Γιατί δεν φορτίζεται το iPhone μου;

Συνδέετε το iPhone σας ή το τοποθετείτε σε έναν ασύρματο φορτιστή για να φορτίσει την μπαταρία, ελέγξτε ξανά αργότερα και δεν έχει φορτιστεί. Τι συνέβη? Πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα φόρτισης iPhone και τι μπορείτε να κάνετε για αυτά.

Γενική συμβουλή αντιμετώπισης προβλημάτων

Μία από τις πιο θεμελιώδεις τεχνικές στην αντιμετώπιση προβλημάτων ονομάζεται «ανταλλαγή με γνωστά καλά εξαρτήματα». Πάρτε ένα αξεσουάρ που πιστεύετε ότι μπορεί να μην λειτουργεί και αντικαταστήστε το στις ρυθμίσεις σας με ένα πανομοιότυπο εξάρτημα που είναι καινούργιο ή είναι ήδη γνωστό ότι λειτουργεί.

Έχετε πρόβλημα με τη φόρτιση; Αλλάξτε το παλιό σας καλώδιο με ένα νέο. Εάν η διαδικασία φόρτισης λειτουργεί με το νέο καλώδιο, το πρόβλημα ήταν το παλιό καλώδιο.

Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία με κάθε στοιχείο της εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του iPhone (δανειστείτε το iPhone ενός φίλου και δείτε αν φορτίζει χρησιμοποιώντας τον φορτιστή σας) και οποιαδήποτε πηγή τροφοδοσίας USB χρησιμοποιείτε. Δοκιμάστε έναν διαφορετικό προσαρμογέα τοίχου, διανομέα USB, θύρα USB υπολογιστή ή πρίζα.

Πέρα από αυτή τη βασική τεχνική, εδώ είναι μια βαθύτερη ματιά σε μερικά άλλα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Επανεκκινήστε το iPhone σας

Το λογισμικό iPhone της Apple μερικές φορές μπερδεύεται σχετικά με τις λειτουργίες φόρτισης λόγω λαθών ή σφαλμάτων στον προγραμματισμό του. Μερικές φορές αυτό το λογισμικό διακόπτεται και δεν λειτουργεί σωστά. Ο καλύτερος τρόπος για να το διορθώσετε προσωρινά είναι να κάνετε επανεκκίνηση του τηλεφώνου σας.

Στο iPhone X ή στο iPhone 11, κρατήστε πατημένο το πλευρικό κουμπί και ένα από τα κουμπιά της έντασης ήχου ταυτόχρονα μέχρι να εμφανιστεί η οθόνη “Slide to Power Off”. Αφήστε τα κουμπιά και σύρετε το δάχτυλό σας στην οθόνη για να τερματίσετε τη λειτουργία του τηλεφώνου.

  Post Covid' Special Free Online

Σε iPhone 8 ή παλαιότερο, κρατήστε πατημένο το πλευρικό κουμπί μέχρι να εμφανιστεί η οθόνη “Slide to Power Off”. Αφήστε το πλευρικό κουμπί και σύρετε το δάχτυλό σας στην οθόνη για να τερματίσετε τη λειτουργία του τηλεφώνου.

Στο iPhone SE, 5 ή παλαιότερο, κρατήστε πατημένο το επάνω κουμπί μέχρι να εμφανιστεί η οθόνη “Slide to Power Off”. Αφήστε το κουμπί και σύρετε το δάχτυλό σας στην οθόνη για να τερματίσετε τη λειτουργία του τηλεφώνου.

Μόλις η οθόνη γίνει μαύρη, κρατήστε πατημένο το πλευρικό κουμπί μέχρι να δείτε το λογότυπο της Apple στη μέση της οθόνης.

Μόλις ολοκληρωθεί η εκκίνηση του τηλεφώνου, δοκιμάστε να φορτίσετε το τηλέφωνο και δείτε αν λειτουργεί.

Μετά την επανεκκίνηση, είναι καλή ιδέα να δείτε εάν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις για το λειτουργικό σύστημα του iPhone σας (που ονομάζεται iOS) που μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα φόρτισης. Για να το κάνετε αυτό, δείτε το παρακάτω βήμα.

