Γιατί εξακολουθώ να χρησιμοποιώ έναν παλιό PowerPC Mac το 2020

Τον περασμένο μήνα, αγόρασα στον εαυτό μου ένα «νέο» Mac και μου κόστισε μόνο 50 $. Πώς είναι δυνατόν αυτό, όταν ο φθηνότερος υπολογιστής Apple (το Mac Mini) κοστίζει 799 $, ή 16 φορές περισσότερο από αυτό που πλήρωσα;

Επειδή αγόρασα ένα παλιό iBook 12 ιντσών από το 2003 που τρέχει μια παλιά παρωχημένη έκδοση του Mac OS X στον ατμό ενός επεξεργαστή G4 PowerPC 800 MHz. Αν και αυτό το μηχάνημα μπορεί να είναι κάπως μακρύ στα δόντια, είναι εκπληκτικά χρήσιμο ως καθημερινό άλογο εργασίας.

Παραγωγικότητα PowerPC

Ο σύγχρονος χώρος εργασίας είναι γεμάτος περισπασμούς, από επίσημες επιχειρηματικές εφαρμογές, όπως το Slack και το Microsoft Teams, μέχρι τις επιπολαιότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά είναι πιο έντονα ορατά από ποτέ με τόσους πολλούς από εμάς που εργαζόμαστε από το σπίτι.

Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι το αρχαίο μου iBook δεν μπορεί να τρέξει το Slack, το οποίο δημιουργήθηκε σχεδόν μια δεκαετία αφότου ο φορητός μου υπολογιστής έφυγε από τη γραμμή συναρμολόγησης του εργοστασίου. Στην πραγματικότητα, για λόγους που δεν έχω καταλάβει ακόμη, η εσωτερική κάρτα AirPort Wi-Fi του iBook μου δεν μπορεί να συνδεθεί σε σύγχρονα δίκτυα Wi-Fi — απλώς το μπερδεύουν.

Στην ουσία, είναι εντελώς διάκενο. Και αυτό είναι τέλειο για μεγάλους μαραθώνιους χωρίς περισπασμούς εργασίας, κατά τους οποίους οι διαδικτυακές διακοπές απλά δεν είναι δυνατές.

Βοηθά επίσης ότι το iBook είναι υπέροχο στην πληκτρολόγηση. Προέρχεται από μια εποχή που οι φορητοί υπολογιστές ήταν πολύ ογκώδεις. Ως αποτέλεσμα, το πληκτρολόγιό του έχει άφθονη διαδρομή, με πλήκτρα σε καλή απόσταση και περιγράμματα. Θα υποστήριζα ότι είναι πιο ευχάριστο στη χρήση από το πιο πρόσφατο της Apple Μαγικό πληκτρολόγιο.

  Αποκτήστε το πρόσθετο Noun Project για Photoshop, Illustrator και InDesign

Για τη συγγραφή, χρησιμοποιώ το AppleWorks 6.0, μια σουίτα γραφείου που αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από το iWork. Περιλαμβάνει έναν επεξεργαστή κειμένου, ένα υπολογιστικό φύλλο και μια εφαρμογή παρουσιάσεων. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ιστότοπους, αν και δεν θα φαινόταν ιδιαίτερα καλός με τα σημερινά πρότυπα.

Αφού ολοκληρώσω την εργασία σε ένα κομμάτι, το αντιγράφω σε μια μονάδα flash USB και το μετακινώ στον κύριο υπολογιστή μου που είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο.

Το AppleWorks υποστηρίζει διάφορους τύπους αρχείων Microsoft Word, με τον πιο πρόσφατο να είναι του 2003. Αυτά ανοίγουν εγγενώς στην πιο πρόσφατη έκδοση του macOS με TextEdit, επομένως δεν χρειάστηκε να κατεβάσω ένα εργαλείο μετατροπής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ανακάλυψα ότι η ύπαρξη ενός αποκλειστικού φορητού υπολογιστή χωρίς internet με βοήθησε να γίνω πιο παραγωγικός. Χωρίς περισπασμούς σημαίνει ότι είμαι σε θέση να εστιάζω καλύτερα στην εργασία που έχω. Αυτό και μόνο έκανε το iBook μου να αξίζει κάθε σεντ.

