Γιατί εκρήγνυνται τα τηλέφωνα; (Και πώς να το αποτρέψετε)

Κάθε λίγα χρόνια, τα τηλέφωνα που εκρήγνυνται βρίσκουν έναν τρόπο να κυριαρχούν στον κύκλο των ειδήσεων. Και ενώ αυτά τα ατυχήματα είναι απίστευτα σπάνια, είναι λίγο δύσκολο να κατανοηθούν. Γιατί εκρήγνυνται τα τηλέφωνα; Και πώς μπορώ να ξέρω ότι το τηλέφωνό μου δεν θα εκραγεί;

Θερμικός δραπέτης προκαλεί εκρήξεις τηλεφώνου

Κάθε φορά που μια μπαταρία Li-ion εκρήγνυται ή πιάνει φωτιά, υποβάλλεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται θερμική διαφυγή. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να κατανοηθεί, επομένως θα κρατήσουμε τα πράγματα σύντομα, γλυκά και απαλλαγμένα από πυκνή επιστημονική ορολογία.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου περιέχουν έναν τόνο κυψελών ιόντων λιθίου. Κάθε ένα από αυτά τα κύτταρα έχει μια κρίσιμη θερμοκρασία – σκεφτείτε το ως σημείο βρασμού. Όταν επιτευχθεί η κρίσιμη θερμοκρασία ενός στοιχείου (λόγω εξωτερικής θερμότητας, υπερφόρτισης, βλάβης ή κακής κατασκευής), υφίσταται εξώθερμη διάσπαση. Βασικά, το ίδιο το κύτταρο αρχίζει να απελευθερώνει έναν τόνο θερμότητας.

Αυτό ξεκινά τη διαδικασία της θερμικής διαφυγής, η οποία είναι ουσιαστικά ένας βρόχος θετικής ανάδρασης (όπως όταν βάζετε ένα μικρόφωνο δίπλα σε ένα ηχείο). Μόλις ένα κύτταρο εισέλθει σε εξώθερμη διάσπαση και απελευθερώσει θερμότητα, τα γειτονικά του κύτταρα προορίζονται να χτυπήσουν τις δικές τους κρίσιμες θερμοκρασίες. Ανάλογα με την ταχύτητα αυτής της διαδικασίας, μια μπαταρία μπορεί να σιγοβράζει, να πάρει φωτιά ή να προκαλέσει μια μικρή έκρηξη.

Τώρα που καταλαβαίνουμε τη διαδικασία της θερμικής διαφυγής, είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπίσουμε πώς, πότε και γιατί τα τηλέφωνα (μεταξύ άλλων συσκευών Li-ion) εκρήγνυνται.

Ωστόσο, εάν το τηλέφωνό σας ή κάποια άλλη συσκευή έχει φουσκωμένη μπαταρία, θα θέλετε να κάνετε κάτι γι’ αυτό αμέσως.

Μην αφήνετε το τηλέφωνό σας στο αυτοκίνητο

Εάν ζείτε σε μια χιονισμένη περιοχή, πιθανότατα γνωρίζετε ότι οι μπαταρίες των αυτοκινήτων λειτουργούν καλύτερα όταν είναι λίγο ζεστές – ας πούμε, 80 βαθμούς Φαρενάιτ. Πιθανότατα γνωρίζετε επίσης ότι η υπερβολική θερμότητα μπορεί να καταστρέψει μια μπαταρία, μαζί με άλλα εξαρτήματα ενός αυτοκινήτου. Λοιπόν, το ίδιο ισχύει και για τις μπαταρίες των τηλεφώνων.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε λειτουργίες βάσει τοποθεσίας χωρίς να ενεργοποιήσετε την πρόσβαση τοποθεσίας [Windows 10]

Όταν μια μπαταρία ιόντων λιθίου αποφορτίζεται σε υψηλή θερμοκρασία (κάθεται έξω ή σε αυτοκίνητο), οι κυψέλες της μπορεί να γίνουν λίγο ασταθείς. Μπορεί να μην εισέρχονται σε εξώθερμη διάσπαση, αλλά μπορούν μόνιμα να βραχούν, να αλλοιωθούν ή (παραδόξως) να παράγουν αέρια όπως οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα. Αυτά τα αέρια μπορεί να προκαλέσουν το φούσκωμα της μπαταρίας σαν μπαλόνι, το οποίο δημιουργεί πίεση (ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη) ή να θέσει σε κίνδυνο τη δομή της μπαταρίας.

Φυσικά, αυτή η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί εάν ένα ιόν λιθίου φορτίζεται ενώ βρίσκεται σε υψηλή εξωτερική θερμοκρασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα τηλέφωνα θα σταματήσουν τη διαδικασία φόρτισης ή θα κλείσουν εάν ζεσταθούν πολύ.