Ενημερώστε το λειτουργικό σύστημα iPhone σας

Το λογισμικό που ελέγχει τη φόρτιση στο iPhone σας μπορεί να έχει γραμμένα λάθη. Μερικές φορές η Apple πιάνει αυτά τα λάθη και τα διορθώνει με ενημερώσεις.

Υπάρχει μια αιχμή: η μπαταρία του iPhone σας πρέπει να είναι στο 60 τοις εκατό ή υψηλότερη για ενημέρωση. Η Apple το απαιτεί αυτό γιατί εάν η μπαταρία σας πέσει κατά την ενημέρωση, μπορεί να καταστρέψει το τηλέφωνό σας.

Εάν είστε εντάξει με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ορίστε πώς να ενημερώσετε το iPhone σας: Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Ενημέρωση λογισμικού για να δείτε εάν είναι διαθέσιμη μια ενημέρωση λογισμικού iOS. Εάν ναι, εκτελέστε την ενημέρωση, περιμένετε να γίνει επανεκκίνηση του τηλεφώνου και, στη συνέχεια, δοκιμάστε να φορτίσετε ξανά το τηλέφωνο.

Ελέγξτε το καλώδιο Lightning σας

Εάν η επανεκκίνηση και η ενημέρωση του τηλεφώνου σας δεν βοήθησαν, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να εξετάζετε πιθανά προβλήματα υλικού.

Η Apple έχει μια ειδική επωνυμία για την υποδοχή φόρτισης στο κάτω μέρος του iPhone: Lightning. Ρίξτε μια ματιά στο καλώδιο φόρτισης Lightning-to-USB και στα δύο άκρα.

  Πώς να επιλέξετε έναν δρομολογητή για τις ανάγκες του οικιακού σας δικτύου

Είναι φθαρμένα ή σπασμένα τα βύσματα των καλωδίων;
Υπάρχουν εκτεθειμένα καλώδια που βγαίνουν από την πλαστική μόνωση οπουδήποτε κατά μήκος του καλωδίου;
Είναι το καλώδιο τσακισμένο ή λυγισμένο σε απότομη γωνία;

Εάν η απάντηση είναι «Ναι» σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, ανακυκλώστε το σπασμένο καλώδιο με άλλα ηλεκτρονικά απορρίμματα και αγοράστε ένα νέο.

Όταν σπάσουν τα καλώδια μέσα στο καλώδιο Lightning, διακόπτει το κύκλωμα φόρτισης και εμποδίζει τη σωστή φόρτιση του iPhone. Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα με τα καλώδια φόρτισης Lightning της Apple, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ένα μαλακό πλαστικό με καουτσούκ που σπάει με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, κοιτάξτε τις χρυσές επαφές στην υποδοχή Lightning του καλωδίου. Είναι βρώμικα ή αποχρωματισμένα; Εάν ναι, μπορείτε να τρίψετε μια κοινή γόμα μολυβιού πάνω τους για να καθαρίσετε τα υπολείμματα. Η γόμα είναι αρκετά λειαντική για να τρίβει τη βρωμιά χωρίς να καταστρέφει τις μεταλλικές επαφές. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει τυχόν κομμάτια από λάστιχο γόμας προτού τοποθετήσετε την υποδοχή σε ένα iPhone για δοκιμή.

Ελέγξτε το Lightning Connector του iPhone σας

Χνούδι και σκόνη στην τσέπη συσσωρεύονται συχνά στη θύρα Lightning στο κάτω μέρος ενός iPhone κατά την καθημερινή χρήση, ειδικά εάν το τηλέφωνο βρίσκεται συχνά σε τσέπη παντελονιού. Το χνούδι δημιουργείται και εμποδίζει φυσικά το καλώδιο Lightning να εισαχθεί πλήρως και να δημιουργήσει μια σταθερή σύνδεση.

Είναι δυνατό να αφαιρέσετε το χνούδι από την υποδοχή Lightning του iPhone σας με ένα μικρό μη μεταλλικό αντικείμενο, όπως μια ξύλινη ή πλαστική οδοντογλυφίδα. Αυτή η τεχνική λειτουργεί καλά, αλλά είναι κάπως επικίνδυνη και θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστρέψει τις μικρές ακίδες σύνδεσης μέσα στο iPhone. Εάν ανησυχείτε για να το κάνετε αυτό, μεταφέρετε το iPhone σε ένα Apple Store για σέρβις.

