Βαθιά κατάδυση σε διαφορετικές φάσεις του κύκλου ζωής του DevOps

Το DevOps είναι μια σύγχρονη ιδέα που αποκτά ταχεία δυναμική στον χώρο ανάπτυξης λογισμικού. Ενθαρρύνει ολόκληρη την ανάπτυξη και τη λειτουργία να συνεργαστεί αποτελεσματικά και να παράγει γρήγορα λογισμικό υψηλής ποιότητας.

Και η κυκλοφορία ποιοτικού λογισμικού ενισχύει γρήγορα την ικανοποίηση των πελατών και σας προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.

Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα του GitLabτο 60% των προγραμματιστών απελευθερώνουν τον κώδικά τους 2 φορές γρηγορότερα από πριν υιοθετώντας το DevOps, ενώ το 56% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είχαν ενεργοποιήσει πλήρως ή κυρίως τον αυτοματισμό.

Αυτό γίνεται όλο και καλύτερο και δημιουργεί τάσεις παγκοσμίως.

Αλλά πώς λειτουργεί πραγματικά το DevOps;

Τι το κάνει τόσο συναρπαστικό και χρήσιμο στην ανάπτυξη λογισμικού;

Αυτό το άρθρο θα αποκαλύψει όλα τα μυστήρια, φέρνοντάς σας πιο κοντά στον πλήρη κύκλο ζωής του DevOps, όπου θα κατανοήσετε κάθε φάση διεξοδικά μαζί με τα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Ας ξεκινήσουμε!

Τι είναι το DevOps;

Το DevOps είναι μια σύγχρονη φιλοσοφία με ένα σύνολο πρακτικών, ανθρώπων, εργαλείων και τεχνολογίας που συνδυάζει ανάπτυξη λογισμικού και λειτουργίες πληροφορικής.

Ο όρος “DevOps” προέρχεται από δύο λέξεις:

Dev = Ανάπτυξη λογισμικού

Ops = Λειτουργίες πληροφορικής

DevOps

Το DevOps στοχεύει στη συντόμευση του κύκλου ζωής ανάπτυξης λογισμικού παρέχοντας παράλληλα συνεχή παράδοση λογισμικού υψηλής ποιότητας. Η υιοθέτηση της μεθοδολογίας DevOps στην ανάπτυξη λογισμικού συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος σας, στην ανάπτυξη τους σε γρήγορους χρόνους επαναφοράς και στην εκτέλεση εύκολων επιδιορθώσεων μετά από σχόλια.

Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να ευχαριστήσετε τους πελάτες σας, να μείνετε μπροστά από τους ανταγωνιστές σας και να συνεχίσετε να επιτυγχάνετε μεγαλύτερα επιχειρηματικά ορόσημα.

Μία από τις βασικές πτυχές του DevOps είναι η χρήση μιας ποικιλίας εργαλείων σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, από την ανάπτυξη, τον προγραμματισμό και τη δοκιμή έως την παρακολούθηση, την καταγραφή, τη διαμόρφωση, την κυκλοφορία, την έκδοση εκδόσεων και τη συντήρηση. Τα εργαλεία DevOps προσφέρουν αυτοματοποίηση για εξοικονόμηση χρόνου, χρημάτων και προσπάθειας.

Αυτός ο όρος “DevOps” επινοήθηκε το 2009 από τον Patrick Debois, έναν Βέλγιο σύμβουλο, διευθυντή έργου και ευέλικτο επαγγελματία. Ήταν επίσης ένας από τους πρώτους ηγέτες DevOps. Το DevOps είναι μια νοοτροπία που ξεκίνησε πριν από χρόνια και καλλιεργήθηκε από ειδικούς από διάφορα υπόβαθρα πληροφορικής. Αναπτύχθηκε κυρίως από:

  • Enterprise Systems Management (ESM)
  • Ευκίνητη ανάπτυξη

Στο DevOps, το “Dev” αναφέρεται όχι μόνο στους προγραμματιστές αλλά σε ολόκληρη την ομάδα που εμπλέκεται στην ανάπτυξη μιας λύσης λογισμικού. Συνδυάζει ανθρώπους, εργαλεία και διαδικασίες από διαφορετικούς κλάδους, όπως σχεδιασμός, δοκιμές, QA, κ.λπ. Ομοίως, το “Ops” αναφέρεται σε όλους στην ομάδα λειτουργιών – διαχειριστές συστήματος, μηχανικοί συστήματος, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, διαχειριστές βάσεων δεδομένων, λειτουργικό προσωπικό, μηχανικοί απελευθέρωσης και άλλοι.

