγάγετε το Eagle PC Turbo (και το κουμπί Turbo)

Γύρω στον Ιούλιο του 1984, στο Los Gatos της Καλιφόρνια, τηλεφώνησε ένας κατασκευαστής κλώνων υπολογιστών Υπολογιστής Eagle παρουσίασε μια νέα σειρά προϊόντων που ονομάζεται Eagle PC Turbo. Κάθε μοντέλο περιελάμβανε έναν γρήγορο επεξεργαστή 8 MHz 8086 και ένα νέο χαρακτηριστικό: ένα κουμπί Turbo στον μπροστινό πίνακα. Όταν πατηθεί, άλλαξε τον υπολογιστή μεταξύ 8 και 4,77 MHz ταχύτητες ρολογιού.

Τα μέσα ενημέρωσης σημείωσαν πόσο νέα ήταν η καινοτομία του Eagle εκείνη την εποχή. Σε Το τεύχος του 11 Δεκεμβρίου 1984, το PC Magazine ξεπέρασε την ταχύτητα του Eagle PC Turbo:

“Στην πραγματικότητα, είναι τόσο γρήγορο που το Eagle έπρεπε να συμπεριλάβει ένα κουμπί στο μπροστινό μέρος για να επιβραδύνει τις λειτουργίες εισάγοντας επιπλέον καταστάσεις αναμονής όταν απαιτείται για συμβατότητα με υπολογιστή.”

Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει επίσης τη μοναδική γνωστή φωτογραφία του Eagle PC Turbo και το συμπαγές κουμπί Turbo που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Το PC Tech Journal σημείωσε επίσης την άφιξη της σειράς Eagle PC Turbo Τεύχος Ιουλίου 1984:

  Πώς να ρυθμίσετε έναν διακομιστή ιστού Apache με το Webmin στον διακομιστή Ubuntu

«Το μηχάνημα που βασίζεται στο 8086 έχει ένα κουμπί «Turbo» στον μπροστινό πίνακα. Πατήστε το και το μηχάνημα αλλάζει από συμβατή με PC/XT ταχύτητα ρολογιού 4,77 Mhz σε 8 Mhz.

Είναι πιθανό ότι κάποιος άλλος κατασκευαστής χρησιμοποίησε τον όρο “κουμπί Turbo” πριν από τον υπολογιστή Eagle. Ωστόσο, μετά από μια εξαντλητική αναζήτηση στα περιοδικά υπολογιστών των αρχών της δεκαετίας του 1980, το θεωρούμε απίθανο.

Η λέξη “turbo” είναι συντομογραφία του “turbocharger”, που είναι αυτό που κάνει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης να λειτουργούν πιο γρήγορα. Στη δεκαετία του ’80, ήταν σύνηθες για τα εμπορικά τμήματα μάρκετινγκ να εφαρμόζουν τη λέξη “turbo” σε προϊόντα για να υποδηλώνουν επιπλέον ταχύτητα ή ισχύ. Κανένας κατασκευαστής δεν θα συμπεριλάμβανε ποτέ ένα μεγάλο κουμπί με την ένδειξη “Slow” στο μπροστινό μέρος του γρήγορου νέου υπολογιστή του, επομένως το “Turbo” ήταν μια έξυπνη επιλογή από την πλευρά του Eagle.

Λίγα χρόνια μετά την εισαγωγή του Eagle Turbo PC (όταν οι επιταχυνόμενοι κλώνοι υπολογιστών έγιναν αρκετά φθηνοί ώστε να είναι αντικείμενα μαζικής αγοράς), το “turbo” έγινε ξαφνικά ο γενικός όρος της βιομηχανίας για αυτήν τη δυνατότητα επιβράδυνσης της CPU. Αυτό είναι πιθανό επειδή άλλοι κατασκευαστές υπολογιστών το αντέγραψαν και το έβαλαν σε θήκες και μητρικές πλακέτες υπολογιστών εκτός μάρκας.

Μέχρι το 1988, τα κουμπιά Turbo ήταν παντού.

