Γιατί μου άρεσε η Microsoft Bob, η πιο παράξενη δημιουργία της Microsoft

Φέτος σηματοδοτεί την 25η επέτειο των Windows 95 και ο κόσμος έχει πολλά να πει γι’ αυτό. Το αγαπημένο μου μέρος των Windows 95 ήταν ένα διαβόητο πρόγραμμα που ονομάζεται Microsoft Bob. Ήταν μια τεράστια αποτυχία, αλλά μου άρεσε ούτως ή άλλως.

Ένα ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας των Windows

Τα Windows 95 ήταν ένα πρωτοποριακό λειτουργικό σύστημα που εισήγαγε πολλές έννοιες που χρησιμοποιούμε ακόμα σήμερα. Εμβληματικές λειτουργίες, όπως το μενού Έναρξη, η γραμμή εργασιών, η Εξερεύνηση των Windows και ο Κάδος Ανακύκλωσης, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα Windows 95.

Ένα πράγμα που δεν θυμόμαστε με αγάπη από εκείνες τις μέρες είναι το Microsoft Bob. Κυκλοφόρησε το 1995 ως CD-ROM 99 $, και αποστέλλεται επίσης σε ορισμένους υπολογιστές με Windows 95. Αυτό το τελευταίο είναι ο τρόπος με τον οποίο έπεσα για πρώτη φορά στον Μπομπ ως παιδί, και είναι μια σχέση που τη θυμάμαι μέχρι σήμερα.

Τι ήταν η Microsoft Bob;

Στο πιο βασικό του επίπεδο, το Microsoft Bob ήταν μια εναλλακτική λύση στην τυπική διεπαφή επιφάνειας εργασίας. Αντί για στήλες εικονιδίων και μενού Έναρξης, η επιφάνεια εργασίας σας ήταν ένα εικονικό δωμάτιο. Όλοι όσοι χρησιμοποιούσαν τον υπολογιστή μπορούσαν να στήσουν το δικό τους δωμάτιο, το οποίο ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου εικονικού σπιτιού.

Η εμπειρία του Μπομπ ξεκίνησε από την μπροστινή πόρτα. Για να συνδεθείτε, κάνατε κυριολεκτικά κλικ σε ένα ρόπτρο για να ανοίξετε τα προφίλ χρηστών που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης. Από το μεταλλικό χτύπημα του ρόπτρου της πόρτας, μέχρι το bubble pop των κλικ του μενού, η διαδικασία σύνδεσης ήταν μια νοσταλγική αιώρηση ηχητικών εφέ.

https://www.wdzwdz.com/wp-content/uploads/2020/08/bob-startup.mp3

Μόλις ήσασταν μέσα, εμφανίστηκε το δωμάτιό σας. Υπήρχε επίσης ένας εκπληκτικός αριθμός επιλογών όσον αφορά την επιλογή ενός δωματίου. Θα μπορούσατε να επιλέξετε τόσο το είδος του δωματίου (σοφίτα, γκαράζ, κουζίνα κ.λπ.) όσο και το στυλ (κάστρο, στοιχειωμένο, ρετρό κ.λπ.) που θέλετε.

  Grammarly εναντίον Microsoft Editor: Ποια πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

Τα δωμάτια ήταν επίσης εξαιρετικά προσαρμόσιμα. Υπήρχε μια μεγάλη βιβλιοθήκη αντικειμένων που μπορούσατε να προσθέσετε και να μετακινηθείτε στο περιεχόμενο της καρδιάς σας. Θα μπορούσατε επίσης να αλλάξετε την εμφάνιση των αντικειμένων. Για να εξερευνήσετε το σπίτι, απλώς κάνατε κλικ σε μία από τις πόρτες και διαλέξατε ένα νέο δωμάτιο για επίσκεψη.

Και πάλι, τα δωμάτια λειτουργούσαν ως επιτραπέζιοι υπολογιστές. Τα αντικείμενα ήταν συντομεύσεις για εφαρμογές των Windows. Ο Bob ήρθε με τη δική του σουίτα εφαρμογών, αλλά θα μπορούσατε επίσης να προσθέσετε συντομεύσεις σε όλες τις κανονικές εφαρμογές των Windows. Στην παρακάτω εικόνα, πρόσθεσα μερικά παιχνίδια στο ράφι.

