Γιατί οι άνθρωποι επαναφέρουν vintage υπολογιστές και πώς μπορείτε επίσης

Εάν το PowerBook G3 μου ήταν άτομο, θα είχε νόμιμη ηλικία ψήφου και θα μετρούσε αντίστροφα τις ημέρες μέχρι να του επιτραπεί νόμιμα να πίνει. Ως υπολογιστής, είναι σχεδόν άχρηστος και ξεπερασμένος ακόμη και από τα πιο βασικά smartphone.

Λοιπόν, γιατί να το κρατήσω; Και όχι απλώς να το κρατήσει, αλλά και να ξοδέψει τεράστια ποσά για να το συντηρήσει και να το διατηρήσει; Επειδή είναι ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της σύγχρονης πληροφορικής. Όπως και οι άλλοι γηριατρικοί υπολογιστές που γεμίζουν τα ράφια του γραφείου μου, ο σχεδιασμός του λέει μια ιστορία—και αξίζει να διατηρηθεί.

Γιατί οι άνθρωποι συλλέγουν κλασικούς υπολογιστές;

Όταν λέτε στους ανθρώπους ότι σας αρέσει να ανανεώνετε και να αποκαθιστάτε παλιούς υπολογιστές, η πρώτη λέξη που περνάει από τα χείλη τους είναι «γιατί;»

Είναι μια δίκαιη ερώτηση. Τα 15 μηχανήματα της συλλογής μου μαζί είναι λιγότερο ισχυρά από έναν σύγχρονο υπολογιστή παιχνιδιών. Δεν μπορούν να τρέξουν τους πιο πρόσφατους τίτλους και μερικοί από αυτούς αγωνίζονται με το σύγχρονο Διαδίκτυο. Ενώ βλέπω το μικροσκοπικό μου μουσείο με έναν αέρα στοργής, ξέρω ότι κάθε μηχανή είναι ουσιαστικά απαρχαιωμένη.

Υποθέτω ότι θα μπορούσατε να πείτε το ίδιο πράγμα σε έναν συλλέκτη παλαιών αυτοκινήτων. Γιατί να μπείτε στον κόπο να επισκευάσετε ένα όχημα από τη δεκαετία του 1960, όταν ένα σύγχρονο μοντέλο θα είναι αναμφίβολα πιο οικονομικό, άνετο και αξιόπιστο;

Για μερικούς ανθρώπους, το να καταλάβουν πώς λειτουργεί κάτι είναι διασκεδαστικό, όπως και η επαναφορά του σε κατάσταση λειτουργίας. Είτε πρόκειται για αυτοκίνητα είτε για υπολογιστές, ο στόχος είναι ο ίδιος.

Έπειτα, υπάρχει και η ιστορική πτυχή. Είναι παρήγορο να ξέρω αν ένας υπολογιστής υπάρχει στη συλλογή μου, δεν θα καταλήξει στο κέντρο ανακύκλωσης. Από εκεί και πέρα, ένας άλλος λόγος που μου αρέσει να συλλέγω παλιούς υπολογιστές Apple είναι ότι μπορώ να ακολουθήσω την μεταβαλλόμενη προσέγγιση της εταιρείας στο σχεδιασμό υλικού.

Το PowerBook G3, για παράδειγμα, είναι βασικά αρθρωτό. Η πρόσβαση στα εξαρτήματα είναι ενοχλητικά εύκολη. Απλώς σηκώνετε το πληκτρολόγιο, το οποίο κάθεται στη θέση του χάρη σε τρία απλά μάνδαλα.

Καθώς σκάβετε, παρατηρείτε ότι η CPU και η RAM βρίσκονται σε μια θυγατρική πλακέτα που συνδέεται στη λογική πλακέτα του φορητού υπολογιστή. Αυτό ανοίγει τη δυνατότητα για αναβαθμίσεις. Πράγματι, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του ’00, ήταν δυνατή η αγορά καρτών αναβάθμισης CPU από τρίτες εταιρείες.

Σε μελλοντικά μοντέλα, βλέπετε ότι η προσέγγιση της αρθρωτής διαβάθμισης φαίνεται να βγαίνει από το παράθυρο. Στην επόμενη γενιά των Apple PowerBooks, η CPU συγκολλήθηκε στη λογική πλακέτα. Με την πάροδο του χρόνου, η Apple άρχισε να ενσωματώνει όλα τα στοιχεία – από τη μνήμη RAM και την αποθήκευση έως τις κάρτες δικτύου – ως αναπόσπαστα στοιχεία στον πίνακα λογικής. Αυτό εμπόδισε τους ανθρώπους να αναβαθμίσουν και να επισκευάσουν τα δικά τους μηχανήματα.

