Βελτιώστε την εμπειρία σας στα Windows 11 με αυτά τα 8 Registry Hacks

Το μητρώο των Windows αποθηκεύει ζωτικές πληροφορίες και ρυθμίσεις για σχεδόν κάθε λειτουργία των Windows, εγγενείς εφαρμογές ή εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών και υλικό. Αυτό είναι το μέρος όπου θέλετε να μεταφέρετε την προσαρμογή των Windows στο επόμενο επίπεδο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι προσαρμογής των Windows 11, όπως η προσαρμογή των προεπιλεγμένων ρυθμίσεων ή η χρήση εφαρμογών τρίτων. Ωστόσο, το μητρώο των Windows είναι το backend που ελέγχει πλήρως τα περισσότερα πράγματα στα Windows.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μητρώο των Windows για να καταργήσετε εντελώς τα στοιχεία διεπαφής χρήστη, να επαναφέρετε λειτουργίες που έχουν αφαιρεθεί, να ενισχύσετε την απόδοση των Windows, ακόμη και να εγκαταστήσετε τα Windows 11 σε μη υποστηριζόμενους υπολογιστές. Επιπλέον, πολλές από τις φανταστικές εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών που χρησιμοποιούμε για την προσαρμογή των Windows συνήθως κάνουν αλλαγές στο μητρώο που θα μπορούσαν ακόμη και να γίνουν από εμάς με μη αυτόματο τρόπο.

Εάν είστε έτοιμοι να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας, γνωρίζω μόνο τα σωστά hacks μητρώου των Windows για να ξεκινήσετε.

Προειδοποίηση: Μια εσφαλμένη αλλαγή στο μητρώο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον υπολογιστή σας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των Windows και της απώλειας δεδομένων. Παρόλο που οι παραβιάσεις που αναφέρονται παρακάτω δεν θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του μητρώου για να είστε σίγουροι. Μπορείς μη αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του μητρώου ή χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή τρίτου μέρους για αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας/επαναφορά.

Πρόσβαση στο μητρώο των Windows

Πριν σας πω τις εισβολές μητρώου, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στο μητρώο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε, αλλά ο πιο εύκολος θα ήταν να αναζητήσετε τον όρο “μητρώο” στη γραμμή αναζήτησης των Windows και η εφαρμογή θα εμφανιστεί για να ανοίξει. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή Εκτέλεση regedit για να ανοίξετε το μητρώο των Windows.

Μόλις ανοίξει, μπορείτε να εισαγάγετε τη θέση μιας καταχώρισης μητρώου που θέλετε να επεξεργαστείτε στην επάνω γραμμή αναζήτησης για άμεση πρόσβαση σε αυτήν. Μην ανησυχείς. Θα σας δώσω την ακριβή τοποθεσία κάθε καταχώρισης για να μπορείτε εύκολα να αντιγράψετε/επικολλήσετε.

Απενεργοποιήστε την οθόνη κλειδώματος των Windows 11

Όταν ξεκινάτε τον υπολογιστή, εμφανίζεται μια οθόνη πριν από την εισαγωγή του κωδικού πρόσβασης που εξαφανίζεται όταν πατάτε οποιοδήποτε πλήκτρο. Δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να δείχνει μια όμορφη εικόνα και κάποιες επιπλέον πληροφορίες σχετικά με αυτήν. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να βρουν αυτήν την οθόνη ένα ενοχλητικό επιπλέον βήμα για την πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Εάν θέλετε να το καταργήσετε για να αποκτήσετε απευθείας πρόσβαση στην οθόνη κωδικού πρόσβασης, μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας το μητρώο.

Ανοίξτε το μητρώο των Windows και εισαγάγετε την παρακάτω θέση στη γραμμή αναζήτησης στο επάνω μέρος και πατήστε το πλήκτρο Enter.

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindows

Εδώ κάντε δεξί κλικ στην καταχώρηση των Windows και επιλέξτε Νέο > Κλειδί. Ονομάστε αυτό το νέο κλειδί “Εξατομίκευση”.

