Α έως Ω Σχετικά με τη μέθοδο κρίσιμης διαδρομής (CPM) για τη διαχείριση έργου

Η μέθοδος κρίσιμης διαδρομής (CPM) είναι μια μέθοδος διαχείρισης έργου που σας επιτρέπει να αναγνωρίζετε βασικές εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου.

Πρέπει να έχετε συναντήσει τον όρο ανάλυση ή μέθοδος κρίσιμης διαδρομής στη σχολή διαχείρισης. Οι περισσότεροι φοιτητές και εκπαιδευόμενοι διαχείρισης δεν είναι σίγουροι για αυτό το εργαλείο διαχείρισης έργου μέχρι να αναλάβουν το ρόλο του διαχειριστή έργου.

Εφόσον θα διαχειριστείτε ένα πραγματικό επιχειρηματικό έργο, πρέπει να κατανοήσετε το CPM και τη σημασία του. Διαφορετικά, το έργο σας μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα χρονισμού και παραδοτέων.

Συνεχίστε να διαβάζετε αυτήν την ανάρτηση στο CPM για να αποκτήσετε μια σαφή και αποτελεσματική κατανόηση της ανάλυσης κρίσιμης διαδρομής. Θα μάθετε επίσης για ορισμένες συνδεδεμένες πτυχές του CPM που θα σας βοηθήσουν στον επιχειρηματικό κόσμο.

Τι είναι η μέθοδος κρίσιμης διαδρομής (CPM);

Η μέθοδος κρίσιμης διαδρομής είναι μια διαδικασία όπου ένας επικεφαλής έργου προσδιορίζει ζωτικής σημασίας εργασίες που βοηθούν στην έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. Έτσι, γίνεται ευκολότερος ο καθορισμός του προγραμματισμού εργασιών. Είναι η σειρά εργασιών που αποτελούν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πρέπει να ολοκληρώσετε αυτές τις εργασίες εγκαίρως για να διασφαλίσετε ότι ολόκληρο το έργο θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Εάν δείτε οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκτέλεση των κρίσιμων εργασιών, ολόκληρο το έργο θα καθυστερήσει επίσης.

Η ανάλυση CPM περιστρέφεται κυρίως γύρω από τον εντοπισμό εξαρτήσεων εργασιών, την ανακάλυψη των πιο κρίσιμων εργασιών του χρονοδιαγράμματος του έργου και τον υπολογισμό της διάρκειας των εργασιών.

Η τεχνική είναι ένα ισχυρό εργαλείο διαχείρισης έργων για περισσότερα από 60 χρόνια από την έναρξή της στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Δημιουργήθηκε κυρίως για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα ζητήματα κόστους του έργου λόγω ακατάλληλου προγραμματισμού εργασιών. Τώρα, είναι το εργαλείο της επιλογής για ιεράρχηση εργασιών ή σχεδιασμό έργου.

Τα κύρια συστατικά της ανάλυσης CPM

Υπάρχει μια τυποποιημένη προσέγγιση για την ανάλυση κρίσιμης διαδρομής, έτσι ώστε οι διαχειριστές έργων και οι ενδιαφερόμενοι φορείς σε χώρες και κλάδους να μπορούν να κατανοήσουν το δίκτυο CPM οποιουδήποτε έργου. Για να δημιουργήσετε μια τυπική μορφή CPM, πρέπει να συμπεριλάβετε τα ακόλουθα στοιχεία:

Η Πρώιμη Ώρα Έναρξης (ES)

Υποδεικνύει απλώς την πρώτη χρονική σήμανση εντός του έργου όταν η ομάδα σας μπορεί να αρχίσει να εργάζεται σε οποιαδήποτε εργασία. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε τις εξαρτήσεις και τις δευτερεύουσες εργασίες για να υπολογίσετε το ES.

Η τελευταία ώρα έναρξης (LS)

Αντίθετα, το LS είναι η τελευταία στιγμή που η ομάδα σας μπορεί να αρχίσει να εργάζεται σε μια συγκεκριμένη εργασία. Εάν η ομάδα υπερβεί την τιμή LS, τότε υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης του έργου.

Ο Πρώτος Χρόνος Τερματισμού (EF)

Αυτό το σχήμα υποδεικνύει την παλαιότερη χρονική σήμανση σε ένα χρονοδιάγραμμα έργου όταν η ομάδα σας μπορεί να ολοκληρώσει μια εργασία. Μπορείτε να εξαγάγετε την τιμή λαμβάνοντας υπόψη τον νωρίτερο χρόνο έναρξης και τη διάρκεια εργασίας.