  Πόσο μεγάλο είναι το πολύ μεγάλο για ένα έγγραφο του Microsoft Word;

Εάν έχετε μια αρκετά μεγάλη συλλογή, αυτή η αλλαγή της φιλοσοφίας σχεδιασμού γίνεται προφανής.

Πού να βρείτε Vintage μηχανές

Μπορείτε να βρείτε vintage μηχανές στα συνηθισμένα μέρη: eBay, Craigslist, Gumtree, πωλήσεις γκαράζ και ούτω καθεξής. Δεν είναι δύσκολο να τα βρεις γιατί οι περισσότεροι τα θεωρούν σκουπίδια. Η ομορφιά, όπως λένε, είναι στο μάτι του θεατή.

Το τι θα πληρώσετε θα ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση, τη σπανιότητα και την ικανότητα της συσκευής. Για παράδειγμα, οι φορητοί υπολογιστές MacBook Intel πρώιμης γενιάς είναι φθηνοί προς το παρόν. Βρήκα μερικά για μόλις $20. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι κοινά ως βρωμιά.

Το 2006-07, η Apple πουλούσε πάνω από ένα εκατομμύριο από αυτά κάθε τρίμηνο. Επιπλέον, είναι σε μεγάλο βαθμό άχρηστα ως καθημερινή μηχανή σε αυτό το σημείο. Το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα που μπορούν να τρέξουν είναι το Mac OS X Lion, το οποίο κυκλοφόρησε το 2011. Οι τελευταίες εκδόσεις του Chrome και του Firefox δεν θα τρέχουν καν σε αυτά.

Τα αυθεντικά iBook G3 clamshell, από την άλλη πλευρά, κοστίζουν περισσότερο επειδή είναι παλαιότερα και έχουν εμβληματικό σχεδιασμό. Η Apple πούλησε επίσης πολύ λιγότερα από αυτά, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την εύρεση τους. Δεν είναι ασυνήθιστο να τα βλέπεις να κοστίζουν πάνω από 200 $, ιδιαίτερα αν είναι σε λειτουργική κατάσταση με όλα τα αυθεντικά αξεσουάρ και την τεκμηρίωση.

Υπάρχει μια αντίληψη στην κοινότητα των ρετρό υπολογιστών ότι το παλαιότερο υλικό έχει αυξηθεί σε τιμή φέτος. Οι θεωρίες στροβιλίζονται για το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Μια συχνή εξήγηση είναι η πανδημία. Μερικοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι έχουν πάρει το χόμπι για να περάσουν την ώρα τους. Άλλοι κατηγορούν δημοφιλείς YouTubers, όπως π.χ Psivewri και Ο τύπος των 8 bit για τη διάδοση του χόμπι.

Ωστόσο, δεν αποδοκιμάζω αυτήν την τάση. Προτιμώ να δω το παλιό κιτ να έχει αποκατασταθεί παρά να καταλήξει στα σκουπίδια. Ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να εμπλακούν περισσότεροι άνθρωποι.

Θα μπορούσε επίσης να υποστηριχθεί ότι εάν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για ρετρό υπολογιστές, περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να πωλούν τις παλιές τους μηχανές. Για να ευδοκιμήσει το χόμπι, πρέπει να υπάρχει συνεχής προσφορά παλιού υλικού.

Πώς να αναστήσετε έναν παλιό υπολογιστή

Μόλις αποκτήσετε το μηχάνημά σας, είναι ώρα να ξεκινήσετε την αποκατάσταση. Η πολυπλοκότητα αυτής της εργασίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση του μηχανήματος. Εάν είναι σε κατάσταση λειτουργίας, δεν θα χρειαστεί να κάνετε επισκευές, αν και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πραγματοποιήσετε κάποιες αναβαθμίσεις.

Εάν αντιμετωπίσετε τυχόν ελαττωματικά εξαρτήματα, μπορεί να δυσκολευτείτε να τα αντικαταστήσετε με εναλλακτικές λύσεις. Είναι δύσκολο να βρείτε ολοκαίνουργιους σκληρούς δίσκους IDE/PATA, για παράδειγμα. Επίσης, πολλές παλαιότερες προδιαγραφές της μνήμης RAM έχουν από καιρό εκτός παραγωγής — θα μπορείτε να τις βρείτε μόνο μεταχειρισμένα.

Ωστόσο, έχετε μερικές επιλογές. Μπορείτε να αγοράσετε ένα άλλο από το ίδιο μηχάνημα που αποκαθιστάτε και να το κανιβαλίσετε για εξαρτήματα. Εναλλακτικά, μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί. Όταν πρόκειται για σκληρούς δίσκους IDE, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν προσαρμογέα mSATA-to-IDE. Αυτό θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε μια σύγχρονη (και φθηνή) μορφή αποθήκευσης.