  Βρείτε μια τυχαία ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή για παρακολούθηση

Τώρα επιλέξτε αυτήν τη νέα καταχώρηση Εξατομίκευσης και κάντε δεξί κλικ στο λευκό διάστημα στα δεξιά και επιλέξτε Νέο > Τιμή DWORD (32-bit). Ονομάστε αυτήν την καταχώρηση “NoLockScreen”.

Στη συνέχεια, κάντε διπλό κλικ στην καταχώρηση NoLockScreen και αλλάξτε την τιμή της από 0 σε 1 και κάντε κλικ στο OK.

Αυτό είναι όλο, την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε τον υπολογιστή θα δείτε απευθείας την οθόνη κωδικού πρόσβασης.

Ενεργοποίηση αναλυτικών μηνυμάτων κατάστασης

Τα αναλυτικά μηνύματα κατάστασης είναι μηνύματα που βλέπετε κατά την εκκίνηση ή τον τερματισμό λειτουργίας των Windows, όπως το μήνυμα “Προετοιμασία της επιφάνειας εργασίας σας”. Βασικά, σας λέει ακριβώς τι κάνουν τα Windows αυτήν τη στιγμή που προκαλεί την καθυστέρηση στην εκκίνηση/τερματισμό. Από προεπιλογή, αυτά τα μηνύματα είναι πολύ περιορισμένα και δεν παρέχουν όλες τις πληροφορίες.

Εάν βλέπετε μεγάλες καθυστερήσεις κατά τον τερματισμό λειτουργίας ή την εκκίνηση, τότε μπορείτε να ενεργοποιήσετε αυτά τα αναλυτικά μηνύματα κατάστασης για να δείτε ακριβώς τι προκαλεί την καθυστέρηση και πιθανώς να διορθώσετε το πρόβλημα. Δείτε πώς:

Πρόσβαση στην τοποθεσία που αναφέρεται παρακάτω.

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesSystem

Εδώ επιλέξτε την καταχώρηση System και, στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στο λευκό διάστημα στο δεξιό πλαίσιο και επιλέξτε New > DWORD (32-bit) Value.

Ονομάστε αυτή τη νέα καταχώρηση “verbosestatus” και κάντε διπλό κλικ πάνω της και αλλάξτε την τιμή της σε 1.

Τώρα ο υπολογιστής σας θα σας πει ακριβώς ποιες διαδικασίες ξεκινά ή κλείνει όταν ξεκινάτε ή τερματίζετε τη λειτουργία του υπολογιστή.

Αποκτήστε το παλιό μενού περιβάλλοντος

Τα Windows 11 έχουν ένα νέο μενού περιβάλλοντος που είναι μικρό σε μέγεθος και έχει τις περισσότερες επιλογές κρυμμένες πίσω από το κουμπί Εμφάνιση περισσότερων επιλογών που ουσιαστικά ανοίγει το κλασικό μενού περιβάλλοντος. Προσωπικά δεν μου αρέσει το νέο μενού περιβάλλοντος, καθώς τις περισσότερες φορές πρέπει να πατήσω το κουμπί Εμφάνιση περισσότερων επιλογών ούτως ή άλλως.

Γιατί να κάνετε αυτή τη διαδικασία με 2 κλικ όταν μπορείτε απλώς να ανοίξετε το παλιό μενού περιβάλλοντος με την πρώτη προσπάθεια; Παρακάτω υπάρχει μια εισβολή μητρώου για να ανοίγετε πάντα το παλιό μενού περιβάλλοντος όταν κάνετε δεξί κλικ αντί να χρειάζεται να κάνετε κλικ στο κουμπί Εμφάνιση περισσότερων επιλογών.

Μεταβείτε στην παρακάτω θέση στο μητρώο:

HKEY_CURRENT_USERSoftwareClassesCLSID

Κάντε δεξί κλικ στην καταχώρηση CLSID και επιλέξτε Νέο > Κλειδί.

Βάλτε αυτήν την τιμή ως το όνομά της: {86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}

Κάντε δεξί κλικ ξανά σε αυτή τη νέα καταχώρηση και επιλέξτε Νέο > Κλειδί. Ονομάστε αυτό το νέο κλειδί ως “InprocServer32”.