Τούτου λεχθέντος, το τηλέφωνό σας πιθανότατα δεν θα εκραγεί αφού μείνετε σε ένα ζεστό αυτοκίνητο για μια μέρα. Και ενώ τα μόνιμα σορτς και η συσσώρευση πίεσης μπορεί να οδηγήσουν σε θερμική διαφυγή, αυτές οι αργές μορφές μηχανικής φθοράς συνήθως προκαλούν τη θραύση μιας μπαταρίας πριν προλάβει να εκραγεί. Επιπλέον, τα τηλέφωνα και οι μπαταρίες Li-ion έχουν ενσωματωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που εμποδίζουν τα μηχανικά προβλήματα που σχηματίζονται αργά να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Απλώς έχετε κατά νου ότι αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας συνήθως οδηγούν στο θάνατο του τηλεφώνου σας.

Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες ή πιστοποιημένες συσκευές φόρτισης

Σε γενικές γραμμές, οποιοσδήποτε φορτιστής λειτουργεί με οποιαδήποτε συσκευή. Ένα παλιό ή φτηνό καλώδιο micro-USB θα λειτουργήσει με νεότερα τηλέφωνα και ένας ολοκαίνουργιος σούπερ γρήγορος φορτιστής θα λειτουργεί με παλιές συσκευές. Αλλά μάλλον θα πρέπει να παραμείνετε με αξιόπιστους φορτιστές από καλές εταιρείες ή φορτιστές που είναι πιστοποιημένοι από τον κατασκευαστή του τηλεφώνου σας.

Οι φτηνοί ή μη πιστοποιημένοι φορτιστές (ειδικά οι άθλιοι ασύρματοι φορτιστές) μπορούν να δημιουργήσουν υπερβολική θερμότητα και να καταστρέψουν την μπαταρία του τηλεφώνου. Συνήθως, αυτή η ζημιά συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και οδηγεί σε «φυσαλίδες» ή σορτς στην μπαταρία του τηλεφώνου σας. Και πάλι, αυτού του είδους η μηχανική βλάβη που σχηματίζεται αργά θα σπάσει σχεδόν πάντα το τηλέφωνό σας προτού εκραγεί.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τη διαίρεση της οθόνης του Microsoft Teams σε συσκέψεις

Αλλά μην ανησυχείτε, ένας φτηνός φορτιστής δεν θα «υπερφορτίσει» το τηλέφωνό σας (αν και αυτό θα προκαλούσε αναμφίβολα έκρηξη). Τα τηλέφωνα διαθέτουν ενσωματωμένους περιοριστές τάσης που αποτρέπουν την υπερφόρτιση ή τη «πολύ γρήγορη» φόρτιση που δεν μπορεί να χειριστεί η μπαταρία.

Η εύρεση του κατάλληλου φορτιστή για το τηλέφωνό σας είναι εκπληκτικά εύκολη. Μπορείτε να αγοράσετε έναν φορτιστή απευθείας από τον κατασκευαστή του τηλεφώνου σας, να ελέγξετε τις κριτικές της Amazon για έναν φορτιστή πριν τον αγοράσετε ή να κάνετε μια αναζήτηση στο Google για το όνομα του τηλεφώνου σας με τις λέξεις “καλύτεροι φορτιστές”. Εάν διαθέτετε συσκευή Apple, θα πρέπει επίσης να προσέχετε για φορτιστές με πιστοποίηση MFi και εάν αγοράζετε ασύρματο φορτιστή, αναζητήστε Πιστοποιημένο Qi συσκευή.

Μην λυγίζετε ή μαχαιρώνετε το τηλέφωνό σας

Όταν μια μπαταρία ιόντων λιθίου έχει υποστεί φυσική ζημιά, μπορεί να βραχυκυκλώσει, να συσσωρεύσει αέρια ή να εκραγεί επί τόπου. Αν δεν αποσυναρμολογήσετε το τηλέφωνό σας ή το σπάσετε για διασκέδαση, αυτό δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να ανησυχείτε. Όταν πέφτετε ένα τηλέφωνο, σημαντικά εξαρτήματα όπως η οθόνη συνήθως σπάνε προτού η μπαταρία υποστεί ζημιά.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Λοιπόν, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου περιέχουν ένα λεπτό φύλλο λιθίου και ένα λεπτό φύλλο οξυγόνου. Ένα διάλυμα ηλεκτρολύτη διαχωρίζει αυτά τα φύλλα. Όταν αυτό το διάλυμα σπάσει ή τρυπηθεί, τα στρώματα λιθίου και οξυγόνου αντιδρούν, γεγονός που προκαλεί μια εξώθερμη διάσπαση και θερμική διαφυγή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να συμβεί κατά την αντικατάσταση της μπαταρίας ενός τηλεφώνου. Η διάτρηση ή η κάμψη ενός ιόντος λιθίου μπορεί να δημιουργήσει μηχανικές βλάβες και εάν η μπαταρία δεν χειριστεί σωστά κατά την εγκατάσταση, μπορεί να πάρει φωτιά (αμέσως ή με την πάροδο του χρόνου). Πρόσφατα, ένα γυναικείο iPhone πήρε φωτιά αφού αντικατέστησε την μπαταρία σε ένα ανεπίσημο συνεργείο επισκευής και ορισμένα Apple Stores έχουν αντιμετώπισε πυρκαγιές κατά την αντικατάσταση μπαταριών iPhone 6.

