Γιατί οι άνθρωποι φαίνονται διαφορετικοί στις φωτογραφίες που λαμβάνονται με διαφορετικούς φακούς

Εάν έχετε τραβήξει ποτέ ένα κοντινό πορτρέτο κάποιου με τον ευρυγώνιο φακό του smartphone σας, ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι φαίνονται λίγο . . . μακριά από. Ίσως η μύτη τους φαινόταν λίγο μεγάλη ή το πρόσωπό τους ήταν λίγο πολύ φαρδύ. Δεν το φανταζόσασταν.

Δεν υπήρχε τίποτα διαφορετικό σωματικά με τον φίλο σου εκείνη την ημέρα. Αυτή η παράξενη παραμόρφωση είναι ακριβώς η επίδραση που έχουν οι ευρυγώνιοι φακοί στις φωτογραφίες ανθρώπων. Δεν έχετε ευρύτερο οπτικό πεδίο χωρίς να αλλάξετε την προοπτική με άλλους, πιο λεπτούς τρόπους.

Και δεν είναι μόνο οι ευρυγώνιοι φακοί. κάθε φακός επηρεάζει το πώς εμφανίζονται οι άνθρωποι (και οτιδήποτε άλλο). Η κατανόηση του τι συμβαίνει είναι σημαντικό εάν θέλετε να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες—ειδικά επειδή τα smartphone περιλαμβάνουν πλέον περισσότερους φακούς.

Πάμε να σκάψουμε!

Redux εστιακού μήκους

Οι φακοί μετρώνται σε εστιακή απόσταση. Έχουμε εξετάσει μερικές από τις υποκείμενες φυσικές στο παρελθόν, επομένως θα διατηρήσουμε τα πράγματα πρακτικά εδώ.

Η εστιακή απόσταση σας λέει το οπτικό πεδίο οποιουδήποτε δεδομένου φακού. Αυτό είναι βασικά, πόσο ευρεία ή μεγέθυνση θα είναι η λήψη σας. Στη φωτογραφία, το φιλμ 35 mm και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές πλήρους κάδρου χρησιμοποιούνται ως τυπική αναφορά όταν μιλάμε για εστιακή απόσταση.

Εάν ένας φακός περιγράφεται ότι έχει ισοδύναμο “35mm” ή “full-frame” ή απλώς “ισοδύναμο” εστιακό μήκος 50mm, αυτό σημαίνει ότι το οπτικό του πεδίο είναι παρόμοιο με ένα 50mm όταν χρησιμοποιείται σε κάμερα 35mm. Έτσι σχεδόν όλες οι κάμερες smartphone, συμπεριλαμβανομένου αυτού στο iPhone 11 Pro της Apple, διατίθενται στην αγορά.

  Πώς να παρακάμψετε τους περιορισμούς Wi-Fi στο σχολείο (Λύσεις εργασίας για το 2020)

Στην πραγματικότητα, το οπτικό πεδίο εξαρτάται επίσης από το μέγεθος του ψηφιακού αισθητήρα (ή του κομματιού φιλμ) σε σχέση με την εστιακή απόσταση του φακού. Όσο μικρότερος είναι ο αισθητήρας, τόσο περισσότερο ζουμ (και στενότερο οπτικό πεδίο) φαίνεται να έχετε.

Ο τηλεφακός σε ένα iPhone 11 Pro έχει πραγματική εστιακή απόσταση 6 χιλιοστών, αλλά αυτό ισοδυναμεί με φακό 52 χιλιοστών σε μια κάμερα πλήρους κάδρου, οπότε έτσι τον πλασάρει η Apple. Ο τεχνικός όρος για την αναλογία μεταξύ των πραγματικών και των ισοδύναμων εστιακών αποστάσεων είναι ο παράγοντας καλλιέργειας.

Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, θα εργαζόμαστε κυρίως με ισοδύναμες εστιακές αποστάσεις πλήρους κάδρου. Δεν χρειάζεται να πάτε πολύ βαθιά για να ακολουθήσετε. Απλώς καταλάβετε ότι, όπως συμβαίνει σχεδόν με τα πάντα στη φωτογραφία, υπάρχει κάποια σοβαρή απλοποίηση.

Τύποι φακών

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τρία είδη φακών:

Ευρυγώνια: Έχουν ισοδύναμη εστιακή απόσταση 35 mm μικρότερη από περίπου 40 mm. Όσο μικρότερη είναι η εστιακή απόσταση, τόσο μεγαλύτερη είναι η γωνία θέασης και τόσο χειρότερη είναι η σχετική παραμόρφωση.
Κανονικό: Διαθέτει ισοδύναμη εστιακή απόσταση 35 mm μεταξύ περίπου 40 mm και 60 mm. Το οπτικό τους πεδίο προσεγγίζει κατά προσέγγιση πώς βλέπουν οι άνθρωποι τα πράγματα. Υπάρχει λίγη ασάφεια γύρω από τις άκρες, αλλά τα περισσότερα θέματα σε αυτό το εστιακό εύρος τείνουν να φαίνονται αρκετά φυσικά.
Τηλεφακός: Η ισοδύναμη εστιακή τους απόσταση είναι μεγαλύτερη από περίπου 60 mm. Όσο μεγαλύτερη είναι η εστιακή απόσταση, τόσο στενότερο είναι το οπτικό πεδίο και τόσο περισσότερο φαίνεται να μεγεθύνουν σε μακρινά αντικείμενα.

Εστιακό μήκος και προοπτική

Τώρα που είστε έτοιμοι για τα βασικά των φακών, ήρθε η ώρα να μιλήσετε για την προοπτική. Οι παρακάτω λήψεις τραβήχτηκαν με DSLR για να έχετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντίθεση, αλλά τα ίδια υποκείμενα συμβαίνουν με τους διαφορετικούς φακούς στο smartphone σας. Σημειώστε ότι το αυτοκίνητο εμφανίζεται περίπου το ίδιο πλάτος σε κάθε λήψη.