  Πώς να δημιουργήσετε ένα γράφημα Gantt στα Φύλλα Google

Η τελευταία ώρα τερματισμού (LF)

Η τιμή LS σάς λέει πόση καθυστέρηση μπορεί να απορροφήσει μια εργασία πριν από την ολοκλήρωση που δεν θα επηρεάσει ολόκληρο το χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου. Αυτή η τιμή εξαρτάται επίσης από τον πιο πρόσφατο χρόνο έναρξης και τη διάρκεια της εργασίας.

Φλοτέρ

Το Float είναι επίσης γνωστό ως slack. Σας ενημερώνει πόσο καιρό μπορεί η ομάδα σας να καθυστερήσει μια εργασία προτού αυτή η αναβολή εργασιών επηρεάσει το δίκτυο των επόμενων εργασιών και το χρονοδιάγραμμα του έργου. Πρέπει να διατηρήσετε μηδενικούς πλωτήρες για τις εργασίες κρίσιμης διαδρομής.

Ο αλγόριθμος της μεθόδου της κρίσιμης διαδρομής

Ο αλγόριθμος κρίσιμης διαδρομής ορίζει πώς θα διαμορφωθεί το δίκτυο των εργασιών. Έχει κυρίως δύο μέρη:

Εμπρός πάσο

Το πάσο προς τα εμπρός ασχολείται με τιμές όπως ο πρώιμος χρόνος έναρξης (ES) και ο πρώιμος χρόνος τερματισμού (EF). Χρησιμοποιεί ένα δικτυακό διάγραμμα εργασιών και ένα εκτιμώμενο χρονικό διάστημα για κάθε δραστηριότητα για να υπολογίσει το ES και το EF των κρίσιμων εργασιών.

Το ES οποιασδήποτε εργασίας θα είναι πάντα ίσο με το EF της πρόδρομης δραστηριότητάς του. Ο τύπος υπολογισμού EF είναι:

EF = ES + t (όπου t είναι η διάρκεια της εργασίας)

Στο τέλος του διαγράμματος δικτύου, θα πρέπει να δείτε το EF της τελευταίας εργασίας του έργου σας. Αυτή η τιμή ώρας, ημερομηνίας ή ημέρας είναι ισοδύναμη με το χρονικό διάστημα ολόκληρου του έργου.

Πάσο προς τα πίσω

Το πέρασμα προς τα πίσω σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε τις τιμές καθυστερημένου τερματισμού και καθυστερημένης έναρξης για οποιεσδήποτε εργασίες έργου. Έτσι, μπορείτε να υπολογίσετε το χρονικό διάστημα του έργου και τελικά να προσδιορίσετε την κρίσιμη διαδρομή. Εδώ, το LF είναι το EF της τελευταίας εργασίας. Ο τύπος υπολογισμού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι:

LS = LF – t (όπου t είναι η διάρκεια των εργασιών)

Αυτός ο αλγόριθμος σάς επιτρέπει επίσης να υπολογίσετε το LF για τις προηγούμενες εργασίες της τελευταίας εργασίας. Για το σκοπό αυτό, το LF θα είναι το ES της εργασίας που ακολουθεί αμέσως.

Πώς να βρείτε την κρίσιμη διαδρομή χρησιμοποιώντας το CPM

#1. Συγκεντρώστε όλες τις εργασίες του έργου σε έναν πίνακα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια δομή ανάλυσης εργασίας για αυτό το σκοπό. Από την αρχή μέχρι το τελικό παραδοτέο, βεβαιωθείτε ότι κάθε εργασία είναι εκεί.

#2. Μέσω του συλλογικού καταιγισμού ιδεών, εντοπίστε τις εξαρτήσεις των εργασιών. Οι εξαρτημένες εργασίες είναι εκείνες οι δραστηριότητες που δεν μπορούν να ξεκινήσουν μέχρι να ολοκληρώσετε μια προηγούμενη εργασία.

#3. Τώρα, κατασκευάστε ένα διάγραμμα δικτύου των εργασιών σύμφωνα με τη σειρά εμφάνισής τους. Μπορείτε επίσης να το ονομάσετε γράφημα CPM.

#4. Αφού δημιουργήσετε το γράφημα CPM, είναι ώρα να υπολογίσετε το χρονικό διάστημα για κάθε εργασία. Μπορείτε να λάβετε βοήθεια από ειδικούς σε θέματα, παλιά έργα κ.λπ., για να διαθέσετε χρόνο σε όλες τις δραστηριότητες του έργου.