Τα κουμπιά Turbo εξερράγησαν σε δημοτικότητα

Τρία παραδείγματα γενικών θηκών υπολογιστή της εποχής 386 με κουμπιά turbo.

Στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι μέσες ταχύτητες ρολογιού CPU των συμβατών υπολογιστών IBM εκτινάχθηκαν στη στρατόσφαιρα. Μετακινήθηκαν από περίπου 16 MHz σε περίπου 100, με στάσεις στα 20, 33, 40 και 66 MHz στην πορεία. Αυτό έκανε τα κουμπιά Turbo απολύτως απαραίτητα για την αναπαραγωγή πρώιμων παιχνιδιών υπολογιστή, πολλά από τα οποία ήταν ακόμα λιγότερο από μια δεκαετία παλιά εκείνη την εποχή.

  Πώς να βρείτε τον σύνδεσμο άμεσης λήψης σε οποιοδήποτε αρχείο

Ορισμένες θήκες υπολογιστών περιλάμβαναν ακόμη και μια διψήφια, τμηματοποιημένη οθόνη LED που εναλλάσσονταν μεταξύ των αριθμητικών ταχυτήτων ρολογιού τούρμπο και μη τούρμπο κάθε φορά που πατούσατε το κουμπί Turbo. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η δυνατότητα διαμορφωνόταν συχνά στη μονάδα LED. Έτσι, θα μπορούσαν να ρυθμιστούν ώστε να εμφανίζουν οποιονδήποτε αριθμό, αποδεικνύοντας ότι αυτό είναι ένα ακόμη τέχνασμα μάρκετινγκ.

Το σύγχρονο λογισμικό άφησε πίσω το κουμπί Turbo

Σε κάποιο σημείο, οι περισσότεροι προγραμματιστές εφαρμογών άρχισαν να γράφουν νέο λογισμικό έχοντας κατά νου την αύξηση της ταχύτητας της CPU. Αυτά τα προγράμματα θα μετρούσαν την ταχύτητα του ρολογιού του συστήματος και θα εισάγουν μια καθυστέρηση, εάν είναι απαραίτητο, για να διατηρηθεί η λειτουργία του προγράμματος με τον προγραμματισμένο ρυθμό. Αυτό λειτούργησε ακόμα κι αν τρέχατε το πρόγραμμα σε μια πολύ πιο γρήγορη CPU που παρουσιάστηκε μετά το συγκεκριμένο λογισμικό.

Καθώς αυτά τα προγράμματα έγιναν mainstream και το παλαιό λογισμικό της δεκαετίας του 1980 χρησιμοποιήθηκε λιγότερο συχνά, όλο και λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κουμπιά Turbo.

Γύρω από Εποχή Pentium Στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990, πολλοί γενικοί υπολογιστές και οι θήκες υπολογιστών που κατασκευάζετε μόνοι σας σταμάτησαν να περιλαμβάνουν κουμπιά Turbo. Στον κόσμο χαμηλών περιθωρίων κέρδους των εμπορευματικών υπολογιστών εκείνη την εποχή, τυχόν εξωτερικά χαρακτηριστικά συνήθως δαγκώνουν τη σκόνη αρκετά γρήγορα για εξοικονόμηση κόστους.

Μέχρι το 2000, το κουμπί Turbo είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί σε νέες μηχανές. Εκείνη την εποχή, αν οι άνθρωποι ήθελαν να επιβραδύνουν τα προγράμματα DOS, χρησιμοποιούσαν συχνά εφαρμογές λογισμικού όπως Mo’Slo ή CPUKILLER αντι αυτου.

Το Age of Turbo είχε τελειώσει, αλλά το overclocking της CPU σε επίπεδο καταναλωτή ήταν προ των πυλών. Αποδείχθηκε μια για πάντα ότι μια πραγματική «λειτουργία turbo» που πραγματικά επιτάχυνε τις μηχανές, αντί να τις επιβραδύνει, ήταν τελικά δυνατή.