Γιατί να επιλέξω DevOps;

Οι παραδοσιακές μεθοδολογίες ανάπτυξης λογισμικού περιλάμβαναν διάφορες μη αυτόματες διαδικασίες που ήταν κουραστικές, χρονοβόρες και απαιτούσαν περισσότερη προσπάθεια. Δημιούργησε επίσης τριβές μεταξύ των δύο ομάδων και μερικές φορές δυσκολεύονταν να τα πάνε καλά.

Αν και οι ομάδες λειτουργίας και ανάπτυξης μπορεί να διαφωνούν σε πολλούς όρους, εξακολουθούν να κατανοούν ότι ο στόχος είναι η ικανοποίηση των πελατών. Ωστόσο, οι απαιτήσεις των πελατών αλλάζουν συνεχώς. Χρειάζονται νέες λειτουργίες, δυνατότητες και υπηρεσίες για να διευκολύνουν τη ζωή τους και να αυξήσουν την άνεση χωρίς διακοπές.

Αυτή η απαίτηση δημιουργεί ένα δίλημμα για τις επιχειρήσεις – εάν πρέπει να προσφέρουν γρήγορες αλλαγές με ένα ασταθές περιβάλλον παραγωγής λογισμικού ή να διατηρήσουν ένα μπαγιάτικο αλλά σταθερό περιβάλλον. Ωστόσο, ούτε είναι παραγωγικοί ούτε θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες ή τις απαιτήσεις των πελατών.

Αν και οι προγραμματιστές μπορεί να προσπαθήσουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη λογισμικού, η ομάδα λειτουργίας θα αντιταχθεί στην ανάπτυξη του λογισμικού με γρήγορες αλλαγές χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις.

Το DevOps έχει μια λύση και για τα δύο. Συγκεντρώνει όλους όσους εμπλέκονται στην ανάπτυξη και λειτουργία λογισμικού. Λειτουργούν τηρώντας ένα σύνολο κοινών αρχών, όπως:

  • Αυτοματοποίηση χειροκίνητων, επαναλαμβανόμενων διαδικασιών για εξοικονόμηση χρόνου
  • Συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων και κοινή χρήση δεδομένων για βελτίωση
  • Παρακολούθηση κάθε δραστηριότητας
  • Ορισμός προτεραιοτήτων και πολλά άλλα

Ας καταλάβουμε πώς η υιοθέτηση του DevOps μπορεί να σας ωφελήσει.

Επιταχύνει την ανάπτυξη λογισμικού

Επιταχύνει την ανάπτυξη λογισμικού

Το DevOps βοηθά τις ομάδες να δημιουργούν λογισμικό σε υψηλή ταχύτητα και ποιότητα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα εργαλεία αυτοματισμού για διαφορετικές διαδικασίες, από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη έως τη δοκιμή, την ανάπτυξη, την παρακολούθηση και πολλά άλλα. Ομοίως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικροϋπηρεσίες για γρήγορη έκδοση ενημερώσεων.

Αξιοπιστία και ασφάλεια

Το DevOps διασφαλίζει ότι δημιουργείτε μια λύση λογισμικού υψηλής ποιότητας, πραγματοποιώντας ομαλά αλλαγές υποδομής και ενημερώσεις χωρίς να επηρεάζετε τον πυρήνα του λογισμικού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία παρακολούθησης για να δείτε πώς λειτουργεί το λογισμικό σε πραγματικό χρόνο και να το δοκιμάσετε για ασφάλεια και βελτιστοποίηση.

Ταχύτερη ανάπτυξη λογισμικού

Με το DevOps, μπορείτε να αναπτύξετε, να δοκιμάσετε και να βελτιώσετε τις εφαρμογές σας πιο γρήγορα και να εκκινήσετε την εφαρμογή σας με χάρη σε μεγαλύτερες ταχύτητες. Επίσης, η έγκαιρη ανάπτυξη προϊόντων σάς δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνετε σχόλια και να ανταποκρίνεστε γρήγορα στις ανάγκες. Αυτό δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

  8 Καλύτερες Εφαρμογές Κατοικίας/ Επιβίβασης το 2022

Επεκτασιμότητα

Το DevOps σάς βοηθά να διαχειρίζεστε και να χειρίζεστε τις διαδικασίες ανάπτυξης και την υποδομή λογισμικού σας σε κλίμακα. Σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να εξορθολογίσετε πολύπλοκα συστήματα και να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά τις αλλαγές με ασφάλεια.

