Γιατί οι υπολογιστές της δεκαετίας του ’90 είχαν κλειδαριές με κλειδαρότρυπα και τι έκαναν;

Πίσω στη δεκαετία του 1990, πολλά μηχανήματα συμβατά με IBM PC περιλάμβαναν κλειδαριές κυλίνδρων στις θήκες τους ακριβώς δίπλα στα κουμπιά Turbo και Reset. Τι έκαναν αυτές οι κλειδαριές και γιατί ήταν εκεί; Ας ανακαλύψουμε!

Η γη πριν από τους κωδικούς πρόσβασης

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι υπολογιστές που ήταν συμβατοί με IBM PC ήταν σε μεγάλο βαθμό μηχανές μίας εργασίας και ενός χρήστη που εκτελούσαν MS-DOS, το οποίο δεν περιελάμβανε ενσωματωμένη προστασία με κωδικό πρόσβασης. Όποιος καθόταν μπροστά στον υπολογιστή σας θα μπορούσε να τον εκκινήσει και να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα σας.

Όπως σήμερα, οι υπολογιστές εκτελούσαν συχνά λογισμικό διακομιστή ή εντατικές εργασίες που μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν. Αν έπρεπε να απομακρυνθείτε, φυσικά, δεν θέλατε να έρθει κάποιος και να πατήσει ένα πλήκτρο που διέκοψε τη διαδικασία, σωστά; Σήμερα, απλά θα κλειδώνατε τον υπολογιστή σας με έναν κωδικό πρόσβασης, αλλά τότε, αυτό δεν ήταν επιλογή.

Εδώ μπήκε το κλείδωμα του πληκτρολογίου (ή «κλείδωμα πληκτρολογίου», όπως το αποκαλούσε η IBM).

Ένα κλείδωμα πληκτρολογίου σε έναν γενικό υπολογιστή κατηγορίας 386 από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Από το 1984 περίπου έως τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του ’90, πολλές αρθρωτές θήκες υπολογιστών περιελάμβαναν ένα μικρό σωληνοειδές κλείδωμα καρφίτσας στον μπροστινό πίνακα. Συνήθως βρισκόταν κοντά στα κουμπιά Turbo και Reset.

  Wi-Fi 6E: Τι είναι και σε τι διαφέρει από το Wi-Fi 6;

Όταν δεσμευθούν (και εάν συνδεθούν σωστά—οι κατασκευαστές υπολογιστών μερικές φορές παρέλειπαν αυτό το βήμα), αυτές οι κλειδαριές θα εμπόδιζαν τη χρήση του πληκτρολογίου. Θα μπορούσατε να πληκτρολογήσετε ό,τι θέλετε, αλλά ο υπολογιστής δεν άκουγε.

Σε ορισμένα συστήματα, αυτός ο διακόπτης κλειδιού εμπόδισε επίσης την εκκίνηση ενός υπολογιστή όταν ήταν κλειδωμένος, με αποτέλεσμα ένα “302-Το κλείδωμα της μονάδας συστήματος είναι κλειδωμένο” λάθος.

Η προέλευση της κλειδαριάς του πληκτρολογίου

Οι πρόγονοι της κλειδαριάς του πληκτρολογίου μπορούν να εντοπιστούν στην IBM διακομιστές και mainframes, που προϋπήρχε των Η/Υ της εταιρείας. Η φυσική κλειδαριά ήταν ένα μέτρο ασφαλείας για την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης χρήσης.

Για συμβατούς υπολογιστές, το κλείδωμα του πληκτρολογίου προήλθε από τον προσωπικό υπολογιστή IBM AT, ένα ακριβό 286 με βάση μηχάνημα που κυκλοφόρησε το 1984. Η IBM αρχικά στόχευσε το μηχάνημα των $4.000-$6.700 (περίπου $10.000-$16.800 σήμερα) σε επαγγελματίες μικρών επιχειρήσεων, αλλά τα νέα χαρακτηριστικά του έγιναν σύντομα το de facto πρότυπο για συμβατούς υπολογιστές.

Όταν η IBM συμπεριέλαβε μια κλειδαριά κυλίνδρου στο μπροστινό μέρος του PC AT, ακολούθησαν κατασκευαστές κλώνων, παρουσιάζοντας τις δικές τους κλειδαριές πληκτρολογίου σε μηχανήματα συμβατά με AT. Πρόσθεσαν το κλείδωμα τόσο για να συμπεριλάβει χαρακτηριστικά που ήταν στο ίδιο επίπεδο με αυτά της IBM όσο και για να διατηρήσουν τη συμβατότητα με τα συστήματά της. Η συμβατότητα ήταν ένα βασικό σημείο πώλησης για τους κλώνους υπολογιστών εκείνη την εποχή.

Για το IBM PC AT, η κλειδαριά στο μπροστινό μέρος της θήκης όχι μόνο απενεργοποίησε το πληκτρολόγιο και διέκοψε τη διαδικασία εκκίνησης, αλλά μετακινούσε και μια εσωτερική μεταλλική φλάντζα. Αυτό εμπόδισε το άνοιγμα της μεταλλικής θήκης του υπολογιστή.

  Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να επαναφέρετε το PS4 Save Data

Στους πολλούς κλώνους υπολογιστών της IBM που ακολούθησαν, μόνο μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας έτειναν να αντιγράφουν τη δυνατότητα κλειδώματος θήκης. Στους περισσότερους άλλους υπολογιστές, το κλείδωμα απλά απενεργοποίησε το πληκτρολόγιο.

Το λυκόφως της κλειδαριάς του πληκτρολογίου

Όσο ωραίο κι αν ήταν να έχεις μια θήκη υπολογιστή με κλειδαριά, λίγοι άνθρωποι τη χρησιμοποιούσαν πραγματικά. Καθώς η αγορά κλώνων ηλεκτρονικών υπολογιστών γινόταν όλο και περισσότερο μια απροβλημάτιστη επιχείρηση εμπορευμάτων, με όλο και μικρότερα περιθώρια κέρδους, οι κατασκευαστές υπολογιστών άρχισαν να περιορίζουν τις δυνατότητες. Στόχευσαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά παλαιού τύπου που χρησιμοποιούνται από λίγα άτομα, όπως το κλείδωμα του πληκτρολογίου και το κουμπί Turbo.

Οι κλειδαριές του πληκτρολογίου έπεσαν πραγματικά σε αδυναμία στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Οι κωδικοί πρόσβασης έφτασαν σε σύγχρονα λειτουργικά συστήματα πολλαπλών χρηστών, πολλαπλών εργασιών, όπως τα Windows NT, Novell NetWareLinux και (σε ​​κάποιο βαθμό) Windows 95. Ωστόσο, το τελευταίο χρησιμοποιούσε ως επί το πλείστον κωδικούς πρόσβασης για να αποθηκεύσει προσωπικές προτιμήσεις και όχι για ασφάλεια.

Ποιος χρειάζεται ένα ακριβό κλείδωμα υλικού όταν το λογισμικό διαθέτει;

Ένα κλείδωμα πληκτρολογίου τελευταίας εποχής σε μια γενική θήκη υπολογιστή, περίπου το 1996.

Οι κωδικοί πρόσβασης του BIOS έγιναν επίσης ένα κοινό χαρακτηριστικό για τους κλώνους υπολογιστών στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Υπήρχε πλέον ένας τρόπος βασισμένος σε λογισμικό για να αποτρέψει τους ανθρώπους από την εκκίνηση ενός υπολογιστή.

Με τους κωδικούς πρόσβασης του λειτουργικού συστήματος και τους κωδικούς πρόσβασης BIOS ευρέως διαθέσιμους, το κλείδωμα του πληκτρολογίου δεν φαινόταν πλέον τόσο χρήσιμο. Τελικά εξαφανίστηκε γύρω στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ο πιο πρόσφατος κλώνος υπολογιστή που έχουμε δει με κλειδαριά πληκτρολογίου προέρχεται από το 1996.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Tap To Wake στο iPhone X

Χάσατε το κλειδί σας; Πώς να παρακάμψετε μια vintage κλειδαριά πληκτρολογίου

Εάν έχετε ένα παλιό συμβατό με IBM PC που είναι κλειδωμένο και έχετε χάσει το κλειδί, υπάρχουν κάποιες λύσεις. Πρώτον, προφανώς δεν πρέπει ποτέ να επιχειρήσετε να παρακάμψετε μια κλειδαριά σε έναν υπολογιστή χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη. Μάλλον είναι παράνομο κάπου, κάπως. Επομένως, κάντε αυτό μόνο σε ένα vintage μηχάνημα που διαθέτετε ή έχετε άδεια να εργαστείτε για ξεκλείδωμα.

Εάν είναι απλώς μια κλειδαριά πληκτρολογίου και δεν κλειδώνει φυσικά τη θήκη, μπορείτε να αποσυνδέσετε τον υπολογιστή και να βρείτε τα δύο καλώδια που οδηγούν από τον διακόπτη του πληκτρολογίου στη μητρική πλακέτα. Αποσυνδέστε απαλά την υποδοχή για τα καλώδια κλειδώματος κλειδιού από τη μητρική πλακέτα (είναι εντάξει να τα αφήσετε χωρίς σύνδεση).

Αφού το κάνετε αυτό, θα πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή.

Μια υποδοχή κλειδώματος κλειδιού σε μια μητρική πλακέτα 386.

Αν κλειδώνει τη θήκη και το πληκτρολόγιο, αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία. Μπορεί να θέλετε να συμβουλευτείτε έναν κλειδαρά. Εάν επιχειρήσετε να εισέλθετε με το ζόρι με εργαλεία, θα καταστρέψετε τη θήκη.

Εναλλακτικά, μπορεί να είναι δυνατό να αγοράσετε ένα εφεδρικό κλειδί για το μηχάνημά σας. Ελέγξτε το eBay και αναζητήστε στον ιστό. Πωλητής ανταλλακτικών υπολογιστών, Directron, εξακολουθεί να πουλά σετ ανταλλακτικών κλειδιών θήκης υπολογιστή. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι διαφορετικές θήκες χρησιμοποιούσαν κλειδαριές κάννης διαφορετικής διαμέτρου, επομένως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ένα συγκεκριμένο κλειδί αντικατάστασης θα λειτουργήσει με το σύστημά σας.

Μάλλον θα υπάρχει κάποια δοκιμή και σφάλμα. Καλή τύχη!