Μέσα στην καταχώρηση InprocServer32, κάντε διπλό κλικ στην καταχώρηση (Προεπιλογή) και χωρίς να βάλετε δεδομένα τιμής κάντε κλικ στο OK. Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό και το hack δεν θα λειτουργήσει χωρίς να ανοίξει και να κλείσει αυτή η καταχώρηση.

Για να εφαρμόσετε τις αλλαγές, κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή ή πατήστε τα πλήκτρα Ctrl+Shift+Esc για να ανοίξετε τη Διαχείριση εργασιών και εδώ κάντε δεξί κλικ στην Εξερεύνηση των Windows και επιλέξτε Επανεκκίνηση. Μετά την επανεκκίνηση, μόνο το παλιό μενού περιβάλλοντος θα ανοίξει όταν κάνετε δεξί κλικ στον κενό χώρο ή σε μια εφαρμογή/αρχείο.

Προσθέστε εφαρμογές στο μενού περιβάλλοντος

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια συντόμευση οποιασδήποτε εφαρμογής (.exe) στο μενού περιβάλλοντος για πρόσβαση στην εφαρμογή από οπουδήποτε, κάνοντας απλώς δεξί κλικ σε έναν κενό χώρο και επιλέγοντας τη συντόμευση. Για επίδειξη, πρόκειται να προσθέσω μια συντόμευση του προγράμματος περιήγησης Chrome στο μενού περιβάλλοντος.

  Πώς να παίξετε ήχους σε 2 συσκευές στα Windows

Ανοίξτε την παρακάτω θέση στο μητρώο:

HKEY_CLASSES_ROOTDirectoryBackgroundshell

Κάντε δεξί κλικ στην καταχώριση κελύφους και επιλέξτε Νέο > Κλειδί. Ονομάστε αυτό το νέο κλειδί ως το όνομα της εφαρμογής όπως θέλετε να δείτε στο μενού περιβάλλοντος. Σε αυτήν την περίπτωση, θα το ονομάσω “Google Chrome”.

Στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στην καταχώριση ονόματος εφαρμογής που δημιουργήσατε και επιλέξτε Νέο > Κλειδί. Ονομάστε αυτό το κλειδί ως “εντολή”.

Τώρα πρέπει να προσθέσουμε την ακριβή διαδρομή του εκτελέσιμου αρχείου της εφαρμογής σε αυτήν την καταχώρηση εντολής. Για να το κάνετε αυτό, μετακινηθείτε στην ακριβή τοποθεσία της εφαρμογής όπου είναι εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας την Εξερεύνηση των Windows. Κάντε δεξί κλικ στην εφαρμογή και επιλέξτε Αντιγραφή ως διαδρομή.

Επιστρέψτε ξανά στο μητρώο και κάντε διπλό κλικ στην καταχώρηση (Προεπιλογή) στο κλειδί εντολών και επικολλήστε την αντιγραμμένη διαδρομή ως τιμή και πατήστε OK.

Αυτό θα προσθέσει την εκτελέσιμη εφαρμογή στο μενού περιβάλλοντος. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε το προεπιλεγμένο μενού περιβάλλοντος των Windows 11, θα πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί Εμφάνιση περισσότερων επιλογών για να αποκτήσετε πρόσβαση στο παλιό μενού περιβάλλοντος και να δείτε την εκτελέσιμη εφαρμογή. Θα σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε το hack που αναφέρθηκε παραπάνω για να αποκτήσετε ταχύτερη πρόσβαση στο παλιό μενού περιβάλλοντος για να χρησιμοποιήσετε αυτό το hack παραγωγικά.

Επιτάχυνση του χρόνου διακοπής λειτουργίας

Όταν τερματίζετε τη λειτουργία του υπολογιστή σας, τα Windows δίνουν λίγο χρόνο στις εφαρμογές που εκτελούνται για να αποθηκεύσουν τα δεδομένα τους προτού τις κλείσουν αναγκαστικά. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν χάνονται μη αποθηκευμένα δεδομένα εφαρμογής και ότι καμία λειτουργία εφαρμογής δεν θα καταστραφεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής στη μέση της εργασίας.