Αποτελεσματική Συνεργασία

Αποτελεσματική Συνεργασία

Με το DevOps, δεν θα υπάρχει κενό μεταξύ της ομάδας ανάπτυξης και λειτουργίας σας. Βοηθά στη μείωση της τριβής θέτοντας σωστά τις προτεραιότητες και τις ευθύνες. Τα DevOps ενισχύουν αξίες όπως η λογοδοσία και η αίσθηση ιδιοκτησίας, επιτρέποντας στις ομάδες να μοιράζονται δεδομένα, να συμμετέχουν στην επίλυση προβλημάτων και να βελτιώνονται μετά από σχόλια.

Ικανοποίηση των πελατών

Η παροχή λογισμικού υψηλής ποιότητας με DevOps που μπορεί να λύσει τα προβλήματα των πελατών σας συμβάλλει στην αύξηση του επιπέδου ικανοποίησής τους. Μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες τους παρέχοντας γρήγορα το λογισμικό σας και εφαρμόζοντας σχόλια.

Τι είναι ο κύκλος ζωής του DevOps;

Ο κύκλος ζωής του DevOps αποτελείται από διάφορες αυτοματοποιημένες διαδικασίες σε μια επαναληπτική ροή. Κάθε φάση είναι συνεχής, συμβολίζοντας έναν βρόχο απείρου που απεικονίζει την επανάληψη και τη συνεργασία σε όλο τον κύκλο ζωής ανάπτυξης λογισμικού.

Κύκλος ζωής DevOps

Οι ομάδες ανάπτυξης και λειτουργιών συνεργάζονται σε ένα οικοσύστημα DevOps καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του λογισμικού, ενώ αναπτύσσουν ευρέως φάσματος δεξιότητες. Οι ομάδες DevOps χρησιμοποιούν επίσης διάφορα εργαλεία και τεχνολογίες για την αυτοματοποίηση χειροκίνητων και αργών διαδικασιών για κάθε φάση.

Οι διάφορες φάσεις ενός κύκλου ζωής DevOps είναι οι εξής:

1. Συνεχής Ανάπτυξη

Η συνεχής ανάπτυξη είναι η πρώτη φάση σε έναν κύκλο ζωής DevOps. Είναι ζωτικής σημασίας, καθώς περιλαμβάνει τον σχεδιασμό του έργου και την ανάπτυξη του κώδικα.

Σε αυτό το στάδιο, η ομάδα DevOps κατανοεί το όραμα και τις απαιτήσεις του έργου και σχεδιάζει το λογισμικό ανάλογα. Συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία και συζητούν με τους μετόχους. Σχεδιάζουν δημιουργώντας μια λίστα με όλες τις εργασίες, αναλύοντάς τις σε μικρότερες εργασίες για συνεχή ανάπτυξη.

Μόλις ξεκαθαρίσουν οι απαιτήσεις του έργου, το σχέδιο τίθεται σε κίνηση, ξεκινώντας με την κωδικοποίηση της ομάδας ανάπτυξης για το λογισμικό. Οι προγραμματιστές συμμετέχουν σε συνεχή κωδικοποίηση και αλλαγή της εάν οι απαιτήσεις αλλάξουν ή τη βελτιστοποιήσουν. Τους βοηθά να απομακρύνουν νωρίς τα σφάλματα αντί να περιμένουν τη φάση της δοκιμής και να αυξάνουν την πολυπλοκότητα.

Επιπλέον, οι προγραμματιστές αρχίζουν να εργάζονται στον πηγαίο κώδικα αφού επιλέξουν τις κατάλληλες γλώσσες προγραμματισμού, όπως JavaScript, Python, PHP, C, Java κ.λπ. Διατηρούν τον κώδικα και φροντίζουν για τον έλεγχο της έκδοσης.

Εργαλεία για συνεχή ανάπτυξη:

  • Για διαχείριση πηγαίου κώδικα (SCM), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Git, GitLab, Αστατοςκαι BitBucket.
  • Μπορείτε επίσης να συσκευάσετε τον κώδικα σε εκτελέσιμα αρχεία χρησιμοποιώντας Maven, Κήπος, Gradleκαι τα λοιπά.
  • Για προγραμματισμό και συνεργασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Jira, Trello κ.λπ.

