Γιατί δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια τηλεόραση ως οθόνη;

Οι τηλεοράσεις και οι οθόνες υπολογιστών είναι παρόμοιες και χρησιμοποιούν κυρίως την ίδια τεχνολογία για την οδήγηση των πάνελ. Μπορείτε συνήθως να χρησιμοποιήσετε μια τηλεόραση με τον υπολογιστή σας, αλλά είναι κατασκευασμένα για διαφορετική αγορά και δεν είναι ίδια με τις οθόνες.

Διαφορές στις συνδέσεις

Τόσο οι τηλεοράσεις όσο και οι οθόνες θα δέχονται είσοδο HDMI, υποθέτοντας ότι έχουν κατασκευαστεί την τελευταία δεκαετία. Το HDMI είναι το βιομηχανικό πρότυπο για σήματα βίντεο και θα τα βρείτε σχεδόν σε κάθε συσκευή που εξάγει βίντεο από το Rokus και τις κονσόλες παιχνιδιών σε υπολογιστές. Τεχνικά, αν το μόνο που ψάχνετε είναι μια οθόνη για να συνδέσετε κάτι, θα το κάνει είτε μια τηλεόραση είτε η οθόνη.

Οι οθόνες θα έχουν συνήθως άλλες συνδέσεις, όπως το DisplayPort, για να υποστηρίζουν υψηλότερες αναλύσεις και ρυθμούς ανανέωσης. Οι τηλεοράσεις θα περιλαμβάνουν συχνά πολλές εισόδους HDMI για τη σύνδεση όλων των συσκευών σας σε μία οθόνη, ενώ οι οθόνες συνήθως προορίζονται για χρήση μιας συσκευής τη φορά.

Συσκευές όπως οι κονσόλες παιχνιδιών συνήθως στέλνουν ήχο μέσω HDMI, αλλά οι οθόνες γενικά δεν έχουν ηχεία και σπάνια έχουν αξιοπρεπή ηχεία. Συνήθως αναμένεται να συνδέσετε ακουστικά στο γραφείο σας ή να έχετε επιτραπέζια ηχεία. Ωστόσο, σχεδόν όλες οι τηλεοράσεις θα έχουν ηχεία. Τα κορυφαία μοντέλα υπερηφανεύονται που έχουν υπέροχα, καθώς λειτουργούν ως το επίκεντρο του σαλονιού σας.

Οι τηλεοράσεις είναι πολύ μεγαλύτερες

Η προφανής διαφορά είναι το μέγεθος της οθόνης. Οι τηλεοράσεις είναι γενικά περίπου 40 ίντσες ή περισσότερες, ενώ οι περισσότερες επιτραπέζιες οθόνες έχουν διάμετρο περίπου 24-27 ίντσες. Η τηλεόραση προορίζεται να φαίνεται από όλο το δωμάτιο, και επομένως πρέπει να είναι μεγαλύτερη για να καταλαμβάνει την ίδια όραση.

  Τι είναι το Denuvo και γιατί το μισούν οι παίκτες;

Αυτό μπορεί να μην είναι ένα θέμα για εσάς. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν μια μεγαλύτερη οθόνη αντί για πολλές μικρότερες. Επομένως, το μέγεθος δεν είναι αυτόματο, αλλά η ανάλυση είναι – εάν η τηλεόρασή σας είναι πάνελ 40 ιντσών, αλλά είναι μόνο 1080p, θα φαίνεται θολή όταν είναι κοντά στο γραφείο σας, παρόλο που φαίνεται μια χαρά από όλη την αίθουσα . Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη τηλεόραση ως κύρια οθόνη του υπολογιστή σας, σκεφτείτε να αποκτήσετε ένα πάνελ 4K.

Το αντίθετο ισχύει επίσης, καθώς δεν θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή οθόνη υπολογιστή ως τηλεόραση του σαλονιού σας. Είναι σίγουρα εφικτό, αλλά οι περισσότερες τηλεοράσεις 1080p μεσαίου μεγέθους κοστίζουν περίπου το ίδιο με μια παρόμοια οθόνη επιτραπέζιου υπολογιστή.

