Γιατί οι υπηρεσίες ροής χρεώνουν επιπλέον για HD και 4K;

Οι περισσότερες υπηρεσίες ροής προσφέρουν βίντεο SD και HD σε διαφορετικά σημεία τιμής. Αλλά με τη διαθεσιμότητα 4K, είναι δίκαιη αυτή η διαφορά τιμών; Θα πρέπει οι υπηρεσίες ροής να αντιμετωπίζουν τις διαφορετικές αναλύσεις βίντεο σαν διαφορετικά προϊόντα;

Οι περισσότερες υπηρεσίες ροής χρεώνουν επιπλέον για HD

Παρά την άνοδο του βίντεο 4K και των συνδέσεων Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας, οι υπηρεσίες ροής εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη διαφορά μεταξύ βίντεο τυπικής ευκρίνειας (SD) και βίντεο υψηλής ευκρίνειας (HD)—δεν πειράζει 4K! Στην πραγματικότητα, πολλές υπηρεσίες ροής, όπως το Amazon, το YouTube και το Vudu, αντιμετωπίζουν τα βίντεο SD και HD σαν δύο διαφορετικά προϊόντα, πουλώντας ψηφιακά αντίγραφα SD και HD των ίδιων ταινιών σε διαφορετικές τιμές. Καλό, ακόμη και το Netflix χειρίζεται διαφορετικές αναλύσεις όπως διαφορετικά προϊόντα – το “Βασικό” σχέδιο Netflix δεν συνοδεύεται από ροή 1080p. Το 4K είναι ακόμα πιο ακριβό!

Τώρα, αυτή η πρακτική είναι πολύ εύκολο να παραβλεφθεί. Συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό και πολλοί άνθρωποι είναι στην ευχάριστη θέση να «εξοικονομήσουν» ένα ή δύο δολάρια αγοράζοντας περιεχόμενο SD. Αλλά οι υπηρεσίες ροής σας κάνουν τη χάρη προσφέροντας βίντεο χαμηλής ανάλυσης με έκπτωση; Πληρώνουν επιπλέον αυτές οι εταιρείες για την αποθήκευση και παράδοση αντιγράφων SD ταινιών; Και με την τρέχουσα δημοτικότητα του 4K, δεν θα έπρεπε να σκεφτόμαστε το βίντεο HD ως βάση για την ποιότητα ροής βίντεο και το 4K ως την αναβάθμιση με επιπλέον κόστος;

  4 Οπτικές αλλαγές στη νέα έκδοση τεχνικής προεπισκόπησης των Windows 10

Αυτό δεν είναι σαν το DVD και το Blu-ray

Όταν η Walmart διαθέτει στα ράφια της αντίγραφα DVD και Blu-ray του Toy Story 3, έχει έναν καλό λόγο να πουλά αυτά τα διαφορετικά αντίγραφα σε διαφορετικές τιμές. Για ένα, οι δίσκοι Blu-ray είναι πιο ακριβοί στην κατασκευή από τα DVD. Για να μην αναφέρουμε, και τα δύο προϊόντα καταλαμβάνουν χώρο στο ράφι και ο χώρος στο ράφι για τους δίσκους Blu-ray είναι (σε ​​αυτό το σημείο) πιο πολύτιμος από τον χώρο των ραφιών για τα DVD.

Οι άνθρωποι προσπαθούν να μεταφέρουν αυτή τη λογική στις υπηρεσίες ψηφιακής ροής, αλλά δεν αντέχει. Σίγουρα, τα κέντρα αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται από ιστότοπους ροής θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως χώρος στο ράφι, αλλά οι υπηρεσίες ροής δεν αποθηκεύουν αντίγραφα βίντεο SD και HD ως διαφορετικά προϊόντα. Ακόμα κι αν πληρώνετε για HD, μπορεί να λάβετε SD για να αποτρέψετε την προσωρινή αποθήκευση βίντεο.

Θυμάστε την αποθήκευση βίντεο; Είναι πολύ λιγότερο κοινό από ό,τι ήταν παλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε υπηρεσία ροής διατηρεί αντίγραφα SD και HD της βιβλιοθήκης της, έτσι ώστε, όταν η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο κοπάσει, μπορείτε να μεταβείτε απρόσκοπτα σε ένα άθλιο βίντεο χαμηλής ανάλυσης και να αποφύγετε την οθόνη προσωρινής αποθήκευσης.

  Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στο MsConfig στα Windows 10

Το YouTube δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με την αποθήκευση βίντεο

Ας συγκρίνουμε το YouTube (μια δωρεάν υπηρεσία ροής που προσφέρει βίντεο 4K) με τους αγαπημένους μας ιστότοπους υψηλής ροής. Για κάθε λεπτό που περνάει από τη σύντομη ζωή σας, ανεβαίνουν περίπου 500 ώρες βίντεο στο YouTube (μπορείτε να το παρατηρήσετε σε πραγματικό χρόνο στο κάθε δευτερόλεπτο.io). Κάντε λίγο μαθηματικά και αυτό προκύπτει σε περίπου 30.000 ώρες νέου περιεχομένου YouTube κάθε ώρα. Για σύγκριση, το σύνολο της βιβλιοθήκης του Prime Video 2017 ήταν μόλις 19.200 ώρες.

Σαφώς, το YouTube χρησιμοποιεί πολύ χώρο αποθήκευσης. Αλλά εδώ είναι ένα άλλο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε. Σε μια συναρπαστική Υπολογιστής βίντεο από το 2013, μια ομάδα εργαζομένων του YouTube με λαμπερά μάτια εξηγούν πώς κάθε βίντεο στο YouTube αντιγράφεται σε «περισσότερες από δεκάδες» μορφές αρχείων και αναλύσεις βίντεο (1080p, 720p, κ.λπ.) για να διασφαλιστεί ότι ο ιστότοπος παίζει καλά με οποιοδήποτε συσκευή σε οποιαδήποτε ταχύτητα σύνδεσης. Σε συνδυασμό με την γελοία τεράστια βιβλιοθήκη του YouTube, αυτή η πρακτική απαιτεί έναν τόνο αποθηκευτικού χώρου.

Οι υπηρεσίες ροής premium αντιγράφουν αρχεία σε αυτόν τον βαθμό; Δεν είναι καν κοντά. Όλα τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης υποστηρίζουν μερικές εξαιρετικά δημοφιλείς (και εξαιρετικά συμπιεσμένες) μεθόδους κωδικοποίησης βίντεο, όπως HTML5, H.264 και WebM VP8. Φυσικά, οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) premium ιστότοποι ροής μείνετε σε αυτές τις δημοφιλείς μορφές.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Near Share στα Windows 10

Ο αποθηκευτικός χώρος δεν αποτελεί καλή δικαιολογία για τη διαφορά τιμής μεταξύ βίντεο SD και HD σε υπηρεσίες ροής. Εάν το YouTube μπορεί να προσφέρει δωρεάν βίντεο 4K παρά τις γελοίες ανάγκες αποθήκευσης, τότε γιατί η Amazon χρεώνει τους χρήστες 1 $ επιπλέον για να παρακολουθήσουν Toy Story 3 σε 1080p? Στην πραγματικότητα, γιατί το Netflix προσφέρει διαφορετικές τιμές για περιεχόμενο υψηλής ποιότητας SD και HD; Εάν μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο unboxing 4K στο YouTube δωρεάν, τότε γιατί πρέπει να πληρώσετε επιπλέον για να παρακολουθήσετε ταινίες σε HD σε υπηρεσίες ροής επί πληρωμή;

Η παράδοση περιεχομένου δεν είναι πολύ πιο ακριβή

Οι ιστότοποι υψηλής ροής δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο αποθήκευσης και τη φιλοξενία ιστού ως δικαιολογία για την πώληση βίντεο SD και HD σε διαφορετικές τιμές. Ίσως απλώς κοστίζει περισσότερο για τους ιστότοπους η παράδοση βίντεο HD στους πελάτες, επομένως προσφέρουν βίντεο SD σε μειωμένη τιμή. Αυτό είναι λογικό, σωστά;

Φυσικά και όχι. Οι υπηρεσίες ροής λειτουργούν μέσω δικτύων παράδοσης περιεχομένου (CDN) και Open Connect Appliances (OCA), γεγονός που μειώνει σημαντικά το κόστος και τη δυσκολία της παράδοσης περιεχομένου HD. Αυτοί οι όροι ακούγονται πολύ αφηρημένοι και πυκνοί, αλλά είναι πραγματικά πολύ απλοί.

Η κίνηση στο Διαδίκτυο είναι σαν την κανονική κίνηση. Αν κάθε