Γιατί τα Windows 10 λένε ότι το δίκτυό σας Wi-Fi “δεν είναι ασφαλές”

Τα Windows 10 σάς προειδοποιούν τώρα ότι ένα δίκτυο Wi-Fi “δεν είναι ασφαλές” όταν χρησιμοποιεί “ένα παλαιότερο πρότυπο ασφαλείας που καταργείται σταδιακά”. Τα Windows 10 σάς προειδοποιούν για το WEP και το TKIP. Δείτε τι σημαίνει αυτό το μήνυμα—και πώς να το διορθώσετε.

Ξεκινώντας με την ενημέρωση Μαΐου 2019, τα Windows ενδέχεται να σας εμφανίσουν ένα μήνυμα που δηλώνει ότι το δίκτυό σας δεν είναι ασφαλές, ακόμα κι αν γνωρίζετε ότι χρησιμοποιείτε κωδικό πρόσβασης. Εάν δείτε αυτό το μήνυμα, τότε πιθανότατα χρησιμοποιείτε είτε ενσύρματο ισοδύναμο απόρρητο (WEP) είτε κρυπτογράφηση Temporal Key Integrity Protocol (TKIP). Αυτές οι κρυπτογραφήσεις δεν είναι ασφαλείς στη χρήση και θα πρέπει να μεταβείτε σε ένα νεότερο πρωτόκολλο ή να αντικαταστήσετε το δρομολογητή σας το συντομότερο δυνατό.

Γιατί τα Windows 10 σας προειδοποιούν

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι πρέπει να προστατεύσετε με κωδικό πρόσβασης το δίκτυο Wi-Fi σας. Είτε πρόκειται να κρατήσετε τους γείτονες είτε να περιφέρετε κακούς ηθοποιούς έξω από το σύστημά σας, είναι απλώς η καλύτερη πρακτική για να προστατεύσετε το ασύρματο δίκτυό σας. Ωστόσο, όταν προσθέτετε έναν κωδικό πρόσβασης στο δρομολογητή Wi-Fi, δεν κρατάτε απλώς τους χρήστες εκτός δικτύου. Το πρωτόκολλο ασφαλείας κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας για να εμποδίσει οποιονδήποτε στην περιοχή να ακούσει τι κάνετε.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι κρυπτογράφησης του Wi-Fi σας: WEP, WPA και WPA2. Το WPA3 είναι επίσης καθ’ οδόν. Το WEP είναι το παλαιότερο και λιγότερο ασφαλές σε αυτό το σημείο. Κοιτάξτε αυτό τον τρόπο. η Wi-Fi Alliance επικύρωσε το WEP το 1999, γεγονός που καθιστά το πρότυπο παλαιότερο από τα Windows XP, το YouTube και το αρχικό iPod. Το WPA-TKIP εγκρίθηκε το 2002.

  Πώς να προσθέσετε μουσική στην παρουσίασή σας στο PowerPoint

Γι’ αυτό τα Windows σάς προειδοποιούν για αυτά τα δίκτυα με την ακόλουθη προειδοποίηση:

[Network Name] δεν είναι ασφαλής

Αυτό το δίκτυο Wi-Fi χρησιμοποιεί ένα παλαιότερο πρότυπο ασφαλείας που καταργείται σταδιακά. Συνιστούμε τη σύνδεση σε διαφορετικό δίκτυο.

Γιατί το WEP και το TKIP είναι επικίνδυνα

Δυστυχώς, παρά (ή λόγω) της ηλικίας του, το WEP και το WPA-TKIP εξακολουθούν να είναι αρκετά διαδεδομένα. Βρήκαμε ότι το WEP εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται σε έναν συγγενή δρομολογητή που παρέχεται από τον ISP. Δεν χρειάστηκε να αλλάξουμε τίποτα ή να ενεργοποιήσουμε το WEP. το χρησιμοποιούσαν ήδη. Το WEP είναι μια πολύ κακή επιλογή κρυπτογράφησης. Ήταν από την αρχή, και ποτέ δεν έγινε πολύ καλύτερο.

Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης, οι περισσότερες συσκευές περιόρισαν το WEP σε κρυπτογράφηση 64-bit λόγω των κανονισμών των ΗΠΑ. Αυτό βελτιώθηκε, αλλά όπως μπορείτε να δείτε πάνω από το δρομολογητή, προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα κρυπτογράφηση 64-bit. Το WPA, συγκριτικά, χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση 256-bit. Ακόμη χειρότερα, με την πάροδο του χρόνου βρέθηκαν αρκετά ελαττώματα στο πρωτόκολλο, κάνοντας την κρυπτογράφηση πιο εύκολη. Το 2005, το FBI αποδείχθηκε την ικανότητά του να σπάει την κρυπτογράφηση WEP μέσα σε λίγα λεπτά.

