Γιατί η αποσύνδεση μιας συσκευής διορθώνει τόσα πολλά προβλήματα;

Όταν προσπαθείτε να διορθώσετε ένα δυσλειτουργικό gadget, πιθανότατα έχετε διαβάσει ή σας έχουν πει τα εξής: Αποσυνδέστε το, περιμένετε 10 δευτερόλεπτα και μετά συνδέστε το ξανά. Συχνά, αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται για να λυθεί το πρόβλημα. Τι κάνει αυτό και γιατί λειτουργεί;

Εκτελείτε αναγκαστική επανεκκίνηση

Η αποσύνδεση κάτι συνήθως λειτουργεί επειδή πολλές συσκευές καταναλωτικής τεχνολογίας, όπως καλωδιακά μόντεμ, δρομολογητές και κουτιά τηλεόρασης ροής, έχουν μικροσκοπικούς υπολογιστές μέσα τους. Η αποσύνδεσή τους και η επανασύνδεσή τους αναγκάζει αυτούς τους υπολογιστές να επανεκκινήσουν και να επιλύσουν τυχόν προσωρινά προβλήματα λογισμικού.

Οι εσωτερικοί υπολογιστές σε αυτές τις συσκευές εκτελούν ενσωματωμένο λογισμικό (που ονομάζεται υλικολογισμικό) που ελέγχει τη συμπεριφορά της συσκευής. Μερικές φορές, το υλικολογισμικό περιλαμβάνει σφάλματα που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις σφάλματος, διαρροές μνήμης ή σφάλματα. Η επανεκκίνηση της συσκευής αναγκάζει τον εσωτερικό υπολογιστή σε επανεκκίνηση, η οποία διαγράφει τη μνήμη της συσκευής και την αναγκάζει να φορτώσει ξανά και να εκτελέσει ξανά το λογισμικό από την αρχή.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Ubuntu Core στο Raspberry Pi

Είναι μια προσωρινή επιδιόρθωση

Η επανεκκίνηση μιας συσκευής αποσυνδέοντάς την μπορεί να λειτουργεί καλά μερικές φορές, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς μια προσωρινή λύση. Δεν διορθώνει το υποκείμενο πρόβλημα που προκάλεσε τη δυσλειτουργία, την ανάρτηση ή τη συντριβή εξαρχής. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να κάνετε λήψη και να εκτελέσετε μια ενημέρωση υλικολογισμικού για τη συγκεκριμένη συσκευή.

Τα σφάλματα υλικού σε μια συσκευή μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα που η επανεκκίνηση μπορεί να λύσει προσωρινά. Ωστόσο, μια μόνιμη επιδιόρθωση θα απαιτήσει επισκευή ή αντικατάσταση της συσκευής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το τμήμα υποστήριξης του κατασκευαστή.

Συσκευές που επωφελούνται συχνά από τη μέθοδο αποσύνδεσης/πρίζας

Γενικά, είναι καλύτερο να αποσυνδέετε μόνο συσκευές που έχουν σχεδιαστεί ως καταναλωτικές συσκευές που δεν διαθέτουν διακόπτες On/Off. Αυτές οι συσκευές φορτώνουν το λογισμικό τους από υλικολογισμικό, το οποίο γενικά δεν θα καταστραφεί από έναν απότομο κύκλο τροφοδοσίας.

  Αυτή η μηχανή αναζήτησης μπορεί να βρει οποιοδήποτε κόμικ Calvin & Hobbes με βάση τη λέξη-κλειδί

Μερικά παραδείγματα είναι:

Καλωδιακά μόντεμ
Δρομολογητές Διαδικτύου
Κουτιά ροής και καλωδιακής τηλεόρασης
Smart TV
Έξυπνες οικιακές συσκευές

Τι γίνεται αν μια συσκευή διαθέτει διακόπτη ρεύματος;

Εάν η συσκευή που αντιμετωπίζετε προβλήματα διαθέτει διακόπτη λειτουργίας, δοκιμάστε να τον χρησιμοποιήσετε πρώτα για να επανεκκινήσετε τη συσκευή, καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να λύσει το πρόβλημα.

Μερικές φορές, όμως, ο διακόπτης δεν είναι αρκετός. Αυτές τις μέρες, πολλά gadget χρησιμοποιούν διακόπτες “ήπιας” τροφοδοσίας που βασίζονται στον έλεγχο λογισμικού. Μερικοί από αυτούς τους διακόπτες θέτουν μια συσκευή μόνο σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, ενώ άλλοι ενδέχεται να ξεκινήσουν μια εσωτερική ακολουθία τερματισμού λειτουργίας.

Η απενεργοποίηση ενός κουμπιού “μαλακής” τροφοδοσίας και η εκ νέου ενεργοποίησή του σε μια ελαττωματική συσκευή δεν θα αναγκάσει απαραίτητα την επανεκκίνηση του εσωτερικού υπολογιστή. Επομένως, ίσως χρειαστεί να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα: να αποσυνδέσετε τη συσκευή και να την συνδέσετε ξανά.

Πότε δεν πρέπει να αποσυνδέετε μια συσκευή που δεν λειτουργεί

Είναι συνήθως κακή ιδέα να διακόπτετε απότομα την παροχή ρεύματος σε συσκευές όπως επιτραπέζιους ή φορητούς υπολογιστές. Αυτό συμβαίνει επειδή φορτώνουν το λογισμικό τους από μια επανεγγράψιμη πηγή, όπως ένας σκληρός δίσκος ή SSD. Επίσης συχνά χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές για την αποθήκευση προσωρινών ρυθμίσεων ενώ ο υπολογιστής βρίσκεται σε λειτουργία.

  Πώς να απορρίψετε μια κλήση από την οθόνη κλειδώματος στο iPhone

Εάν διακόψετε απότομα την τροφοδοσία του υπολογιστή σας, μπορεί να διακόψει μια διαδικασία εγγραφής και να καταστρέψει το σύστημα αρχείων του υπολογιστή σας.

Μερικές φορές, ωστόσο, ένας υπολογιστής δεν ανταποκρίνεται εντελώς και δεν υπάρχει τρόπος να το διορθώσετε μέσα στο λογισμικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι εντάξει να τραβήξετε το καλώδιο τροφοδοσίας και μετά να επανεκκινήσετε το μηχάνημα ως έσχατη λύση. Μπορεί να υπάρξει κάποια απώλεια δεδομένων, αλλά, μερικές φορές, απλά δεν έχετε άλλη επιλογή.

Υπάρχουν επίσης ορισμένοι τύποι ευαίσθητου επιστημονικού και ιατρικού εξοπλισμού που δεν πρέπει ποτέ να αποσυνδέονται ξαφνικά από την πρίζα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά ή να θέσει τη ζωή κάποιου σε κίνδυνο.

Προφανώς, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι οποιαδήποτε συσκευή πρόκειται να αποσυνδέσετε δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια κανενός ενώ θα είναι εκτός σύνδεσης και θα ενεργοποιείται ξανά.