Τα παλιά παιχνίδια Mac εξακολουθούν να τρέχουν επίσης

Φυσικά, δεν είναι όλα διασκέδαση και κανένα παιχνίδι. Ένας αξιοπρεπής αριθμός παιχνιδιών κυκλοφόρησε για PowerPC Mac και μπορείτε να βρείτε πολλά από αυτά στο διαδίκτυο. Δύο παιχνίδια που απολαμβάνω αυτή τη στιγμή είναι το cell-shaded shooter XIII (το οποίο θα επανακυκλοφορήσει αργότερα φέτος) και το Star Trek: Elite Force II. Αν και το gameplay και τα γραφικά δεν ανταποκρίνονται αρκετά στην πολυπλοκότητα των σημερινών παιχνιδιών, εξακολουθούν να είναι αρκετά διασκεδαστικά.

Μπορείτε εύκολα να βρείτε παλιά παιχνίδια Mac στο eBay. Μερικά είναι ακόμη και δωρεάν για λήψη σε διάφορους ιστότοπους. Επειδή το Mac μου δυσκολεύεται να συνδεθεί στο Διαδίκτυο, τα κατεβάζω στον κύριο υπολογιστή μου και τα αντιγράφω με μια μονάδα flash USB.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι ιστότοποι προσφέρουν παιχνίδια για λήψη ως “εγκατάλειψη λογισμικού”. Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοχος δεν τα πουλά ενεργά, αλλά εξακολουθούν να υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και δεν μπορούν να διανεμηθούν νόμιμα. Χρησιμοποιήστε την καλύτερη κρίση σας κατά τη λήψη παιχνιδιών από τέτοιους ιστότοπους.

  Χρησιμοποιήστε το μονοφωνικό κανάλι ήχου για καλύτερο ήχο όταν χρησιμοποιείτε ένα ακουστικό

Δεδομένου ότι το σύστημα αρχείων FAT32 που χρησιμοποιείται σε πολλές μονάδες flash περιορίζει τα αρχεία στα 4 GB, καλό θα ήταν να διαμορφώσετε ξανά τη μονάδα σε MacOS Extended (γνωστό και ως HFS+). Είναι ικανό να αποθηκεύει πολύ μεγαλύτερα αρχεία. Ωστόσο, θα πρέπει να αντιγράψετε αρχεία μέσω άλλου Mac.

Ιστορικό πλαίσιο

Το iBook μου δημιουργήθηκε σε μια εποχή που η Apple πουλούσε υπολογιστές με επεξεργαστές κατασκευασμένους από την IBM. Η μικροαρχιτεκτονική του PowerPC ήταν πραγματικά πρωτοποριακή εκείνη την εποχή και ξεπέρασε εύκολα το αντίστοιχο πυρίτιο Intel.

Ωστόσο, αυτά τα πλεονεκτήματα ήταν βραχύβια. Η Intel κέρδισε γρήγορα έδαφος, ιδιαίτερα όσον αφορά τα σχέδια πολλαπλών πυρήνων και την απόδοση ισχύος. Μέχρι το 2006, η Apple είχε απομακρυνθεί από τα σχέδια επεξεργαστών της IBM. Αν και αυτό προκάλεσε κάποια βραχυπρόθεσμη αναταραχή —ιδιαίτερα όσον αφορά τη συμβατότητα εφαρμογών— ήταν αναμφισβήτητα η σωστή απόφαση.

Η μετάβαση στα τσιπ της Intel επέτρεψε στην Apple να κατασκευάζει λεπτότερα, πιο αποτελεσματικά μηχανήματα, όπως το MacBook Pro. Επίσης, για πρώτη φορά μετά την κυκλοφορία του Power Macintosh 6100/66, ήταν δυνατή η διπλή εκκίνηση των Windows σε υπολογιστές Apple.