Ωστόσο, εάν ο ταχύτερος τερματισμός λειτουργίας έχει σημασία για εσάς και έχετε την καλή συνήθεια να κλείνετε όλες τις εφαρμογές και να αποθηκεύετε δεδομένα πριν τον τερματίσετε, τότε μπορείτε να μειώσετε αυτό το χρονόμετρο για να επιταχύνετε τον τερματισμό. Δείτε πώς:

Μεταβείτε στην παρακάτω τοποθεσία στο μητρώο.

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControl

Τώρα ενώ είναι επιλεγμένη η καταχώρηση Control, αναζητήστε την καταχώρηση WaitToKillServiceTimeout στο δεξιό πλαίσιο.

Μόλις βρεθεί, κάντε διπλό κλικ πάνω του και αλλάξτε την τιμή του από 5000 σε 1000 ή χαμηλότερη. Η τιμή είναι σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, επομένως ουσιαστικά τη μειώνετε από 5 δευτερόλεπτα σε 1 δευτερόλεπτο, εξοικονομώντας 4 δευτερόλεπτα στο χρόνο τερματισμού λειτουργίας.

Γρήγορη εναλλαγή στο παράθυρο που άνοιξε τελευταία

Εάν έχετε ανοιχτά πολλά παράθυρα μιας εφαρμογής (όπως τα παράθυρα του προγράμματος περιήγησης), τότε η επιστροφή σε αυτήν θα ανοίξει μια σειρά μικρογραφιών για να επιλέξετε σε ποιο παράθυρο θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση. Αυτό ουσιαστικά κάνει την εναλλαγή μεταξύ δύο διαφορετικών εφαρμογών κουραστική, καθώς πρέπει να κάνετε κλικ δύο φορές κάθε φορά.

Ευτυχώς, με μια γρήγορη παραβίαση μητρώου, μπορείτε να αλλάξετε αυτήν τη συμπεριφορά, ώστε όταν κάνετε κλικ στην εφαρμογή με πολλά ανοιχτά παράθυρα, θα ανοίξει αμέσως το τελευταίο παράθυρο που άνοιξε. Και αν θέλετε να επιλέξετε διαφορετικό παράθυρο, μπορείτε να τοποθετήσετε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το εικονίδιο και θα εμφανιστούν μικρογραφίες για να επιλέξετε διαφορετικό παράθυρο. Δείτε πώς να το κάνετε:

  Τρόπος κοινής χρήσης ενός αρχείου Εγγράφων, Φύλλων ή Διαφανειών Google ως ιστοσελίδα

Ανοίξτε το μητρώο και μετακινηθείτε στην ακόλουθη τοποθεσία.

HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced

Ενώ είναι επιλεγμένη η καταχώριση για προχωρημένους, κάντε δεξί κλικ στο λευκό διάστημα στο δεξιό πλαίσιο και επιλέξτε Νέο > Τιμή DWORD (32-bit).

Ονομάστε αυτήν τη νέα καταχώρηση ως “LastActiveClick” και, στη συνέχεια, κάντε διπλό κλικ σε αυτήν και ορίστε την τιμή της σε 1.

Τώρα είτε επανεκκινήστε τον υπολογιστή είτε επανεκκινήστε την Εξερεύνηση των Windows όπως ακριβώς έδειξα στο hack #3 σε αυτήν τη λίστα. Μετά την επανεκκίνηση, το παράθυρο της τελευταίας πρόσβασης της εφαρμογής θα ανοίξει όταν κάνετε κλικ.

Αλλάξτε το μέγεθος των εικονιδίων στη γραμμή εργασιών

Αυτό είναι ένα προσεγμένο hack προσαρμογής της γραμμής εργασιών που σας επιτρέπει να αυξήσετε/μειώσετε το μέγεθος των εικονιδίων στη γραμμή εργασιών για να τα κάνετε καλύτερα προσβάσιμα ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ας πάμε κατευθείαν σε αυτό:

Μεταβείτε στην τοποθεσία που αναφέρεται παρακάτω.

HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced

Επιλέξτε την καταχώριση για προχωρημένους και, στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στο λευκό διάστημα στο δεξιό πλαίσιο και επιλέξτε Νέο > Τιμή DWORD (32-bit).

Ονομάστε τη νέα καταχώρηση ως “TaskbarSi” και στη συνέχεια ανοίξτε την και αλλάξτε την τιμή της σε 0, 1 ή 2. Εδώ τα 0, 1 και 2 σημαίνουν μικρό, μεσαίο και μεγάλο, αντίστοιχα.

Θα πρέπει να επανεκκινήσετε την Εξερεύνηση των Windows ή τον υπολογιστή για να δείτε τις αλλαγές.

Αλλαγή διαστήματος εικονιδίων επιφάνειας εργασίας

Εάν ευθυγραμμίσετε τα εικονίδια της επιφάνειας εργασίας σας σε ένα πλέγμα για να τα διατηρήσετε καθαρά, τότε θα έχετε πρόβλημα να ρυθμίσετε το διάστημα μεταξύ κάθε εικονιδίου. Αυτός ο χώρος έχει διορθωθεί από προεπιλογή και δεν μπορεί να αλλάξει από τις ρυθμίσεις των Windows.

Εάν θέλετε να προσθέσετε πολλά εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας, τότε αναγκάζεστε να μειώσετε το μέγεθος των εικονιδίων. Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε λιγότερα εικονίδια και θέλετε καλύτερη ευκρίνεια, τότε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αυξήσετε το μέγεθος των εικονιδίων.

Όλα αυτά μπορούν να λυθούν απλά αυξάνοντας ή μειώνοντας το χώρο μεταξύ των εικονιδίων της επιφάνειας εργασίας χρησιμοποιώντας το παρακάτω hack μητρώου.

Στο μητρώο των Windows, μετακινηθείτε στην ακόλουθη θέση.

HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktopWindowMetrics

Ενώ είναι επιλεγμένη η καταχώριση WindowMetrics, θα δείτε πολλές καταχωρήσεις στο δεξιό πλαίσιο. Εδώ οι καταχωρήσεις IconSpacing και IconVerticalSpacing ελέγχουν το διάστημα μεταξύ των εικονιδίων της επιφάνειας εργασίας.

Το IconSpacing διαχειρίζεται τον οριζόντιο χώρο και το IconVerticalSpacing αποφασίζει τον κατακόρυφο χώρο μεταξύ των εικονιδίων. Από προεπιλογή, η τιμή και των δύο έχει οριστεί σε -1125. Μπορείτε να αυξήσετε και να μειώσετε αυτόν τον αριθμό για να αυξήσετε και να μειώσετε τον χώρο, αντίστοιχα. Για αναφορά, προτιμώ να χρησιμοποιώ χώρο -1200 καθώς συνήθως διατηρώ μόνο 20-30 εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας.

Σκέψεις που τελειώνουν

Εκτός από την αλλαγή του μεγέθους των εικονιδίων της γραμμής εργασιών, χρησιμοποιώ όλα τα άλλα hacks που έχω αναφέρει παραπάνω και εξομαλύνουν πραγματικά την εμπειρία μου στα Windows 11. Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα με κάποιο από τα hack ή απλά δεν σας αρέσει κανένα, μπορείτε πάντα να αναιρέσετε τις αλλαγές που έχετε κάνει και το hack θα αφαιρεθεί. Για παράδειγμα, εάν κάνατε μια νέα καταχώριση, μπορείτε να τη διαγράψετε ή να ορίσετε την τιμή της σε 0 από 1 για να την απενεργοποιήσετε.

Δοκιμάστε αυτές τις καλύτερες εφαρμογές διαχείρισης ήχου και ενίσχυσης για τα Windows 11.

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με το DS4Windows στα Windows 11; Εδώ είναι 6 τρόποι για να το διορθώσετε.