#5. Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αλγόριθμο CPM για να υπολογίσετε τιμές για ES, EF, LS και LF των δραστηριοτήτων στο έργο.

#6. Θα πρέπει τώρα να υπολογίσετε το float για κάθε εργασία. Μπορείτε απλά να αφαιρέσετε το ES από το LS για να βρείτε την τιμή float.

#7. Το δίκτυο εργασιών με μηδενικούς πλωτήρες κατασκευάζει την κρίσιμη διαδρομή. Όλες αυτές οι εργασίες εξαρτώνται εκτός από την πρώτη εργασία του γραφήματος CPM.

#8. Μπορείτε να συνεχίσετε να ενημερώνετε το γράφημα CPM καθώς ξεκινάτε την εκτέλεση του έργου.

  Τι ήταν το BeOS και γιατί το αγάπησαν οι άνθρωποι;

Πώς να υπολογίσετε το μήκος του έργου χρησιμοποιώντας το CPM

#1. Αναφέρετε την ώρα έναρξης και λήξης κάθε εργασίας έργου στο διάγραμμα δικτύου.

#2. Ο χρόνος έναρξης της πρώτης εργασίας είναι 0 και ο χρόνος λήξης αυτής της εργασίας είναι απλώς η διάρκεια της εργασίας.

#3. Ομοίως, η ώρα έναρξης της επόμενης δραστηριότητας είναι η ώρα λήξης της προκατόχου της. Η ώρα λήξης είναι, ωστόσο, το άθροισμα της διάρκειας της εργασίας και του χρόνου έναρξης.

#4. Ακολουθήστε τα παραπάνω μέχρι να υπολογίσετε την ώρα έναρξης και λήξης όλων των εργασιών στο δίκτυο γραφημάτων CPM.

#5. Η ώρα λήξης της τελευταίας εργασίας στη σειρά κρίσιμων μονοπατιών είναι η ώρα λήξης ολόκληρου του έργου.

The Use Cases of Critical Path Analysis

Υπολογισμός Task Float

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γράφημα CPM για να υπολογίσετε το float των εργασιών. Μια μηδενική διασπορά σημαίνει ότι οι εργασίες του έργου έχουν τεθεί σε εφαρμογή, ενώ μια θετική διακύμανση υποδηλώνει ότι οι δραστηριότητες του έργου είναι ευέλικτες. Οι μη κρίσιμες εργασίες θα μπορούσαν να έχουν υψηλότερη τιμή float.

Συμπίεση χρονοδιαγραμμάτων

Εάν πρέπει να ολοκληρώσετε ένα έργο πριν από την προγραμματισμένη προθεσμία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές συμπίεσης όπως εργασίες γρήγορης παρακολούθησης και συντριβής. Ένα γράφημα CPM θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιες εργασίες είναι κατάλληλες για γρήγορη παρακολούθηση.

Δεδομένα για μελλοντική χρήση

Ένα γράφημα CPM ενημερώνεται καθώς προχωρά το έργο. Μπορείτε να συγκρίνετε το γράφημα CPM οποιουδήποτε έργου σε διαφορετικές φάσεις για να κάνετε μια πιο ακριβή εκτίμηση χρόνου των μελλοντικών έργων.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου κρίσιμης διαδρομής

#1. Το κύριο όφελος της ανάλυσης CPM είναι ο αποτελεσματικός προγραμματισμός των εργασιών του έργου. Η διαδικασία διαχωρίζει σαφώς τις μη κρίσιμες εργασίες από τις κρίσιμες. Έτσι, μπορείτε να αναθέσετε κρίσιμες δραστηριότητες σε έμπειρους υπαλλήλους και μη κρίσιμες εργασίες σε υπαλλήλους με μικρότερη εμπειρία.

#2. Λαμβάνετε έναν εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης του έργου και μεμονωμένο χρονικό διάστημα για εργασίες και δευτερεύουσες εργασίες. Μπορείτε να τα εισαγάγετε σε ένα εργαλείο διαχείρισης έργου για την παρακολούθηση της κατάστασης εργασιών.

#3. Μπορείτε να διαθέσετε περισσότερους ανθρώπινους πόρους σε μακροχρόνιες και κρίσιμες εργασίες καθώς απελευθερώνονται από μη κρίσιμες εργασίες.