ο

Ο χρήσιμος “προσωπικός σας οδηγός” παρακολουθεί όλα αυτά από τη γωνία της οθόνης. Αυτός που θυμούνται οι περισσότεροι είναι ο σκύλος Rover, αλλά υπήρχαν αρκετοί άλλοι χαρακτήρες που μπορούσατε να επιλέξετε. Όλοι είχαν χαριτωμένα ονόματα και παραμύθια. Ο προσωπικός οδηγός λειτουργούσε ως το μενού Έναρξη, με πολλές επιλογές στις οποίες θα μπορούσατε να έχετε πρόσβαση ανά πάσα στιγμή.

Για ποιον ήταν ο Μπομπ;

Υπάρχουν μια σειρά από καλά τεκμηριωμένους λόγους γιατί η Microsoft Bob απέτυχε, αλλά το κύριο ελάττωμά της μπορεί απλώς να ήταν η έλλειψη αυτογνωσίας.

Όταν κοιτάζετε για πρώτη φορά την πολύχρωμη διεπαφή του Bob, τα διασκεδαστικά εργαλεία εσωτερικής διακόσμησης και τους συνοδούς κινουμένων σχεδίων, φαίνεται να απευθύνεται στα παιδιά. Μάλλον δεν είναι μια διεπαφή που θα χρησιμοποιούσατε αν ήσασταν εξοικειωμένοι με υπολογιστές.

Υπήρχε πολύ περισσότερες δυνατότητες για κάτι σαν τον Μπομπ το 1995, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν ή χρησιμοποιούσαν υπολογιστές. Ωστόσο, πιθανότατα φαινόταν συγκαταβατικό στους ενήλικες που μόλις άρχιζαν να τα χρησιμοποιούν. Φανταστείτε να είστε 35 ετών και να έχετε έναν σκύλο κινουμένων σχεδίων να σας κρατάει από το χέρι κατά τη διαδικασία ανοίγματος μιας εφαρμογής ημερολογίου.

Η αποτυχία της Microsoft να κατανοήσει το κοινό του Bob αποδείχθηκε για πρώτη φορά όταν οι δημοσιογράφοι τεχνολογίας το εξέτασαν πριν από την κυκλοφορία των Windows 95. Επειδή η Microsoft μάρκετευε τον Bob ως λογισμικό για «όλους», δημοσιογράφοι με γνώσεις τεχνολογίας το εξέτασαν ως τέτοιο. Φυσικά, οι δημοσιογράφοι τεχνολογίας δεν χρειάζονταν μια απλοποιημένη διεπαφή, επομένως οι κριτικές δεν ήταν ευγενικές.

  Πώς να ελέγξετε τον ελεύθερο χώρο στο δίσκο σε Mac

Το Microsoft Bob θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εξειδικευμένο προϊόν, αλλά αυτό ήταν το αντίθετο από αυτό που ήθελε η Microsoft. Όλο το μάρκετινγκ αφορούσε το πώς «όλοι στο σπίτι σας» θα αγαπήσουν τον Μπομπ. Αντί να επικεντρωθεί στα δυνατά σημεία του Bob για αρχάριους, η Microsoft το ώθησε ως κάτι που θα έπρεπε να χρησιμοποιούν όλοι.

Γιατί αγάπησα τον Μπομπ

Ο πρώτος υπολογιστής που θυμάμαι ότι χρησιμοποιούσα ήταν μια Gateway 2000 που έτρεχε Windows 95. Είχα έναν υπολογιστή για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, αλλά θυμάμαι επίσης όταν ήταν καινούργιοι.

Οι υπολογιστές είναι κάτι που κατάλαβα πολύ γρήγορα (θυμάμαι έντονα ότι χρησιμοποιούσα το MS-DOS για να παίξω το Commander Keen). Ωστόσο, ήμουν μόλις 9 ετών, οπότε ήμουν στην κατάλληλη ηλικία για να εκτιμήσω τον Μπομπ. Δεν είχα πρόβλημα να χρησιμοποιήσω την τυπική επιφάνεια εργασίας, αλλά ο Bob ήταν απλώς πιο διασκεδαστικός. Επίσης δεν φαινόταν συγκαταβατικό σε κάποιον τόσο νέο.

Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα να κάνω στον Μπομπ ήταν να ανανεώσω τα δωμάτια και να προσαρμόσω τα πάντα. Ήμουν ο τύπος του παιδιού που αναδιοργάνωσε την πραγματική μου κρεβατοκάμαρα μόνο για κλωτσιές. Χρόνια μετά τον Μπομπ, μου άρεσε να κάνω το ίδιο πράγμα στους The Sims.

