Γιατί διαγράφονται ορισμένα εικονίδια εφαρμογών Mac;

Εάν βλέπετε εικονίδια εφαρμογών στο Mac σας με ένα διαγραμμένο σύμβολο πάνω τους, σημαίνει ότι το macOS δεν μπορεί να εκτελέσει την εφαρμογή. Αν και μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες, η πιο πιθανή είναι ότι αναβαθμίσατε πρόσφατα το macOS και δεν υποστηρίζει πλέον εφαρμογές 32 bit. Να γιατί—και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Πρώτον: Οι άλλοι λόγοι για τους οποίους μια εφαρμογή δεν θα εκτελείται

Ουσιαστικά, ένα διαγραμμένο εικονίδιο εφαρμογής σημαίνει ότι κάτι εμποδίζει το macOS να εκτελέσει την εφαρμογή. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, όπως το ότι το πακέτο της εφαρμογής είναι κατεστραμμένο ή μη έγκυρο, η εφαρμογή έχει γραφτεί για διαφορετική αρχιτεκτονική (για παράδειγμα, μια εφαρμογή PowerPC σε Intel Mac) ή ότι η εφαρμογή δεν είναι αξιόπιστη και δεν έχει λάβει άδεια να τρέξω ακόμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να βεβαιωθείτε ότι εκτελείτε την πιο πρόσφατη έκδοση της εφαρμογής (ελέγξτε τον ιστότοπο του προγραμματιστή για ενημερώσεις) και ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε να εγκαταστήσετε ξανά την εφαρμογή από καθαρή πηγή, εάν ήταν κατεστραμμένη. Αλλά αυτές είναι γενικά σπάνιες περιπτώσεις.

  Πώς να ενεργοποιήσετε προσωρινά τη λειτουργία "Μην ενοχλείτε" στο iPhone

Το πρόσφατο πρόβλημα: Η Apple σταμάτησε να υποστηρίζει λογισμικό Mac 32-bit

Ξεκινώντας με το macOS 10.15 Catalina (κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2019), το macOS δεν υποστηρίζει πλέον εφαρμογές 32-bit. Εάν έχετε μια εφαρμογή 32 bit στο Mac σας στο Catalina ή μεταγενέστερη έκδοση, θα δείτε ένα διαγραμμένο σύμβολο πάνω από το εικονίδιό της στο Finder, το Launchpad και το Dock.

Εάν προσπαθήσετε να εκτελέσετε μία από αυτές τις διαγραμμένες εφαρμογές, θα δείτε ένα μήνυμα που θα σας προειδοποιεί ότι πρέπει να ενημερωθεί.

Μα γιατί? Και τι σημαίνει τέλος πάντων “εφαρμογή 32-bit”;

Είναι δύσκολο να συνοψίσετε την έννοια των όρων “εφαρμογή 32 bit” ή “εφαρμογή 64 bit” χωρίς να γράψετε μια τεχνική έρευνα, αλλά αν το συνοψίσετε, και οι δύο όροι αναφέρονται στην ποσότητα μνήμης (RAM) και υπολογιστικής ισχύος μιας εφαρμογής μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Μια εφαρμογή 64 bit μπορεί να χρησιμοποιεί δραματικά περισσότερη μνήμη (επιτρέποντας τη φόρτωση μεγαλύτερων αρχείων) και θεωρητικά να εκτελεί πολύ πιο σύνθετες εργασίες από μια εφαρμογή 32 bit.

Επειδή οι Mac έχουν υποστήριζε εφαρμογές 64-bit για πάνω από μια δεκαετία, Μήλο θεωρεί τις εφαρμογές 32 bit ως λογισμικό παλαιού τύπου που θα πρέπει να αναβαθμιστεί για να αξιοποιήσει πλήρως το πιο πρόσφατο υπολογιστικό υλικό. Στην Catalina, η Apple αποφάσισε να επιβάλει το ζήτημα αποκλείοντας εντελώς το λογισμικό 32-bit.