Οι οθόνες είναι κατασκευασμένες για διαδραστικότητα

Με τις τηλεοράσεις, το περιεχόμενο που καταναλώνετε είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου προηχογραφημένο, αλλά στις οθόνες, θα αλληλεπιδράτε συνεχώς με την επιφάνεια εργασίας σας. Είναι κατασκευασμένα ανάλογα, με τις τηλεοράσεις να εστιάζουν σε καλύτερη ποιότητα εικόνας για ταινίες και εκπομπές, συχνά με κόστος τον χρόνο επεξεργασίας και την καθυστέρηση εισόδου.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα βασικά του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι περισσότερες τηλεοράσεις και οθόνες για να κατανοήσετε γιατί αυτό έχει σημασία. Τόσο με τηλεοράσεις όσο και με οθόνες, οι συσκευές (όπως ο υπολογιστής ή το καλωδιακό σας κουτί) στέλνουν εικόνες στην οθόνη πολλές φορές το δευτερόλεπτο. Τα ηλεκτρονικά της οθόνης επεξεργάζονται την εικόνα, γεγονός που καθυστερεί την εμφάνισή της για λίγο. Αυτό αναφέρεται γενικά ως καθυστέρηση εισόδου του πίνακα.

Μετά την επεξεργασία της εικόνας, αποστέλλεται στην πραγματική οθόνη LCD (ή ό,τι άλλο χρησιμοποιεί η συσκευή σας). Το πάνελ χρειάζεται επίσης χρόνο για την απόδοση της εικόνας, επειδή τα εικονοστοιχεία δεν μεταβαίνουν αμέσως. Αν το επιβραδύνατε, θα βλέπατε την τηλεόραση να ξεθωριάζει αργά από τη μια εικόνα στην άλλη. Αυτό αναφέρεται ως χρόνος απόκρισης του πίνακα, ο οποίος συχνά συγχέεται με την καθυστέρηση εισόδου.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Chrome OS Flex σε υπολογιστή Windows, φορητό υπολογιστή και MacBook

Η καθυστέρηση εισόδου δεν έχει μεγάλη σημασία για τις τηλεοράσεις, καθώς όλο το περιεχόμενο είναι προηχογραφημένο και δεν παρέχετε καμία είσοδο. Ο χρόνος απόκρισης δεν έχει μεγάλη σημασία, καθώς σχεδόν πάντα θα καταναλώνετε περιεχόμενο 24 ή 30 FPS, κάτι που δίνει στον κατασκευαστή πολύ περισσότερο χώρο για να «εξοικονομήσει» κάτι που δεν θα είχατε ποτέ πραγματικά παρατηρήσει.

Αλλά όταν το χρησιμοποιείτε σε επιτραπέζιο υπολογιστή, μπορεί να το παρατηρήσετε περισσότερο. Μια τηλεόραση με υψηλό χρόνο απόκρισης μπορεί να αισθάνεται θολή και να αφήνει φανταστικά τεχνουργήματα κατά την προβολή ενός παιχνιδιού 60 FPS από επιτραπέζιο υπολογιστή, καθώς περνάτε περισσότερο χρόνο ανά καρέ στην ενδιάμεση κατάσταση. Αυτά τα τεχνουργήματα μοιάζουν με τα μονοπάτια του δρομέα των Windows, αλλά για οτιδήποτε μετακινείτε. Και με μεγάλη καθυστέρηση εισόδου, μπορεί να νιώσετε μια καθυστέρηση μεταξύ της μετακίνησης του ποντικιού σας και της προβολής του να κινείται στην οθόνη, κάτι που μπορεί να σας αποπροσανατολίσει. Ακόμα κι αν δεν παίζετε παιχνίδια, η καθυστέρηση εισόδου και ο χρόνος απόκρισης έχουν αντίκτυπο στην εμπειρία σας.

