Γιατί τα smartphone δεν μπορούν να τραβήξουν θολές φωτογραφίες φόντου

Είναι αδύνατο να τραβήξετε μια φωτογραφία με ευκρινές θέμα και θολό φόντο (όπως το παραπάνω) με το smartphone σας — τουλάχιστον χωρίς να το προσποιείτε. Αυτό οφείλεται στους τρόπους με τους οποίους οι κάμερες smartphone διαφέρουν από τις μεγαλύτερες, αποκλειστικές κάμερες. Ας δούμε λίγο πιο βαθιά.

Γιατί οι φωτογράφοι θέλουν θολά φόντο;

Ω, κοίτα, ένα θολό φόντο. Κάποιος επαγγελματίας πρέπει να το έχει πάρει αυτό!

Ένα από τα (υποτιθέμενα) χαρακτηριστικά της φωτογραφίας υψηλής ποιότητας είναι ένα θολό φόντο με καλό “bokeh” – μια φανταχτερή λέξη που περιγράφει την ποιότητα του θολώματος. Το βλέπετε ιδιαίτερα σε υπέροχες αθλητικές εικόνες και πορτρέτα, αλλά και σε φωτογραφίες γάμου και δρόμου, ή καλλιτεχνικά βίντεο στο YouTube.

Αν και είναι αλήθεια ότι ένα θολό φόντο είναι συνηθισμένο σε ορισμένους τύπους φωτογραφίας, είναι συχνά μια αποδεκτή ανταλλαγή, παρά ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Με ορισμένες ρυθμίσεις, οι φωτογράφοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να έχουν ένα θολό φόντο και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο θολό.

Στην αθλητική φωτογραφία, ένα θολό φόντο μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να διαχωρίσετε έναν αθλητή από το πλήθος. Ωστόσο, η γρήγορη ταχύτητα κλείστρου που απαιτείται για να παγώσει η δράση και οι μεγάλοι φακοί που πρέπει να χρησιμοποιήσουν είναι αυτά που αναγκάζουν τους αθλητικούς φωτογράφους να χρησιμοποιήσουν ένα ευρύ διάφραγμα, το οποίο δημιουργεί θάμπωμα φόντου. Ανησυχούν πολύ περισσότερο για την αποτύπωση της δράσης παρά για ένα δροσερό, θολό φόντο.

Στη φωτογραφία macro και τοπίου, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Επειδή οι φωτογράφοι macro πλησιάζουν πολύ τα θέματά τους, συχνά δεν μπορούν να εστιάσουν το σύνολο. Φανταστείτε να προσπαθείτε να τραβήξετε μια φωτογραφία μιας λιβελλούλης και μόνο να μπορέσετε να εστιάσετε τα μάτια της;

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση TRUNC στο Excel

Οι φωτογράφοι τοπίων, από την άλλη πλευρά, θέλουν συχνά τα πάντα στην εικόνα να είναι ευκρινή, από ίντσες μπροστά από την κάμερα μέχρι τον μακρινό ορίζοντα, κάτι που είναι δύσκολο με οποιαδήποτε ρύθμιση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο και οι δύο τύποι φωτογραφίας απαιτούν μερικές φορές στοίβαξη εστίασης.

Η στοίβαξη εστίασης είναι μια τεχνική στην οποία αναμειγνύονται πολλές λήψεις που είναι όλες εστιασμένες ελαφρώς διαφορετικά. Αυτοί οι τύποι φωτογράφων προσπαθούν τόσο σκληρά να αποφύγουν το θολό φόντο, προσθέτουν μια ή δύο ώρες επιπλέον δουλειά!

Βάθος πεδίου και θάμπωμα

Το βάθος πεδίου είναι η ποσότητα του εστιακού επιπέδου που είναι αποδεκτά ευκρινές για τον θεατή. Είναι αυτό που καθορίζει τι βρίσκεται εντός ή εκτός εστίασης σε μια φωτογραφία.

Σε μια εικόνα με μικρό βάθος πεδίου, μόνο μια ή δύο ίντσες από το εστιακό επίπεδο είναι στο επίκεντρο. Στο πορτρέτο στα αριστερά πάνω, είναι στην πραγματικότητα μόνο τα μάτια του μοντέλου. Σε μια εικόνα με μεγάλο βάθος πεδίου, σχεδόν όλα είναι στο επίκεντρο. Αυτό ισχύει για τη λήψη του σκιέρ από πάνω — όλα είναι στο επίκεντρο, από το χιόνι στο πρώτο πλάνο και τον σκιέρ στη μέση, μέχρι τα βουνά στο βάθος.

Το βάθος πεδίου καθορίζεται από την εστιακή απόσταση ενός φακού, το διάφραγμα στο οποίο έχει ρυθμιστεί, την απόσταση από την κάμερα στο θέμα και το μέγεθος του αισθητήρα της κάμερας.

Αυτό λήφθηκε στο f/1.8.

Το διάφραγμα έχει την απλούστερη, πιο διαισθητική επίδραση στο βάθος πεδίου. Όσο πιο ευρύ είναι το διάφραγμα, τόσο πιο ρηχό θα είναι το βάθος πεδίου. Όσο πιο στενό είναι το διάφραγμα, τόσο πιο βαθύ θα είναι το βάθος πεδίου. Αυτό είναι ανεξάρτητο από όλες τις άλλες μεταβλητές.