  Ξεκινήστε τα έργα δημιουργώντας ένα περίγραμμα και οργανώνοντας το περιεχόμενό σας

Θα μπορέσω ποτέ να χρησιμοποιήσω ξανά τις διαγραμμένες εφαρμογές Mac μου;

Επειδή η Apple θέλει να προωθήσει την τεχνολογία προς τα εμπρός, είναι απίθανο να μπορέσετε ποτέ να εκτελέσετε ξανά λογισμικό Mac 32-bit εγγενώς σε νέες εκδόσεις του macOS. Επομένως, εάν αντιμετωπίζετε διαγραμμένες εφαρμογές, ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές για να το αντιμετωπίσετε.

Αναζητήστε μια ενημέρωση εφαρμογής 64-bit: Εάν έχετε μια αγαπημένη εφαρμογή 32-bit που δεν λειτουργεί πλέον, επισκεφτείτε τον ιστότοπο του προγραμματιστή για να δείτε εάν είναι διαθέσιμη μια έκδοση 64-bit της εφαρμογής. Εναλλακτικά, μπορείτε να ελέγξετε για νεότερη έκδοση στο Mac App Store.
Εύρεση και εναλλακτική εφαρμογή: Εάν μια εφαρμογή 32-bit δεν έχει ενημερωθεί από τον προγραμματιστή, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να βρείτε μια νεότερη εφαρμογή που κάνει το ίδιο πράγμα. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι το Mac App Store.
Χρήση παλαιότερου Mac: Εάν έχετε ένα εφεδρικό παλαιότερο Mac που εξακολουθεί να εκτελεί μια έκδοση του macOS πριν από το Catalina, θα μπορούσατε να αφιερώσετε αυτό το μηχάνημα στην εκτέλεση εφαρμογών παλαιού τύπου 32-bit και να μην ενημερώσετε ποτέ το macOS, αλλά αυτό συνεπάγεται ορισμένους κινδύνους ασφαλείας. Σε κάποιο σημείο, τα τρωτά σημεία ασφαλείας δεν θα επιδιορθώνονται πλέον στις παλαιότερες εφαρμογές ή λειτουργικό σύστημα, καθιστώντας το μηχάνημα ώριμο στόχο για κακόβουλο λογισμικό στο μέλλον.
Εκτελέστε μια παλαιότερη έκδοση του macOS σε μια εικονική μηχανή: Χάρη στο λογισμικό εικονικοποίησης, όπως το Parallels Lite, είναι δυνατή η εκτέλεση μιας παλαιότερης έκδοσης του macOS εικονικά μέσα στην πιο πρόσφατη έκδοση του macOS. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις παλαιού τύπου εφαρμογές 32-bit για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον — αρκεί να έχετε μια εικονική μηχανή που τις υποστηρίζει.
Υποβάθμιση σε macOS 10.14 Mojave: Ως έσχατη λύση, εάν βασίζεστε απόλυτα στις εφαρμογές 32-bit για να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας και δεν έχετε άλλο Mac, είναι δυνατό να επανεγκαταστήστε μια παλαιότερη έκδοση του macOS όπως η Mojave, η τελευταία έκδοση που υποστήριζε εφαρμογές 32 bit. Ωστόσο, είναι μια επικίνδυνη διαδικασία, επομένως δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας του Mac σας πρώτα.

  Πώς να αλλάξετε τον οικοδεσπότη μιας σύσκεψης στο ζουμ

Ωστόσο, είναι καλύτερο να ενημερώσετε ή να προχωρήσετε

Όπως έχουμε ήδη αποχαιρετήσει τις εφαρμογές 16-bit πριν από πολύ καιρό, τελικά, ο χρόνος προχωρά και αφήνει πίσω ορισμένες τεχνολογίες. Είναι πραγματικά καλό, επειδή οι νεότερες εφαρμογές μπορούν να επωφεληθούν από πιο ισχυρούς υπολογιστές και καλύτερες τεχνικές ανάπτυξης. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώνετε συνεχώς το λογισμικό σας όποτε είναι δυνατόν για λόγους ασφαλείας. Καλή τύχη!