#4. Ο προϋπολογισμός κόστους έργου είναι μια πρόκληση για τους διαχειριστές έργων. Όμως, με την ανάλυση CPM, μπορείτε να χωρίσετε τον προϋπολογισμό σε μικρά μέρη και να τα αναθέσετε σε εργασίες και δευτερεύουσες εργασίες για ευκολότερο προϋπολογισμό έργου.

Εργαλεία ανάλυσης CPM

Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στυλό και χαρτί για να σχεδιάσετε ένα φυσικό δίκτυο CPM ή να χρησιμοποιήσετε το Microsoft Visio για να σχεδιάσετε το ίδιο, θα γίνει πολύ χειροκίνητη και ταραχώδης διαδικασία. Αντίθετα, μπορείτε να αυτοματοποιήσετε ολόκληρη τη διαδικασία ανάλυσης CPM χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε από τα παρακάτω εργαλεία:

Ανάλυση μεθόδου κρίσιμης διαδρομής σε Smartsheet

Έξυπνο φύλλο είναι ένα διάσημο εργαλείο συνεργασίας και διαχείρισης εργασίας σε μια διεπαφή χρήστη (UI) που μοιάζει με υπολογιστικό φύλλο. Παρέχει πολλά πρότυπα διαχείρισης έργων, επομένως δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα από την αρχή. Ένα τέτοιο χρήσιμο πρότυπο είναι ένα πρότυπο γραφήματος Gantt που έχει διαμορφωθεί ειδικά για ανάλυση CPM.

Για να καθορίσετε την κρίσιμη διαδρομή του έργου, χρησιμοποιήστε το πρότυπο Basic Project with Gantt & Dependencies. Ανοίξτε το και εισαγάγετε εργασίες έργου στην κεφαλίδα στήλης Ενότητα. Εάν υπάρχουν δευτερεύουσες εργασίες, μπορείτε επίσης να πληκτρολογήσετε αυτές τις εργασίες. Τώρα, απλώς προσθέστε την ημερομηνία έναρξης και λήξης ή την ώρα των εργασιών. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να δημιουργήσετε εξαρτήσεις εργασιών, εάν υπάρχουν.

Τώρα μπορείτε να κάνετε κλικ στην επιλογή Εμφάνιση κρίσιμης διαδρομής στην επάνω δεξιά γωνία της προβολής Gantt για να την αλλάξετε σε CPM.

  Τρόπος αυτόματης προσθήκης εργασιών Microsoft Planner στο ημερολόγιό σας του Outlook

Το Lucidchart ως λογισμικό CPM

Lucidchart είναι μια κορυφαία εφαρμογή διαγραμμάτων στο cloud που σας επιτρέπει να συνδυάσετε τη συνεργασία έργου, την οπτικοποίηση δεδομένων και τη διαγράμμιση ροής εργασίας σε ένα κεντρικό λογισμικό. Δεδομένου ότι η εφαρμογή είναι προσβάσιμη από οπουδήποτε μέσω του Διαδικτύου και ενός προγράμματος περιήγησης ιστού, μπορείτε να αυξήσετε την κατανόηση του έργου από την ομάδα και να αυξήσετε την παραγωγικότητα.

Έρχεται με διάφορα πρότυπα διαγραμμάτων για ανάλυση CPM. Μπορείτε απλά να επιλέξετε ένα από τη βιβλιοθήκη και να το εξατομικεύσετε. Μπορείτε να προσθέσετε τύπους σε σχήματα διαγραμμάτων ροής για να αυτοματοποιήσετε τον προγραμματισμό της διάρκειας του έργου μέσω του CPM.

Επιπλέον, το Lucidchart προσφέρει διάφορες επιλογές ενοποίησης για επεξεργασία, πρόσβαση και κοινή χρήση του CPM απευθείας σε επιχειρηματικές εφαρμογές όπως το Salesforce, το Microsoft 365, το Google Workspace κ.λπ.

Λογισμικό κρίσιμης διαδρομής από το ProjectManager.com

ProjectManager είναι μια εφαρμογή διαχείρισης έργων πλήρους υπηρεσίας που βασίζεται στο cloud computing. Μπορείτε να υπολογίσετε την κρίσιμη διαδρομή οποιουδήποτε έργου χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα γραφήματος Gantt αυτού του εργαλείου. Η χρήση του εργαλείου είναι αρκετά απλή για ανάλυση CPM. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να υποβάλετε ορισμένες λεπτομέρειες έργου όπως εργασίες, δευτερεύουσες εργασίες, ημερομηνία έναρξης, ημερομηνία λήξης και εξαρτήσεις.