Επίσης, ως δευτερεύουσα σημείωση, μην μαχαιρώνετε τις μπαταρίες για διασκέδαση. Ίσως μπορέσετε να αποφύγετε μια πυρκαγιά ή μια μικρή έκρηξη, αλλά δεν θα είστε σε θέση να αποφύγετε το τοξικό αέριο που απελευθερώνεται από μια αναμμένη μπαταρία ιόντων λιθίου.

  Μετακινήστε ένα μήνυμα στα εστιασμένα εισερχόμενα στην αλληλογραφία στα Windows 10

Οι περισσότερες εκρήξεις τηλεφώνων οφείλονται σε κακή κατασκευή

Ενώ η υπερφόρτιση και η υπερθέρμανση ακούγονται σαν επικίνδυνοι εφιάλτες που εκρήγνυνται από μπαταρίες, σπάνια προκαλούν πυρκαγιές ή εκρήξεις. Οι μηχανικές βλάβες που σχηματίζονται αργά τείνουν να σπάσουν μια μπαταρία προτού προλάβει να εισέλθει σε θερμική διαφυγή και τα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας εμποδίζουν αυτές τις βλάβες να ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Αντίθετα, η μοίρα ενός τηλεφώνου καθορίζεται συνήθως κατά τη διαδικασία κατασκευής. Εάν ένα τηλέφωνο είναι προορισμένο να εκραγεί, τότε δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για αυτό.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου περιέχουν λίθιο, ένα απίστευτα ασταθές μέταλλο. Αυτή η αστάθεια είναι εξαιρετική για τη συγκράτηση και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά μπορεί να είναι καταστροφική όταν αναμιγνύεται ακατάλληλα με άλλα μέταλλα. Δυστυχώς, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου πρέπει επίσης να περιέχουν νικέλιο, κοβάλτιο και γραφίτη. Κατά τη διαδικασία κατασκευής, αυτά τα μέταλλα μπορούν να σχηματίσουν εναποθέσεις στον κατασκευαστικό εξοπλισμό, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να μολύνουν το εσωτερικό της μπαταρίας Li-ion και να προκαλέσουν χημική αστάθεια, βραχυκυκλώματα και εκρήξεις.

Η κακή συναρμολόγηση μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα. Όπως ένας ουρανοξύστης ή ένα αυτοκίνητο, οι μπαταρίες Li-ion συγκολλούνται μεταξύ τους από διάφορα κομμάτια και η κακή συγκόλληση μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη ηλεκτρική αντίσταση. Αυτή η αντίσταση (τριβή) δημιουργεί θερμότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει βραχυκυκλώματα και μηχανικά προβλήματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Χαλαρώστε, το τηλέφωνό σας μάλλον δεν θα εκραγεί

Κατά τη διάρκεια όλης της διαμάχης για το Galaxy Note 7, μεταξύ 90 και 100 Τα Note 7 εξερράγησαν, πήραν φωτιά ή υπερθερμάνθηκαν. Αυτό είναι λιγότερο από το 1% των 2,5 εκατομμυρίων Note 7 που έστειλε η Samsung στα καταστήματα. Σίγουρα, η παγκόσμια ανάκληση της Samsung πιθανότατα εμπόδισε αυτούς τους αριθμούς να μην αυξηθούν, αλλά είναι σαφές ότι οι εκρήξεις τηλεφώνου είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει ακόμα να προσέχετε την έκρηξη των τηλεφώνων. Αποφύγετε να αγοράζετε τηλέφωνα που είναι ολοκαίνουργια και κάντε μια γρήγορη αναζήτηση στο Google πριν αγοράσετε ένα νέο τηλέφωνο. Και ενώ τα μηχανικά προβλήματα που σχηματίζονται αργά σπάνια οδηγούν σε εκρήξεις τηλεφώνου, δεν είναι ένας κίνδυνος που αξίζει να αναλάβετε. Μην αφήνετε το τηλέφωνό σας στο ζεστό αυτοκίνητο, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε αξιόπιστες ή πιστοποιημένες συσκευές φόρτισης και παρακαλούμε, μην μαχαιρώσετε ή λυγίζετε το τηλέφωνό σας.

Πηγές: Φυσικές Επικοινωνίες/PMC, Battery University, Ισχύς μπαταρίας, Μηχανική Μίσιγκαν