Μην ψεκάζετε πεπιεσμένο αέρα στον σύνδεσμο Lightning για να αφαιρέσετε το χνούδι. Θα σπρώξει τη σκόνη και το χνούδι πιο πάνω στο τηλέφωνο. Το να φυσά σκόνη στο τηλέφωνο μπορεί να το παγιδεύσει στη διάταξη της κάμερας και να δημιουργήσει θολές φωτογραφίες.

Ελέγξτε τον προσαρμογέα φόρτισης ή την πηγή τροφοδοσίας USB

Τα iPhone χρειάζονται μια συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας από μια πηγή USB για να φορτιστούν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα (λίγες ώρες). Η πιο αξιόπιστη πηγή ενέργειας είναι ο παρεχόμενος προσαρμογέας τοίχου που κατασκευάζεται από την Apple.

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προσφορά αντικατάστασης μπαταρίας iPhone της Apple

Για να γίνουμε πιο τεχνικοί, ένας φορτιστής iPhone πρέπει να παρέχει ρεύμα τουλάχιστον 1 αμπέρ (“A” ή “Amps” για συντομία) για να φορτίζει ένα iPhone αποτελεσματικά. Πολλές θύρες USB σε υπολογιστές, πληκτρολόγια, διανομείς ή παλαιότερους φορτιστές δεν παρέχουν αρκετό ρεύμα (πολλές παρέχουν 0,5 A ή λιγότερο, γνωστά και ως 500 mA), επομένως τα iPhone που είναι συνδεδεμένα σε αυτές τις πηγές θα φορτίζονται πολύ αργά. Εάν η οθόνη του iPhone είναι αναμμένη ή το iPhone χρησιμοποιείται ενώ είναι συνδεδεμένο σε μία από αυτές τις πηγές χαμηλού ρεύματος, ενδέχεται να μην παρέχει αρκετή ισχύ για τη φόρτιση της μπαταρίας καθόλου.

Ο φορτιστής που περιλαμβάνεται σε ένα iPad λειτουργεί καλά για τη φόρτιση ενός iPhone—στην πραγματικότητα, θα φορτίσει ακόμη και ένα iPhone πιο γρήγορα από τον απόθεμα φορτιστή iPhone της Apple. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αντάπτορας τοίχου iPad εκπέμπει ρεύμα 2,1 Amp, το οποίο είναι υψηλότερο από τους περισσότερους φορτιστές iPhone. Τα ηλεκτρονικά μέσα στο iPhone γνωρίζουν πώς να χειρίζονται την πρόσθετη ισχύ, επομένως, γενικά, οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για υπερφόρτωση του iPhone από μια πηγή τροφοδοσίας USB.

Ελέγξτε τη συσκευή ασύρματης φόρτισης

Κάθε iPhone από το 2017 (συμπεριλαμβανομένων των iPhone 8 και iPhone X) υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση. Για να χρησιμοποιήσετε την ασύρματη φόρτιση, πρέπει να έχετε μια ειδική επιφάνεια ασύρματης φόρτισης ή επιφάνεια σχεδιασμένη να λειτουργεί με αυτήν Πρότυπο ασύρματης φόρτισης Qi.

Αυτό μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσωρινή λύση για τη φόρτιση του iPhone σας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη φόρτιση με καλώδιο Lightning και έχετε διαθέσιμη μια ασύρματη συσκευή φόρτισης.

Για να φορτιστεί σωστά με ασύρματο pad ή βάση, το iPhone σας πρέπει να είναι κεντραρισμένο στο κέντρο της περιοχής φόρτισης, το οποίο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή.

Εάν η ασύρματη φόρτιση δεν λειτουργεί, δοκιμάστε τη φόρτιση με καλώδιο USB-to-Lightning (δείτε ενότητες παραπάνω) ή με διαφορετικό ασύρματο pad φόρτισης.

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν

Εάν καμία από τις παραπάνω συμβουλές δεν βοηθήσει, ήρθε η ώρα να το κάνετε επικοινωνήστε με την Υποστήριξη της Apple ή κλείστε ένα ραντεβού για υποστήριξη σέρβις σε ένα Apple Store. Καλή τύχη—ελπίζω να το καταλάβετε.