  6 καλύτερα εργαλεία για την παρακολούθηση δικτύων, διακομιστών και εφαρμογών

Θα καταλήξετε με ελαφρώς ταχύτερη αποθήκευση (θα εξακολουθείτε να περιορίζεστε στις ταχύτητες διεκπεραίωσης των αρχαίων υποδοχών IDE/PATA), καθώς και σημαντικά κέρδη στην απόδοση της μπαταρίας. Μπορείτε επίσης να βρείτε προσαρμογείς IDE που υποστηρίζουν κάρτες M.2 και CompactFlash.

Λάβετε υπόψη ότι η πλήρης επισκευή και αναβάθμιση ενός παλιού υπολογιστή μπορεί εύκολα να κοστίσει περισσότερο από την αρχική τιμή αγοράς αυτού του μηχανήματος. Επιπλέον, εάν θέλετε ποτέ να μεταπωλήσετε το αναβαθμισμένο μηχάνημά σας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μπορέσετε να ανακτήσετε το κόστος σας.

Εάν δεν ξεκινάτε ένα έργο αποκατάστασης με οποιουσδήποτε οικονομικούς στόχους στο μυαλό, θα είστε εντάξει. Η ανταμοιβή εδώ έγκειται στο να διατηρήσουμε κάτι που ξεπερνά την ημερομηνία λήξης του.

Τι γίνεται με το λογισμικό; Ευτυχώς, είναι δυνατό να βρείτε παλαιότερα λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές σε διάφορους ιστότοπους εγκαταλελειμμένου λογισμικού. Το Macintosh Garden είναι ένας εξαιρετικός πόρος για όποιον κάνει επαναφορά παλαιότερων υπολογιστών Apple.

Φυσικά, εάν ελπίζετε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή που έχετε αποκαταστήσει για πραγματική καθημερινή εργασία, θα αντιμετωπίσετε σημαντικούς αντίθετους ανέμους. Κάτι τόσο απλό όσο η περιήγηση στο web θα αποδειχθεί ενοχλητικό.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να παρακάμψετε αυτά τα προβλήματα. Εάν διαθέτετε ένα παλαιότερο Mac που βασίζεται σε PowerPC, μπορείτε να βασιστείτε στις προσπάθειες του προγράμματος περιήγησης που βασίζονται στην κοινότητα TenFourFox και Classilla. Εάν προσπαθείτε να επισκευάσετε έναν υπολογιστή Intel Mac πρώιμης γενιάς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Firefox Legacyή εκτελέστε μια νεότερη έκδοση του macOS μέσω ένα ανεπίσημο εργαλείο patcher. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα χιλιόμετρα σας θα ποικίλλουν.

Εναλλακτικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε το Linux, κάτι που έκανα κατά την επαναφορά ενός παλιού ThinkPad του IBM. Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα πλήρως ενημερωμένο πρόγραμμα περιήγησης από την αρχική του πηγή, αντί για μια ανεπίσημη κοινότητα “περιστροφή”.

Πολλές παλαιότερες κάρτες Wi-Fi θα δυσκολευτούν επίσης να λειτουργήσουν σε σύγχρονους δρομολογητές, ιδιαίτερα εάν το chipset στο μηχάνημά σας φτάνει στο 802.11b. Σε αυτό το σενάριο, έχετε τις ακόλουθες επιλογές:

Χρήση ενσύρματης σύνδεσης Ethernet: Στη συνέχεια, μπορείτε να παρακάμψετε εντελώς το πρόβλημα.
Εγκαταστήστε μια πιο πρόσφατη κάρτα Wi-Fi: Αυτό δεν απαιτεί απαραίτητα να ανοίξετε το μηχάνημα—μπορείτε να αποκτήσετε μια που χρησιμοποιεί USB ή PCMCIA CardBus.
Να πάρετε μια συσκευή γεφύρωσης: Είναι ιδανικά γιατί δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε κανένα πρόγραμμα οδήγησης. Λειτουργούν ως ενδιάμεσος για το τοπικό σας ασύρματο δίκτυο και προώθηση της κυκλοφορίας μέσω Ethernet.

Πιθανά ναρκοπέδια

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε κατά την επαναφορά παλιών υπολογιστών. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα μηχανήματα είναι πιθανό να πέσουν θύματα γήρατος. Οι βίδες γίνονται λιγότερο ανθεκτικές και μπορεί να απογυμνωθούν, καθιστώντας δύσκολη τη διαδικασία αποσυναρμολόγησης. Το πλαστικό μπορεί να κιτρινίσει και να γίνει εύθραυστο. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα πιο εύθραυστα κομμάτια και εξαρτήματα.

