Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το Password Manager του προγράμματος περιήγησής σας

Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης όπως 1Password, LastPass ή Bitwarden. Αλλά τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης ιστού έχουν ενσωματωμένους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης, οπότε γιατί να εγκαταστήσετε έναν διαφορετικό; Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να αποφύγετε το ενσωματωμένο εργαλείο του προγράμματος περιήγησής σας.

Γιατί χρειάζεστε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης

Η χρήση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης είναι ζωτικής σημασίας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο είναι η επαναχρησιμοποίηση κωδικού πρόσβασης. Εάν χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης ξανά και ξανά, μια παραβίαση σε έναν ιστότοπο σημαίνει ότι το email και ο κωδικός πρόσβασής σας βρίσκονται εκεί έξω. Οι εισβολείς θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το email και τον κωδικό πρόσβασης για να συνδεθούν σε άλλους ιστότοπους. Αυτό το απλό τέχνασμα είναι πώς οι λογαριασμοί συχνά «χακάρονται» αυτές τις μέρες.

Η λύση είναι η χρήση ισχυρών, μοναδικών κωδικών πρόσβασης παντού. Αλλά ποιος μπορεί να θυμηθεί εκατοντάδες ή και δεκάδες ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης; Ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης μπορεί να θυμάται εάν είναι για εσάς. Θυμάστε τον κύριο κωδικό πρόσβασης του διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, ο οποίος ξεκλειδώνει την ασφαλή θυρίδα σας. Ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης μπορεί να δημιουργήσει τυχαία ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, να τους θυμάται για εσάς και να σας συνδέσει σε ιστότοπους με αυτούς.

1 Κωδικός πρόσβασης, LastPass, Bitwarden, και Dashlane είναι όλοι αξιόπιστοι, αυτόνομοι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης. Το ανοιχτού κώδικα KeePass είναι επίσης εντάξει, αλλά δεν έχει ενσωματωμένες δυνατότητες συγχρονισμού.

Τα προγράμματα περιήγησης Ιστού ήταν σε θέση να θυμούνται τους κωδικούς πρόσβασής σας για πολλά χρόνια, αλλά οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης γίνονται πλέον πιο εξελιγμένοι. Παρόλα αυτά, συνιστούμε να παραλείψετε τη διαχείριση κωδικών πρόσβασης που είναι ενσωματωμένη στο πρόγραμμα περιήγησής σας —είτε πρόκειται για Chrome, Firefox, Safari ή Edge— και χρησιμοποιείτε έναν αποκλειστικό διαχειριστή κωδικών πρόσβασης.

  Αυτόματη απενεργοποίηση της οθόνης/οθόνης όταν κλειδώνετε τα Windows

Το Password Manager του προγράμματος περιήγησής σας είναι εντάξει

Ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης του προγράμματος περιήγησής σας είναι καλύτερος από το τίποτα. Χωρίς πρόσθετο λογισμικό, το πρόγραμμα περιήγησής σας μπορεί να θυμάται όλους τους κωδικούς πρόσβασης και να τους συγχρονίζει με ασφάλεια μεταξύ των συσκευών σας. Μπορούν να αποθηκευτούν κρυπτογραφημένα στο cloud. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ισχυρούς, δύσκολους στην απομνημόνευση κωδικούς πρόσβασης, επειδή το λογισμικό σας τους θυμάται αυτόματα για εσάς. Αυτό διατηρεί τους λογαριασμούς σας ασφαλείς, καθώς δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ξανά κωδικούς πρόσβασης.

Ο λογαριασμός με τον οποίο είναι συγχρονισμένος—όπως ο λογαριασμός σας Google στο Chrome ή το Apple ID σας στο Safari—μπορεί να προστατευτεί με έλεγχο ταυτότητας δύο βημάτων για να αποτρέψετε τη σύνδεση ατόμων.