Ωστόσο, αυτές δεν είναι σαφείς διαφορές. Δεν έχουν όλες οι τηλεοράσεις προβλήματα με περιεχόμενο γρήγορης κίνησης και δεν είναι όλες οι οθόνες αυτόματα καλύτερες. Καθώς πολλές τηλεοράσεις σήμερα κατασκευάζονται για παιχνίδια κονσόλας, υπάρχει συχνά μια “λειτουργία παιχνιδιού” που απενεργοποιεί όλη την επεξεργασία και επιταχύνει τον χρόνο απόκρισης του πίνακα ώστε να είναι ίσος με πολλές οθόνες. Όλα εξαρτώνται από το μοντέλο που αγοράζετε, αλλά δυστυχώς και για τις δύο πλευρές, οι προδιαγραφές όπως ο χρόνος απόκρισης συχνά παρερμηνεύονται εξαιρετικά (ή απλά ψέματα μάρκετινγκ) και η καθυστέρηση εισόδου σπάνια δοκιμάζεται ή αναφέρεται. Συχνά θα πρέπει να συμβουλευτείτε τρίτους αναθεωρητές για να λάβετε ακριβείς αξιολογήσεις.

  Πώς να κλείσετε πολλές εικονικές επιφάνειες εργασίας στα Windows 10

Οι τηλεοράσεις είναι κατασκευασμένες για συντονισμό στην τηλεόραση

Οι περισσότερες τηλεοράσεις θα έχουν ψηφιακούς δέκτες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να συντονιστείτε σε τηλεοράσεις over-the-air με κεραία ή ακόμα και, ίσως, βασικό καλώδιο με ομοαξονικό καλώδιο. Ο δέκτης είναι αυτός που αποκωδικοποιεί το ψηφιακό σήμα που αποστέλλεται μέσω του αέρα ή του καλωδίου. Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί νόμιμα να διατεθεί στην αγορά ως «τηλεόραση» στις ΗΠΑ χωρίς ψηφιακό δέκτη τηλεόρασης.

Εάν έχετε συνδρομή καλωδίου, πιθανότατα έχετε έναν αποκωδικοποιητή που λειτουργεί και ως δέκτης, επομένως ορισμένοι κατασκευαστές επιλέγουν να παραλείψουν τον δέκτη για να εξοικονομήσουν χρήματα. Εάν δεν έχει, συνήθως διατίθεται στην αγορά ως “Προβολή Home Theatre” ή “Big Format Display” και όχι ως “TV”. Αυτά θα εξακολουθούν να λειτουργούν καλά όταν συνδέονται σε κουτί καλωδίων, αλλά δεν θα μπορούν να λάβουν καλώδιο χωρίς καλώδιο. Και δεν μπορείτε να συνδέσετε μια κεραία απευθείας σε αυτά για να παρακολουθήσετε τηλεόραση OTA.

Οι οθόνες δεν θα έχουν ποτέ δέκτη, αλλά αν έχετε ένα κουτί καλωδίου με έξοδο HDMI—ή ακόμα και ένα κουτί OTA στο οποίο μπορείτε να συνδέσετε μια κεραία—μπορείτε να το συνδέσετε σε μια οθόνη για να παρακολουθήσετε καλωδιακή τηλεόραση. Λάβετε υπόψη ότι θα συνεχίσετε να χρειάζεστε ηχεία εάν η οθόνη σας δεν τα διαθέτει.

Τελικά, μπορείτε να συνδέσετε τεχνικά μια τηλεόραση στον υπολογιστή σας και να τη χρησιμοποιήσετε χωρίς προβλήματα συμβατότητας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι απίστευτα παλιά και εξακολουθεί να έχει τις σωστές θύρες. Αλλά τα χιλιόμετρα σας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την πραγματική εμπειρία χρήσης του και μπορεί να διαφέρουν πολύ ανάλογα με τον κατασκευαστή.

Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε μια οθόνη ως τηλεόραση, δεν μπορείτε να συντονιστείτε στην τηλεόραση χωρίς επιπλέον κουτί—αλλά είναι πολύ καλό να συνδέσετε μια Apple TV ή Roku σε αυτήν για να παρακολουθήσετε Netflix, αν δεν σας πειράζει το γενικά μικρότερο μέγεθος ή έλλειψη αξιοπρεπών ηχείων.