Το PowerPC δεν είναι νεκρό. Επικρατεί σε μερικούς εξειδικευμένους τομείς, όπως υπολογιστές υψηλής απόδοσης και ενσωματωμένα συστήματα. Το Curiosity Rover της NASA, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε έναν επεξεργαστή PowerPC ειδικά σχεδιασμένο για να αντέχει στις δύσκολες συνθήκες του Άρη. Εν τω μεταξύ, τρία από τα 10 καλύτερα οι υπερυπολογιστές στον κόσμο χρησιμοποιούν ένα παράγωγο της παλιάς αρχιτεκτονικής PowerPC.

Το 2019, η IBM επίσημα PowerPC ανοιχτού κώδικα, επιτρέποντας σε όσους το χρησιμοποίησαν να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη και να δημιουργήσουν νέες μάρκες χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν τεράστια τέλη αδειοδότησης. Η ανάπτυξη του προτύπου ελέγχεται πλέον από το OpenPOWER Foundation, υπό την αρμοδιότητα του Linux Foundation.

  Τα διαδικτυακά παιχνίδια χρησιμοποιούν πραγματικά έναν τόνο εύρους ζώνης;

Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε άλλον επιτραπέζιο υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή PowerPC στο μέλλον; Δεν είναι πιθανό.

Ζεστό να πάρεις τα χέρια σου σε παλιό Mac

Υπάρχουν πολλά μέρη στα οποία μπορείτε να αγοράσετε ένα παλιό Mac, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων μικρού μεγέθους, των πωλήσεων σε γκαράζ και του eBay. Φυσικά, όταν πρόκειται για την κατάσταση στην οποία μπορεί να βρίσκεται, τα χιλιόμετρα θα ποικίλλουν.

Ήμουν τυχερός με το δικό μου. Όχι μόνο είναι αρκετά απαλλαγμένο από γρατσουνιές ή οπτικά ελαττώματα, αλλά και η μπαταρία εξακολουθεί να φορτίζει.

Εάν αναζητάτε μια απλή εμπειρία, αναζητήστε ένα iBook ή ένα PowerBook που κατασκευάστηκε μετά το 1999. Όχι μόνο θα τρέχουν Mac OS X (και, επομένως, θα είναι πιο οικείο), αλλά συνήθως διαθέτουν ενσωματωμένο USB.

Εάν είστε πιο τολμηροί, μπορείτε να αποκτήσετε έναν ακόμα παλαιότερο Mac. Αυτά μπορεί να συνοδεύονται από έκδοση Mac OS πριν από το OS X (Mac OS 7, 8 ή 9). Μερικοί από τους πρώτους φορητούς υπολογιστές PowerBook G3 δεν περιλάμβαναν καν USB, αν και αυτό διορθώνεται εύκολα με μια κάρτα επέκτασης Cardbus. Βρήκα ένα στο eBay για 10 $ στην αρχική συσκευασία, με τα CD του προγράμματος οδήγησης.

Για ακόμα καλύτερη προσφορά, μπορείτε να αγοράσετε ένα Mac “ανταλλακτικά ή επισκευή”. Αυτά πιθανότατα θα απαιτήσουν από εσάς να κάνετε λίγη τσαχπινιά, ωστόσο.

Ορισμένοι παλαιότεροι Mac που αρνούνται να εκκινήσουν μπορεί να χρειάζονται μόνο την αντικατάσταση της μπαταρίας PRAM. Εάν αισθάνεστε άνετα με τη διαδικασία, μπορείτε επίσης να κάνετε ένα σκίσιμο και να αφαιρέσετε τυχόν εσωτερική σκόνη που μπορεί να προκαλέσει την υπερθέρμανση του μηχανήματος.

Ενώ βρίσκεστε εκεί, μπορεί επίσης να θέλετε να αντικαταστήσετε την παλαιότερη θερμική πάστα με ένα φρέσκο ​​squirt. Όταν τελειώσετε, θα έχετε ένα ισχυρό (αν και λίγο αρχαϊκό) άλογο.