Η εφαρμογή θα δημιουργήσει αυτόματα ένα χρονοδιάγραμμα έργου. Τώρα, απλώς αλλάξτε το φίλτρο προβολής στην κρίσιμη διαδρομή και βρείτε ποιες εργασίες απαιτούν την άμεση προσοχή σας.

Λογισμικό Critical Path από την Creately

Creately είναι ένα ακόμη δημοφιλές εργαλείο διαγράμματος κατάλληλο επίσης για επαγγελματική ανάλυση CPM. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα σχήματα σε αυτό το εργαλείο για να δομήσετε το δικό σας δίκτυο κρίσιμων διαδρομών. Έρχεται με λειτουργία μεταφοράς και απόθεσης, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε γρήγορα ένα δίκτυο εργασιών για καθορισμό κρίσιμης διαδρομής.

Επιπλέον, το artboard της Creately έχει έναν άπειρο καμβά. Επομένως, εάν το έργο σας είναι πολύ περίπλοκο και μεγάλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο. Επιπλέον, η κοινή χρήση ενός χώρου εργασίας CPM είναι αρκετά εύκολη μέσω κοινής χρήσης συνδέσμων ή προσκλήσεων συνεργατών. Έτσι, μπορείτε να ανακαλύψετε τις κρίσιμες εργασίες ενός έργου ενώ εργάζεστε μαζί με την ομάδα του έργου σας στο διαδίκτυο.

Συχνές ερωτήσεις

Πώς διαφέρει το CPM από το γράφημα Gantt;

Το γράφημα Gantt είναι ένα εργαλείο απεικόνισης χρονοδιαγράμματος έργου. Αντίθετα, η τεχνική χαρτογράφησης κρίσιμης διαδρομής καθορίζει το χρονικό διάστημα του έργου. Το CPM δημιουργεί μια ακολουθία προγραμματισμένων εργασιών και έτσι θα γνωρίσετε το εύρος του έργου.

Το γράφημα Gantt είναι κυρίως ένα οριζόντιο ραβδωτό γράφημα όπου σχεδιάζετε το χρόνο σε σχέση με εργασίες. Από την άλλη πλευρά, η ανάλυση CPM αποτελείται από ένα διάγραμμα που μοιάζει με διάγραμμα ροής με μια αλγοριθμική προσέγγιση για τη δομή των εργασιών του έργου σε μια σειρά.

Πώς διαφέρει το CPM από το γράφημα PERT;

Το CPM είναι ένα ντετερμινιστικό μοντέλο προσανατολισμένο στη δραστηριότητα που ασχολείται με διάφορες εργασίες έργου. Ασχολείται πάντα με εργασίες για τις οποίες γνωρίζετε τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση. Ως εκ τούτου, μπορείτε να προσδιορίσετε πόσο καιρό θα διαρκέσει η συνολική διαδικασία πριν από την παράδοση όλων των παραδοτέων.

Αντίθετα, το PERT, ή τεχνική αξιολόγησης και ανασκόπησης έργου, είναι ένα μοντέλο πιθανότητας προσανατολισμένο σε γεγονότα όπου θα δημιουργήσετε ένα δίκτυο εργασιών με βάση τα γεγονότα. Οι περισσότεροι διαχειριστές έργων χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο για τη διαχείριση εργασιών για τις οποίες ο χρόνος ολοκλήρωσης είναι άγνωστος.

Τελικές Λέξεις

Η μέθοδος της κρίσιμης διαδρομής είναι ένα ισχυρό εργαλείο που πρέπει να μάθουν όλοι οι διαχειριστές έργου να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους πόρους του έργου, το χρονικό διάστημα και τις εργασίες. Μπορείτε να δημιουργήσετε χρονοδιαγράμματα εργασιών έργου και να τα εκχωρήσετε στα μέλη της ομάδας έργου με τη βοήθεια αυτού του εργαλείου.

Σας επιτρέπει επίσης να παρακολουθείτε αποτελεσματικά την κατάσταση των εργασιών και τη συνολική πρόοδο του έργου. Επιπλέον, αυτό το εργαλείο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους επικεφαλής έργων και τους διαχειριστές που εργάζονται ταυτόχρονα σε σύνθετα και πολλαπλά έργα.

Τελικά, το CPM σάς δίνει τη δυνατότητα να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας στην επαγγελματική βελτιστοποίηση εργασιών και να χειριστείτε το έργο αποτελεσματικά χωρίς να χάσετε κανένα ορόσημο του έργου.