2. Συνεχής ολοκλήρωση (CI)

Συνεχής ολοκλήρωση (CI)

Η επόμενη φάση είναι η συνεχής ενοποίηση (CI) και είναι ο πυρήνας ενός κύκλου ζωής DevOps. Ο πηγαίος σας κώδικας θα τροποποιείται πολλές φορές σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση. Έτσι, η ενσωμάτωση κώδικα περιλαμβάνει τη δημιουργία νέου κώδικα για την υποστήριξη των πρόσθετων δυνατοτήτων και λειτουργιών και την ενσωμάτωση του κώδικα στον υπάρχοντα.

Θα χρειαστεί να εντοπίσετε τα σφάλματα νωρίς στον κώδικα σε κάθε βήμα μέσω δοκιμής μονάδας, δοκιμής ενοποίησης κ.λπ. Η δοκιμή σε αυτό το στάδιο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς ο ενημερωμένος κώδικας επηρεάζει την εμπειρία χρήστη. Πρέπει επίσης να διορθώσετε τα προβλήματα και να βελτιώσετε τον κώδικα με περισσότερες δυνατότητες. Επιπλέον, αυτή η φάση περιλαμβάνει αναθεώρηση κώδικα, συσκευασία κώδικα και μεταγλώττιση.

Εργαλεία για CI: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Τζένκινς, TeamCity, GitLab CI, CircleCIκ.λπ., για συνεχή ενσωμάτωση.

3. Συνεχής Δοκιμή

Παρόλο που μπορείτε να πραγματοποιήσετε δοκιμές πριν από τη συνεχή ενσωμάτωση για να ελέγχετε νωρίς τα προβλήματα στον κώδικά σας, το DevOps απαιτεί από εσάς να το κάνετε σε διάφορες φάσεις του κύκλου DevOps για να διασφαλίσετε ότι ο κώδικάς σας είναι άθικτος χωρίς σφάλματα και σφάλματα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το DevOps δημιουργεί έναν άπειρο βρόχο όπου οι διαδικασίες γίνονται «συνεχώς» για να συνεχίσει να βελτιώνει μια λύση λογισμικού.

Έτσι, εκτελείται ξανά δοκιμή για τον έλεγχο σφαλμάτων, σφαλμάτων και άλλων ζητημάτων που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργικότητα, την απόδοση, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του κώδικα. Θα διασφαλίσει ότι θα αναπτυχθεί λογισμικό υψηλής ποιότητας για τη μεγιστοποίηση της εμπειρίας χρήστη.

Μπορείτε να εκτελέσετε διάφορα είδη δοκιμών για να ελέγξετε τη συνολική ποιότητα του λογισμικού από μέσα προς τα έξω. Περιλαμβάνει λειτουργικές και μη λειτουργικές δοκιμές.

  • Λειτουργικός έλεγχος: Ελέγχει τη λειτουργικότητα του λογισμικού για να διασφαλίσει ότι όλα λειτουργούν ομαλά όπως αναμένεται. Μπορεί να είναι δοκιμή μονάδας, δοκιμή ολοκλήρωσης, δοκιμή λογικής, δοκιμή συστήματος, δοκιμή διεπαφής, δοκιμή καπνού, δοκιμή άλφα, δοκιμή βήτα, δοκιμή παλινδρόμησης κ.λπ.
  • Μη λειτουργικές δοκιμές: Ελέγχει τις μη λειτουργικές πτυχές του λογισμικού για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του λογισμικού και την εμπειρία χρήστη. Μπορεί να είναι δοκιμές απόδοσης, δοκιμές ακραίων καταστάσεων, δοκιμές φορτίου, δοκιμές ασφαλείας, δοκιμές όγκου, δοκιμή αξιοπιστίας, δοκιμή συμβατότητας, δοκιμή χρηστικότητας, δοκιμή αποδοχής κ.λπ.
  Voralent Antelope Βελτιστοποίηση JPEG & PNG μαζικά, διαγραφή δεδομένων EXIF

Εργαλεία για δοκιμές: Υπάρχουν πολλά εργαλεία δοκιμών λογισμικού διαθέσιμα για διαφορετικά είδη δοκιμών. Παρόλο που μπορείτε να κάνετε χειροκίνητες δοκιμές, η χρήση εργαλείων ελέγχου αυτοματισμού θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και προσπάθεια. Τα δημοφιλή εργαλεία δοκιμής λογισμικού είναι Apache JMeter, Σελήνιο, IBM Rational Performance Tester, Junit, WebLOAD, SoapUI, Acunetixκαι Είδος ελάφου της Αμερικής.