  Τι είναι το Microsoft Editor και πώς το χρησιμοποιώ;

Όταν αγοράζετε έναν παλιό υπολογιστή, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε (και κατά προτίμηση, να αντικαταστήσετε) όλες τις εσωτερικές μπαταρίες. Τα περισσότερα έχουν μια εσωτερική μπαταρία που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της ώρας (μεταξύ άλλων). Αυτές αναφέρονται ως μπαταρίες CMOS ή PRAM. Ωστόσο, οι μπαταρίες τελικά αποτυγχάνουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διαρρέουν επίσης. Εάν συμβεί αυτό, το μηχάνημά σας μπορεί να υποστεί σημαντική διαβρωτική ζημιά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε αντικαταστάτες. Δεν είναι ασυνήθιστο να δούμε μερικούς φορητούς υπολογιστές που χρησιμοποιούν στάνταρ Μπαταρίες σε σχήμα νομίσματος 2032. Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις τρίτων στο eBay ή στο Amazon.

Για ορισμένα μηχανήματα, ωστόσο, αυτό δεν είναι δυνατό επειδή η Apple χρησιμοποιεί μια ημι-ιδιόκτητη μορφή. Ωστόσο, το κύκλωμα είναι αρκετά απλό. Είναι δυνατό να αναθεωρήσετε τη δική σας αντικατάσταση χρησιμοποιώντας το σκελετό ενός πρωτότυπου, μερικών κυψελών αντικατάστασης και ενός συγκολλητικού σιδήρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά παλαιότερα μηχανήματα ενδέχεται να έχουν ελαττωματικούς πυκνωτές. Αυτά τα εξαρτήματα σε επίπεδο κυκλώματος χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση σταθερής τροφοδοσίας στην υπόλοιπη πλακέτα κυκλώματος. Όπως οτιδήποτε άλλο, είναι επίσης επιρρεπείς σε αποτυχία από τη χρήση και τα γηρατειά.

Η αντικατάσταση αυτών είναι μια δύσκολη εργασία. Εάν δεν είστε σίγουροι για ένα κολλητήρι, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναθέσετε αυτήν την εργασία σε έναν ικανό φίλο.

Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε

Εάν η επαναφορά παλιών υπολογιστών είναι ένα χόμπι που θέλετε να ακολουθήσετε, θα χρειαστεί να επενδύσετε σε μια σταθερή εργαλειοθήκη. Ένα καλό κατσαβίδι αξίζει το βάρος του σε χρυσό. Τα φθηνότερα τείνουν να είναι αδύναμα. Μπορεί ακόμη και να διαπιστώσετε ότι το μέταλλο στον οδηγό κόβεται όταν προσπαθείτε να αφαιρέσετε μια επίμονη βίδα. Όπως λέει και η παροιμία, «αγοράστε φθηνά, αγοράστε δύο φορές».

Άλλα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι σφουγγάρια και πτερύγια για να ανοίξετε τα πάνελ και τις πλακέτες κυκλωμάτων. Πολλά κιτ επισκευής υπολογιστών περιλαμβάνουν αυτά. Θα πρέπει επίσης να επενδύσετε σε ένα μαγνητικό βιδωτό μπολ ή δίσκο, ώστε να μην χάσετε καμία σημαντική βίδα που θα χρειαστείτε για να συναρμολογήσετε ξανά το μηχάνημά σας.

Το να διατηρείτε έναν υπολογιστή δροσερό είναι ένα σημαντικό μέρος της συντήρησής του. Εάν αγοράσετε ένα παλιό μηχάνημα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η θερμική πάστα που εφαρμόστηκε αρχικά έχει γίνει συμπαγής και εύθραυστη. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πλέον αποτελεσματικός αγωγός θερμότητας.

Επενδύστε οπωσδήποτε σε μερικούς σωλήνες Arctic Silver. Θα χρειαστείτε επίσης μερικά Q-tips και ένα μπουκάλι ισοπροπυλική αλκοόλη για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε από την παλιά, επικαλυμμένη θερμική πάστα. (Υπάρχει κάτι πολύ καθαρτικό στο ξύσιμο αυτού του παλιού, με κρούστα.)

Φυσικά, ένα κουτί πεπιεσμένου αέρα είναι πάντα ένας χρήσιμος τρόπος για να αφαιρέσετε τη σκόνη που έχει βρεθεί στο μηχάνημα. Το ξεφράξιμο της ψύκτρας είναι επίσης, αναμφισβήτητα, ο ευκολότερος τρόπος για να κάνετε έναν υπολογιστή να λειτουργεί πιο ψυχρό (και πιο αθόρυβο), με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.