Η συμμαχία Wi-Fi είχε σκοπό να αντικαταστήσει το WEP με το WPA-TKIP, αλλά δυστυχώς, το νεότερο πρωτόκολλο χρησιμοποιεί πολλούς από τους ίδιους μηχανισμούς. Λόγω αυτής της επιλογής, τα δύο πρωτόκολλα μοιράζονται επίσης πολλά από τα ίδια τρωτά σημεία. Μια μέθοδος για να ξεπεράσετε το ένα λειτουργεί συνήθως εξίσου καλά με το άλλο. Έτσι, το TKIP δεν είναι ασφαλέστερο στη χρήση από το WEP.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το νέο Sandbox των Windows 10 (για να δοκιμάσετε με ασφάλεια εφαρμογές)

Γνωρίζοντας όλα αυτά, η Microsoft θέλει να σας προειδοποιήσει εάν χρησιμοποιείτε WEP ή TKIP, ώστε να μπορέσετε να διορθώσετε το πρόβλημα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το κάνετε τώρα γιατί τελικά, η Microsoft σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά —ή να «καταργήσει» την υποστήριξη για τα πρωτόκολλα. Όταν συμβεί αυτό, οι πιο πρόσφατες εκδόσεις των Windows 10 δεν θα μπορούν να συνδεθούν σε αυτά τα δίκτυα.

Πώς να διορθώσετε αυτό το σφάλμα στο Wi-Fi σας

Εάν δείτε αυτό το μήνυμα κατά τη σύνδεση σε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, δεν μπορείτε να το διορθώσετε. Ο ιδιοκτήτης του δρομολογητή πρέπει να το διορθώσει. Γι’ αυτό τα Windows συνιστούν τη σύνδεση σε διαφορετικό δίκτυο.

Εάν δείτε αυτό το μήνυμα όταν συνδέεστε στο δίκτυο Wi-Fi, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την ισχυρότερη κρυπτογράφηση Wi-Fi. Εάν ο δρομολογητής σας είναι σχετικά νέος, θα έχει άλλες επιλογές όπως το WPA2 με AES και θα πρέπει να μεταβείτε σε αυτές. Δυστυχώς, η σελίδα διαχείρισης σχεδόν κάθε δρομολογητή είναι διαφορετική, επομένως η παροχή οδηγιών για την πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής είναι δύσκολη. Μπορεί να θέλετε να αναζητήσετε οδηγίες για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου μοντέλου δρομολογητή σας ή να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιό του.

Θα θέλετε να βρείτε την IP του δρομολογητή σας και να την εισαγάγετε στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Στη συνέχεια, αναζητήστε τις ρυθμίσεις ασφαλείας Wi-Fi. Έχετε το νου σας για ενότητες σχετικά με το WEP ή τους κωδικούς πρόσβασης. Αν αναρωτιέστε τι να επιλέξετε, η σύστασή μας είναι να επιλέξετε πρώτα το WPA2 + AES εάν είναι διαθέσιμο και σε αντίθετη περίπτωση επιλέξτε WPA + AES.

  Πώς να ελέγξετε εάν ο υπολογιστής σας διαθέτει την πιο πρόσφατη έκδοση των Windows 10

Η διατύπωση στο παράθυρο διαλόγου του δρομολογητή σας μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική, αλλά όλα αυτά τα γράμματα θα πρέπει να υπάρχουν. Το WPA2+AES μπορεί για παράδειγμα να μοιάζει με το “WPA2-PSK (AES)”. Θα χρειαστεί να ενημερώσετε τον κωδικό πρόσβασης σε όλες τις συσκευές σας (ακόμη και αν χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης με πριν) αφού κάνετε την αλλαγή.

Ενημερώστε τον δρομολογητή σας εάν δεν μπορείτε να ενισχύσετε την κρυπτογράφηση

Εάν δεν βλέπετε καλύτερες επιλογές από το WEP ή το TKIP, θα πρέπει να αντικαταστήσετε το δρομολογητή σας το συντομότερο δυνατό. Εάν χρησιμοποιείτε δρομολογητή που παρέχεται από τον ISP, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους για να δείτε εάν θα προσφέρουν ένα νεότερο μοντέλο.

Αλλά μια καλύτερη επιλογή μπορεί να είναι να αγοράσετε ένα και να επιστρέψετε τον παλιό δρομολογητή στον ISP σας. Μπορεί να σας χρεώνουν μια μηνιαία χρέωση για να το έχετε και ανάλογα με το πόσο καιρό είχατε το ρούτερ θα μπορούσατε να το έχετε πληρώσει πολλές φορές ήδη.

Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα σε ένα ρούτερ. Εάν έχετε ένα σπίτι μεσαίου μεγέθους με μέτριο (20 ή λιγότερο) αριθμό συσκευών Wi-Fi, AC1750 της TP-Link είναι σχετικά φθηνό στα 56,99 $ και εύκολο στη ρύθμιση. Μπορείτε ακόμη και να το ελέγξετε από μια εφαρμογή αν θέλετε.

Ανεξάρτητα από το πώς θα σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το WEP ή το TKIP, όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, τόσο το καλύτερο. Όχι μόνο βρίσκεστε σε ευάλωτη θέση βασιζόμενοι σε ξεπερασμένο πρωτόκολλο ασφαλείας, αλλά τελικά οι συσκευές σας Windows θα σταματήσουν να συνδέονται εντελώς. Είναι καλύτερα να αποφύγετε αυτό το σενάριο και να προστατέψετε το δίκτυό σας τώρα.