4. Συνεχής ανάπτυξη (CD)

Συνεχής ανάπτυξη (CD)

Μετά τη δοκιμή του λογισμικού, πρέπει να διορθώσετε αμέσως τα ζητήματα πριν προκύψουν περισσότερα προβλήματα ή προκύψει παραβίαση ασφαλείας. Στη συνέχεια, μπορείτε να δοκιμάσετε ξανά το λογισμικό και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σφάλματα και σφάλματα σε αυτό το στάδιο.

Όταν το λογισμικό είναι τελικά έτοιμο, μπορείτε να το αναπτύξετε στους διακομιστές παραγωγής σας. Η συνεχής ανάπτυξη (CD) είναι ζωτικής σημασίας και η πιο ενεργή σε έναν κύκλο ζωής DevOps. Περιλαμβάνει διαχείριση διαμόρφωσης για να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη κώδικα είναι ομαλή και ακριβής.

Η ομάδα ανάπτυξής σας μπορεί να απελευθερώσει τον κώδικα προσεκτικά στους διακομιστές και να προγραμματίσει ενημερώσεις και συντήρηση, διατηρώντας παράλληλα τη διαμόρφωση συνεπή σε όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος.

Για την ανάπτυξη, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μεθοδολογίες όπως η μεταφορά κοντέινερ για να συσκευάσετε τον κώδικα με ολόκληρες τις εξαρτήσεις και τα στοιχεία του, όπως πλαίσια, βιβλιοθήκες, δυαδικά αρχεία, αρχεία διαμόρφωσης κ.λπ. Αυτό επιτρέπει στον κώδικα να εκτελείται σε απομονωμένο περιβάλλον για προστασία από κινδύνους. Τα εργαλεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι χρήσιμα και διασφαλίζουν συνέπεια σε όλη τη διαδικασία ανάπτυξης, δοκιμής και ανάπτυξης.

Εργαλεία για CD: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Ansible, Μαριονέτα, Περιπλανώμενος, GoCD, Σεφκ.λπ., για συνεχή ανάπτυξη και Λιμενεργάτης για δοχεία.

5. Συνεχής ανατροφοδότηση

Η συνεχής λήψη σχολίων και η επεξεργασία τους είναι ένα ουσιαστικό συστατικό του DevOps. Σας βοηθά να κατανοήσετε την εμπειρία του πελάτη με το προϊόν σας μετά την ανάπτυξή του. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να το βελτιστοποιήσετε για μελλοντικές εκδόσεις και να φροντίσετε για μια καλύτερη εμπειρία χρήστη.

Η συλλογή σχολίων απαιτεί στενό συντονισμό μεταξύ διαφορετικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης, των δοκιμών, της ανάπτυξης, της υποστήριξης, της QA, του μάρκετινγκ και άλλων σχετικών ομάδων. Αναλύουν τη συμπεριφορά των πελατών τακτικά για να βελτιώσουν το λογισμικό όσον αφορά την απόδοση, τη λειτουργικότητα, τα χαρακτηριστικά, την ασφάλεια, τη χρηστικότητα, τη φιλικότητα προς τον χρήστη, την αξιοπιστία, την αισθητική κ.λπ.

Για συνεχή σχόλια, οι ομάδες DevOps μπορούν να λαμβάνουν σχόλια πελατών με διάφορες μορφές:

  • Συλλογή σχολίων μέσω καναλιών κοινωνικών μέσων όπως το LinkedIn, το Facebook, το Instagram κ.λπ.
  • Διενέργεια ερευνών

Εργαλεία για συνεχή ανατροφοδότηση: Jira Service Management, Πέντο, Χαλαρότητακαι Get Feedback.

6. Συνεχής Παρακολούθηση

Η φάση ανάπτυξης δεν είναι το τέλος ενός κύκλου ζωής DevOps. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι μια συνεχής διαδικασία ή ένας άπειρος βρόχος όπου κάθε φάση επαναλαμβάνεται για τη βελτίωση του λογισμικού.

Με τη συνεχή παρακολούθηση, μπορείτε να αποκτήσετε σε πραγματικό χρόνο, βαθύτερη ορατότητα της συνολικής απόδοσης, λειτουργικότητας και υγείας του λογισμικού σας, από την υποδομή του έως τα στοιχεία προηγμένης τεχνολογίας.