  Οι 8 κορυφαίες λύσεις λογισμικού που έχουμε θέσει σε δοκιμή

Ένας κανονικός φακός βγάζει μια φωτογραφία που φαίνεται απλά κανονική. Το οπτικό πεδίο ταιριάζει κυρίως με αυτό που βλέπετε με τα μάτια σας.

Ένας ευρυγώνιος φακός δεν περιλαμβάνει απλώς περισσότερο μια σκηνή σε μια φωτογραφία — αλλάζει ουσιαστικά την προοπτική. Τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται μικρότερα από ό,τι στην πραγματική ζωή, ενώ τα αντικείμενα που βρίσκονται πιο κοντά φαίνονται μεγαλύτερα.

Αντίθετα, ένας τηλεφακός δεν κάνει απλώς τα αντικείμενα να φαίνονται μεγαλύτερα. είναι ένα εφέ οπτικής συμπίεσης που κάνει τα πράγματα να φαίνονται σαν να είναι πιο κοντά μεταξύ τους. Δείτε πώς τα σπίτια στο φόντο φαίνονται πολύ πιο κοντά στην παρακάτω εικόνα από ό,τι στην κανονική λήψη (η πρώτη εικόνα σε αυτήν την ενότητα);

Επιλογές φακού κάμερας smartphone

Σε ένα smartphone, οι επιλογές φακών σας είναι πιο περιορισμένες από ό,τι με μια DSLR. Επειδή οι φακοί στην κάμερα ενός smartphone είναι ενσωματωμένοι, υπάρχουν ορισμένοι πραγματικοί φυσικοί περιορισμοί που πρέπει να διαχειριστείτε. Ένας τεράστιος τηλεφακός μπορεί να ακούγεται σαν μια ωραία ιδέα μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι θα διπλασιάσει το μέγεθος του τηλεφώνου σας. Οι ευρυγώνιοι φακοί είναι πολύ πιο εύχρηστοι και πιο πρακτικοί για την κοινή καθημερινή φωτογραφία.

Το iPhone 11 Pro, για παράδειγμα, έχει τους ακόλουθους τρεις φακούς:

Εξαιρετικά ευρεία γωνία: Έχει ισοδύναμη εστιακή απόσταση 12 mm (η πραγματική εστιακή απόσταση είναι 1,54 mm).
Ευρεία γωνία: Διαθέτει ισοδύναμη εστιακή απόσταση 26 mm (η πραγματική εστιακή απόσταση είναι 4,25 mm).
Ένας κανονικός φακός που η Apple αποκαλεί τηλεφακό: Έχει ισοδύναμη εστιακή απόσταση 52 mm (η πραγματική εστιακή απόσταση είναι 6 mm). Επειδή μια μεγαλύτερη εστιακή απόσταση συνήθως απαιτεί μεγαλύτερο φυσικό φακό, είναι απίθανο να δούμε αληθινό τηλεφακό σε οποιοδήποτε ευρέως διαθέσιμο smartphone για λίγο ακόμα.

  Πώς να διαγράψετε όλες τις φωτογραφίες από το iPhone

Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή φακών για οτιδήποτε, εκτός από αθλητικές φωτογραφίες ή φωτογραφίες άγριας φύσης. Ωστόσο, ακόμη και με έναν τυπικό ευρυγώνιο φακό, υπάρχει αρκετή παραμόρφωση που επηρεάζει την εμφάνιση των ανθρώπων.

Ευρυγωνίες και Άνθρωποι

Λοιπόν, τι συμβαίνει όταν τραβάτε ένα πορτρέτο κάποιου με ευρυγώνιο φακό;

Αυτή είναι μια φωτογραφία μου. Εδώ είναι ένα άλλο τραβηγμένο με τον φακό 52 mm του iPhone μου.

Βλέπετε πόσο περίεργο φαίνεται το πρόσωπό μου στην πρώτη λήψη; Χωρίς το κανονικό για να το συγκρίνουμε, μπορεί να είναι δύσκολο να εξηγήσουμε τι ακριβώς φταίει. Το αποτέλεσμα είναι πιο εμφανές γύρω από τη μύτη και τα μάτια μου. Στην ευρυγώνια λήψη, φαίνονται μεγαλύτερα και πιο βολβώδη από ό,τι στην πραγματική ζωή.

Η αλλαγή της προοπτικής κάνει επίσης το κεφάλι μου να φαίνεται περίεργα στρογγυλό και τσιμπημένο. Αυτό το είδος παραμόρφωσης είναι η πηγή αυτού του παλιού ρητού ότι «η κάμερα προσθέτει 10 κιλά».

Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο σοβαρή είναι η παραμόρφωση:

Η εστιακή απόσταση: Όσο μικρότερη είναι η εστιακή απόσταση του φακού, τόσο μεγαλύτερη παραμόρφωση έχετε. Ένας υπερευρυγώνιος φακός κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται πιο περίεργοι από έναν ευρυγώνιο φακό.
Απόσταση θέματος: Όσο πιο κοντά βρίσκεται το θέμα στην κάμερα, τόσο πιο έντονο θα είναι το εφέ. Εάν κάποιος στέκεται λίγα μέτρα μακριά, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε ότι τίποτα δεν πάει καλά. Μόνο όταν πλησιάζεις από κοντά βλέπεις πραγματικά την παραμόρφωση.
Θέση του θέματος: Τα αποτελέσματα της παραμόρφωσης είναι χειρότερα προς τα άκρα μιας εικόνας. Άκρα και άλλα