  6 Χρήσεις για τον εφεδρικό χώρο αποθήκευσης iCloud

Αυτό λήφθηκε στο f/5.6. Παρατηρήστε πόσο πιο καθαρό είναι το φόντο εδώ από ό,τι στην προηγούμενη εικόνα.

Διαφορετικά, ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερο εμφανίζεται το θέμα στο κάδρο, τόσο μικρότερο θα είναι το βάθος πεδίου. Μπορείτε να το ελέγξετε αν στέκεστε πιο κοντά στο θέμα σας (όπως ένας φωτογράφος macro) ή χρησιμοποιώντας έναν τηλεφακό (όπως ένας αθλητικός φωτογράφος).

Δύο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο ίδιο διάφραγμα, στις οποίες το θέμα φαίνεται να έχει το ίδιο μέγεθος, θα πρέπει να έχουν παρόμοια βάθη πεδίου, ανεξάρτητα από την εστιακή απόσταση του φακού.

Όταν το θέμα σας στέκεται απέναντι από ένα κανάλι, δεν έχει σημασία αν φωτογραφίζετε με f/1,8.

Τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα όσον αφορά το μέγεθος του αισθητήρα. Ένας μικρότερος αισθητήρας μειώνει το οπτικό πεδίο μιας εικόνας και κάνει τα θέματα να φαίνονται μεγαλύτερα, μειώνοντας το βάθος πεδίου. Ωστόσο, η αλλαγή της εστιακής απόστασης για να διατηρείται το θέμα στο ίδιο μέγεθος στο κάδρο αντισταθμίζει τη μείωση του βάθους πεδίου και επίσης την αυξάνει.

Είναι περίπλοκο και αντιφατικό, αλλά το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι μια φωτογραφία με μικρότερο αισθητήρα έχει μεγαλύτερο βάθος πεδίου (και λιγότερο θάμπωμα) από μια παρόμοια λήψη με μεγαλύτερο αισθητήρα.

Γιατί το smartphone σας δεν μπορεί να θολώσει τα φόντο

Ναι . . . όχι.

Ας εξετάσουμε τη ρύθμιση της κάμερας σε ένα iPhone 11 Pro. Διαθέτει τις ακόλουθες τρεις κάμερες:

Ένα σταθερό διάφραγμα 13 mm f/2,4, εξαιρετικά ευρυγώνια.
Ένα σταθερό διάφραγμα 26 mm f/1,8, ευρυγώνιο.
Ένας τηλεφακός 52 mm σταθερού διαφράγματος f/2.0.

  Πώς να ανοίξετε το Κέντρο Ελέγχου στο iPhone X

Δυστυχώς, όμως, αυτές οι εστιακές αποστάσεις είναι ψέματα. Τουλάχιστον, είναι απίστευτα παραπλανητικά. Στα 52 mm και f/2, θα μπορείτε εύκολα να έχετε πραγματικά θολά φόντο. Λοιπόν τι συμβαίνει?

Λοιπόν, αυτές είναι εστιακές αποστάσεις ισοδύναμες πλήρους καρέ. Πιο απλά, είναι οι εστιακές αποστάσεις του φακού που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσετε σε μια επαγγελματική DSLR για να έχετε το ίδιο οπτικό πεδίο. Οι πραγματικές εστιακές αποστάσεις είναι 1,54 mm, 4,25 mm και 6 mm.

Οι αισθητήρες 1/2,55 και 1/3,4 ιντσών στο iPhone 11 Pro είναι σημαντικά μικρότεροι από αυτούς που βρίσκονται ακόμη και σε ένα σημείο μεσαίου επιπέδου και λήψη. Είναι ένα κλάσμα του μεγέθους του αισθητήρα σε μια επαγγελματική κάμερα.

Χρησιμοποιώντας φακούς με εξαιρετικά μικρές εστιακές αποστάσεις για να αποκτήσετε χρήσιμα οπτικά πεδία και στις τρεις κάμερες, το iPhone καταλήγει σε μεγάλο βάθος πεδίου, παρόλο που διαθέτει φακούς μεγάλου σταθερού διαφράγματος.

Ό,τι πιο θολό μπορεί να έχει ένα φόντο σε ένα iPhone.

Εάν πλησιάσετε πιο κοντά στο θέμα σας, η ελάχιστη απόσταση εστίασης των φακών γίνεται πρόβλημα. Δεν μπορούν να εστιάσουν σε κάτι πιο κοντινό από λίγα εκατοστά μακριά, επομένως δεν μπορείτε να έχετε μια καλή κοντινή λήψη με το προκύπτον μικρό βάθος πεδίου.

Δεν είναι τόσο χρήσιμο

Λοιπόν, γιατί είναι τόσο δύσκολο για τους κατασκευαστές να δημιουργήσουν κάμερες smartphone που μπορούν να έχουν μικρό βάθος πεδίου; Ο κύριος λόγος είναι ότι δεν έχει και πολύ νόημα.

Θεωρητικά, μια κάμερα με φακό περισκοπίου και μεγαλύτερο αισθητήρα θα μπορούσε να το κάνει. Ωστόσο, αυτή η κάμερα θα έπρεπε να κάνει κάθε είδους συμβιβασμούς και απλώς δεν θα ήταν τόσο χρήσιμη για τις περισσότερες φωτογραφίες που βγάζουν οι άνθρωποι με τα smartphone τους.

Παραμένοντας με μεγάλα βάθη πεδίου (και προσποιώντας το θάμπωμα όταν χρειάζεται), οι κάμερες smartphone είναι απίστευτα χρήσιμες και ευέλικτες.