Έτσι, μετά την ανάπτυξη του λογισμικού σας, πρέπει να το παρακολουθείτε συνεχώς για να αναλύετε την απόδοσή του. Θα χρειαστεί να το παρακολουθείτε για ζητήματα όπως σφάλματα συστήματος, προβλήματα διαμόρφωσης, χαμηλή μνήμη κ.λπ. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια επεκτείνονται. Επομένως, παρακολουθείτε συνεχώς την κατάσταση ασφαλείας του λογισμικού σας και χρησιμοποιείτε μεθόδους για την προστασία του.

Στο DevOps, πρέπει να διατηρείτε τακτικά μια καρτέλα στο λογισμικό σας ενάντια σε αυτά τα ζητήματα και τους κινδύνους. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τηλεμετρίες όπως αρχεία καταγραφής δεδομένων και συμβάντων, μεταδεδομένα και ειδοποιήσεις για ορισμένες προκαθορισμένες συνθήκες. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, η ομάδα DevOps σας θα εξάγει σημαντικές πληροφορίες για την ταχύτερη επίλυση προβλημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας της εφαρμογής.

Ομοίως, η ομάδα λειτουργίας θα επιβλέπει την κατάσταση του λογισμικού και τη δραστηριότητα του χρήστη, θα ελέγχει για ασυνήθιστη συμπεριφορά του συστήματος, θα παρακολουθεί σφάλματα και σφάλματα κ.λπ. Και εάν εντοπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα ή ασυμφωνία, ενημερώνει την ομάδα και συνεργάζεται για την εξάλειψη του προβλήματος και την επαναφορά του ακεραιότητα.

Εργαλεία παρακολούθησης: Η χρήση εργαλείων για την αυτοματοποίηση της παρακολούθησης λογισμικού θα εξοικονομήσει ώρες ενώ εντοπίζει και ειδοποιεί προβλήματα σε πραγματικό χρόνο για να ληφθούν άμεσα διορθωτικά μέτρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία συνεχούς παρακολούθησης όπως Νέο Λείψανο, Νάγιος, Splunk, Στοίβα ELK, Data Dog, Προμηθέαςκαι Γραφάνα.

7. Συνεχείς Λειτουργίες

Συνεχείς Λειτουργίες

Όπως και η παρακολούθηση, θα χρειαστεί να εκτελέσετε διάφορες λειτουργίες για να βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό σας λειτουργεί καλά, ενημερώνεται τακτικά με βελτιώσεις και περισσότερες δυνατότητες και ευχαριστεί τους χρήστες σας.

Ο κύριος στόχος των συνεχών λειτουργιών είναι η αυτοματοποίηση της διαδικασίας έκδοσης του λογισμικού σας μαζί με τις επόμενες ενημερώσεις του. Ο λόγος είναι ότι το λογισμικό σας θα χρειαστεί συντήρηση μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών, να βελτιώσει τη λειτουργικότητα και τις δυνατότητές του και να εξαλείψει τα υποκείμενα προβλήματα, όπως κάθε άλλο μηχάνημα που χρησιμοποιείτε.

Ωστόσο, η συντήρηση συνήθως απαιτεί από τους προγραμματιστές να φέρουν τον διακομιστή σας εκτός σύνδεσης, γεγονός που αυξάνει τον χρόνο διακοπής λειτουργίας του λογισμικού. Και ξέρετε, ακόμη και μια μικρή διακοπή λειτουργίας μπορεί να σας κοστίσει σημαντικά και να επηρεάσει την εμπειρία χρήστη.

Για την καταπολέμηση αυτού του ζητήματος, οι συνεχείς λειτουργίες αυτοματοποιούνται χρησιμοποιώντας εργαλεία και συστήματα για τη μείωση ή την εξάλειψη των χρόνων διακοπής λειτουργίας, ενώ απλοποιεί τη συνολική διαδικασία ανάπτυξης, δοκιμής και κυκλοφορίας του λογισμικού σας σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Προσφέροντας σταθερό χρόνο λειτουργίας στους χρήστες σας, μπορείτε να προσφέρετε αδιάλειπτη εξυπηρέτηση στους πελάτες σας, κάτι που θα λατρέψουν.

  Πώς να προσθέσετε φίλους στο Nintendo Switch

Εργαλεία για συνεχείς λειτουργίες: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συστήματα ενορχήστρωσης κοντέινερ όπως π.χ Kubernetes, Docker Swarmκ.λπ., για συνεχή λειτουργία.