Υπάρχουν όμως κάποια προβλήματα. Οι ενσωματωμένοι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης σε προγράμματα περιήγησης ιστού δεν είναι τόσο ισχυροί και χρήσιμοι όσο οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης τρίτων. Προλαβαίνουν, αλλά δεν είναι τόσο καλοί ακόμα. Να γιατί.

Πέρα από ένα μόνο πρόγραμμα περιήγησης

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης τρίτων είναι πολλαπλές πλατφόρμες και προγράμματα περιήγησης. Οι ενσωματωμένοι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης του προγράμματος περιήγησης περιορίζονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησης. Ας υποθέσουμε ότι χρησιμοποιείτε το Google Chrome στον υπολογιστή ή το Mac σας και το Safari στο iPhone σας. Εάν χρησιμοποιείτε διαχειριστή κωδικών πρόσβασης τρίτου κατασκευαστή, μπορείτε να έχετε τους κωδικούς πρόσβασης σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης. Εάν χρησιμοποιείτε έναν ενσωματωμένο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης προγράμματος περιήγησης ιστού, δεν μπορείτε να συνδυάσετε και να ταιριάξετε προγράμματα περιήγησης.

Πέρα από αυτό, οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης προσφέρουν καλές εφαρμογές για επιτραπέζιους υπολογιστές και κινητές συσκευές, καθιστώντας εύκολη την πρόσβαση σε κωδικούς πρόσβασης, κλειδιά άδειας χρήσης, κωδικούς Wi-Fi και οτιδήποτε άλλο θέλετε να αποθηκεύσετε παντού.

  Πώς να εκτελείτε εφαρμογές από τη Διαχείριση εργασιών στα Windows 10

Δημιουργία κωδικών πρόσβασης

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης τρίτων δεν θυμούνται απλώς τους υπάρχοντες κωδικούς πρόσβασης – μπορούν να δημιουργήσουν αυτόματα ισχυρούς νέους όταν δημιουργείτε έναν λογαριασμό ή αλλάζετε τους κωδικούς πρόσβασης ενός υπάρχοντος λογαριασμού.

Ορισμένα προγράμματα περιήγησης προσθέτουν τώρα ενσωματωμένες γεννήτριες κωδικών πρόσβασης—το Chrome και το Safari έχουν πλέον αυτήν τη δυνατότητα—αλλά δεν προσφέρουν απαραίτητα όλες τις επιλογές που βρίσκονται στους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης, όπως τη δυνατότητα ελέγχου της διάρκειας του κωδικού πρόσβασης και του τύπου των χαρακτήρων περιέχει.

Εύκολη κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης διαθέτουν εύκολες δυνατότητες κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης. Θέλετε να μοιραστείτε τον κωδικό πρόσβασής σας στο Netflix με τα μέλη της οικογένειάς σας; Μπορείτε να το κάνετε με έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης με ενσωματωμένη δυνατότητα κοινής χρήσης. Όλοι θα έχετε πρόσβαση στην ίδια καταχώριση κωδικού πρόσβασης και, εάν ενημερώσετε τον κωδικό πρόσβασης, θα αλλάξει για όλους τους άλλους.

Τα προγράμματα περιήγησης δεν διαθέτουν ενσωματωμένες δυνατότητες κοινής χρήσης κωδικού πρόσβασης. Μπορείτε να στείλετε έναν κωδικό πρόσβασης σε κάποιον άλλο με μήνυμα κειμένου ή email, κάτι που δεν είναι πολύ ασφαλές. Εάν το κάνετε αυτό, δεν θα ενημερωθεί αυτόματα εάν χρειαστεί να το αλλάξετε ποτέ. Οι λειτουργίες κοινής χρήσης κωδικού πρόσβασης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μοιράζεστε οικιακούς λογαριασμούς.

Προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους κωδικού πρόσβασης

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης διαθέτουν ενσωματωμένες προειδοποιήσεις όπως η Πρόκληση ασφαλείας του LastPass και το WatchTower του 1Password. Θα σας επισημαίνουν αδύναμους και επαναχρησιμοποιημένους κωδικούς πρόσβασης και θα σας ενημερώνουν ακόμη και πότε ένας κωδικός πρόσβασης που χρησιμοποιείτε έχει εμφανιστεί σε μια βάση δεδομένων κωδικών πρόσβασης που διέρρευσε. Αυτό σας βοηθά να παραμένετε ενημερωμένοι σχετικά με την προστασία των ψηφιακών λογαριασμών σας. Δεν χρειάζεται ξεχωριστή υπηρεσία για να ελέγξετε αν έχει κλαπεί ο κωδικός πρόσβασής σας.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε έναν κωδικό σύσκεψης Zoom για να συμμετάσχετε σε μια σύσκεψη

Τα προγράμματα περιήγησης ιστού αποκτούν σιγά-σιγά λειτουργίες όπως αυτές – η Google διαθέτει έναν έλεγχο κωδικών πρόσβασης στη διαχείριση κωδικών πρόσβασης. Η Google προσφέρει επίσης το Επέκταση ελέγχου κωδικού πρόσβασης για Chrome, το οποίο ενσωματώνει στο πρόγραμμα περιήγησης, αλλά αυτό δεν είναι τόσο ισχυρό όσο οι παρόμοιες δυνατότητες που είναι ενσωματωμένες στους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης.

Αποθήκευση περισσότερων από κωδικούς πρόσβασης

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης σάς επιτρέπουν να αποθηκεύετε περισσότερα από απλώς κωδικούς πρόσβασης. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ασφαλείς σημειώσεις που περιέχουν κείμενο όπως κωδικούς εισόδου κτιρίου και φράσεις πρόσβασης Wi-Fi. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε συνημμένα αρχεία στο θησαυροφυλάκιό σας, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό μέρος για την αποθήκευση φορολογικών εγγράφων, σαρωμένα αντίγραφα του διαβατηρίου και της άδειας οδήγησης και άλλων ευαίσθητων πληροφοριών.

Για να αποθηκεύσετε αρχεία όπως αυτά με ασφάλεια, μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να δημιουργεί κρυπτογραφημένα αρχεία αρχειοθέτησης και να τα ανεβάζει σε μια υπηρεσία αποθήκευσης cloud. Είναι πιο βολικό να εκμεταλλευτείτε το θησαυροφυλάκιο του διαχειριστή κωδικών πρόσβασης.

Αυτό λειτουργεί καλά και με την κοινή χρήση—μπορείτε να αποθηκεύσετε κάθε είδους ευαίσθητες πληροφορίες και έγγραφα και να τα μοιραστείτε με οποιονδήποτε άλλον χρειάζεται πρόσβαση.

Η κατασκευή του διακόπτη είναι εύκολη

Χαιρόμαστε που οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης του προγράμματος περιήγησης Ιστού γίνονται πιο ισχυροί, αλλά δεν είναι ακόμα ανταγωνιστικοί με τους πιο ισχυρούς διαχειριστές κωδικών πρόσβασης.

Εάν αυτό σας έπεισε και χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή τη διαχείριση κωδικών πρόσβασης του προγράμματος περιήγησής σας, μην ανησυχείτε—μπορείτε να μεταβείτε σε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης και να εισαγάγετε όλα τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης από την ενσωματωμένη διαχείριση κωδικών πρόσβασης του προγράμματος περιήγησής σας. Ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης που θα επιλέξετε θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία εισαγωγής.

Είναι ασφαλείς οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης;

Η αποθήκευση όλων των κωδικών πρόσβασής σας σε ένα μόνο πρόγραμμα μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο—δεν έπρεπε να θυμάστε όλα αυτά τα πράγματα;—αλλά εμείς (και πολλοί άλλοι ειδικοί) υποστηρίζουμε ότι είναι πιο ασφαλές από την εναλλακτική. Να γιατί πρέπει να εμπιστεύεστε τους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης.