Γιατί οι εφαρμογές iPhone “Pasting From” είναι άλλες εφαρμογές;

Το iPhone σας σάς επιτρέπει να αντιγράψετε δεδομένα στο πρόχειρό σας και να τα επικολλήσετε σε άλλες εφαρμογές. Ωστόσο, μια εφαρμογή μπορεί να διαβάσει (“επικόλληση”) από το πρόχειρό σας στο παρασκήνιο. Μια δυνατότητα που προστέθηκε στο iOS 14 και το iPadOS 14 σας ειδοποιεί όταν μια εφαρμογή διαβάζει το πρόχειρό σας.

Τι είναι το Πρόχειρο του iPhone;

Το πρόχειρο είναι η προσωρινή θέση όπου τα αντιγραμμένα δεδομένα —κείμενο, εικόνες ή οτιδήποτε άλλο— αποθηκεύονται όταν τα «αντιγράφετε». Για παράδειγμα, εάν επιλέξετε κάποιο κείμενο σε αυτήν την ιστοσελίδα και πατήσετε «Αντιγραφή», το κείμενο που επιλέξατε θα αντιγραφεί στο πρόχειρό σας.

Εάν μεταβείτε σε άλλη εφαρμογή και μετά κάνετε “Επικόλληση” του αντιγραμμένου κειμένου, θα δείτε ένα μήνυμα ότι η εφαρμογή που χρησιμοποιείτε “επικολλήθηκε από το Safari”. Όταν το iPhone ή το iPad σας λέει ότι μια εφαρμογή έχει επικολληθεί από άλλη εφαρμογή, αυτό σημαίνει ότι επικολλήθηκαν τα περιεχόμενα του προχείρου. Δεν μπορεί να διαβάσει τίποτα από την άλλη εφαρμογή—μόνο ό,τι έχει αντιγραφεί στο πρόχειρο.

Οι εφαρμογές μπορούν να επικολληθούν χωρίς την άδειά σας

Να γιατί προστέθηκε αυτό το μήνυμα: Οι εφαρμογές μπορούν να κάνουν “επικόλληση” από το πρόχειρο —με άλλα λόγια, να έχουν πρόσβαση στα περιεχόμενα του προχείρου—χωρίς να πατήσετε πραγματικά ένα κουμπί «Επικόλληση» και να δώσετε ρητή άδεια.

  Διορθώστε το σφάλμα «Ο τρόπος πληρωμής σας απορρίφθηκε» στο App Store

Λάβετε υπόψη ότι οι εφαρμογές μπορούν να επικολληθούν μόνο όταν τις χρησιμοποιείτε ενεργά — με άλλα λόγια, όταν είναι στην οθόνη. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι αντιγράψατε κάποιο κείμενο στο Safari και μεταβείτε στην εφαρμογή Facebook. Ενώ χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Facebook, μπορεί να διαβάσει το κείμενο που αντιγράψατε από το Safari. Εάν μεταβείτε στην εφαρμογή Twitter και αντ’ αυτού έχετε το Twitter ανοιχτό στην οθόνη σας, η εφαρμογή Facebook δεν μπορεί να παρακολουθεί το πρόχειρό σας επειδή δεν το χρησιμοποιείτε.

Πριν από το iOS 14 και το iPadOS 14, δεν υπήρχε τρόπος να καταλάβουμε πότε μια εφαρμογή επικόλλησε στο παρασκήνιο. Με αυτό το μήνυμα, θα βλέπετε τώρα μια ειδοποίηση που θα σας ενημερώνει πότε μια εφαρμογή διαβάζει τα περιεχόμενα του προχείρου σας.

Γιατί η επικόλληση είναι ανησυχία για το απόρρητο

ΕΝΑ

Εάν αντιγράφετε προσωπικά δεδομένα στο πρόχειρό σας, πιθανότατα δεν γνωρίζετε ότι οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε μπορούν να διαβάσουν από αυτό. Για παράδειγμα, εάν αντιγράψετε έναν κωδικό πρόσβασης ή έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας και μεταβείτε σε μια εφαρμογή κοινωνικών μέσων, αυτή η εφαρμογή κοινωνικών μέσων θα μπορούσε να διαβάσει τα περιεχόμενα του προχείρου σας και να ανεβάσει τα ευαίσθητα δεδομένα σας στον διακομιστή της.

  Γιατί η αποσύνδεση μιας συσκευής διορθώνει τόσα πολλά προβλήματα;

Δεν χρειάζεται να είναι και τόσο κακόβουλο. Ορισμένα δίκτυα διαφημίσεων που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές ενδέχεται απλώς να παρακολουθούν το πρόχειρο για να δουν τι επικολλάτε και να χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να στοχεύουν διαφημίσεις σε εσάς, για παράδειγμα.

Το μήνυμα σάς ενημερώνει πότε γίνεται επικόλληση των εφαρμογών, ώστε να μπορείτε να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε. Εάν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή και παρατηρήσετε ότι συχνά “επικολλάται” χωρίς λόγο, μπορεί να θέλετε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν την εφαρμογή ή, εάν χρειάζεστε την εφαρμογή αλλά πραγματικά δεν την εμπιστεύεστε, θα μπορούσατε απλώς να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί Δεν υπάρχουν ευαίσθητα δεδομένα στο πρόχειρό σας όταν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή.

Οι προγραμματιστές εφαρμογών δεν θέλουν οι χρήστες τους να ανησυχούν για εφαρμογές που επικολλούν μυστηριωδώς δεδομένα στο παρασκήνιο, έτσι πολλές εφαρμογές που επικολλούν αυτόματα δεδομένα ενημερώνονται για να αφαιρέσουν τις αυτόματες επικολλήσεις.

Για παράδειγμα, όταν το μήνυμα προστέθηκε σε μια πρώιμη έκδοση προγραμματιστή του iOS 14, οι άνθρωποι παρατήρησαν ότι το TikTok διάβαζε συνεχώς τα περιεχόμενα του προχείρου καθώς οι άνθρωποι πληκτρολογούσαν. Η TikTok ισχυρίστηκε ότι δεν αποθήκευσε ποτέ τα δεδομένα και κυκλοφόρησε μια ενημέρωση για να σταματήσει να διαβάζει το πρόχειρο.

  Πώς να σταματήσετε τις ειδοποιήσεις "Ρύθμιση Apple Pay" από άλλες εφαρμογές

Μπορείτε να σταματήσετε την επικόλληση εφαρμογών;

Εάν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή που συνεχίζει να επικολλά χωρίς προφανή λόγο, ίσως θελήσετε να ανακαλέσετε την άδεια επικόλλησης. Δυστυχώς, από το iOS 14 και το iPadOS 14, δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσετε την επικόλληση μιας εφαρμογής. Δεν θα βρείτε επιλογές για αυτό στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο.

Εάν θέλετε να σταματήσει η επικόλληση μιας εφαρμογής, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να απεγκαταστήσετε ή να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε την προσβλητική εφαρμογή.

Μπορείτε να κρύψετε το Banner Επικόλλησης;

Ίσως θέλετε να απαλλαγείτε από το μήνυμα banner που εμφανίζεται όταν προσπερνάτε κάτι—εξάλλου, εμφανίζεται όταν πατάτε μόνοι σας την επιλογή «Επικόλληση».

Ωστόσο, δεν υπάρχει τρόπος να απενεργοποιήσετε την ειδοποίηση επικόλλησης και να σταματήσετε την εμφάνισή της — ούτως ή άλλως όχι από την κυκλοφορία του iOS 14 και του iPadOS 14. Όταν μια εφαρμογή επικολλήσει δεδομένα για οποιονδήποτε λόγο, θα δείτε το μήνυμα.

Ένα καλό νέο: προσφορά iOS 14 και iPadOS 14 μια νέα δυνατότητα για εφαρμογές που μπορούν να μειώσουν τις ανεπιθύμητες επικολλήσεις. Ας υποθέσουμε ότι μια εφαρμογή θέλει να επικολλήσει αυτόματα διευθύνσεις ιστού στο πρόχειρό σας, αλλά δεν ενδιαφέρεται για άλλα δεδομένα. Τώρα, ο προγραμματιστής της εφαρμογής μπορεί να ενημερώσει την εφαρμογή έτσι ώστε να ρωτά το σύστημα “Υπάρχει μια διεύθυνση ιστού στο πρόχειρο;” Εάν δεν υπάρχει, η εφαρμογή δεν κάνει τίποτα και δεν εμφανίζονται μηνύματα. Εάν υπάρχει, η εφαρμογή μπορεί να επικολλήσει τη διεύθυνση URL και θα δείτε μια ειδοποίηση επικόλλησης.