Πώς να υιοθετήσετε τα DevOps; Τα 4 Ε

Η υιοθέτηση του DevOps δεν σημαίνει ότι αγοράζετε κάποιο αυτόνομο εργαλείο και ξεκινάτε να αναπτύσσετε το λογισμικό σας. Δεν είναι ένα εργαλείο, αλλά μια τεχνική, μεθοδολογία ή φιλοσοφία που πρέπει να υιοθετηθεί με χάρη για να αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Δείτε πώς μπορείτε να υιοθετήσετε απρόσκοπτα τα DevOps και να παρακολουθήσετε την ανάπτυξη.

1. Αγκαλιάστε την κουλτούρα DevOps

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε διεξοδικά το DevOps και την αξία του στη διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού σας. Η κουλτούρα DevOps διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της υλοποίησής της, η οποία περιλαμβάνει ορισμένες αξίες, όπως:

  • Νοοτροπία ανάπτυξης: Το DevOps στοχεύει στην ανάπτυξη ολόκληρης της ομάδας και κάθε μέλους. Προωθεί τη συνεχή μάθηση με τακτική ανατροφοδότηση, βελτιώσεις και συνεργασία για το ευρύτερο καλό.
  • Συντομότερος κύκλος κυκλοφορίας: Το DevOps δίνει έμφαση στην επιτάχυνση του κύκλου κυκλοφορίας του προϊόντος με ποιότητα. Έχει επίσης ως αποτέλεσμα ευκολότερο σχεδιασμό και διαχείριση κινδύνων και σας επιτρέπει να αναλαμβάνετε γρήγορη δράση για να προσαρμοστείτε στις αλλαγές.
  • Συνεργασία: Το DevOps συγκεντρώνει διαφορετικές ομάδες που εργάζονται ως μία και λύνουν προβλήματα. Ενισχύει τη συνεργασία, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια εντός της ομάδας, προσφέροντας μεγαλύτερη προβολή στις διαδικασίες, ενώ ευθυγραμμίζεται με τους επιχειρηματικούς στόχους.
  • Υπευθυνότητα: Κάθε μέλος είναι υπεύθυνο για το έργο του καθώς και για την επιτυχή ολοκλήρωση και παράδοση του έργου σε γρήγορους χρόνους ολοκλήρωσης με ποιότητα.

2. Αξιολογήστε τις απαιτήσεις σας

Αξιολογήστε τις απαιτήσεις σας

Η διαδρομή DevOps μπορεί να πάρει διαφορετικές στροφές για διαφορετικές ομάδες και επιχειρήσεις ανάλογα με τις μοναδικές απαιτήσεις τους.

Ως εκ τούτου, όταν υιοθετείτε το DevOps, προσδιορίστε τις μοναδικές απαιτήσεις και τον στόχο σας για τη δημιουργία του λογισμικού. Με βάση αυτό, μπορείτε να σχεδιάσετε και να στρατηγικοποιήσετε τις φάσεις του DevOps και να κάνετε μια γρήγορη μετάβαση. Ανακαλύψτε τους τομείς όπου η εφαρμογή DevOps φαίνεται χρήσιμη, επιλέξτε τα σωστά εργαλεία και περιγράψτε τις απαιτήσεις για την εκπλήρωση αυτών των σχεδίων.

3. Δώστε έμφαση στις μετρήσεις

Η μέτρηση και η παρακολούθηση της προόδου είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλετε να δείτε βελτιώσεις μετά την υιοθέτηση του DevOps. Για αυτό, πρέπει να αναζητήσετε σωστές μετρήσεις για μέτρηση, οι οποίες μπορεί να είναι:

  • Ο μέσος χρόνος φόρτωσης του λογισμικού
  • Μέσος χρόνος παραγωγής (MTTP)
  • Μέσος χρόνος για την ανάκαμψη (MTTR)
  • Συχνότητα και ταχύτητα ανάπτυξης

Ωστόσο, μην το παρακάνετε. Διαφορετικά, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αν και η προσθήκη μερικών μπορεί να είναι ευεργετική με βάση τις ανάγκες σας. Θα βοηθήσει την ομάδα σας να διορθώσει στόχους για κάθε μέτρηση και να προχωρήσει με αυτήν. Επίσης, μοιραστείτε τους ρυθμούς ανάπτυξής σας, τις βελτιώσεις και τις εξελίξεις με την ομάδα σας για να τους κρατήσετε στην ίδια σελίδα.