Ένα άλλο πράγμα που αγαπήσαμε οι αδερφές μου και εγώ στον Μπομπ ήταν το GeoSafari παιχνίδι κουίζ, το οποίο είχε τον δικό του προσωπικό οδηγό ελέφαντα με το όνομα Χανκ. Ήταν εκπαιδευτικό, αλλά διασκεδαστικό, οπότε δεν μου άρεσε να μαθαίνω.

Ένα κουίζ μέσα

Το κύριο πράγμα που με γοήτευσε στο Microsoft Bob ήταν να έχω τον δικό μου «χώρο». Το δωμάτιό μου στο Μπομπ ήταν μια περιοχή στον υπολογιστή που ήταν εντελώς δική μου. Θα μπορούσα να το κάνω να φαίνεται όπως ήθελα, να παίξω παιχνίδια και απλώς να νιώσω «σαν στο σπίτι μου» στον υπολογιστή.

Τώρα, είναι πραγματικά λίγο αστείο που αγάπησα τόσο πολύ τον Μπομπ επειδή δεν το χρησιμοποίησα καθόλου με τον τρόπο που ήθελε η Microsoft. Δεν θυμάμαι να έχω ξεκινήσει εφαρμογές από τη διεπαφή Bob, αλλά τότε, οι μόνες εφαρμογές που με ένοιαζαν ήταν το MS Paint και το Hover.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Cinnamon And Nemo στο Ubuntu

Το αγαπημένο μου στυλ κρεβατοκάμαρας και προσωπικός οδηγός.

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποίησα τον Bob δεσμεύει πίσω στο γιατί τελικά απέτυχε: η Microsoft δεν κατάλαβε για ποιον ήταν. Ο Μπομπ θα είχε ωφεληθεί πολύ από μια πιο εστιασμένη προσέγγιση. Το να κλίνουμε προς το παιχνιδιάρικο και να το προωθήσουμε ως εργαλείο για να διδάξουμε στα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή θα ήταν η καλύτερη προσέγγιση. Ο Μπομπ σίγουρα με έκανε πιο άνετα με τη χρήση υπολογιστή.

Το Διαρκές Αποτύπωμα του Μπομπ

Ενώ ο Bob ήταν μια αποτυχία (και μην κάνετε λάθος, απέτυχε σκληρά), ορισμένα μέρη της έζησαν στα μελλοντικά προϊόντα της Microsoft. Οι προσωπικοί οδηγοί είναι το πιο προφανές παράδειγμα.

Ο εικονικός βοηθός Clippy.

Ο διαβόητος βοηθός Clippy στο Microsoft Office είναι ο πιο γνωστός, αλλά δεν είναι ο μόνος. Στην πραγματικότητα, η Microsoft έφερε πίσω το Rover ως Βοηθός αναζήτησης στα Windows XP. Σήμερα, πολλοί από εμάς έχουμε έναν ψηφιακό βοηθό—πιθανώς χρησιμοποιείτε το Siri ή το Google Assistant κάθε μέρα.

Ενώ ορισμένες από τις ιδέες που χρησιμοποιήθηκαν στον Μπομπ ήταν μπροστά από την εποχή τους, η εκτέλεση ήταν λάθος. Μια παραδοσιακή διεπαφή επιφάνειας εργασίας δεν είναι τόσο δύσκολη στην κατανόηση και οι άνθρωποι δεν χρειάζονται την εφαρμογή ρολογιού για να μοιάζει με φυσικό ρολόι. Ομοίως, τα προφίλ χρηστών λειτουργούν εξίσου καλά με τα δωμάτια σε ένα εικονικό σπίτι.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, είναι ότι οι κοινωνικές και πιο προσωπικές έννοιες του Μπομπ ήταν έξυπνες. Είναι πλέον σύνηθες να αλληλεπιδράτε με λογισμικό σε μια ροή συνομιλίας. Οι εφαρμογές και οι ιστότοποι θα σας οδηγήσουν σε μια διαδικασία εγκατάστασης χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα. Το Siri και ο Βοηθός Google μας μιλάνε κυριολεκτικά σαν άνθρωποι. Ο Μπομπ απλώς πήρε την ιδέα λίγο υπερβολικά.

Είναι λυπηρό το Microsoft Bob να θυμόμαστε πάντα ως μια από τις μεγαλύτερες γκάφες της εταιρείας. Για μένα, είναι μια καλή ανάμνηση από τα πρώτα μου χρόνια με τα Windows. Ακόμη και τα πιο περίεργα προϊόντα μπορούν να βρουν ένα αγαπημένο κοινό. Ελπίζω ότι η συνταξιοδότηση σου φέρεται καλά, Μπομπ.

ο