4. Χρησιμοποιήστε τις βέλτιστες πρακτικές DevOps

Βέλτιστες πρακτικές DevOps

Η υιοθέτηση του DevOps μπορεί να γίνει μια ομαλή διαδρομή, εάν χρησιμοποιείτε ορισμένες βέλτιστες πρακτικές DevOps, όπως:

  • Agile Project Management: Στοχεύει στη συνεργασία, τα σχόλια των χρηστών, τους συντομότερους κύκλους παραγωγής και τη γρήγορη προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες ανάγκες. Είναι σε αντίθεση με τις παραδοσιακές προσεγγίσεις για μεγαλύτερους κύκλους παραγωγής και απελευθέρωσης με διαδοχικές φάσεις.
  • Αυτοματισμός και αλυσίδα εργαλείων DevOps: Το DevOps φαίνεται ατελές χωρίς τη χρήση εργαλείων, καθώς η αυτοματοποίηση είναι η καρδιά του DevOps. Εξασφαλίζει ταχύτερη ανάπτυξη και απελευθέρωση με υψηλή ποιότητα εξοικονομώντας χρόνο και πόρους. Η αλυσίδα εργαλείων DevOps περιλαμβάνει πολλά εργαλεία για κάθε φάση, από την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και τη δοκιμή έως την ανάπτυξη, την ανατροφοδότηση, την παρακολούθηση και τις λειτουργίες, όπως εξηγήθηκε προηγουμένως.
  • Microservices: Αυτή η αρχιτεκτονική περιλαμβάνει την κατασκευή λογισμικού ως ένα σύνολο από πολλές μικρές υπηρεσίες που εκτελούν τις δικές τους διαδικασίες ενώ αλληλεπιδρούν με άλλους μέσω μιας διεπαφής ή API. Αυτές οι υπηρεσίες έχουν δημιουργηθεί για να εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό χρησιμοποιώντας πλαίσια, βιβλιοθήκες και γλώσσες προγραμματισμού και τα κυκλοφορούν ξεχωριστά ως μία υπηρεσία ή μια ομάδα. Αυτή η αποσυνδεδεμένη προσέγγιση επιτρέπει την εύκολη συνεχή ενσωμάτωση και παράδοση.
  • Υποδομή ως κώδικας (IaC): Σας βοηθά να διαμορφώσετε, να παρέχετε και να διαχειριστείτε την υποδομή σας, όπως δίκτυα, συνδέσεις, εικονικές μηχανές κ.λπ., μέσω κώδικα με συνέπεια με ταχύτητα, αντί να τα κάνετε όλα χειροκίνητα. Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα σας μπορεί να αναπτύξει τους πόρους του συστήματος με καλύτερο έλεγχο και αξιοπιστία με λιγότερα σφάλματα.
  • Πρακτικές ασφαλείας: Η εφαρμογή DevOps με πλήρη ευελιξία και απόκριση απαιτεί να συμπεριλάβετε την ασφάλεια IT λόγω αυξημένων κινδύνων. Η ασφάλεια είναι ενσωματωμένη από άκρο σε άκρο, με αποτέλεσμα τα DevSecOps να προστατεύουν το λογισμικό και την υποδομή του και να αυτοματοποιούν τις δραστηριότητες ασφαλείας.

Για αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης (IDE) όπως Visual Studio ή Pyντοκανω κακο ή αξιοποιήστε την αποθήκευση εμπορευματοκιβωτίων για να απομονώσετε την κατασκευή σας και να αυξήσετε την ασφάλεια. Τα εργαλεία για DevSecOps μπορούν να είναι SonarQube, Accunetix, Checkmarxκαι τα λοιπά.

συμπέρασμα

Το DevOps είναι μια σύγχρονη μεθοδολογία ανάπτυξης λογισμικού που επιτρέπει στους οργανισμούς να δημιουργούν προϊόντα λογισμικού υψηλής ποιότητας με γρήγορους χρόνους υλοποίησης. Περιλαμβάνει ένα πλούσιο σύνολο πρακτικών, αρχών και εργαλείων για την επίτευξη επιτυχημένης ανάπτυξης λογισμικού, τη βελτίωση της ικανοποίησης των πελατών και την παροχή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Λοιπόν, γιατί να μείνουμε πίσω; Υιοθετήστε το DevOps και επωφεληθείτε από τις δυνατότητές του. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα καλύτερα εργαλεία DevOps σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής ανάπτυξης λογισμικού σας για να αυτοματοποιήσετε τις εργασίες και να εξοικονομήσετε χρόνο, χρήμα και προσπάθεια.