Απώλεια ακοής: Πόσο δυνατά είναι πολύ δυνατά;

Ενώ οι συζητήσεις σχετικά με την απώλεια ακοής που προκαλείται από τα ακουστικά έχουν ως επί το πλείστον ατονήσει, οι άνθρωποι ανησυχούν σοβαρά ότι τα επίπεδα έντασης στην εργασία, στα εστιατόρια και στο δρόμο μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη απώλεια ακοής. Λοιπόν, πόσο δυνατά είναι πολύ δυνατά;

Long Story Short, θα πρέπει να αποφύγετε 85+ dB

Με παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη έκθεση, ήχοι που ξεπερνούν τα 85 ντεσιμπέλ μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη απώλεια ακοής. Και ενώ τα 85 dB μπορεί να ακούγονται πολλά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκτίθεστε σε 85 dB ήχου κάθε μέρα. Για παράδειγμα, κάθε φορά που ανοίγετε το παράθυρο του αυτοκινήτου σας ενώ οδηγείτε με 50 mph, είστε εκτεθειμένοι σε περίπου 89 dB του ήχου.

Τώρα, προτού να είστε πολύ νευρικοί, σκεφτείτε πόσο καιρό και πόσο συχνά εκτίθεστε. Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι μπορείτε να ξεφύγετε με περίπου οκτώ ώρες έκθεσης σε 85 dB ήχου. Αλλά ακόμα και μετά από αυτές τις κολασμένες οκτώ ώρες κούρεμα γκαζόν ή οδήγηση με τα παράθυρα κατεβασμένα, υπάρχει μια αξιοπρεπής πιθανότητα να μην υποστείτε μόνιμη απώλεια ακοής.

Βλέπετε, υπάρχουν μικρές τρίχες μέσα στο αυτί σας που ονομάζονται sterocilia. Αυτές οι τρίχες δονούνται όταν τα ηχητικά κύματα εισέρχονται στο αυτί σας και αυτές οι δονήσεις μετατρέπονται σε νευρικές πληροφορίες που μπορεί να καταλάβει ο εγκέφαλός σας. Με εκτεταμένη έκθεση σε δυνατούς ήχους (ας πούμε, μια οκτάωρη συνεδρία κούρεμα γκαζόν), οι μικρές τρίχες του αυτιού σας πιέζονται, όπως οι λεπίδες χόρτου που τις έχουν πατήσει. Όταν είστε σε κατάθλιψη, αυτές οι τρίχες σταματούν να δονούνται, πράγμα που σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας δεν λαμβάνει κανένα ηχητικό σήμα.

Όμως, όπως και οι λεπίδες του χόρτου, οι μικρές τρίχες των αυτιών σας μπορούν να αναβληθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η περιστασιακή μακροχρόνια έκθεση δεν είναι μεγάλη υπόθεση – είναι η επαναλαμβανόμενη μακροχρόνια έκθεση που θα καταστρέψει τα αυτιά σας. Κάθε φορά που αυτές οι τρίχες στα αυτιά πέφτουν σε κατάθλιψη, μειώνονται επίσης. Τελικά, σταματούν να αναπηδούν καθόλου και θα έχετε μόνιμη απώλεια ακοής.

  Αξίζουν την επένδυση τα Έξυπνα Σπίτια;

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι, μόνο και μόνο επειδή έχετε υποστεί απώλεια ακοής, δεν σημαίνει ότι έχετε υψηλότερη ανοχή έντασης. Τα 85 dB είναι το καθολικό όριο για την απώλεια ακοής, ακόμα κι αν τα αυτιά σας έχουν ήδη φουσκώσει.

Στην περιοχή των 85 dB, οι οδηγοί με ανοιχτά παράθυρα και οι ερασιτέχνες φροντίδας του γκαζόν δεν έχουν πολλά να ανησυχούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υπομένουν επαναλαμβανόμενες οκτάωρες εκθέσεις στα 85 dB είναι εργάτες κατασκευών, υπάλληλοι σε μπαρ και ηχολήπτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ασφαλείς από την απώλεια ακοής που προκαλείται από το θόρυβο—απλώς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο για το όριο των 85 dB όσο κάποιος που εργάζεται σε θορυβώδες περιβάλλον.

Τι συμβαίνει μετά από 85 dB;

Ο τρόπος με τον οποίο μετράμε τον ήχο μπορεί να είναι λίγο παραπλανητικός. Θα υποθέτετε ότι τα 80 dB θα ήταν δύο φορές πιο δυνατά από τα 40 dB, αλλά αυτό δεν ισχύει. Το επίπεδο έντασης διπλασιάζεται με κάθε κέρδος 10 dB, επομένως τα 80 dB είναι οκτώ φορές πιο δυνατά από τα 40 dB. Με αυτόν τον τρόπο, είναι παρόμοιο με τις μετρήσεις σεισμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Καθώς αυξάνεται το επίπεδο έντασης, η ανοχή του θορύβου μειώνεται με παρόμοιο ρυθμό. Στα 90 dB, τέσσερις ώρες χρόνου έκθεσης θα προκαλέσει μόνιμη απώλεια ακοής. Ανεβείτε στα 95 dB και τα αυτιά σας αντέχουν μόνο δύο ώρες έκθεσης. Σπρώξτε το μέχρι τα 110 dB, και τα αυτιά σας μπορούν μόνο να αντέξουν 1 λεπτό και 29 δευτερόλεπτα.

Ακόμα κι αν δεν είστε εκτεθειμένοι σε οκτώ τρομερές ώρες κούρεμα του γκαζόν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε περάσει επανειλημμένα μερικές ώρες σε μια ροκ συναυλία, μερικές ώρες σε ένα μπαρ, μια νύχτα σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή ένα ολόκληρο μέρα ακούγοντας μουσική μέσω των ακουστικών σας. Λοιπόν, η μέση ροκ συναυλία είναι περίπου 120 ντεσιμπέλ, ένα πολυσύχναστο μπαρ είναι περίπου 90 ντεσιμπέλ, τα παιχνίδια NFL είναι περίπου 90 dBκαι τα περισσότερα ακουστικά μπορούν να φτάσουν στο Σημάδι 115 ντεσιμπέλ.

  Πώς να ονομάσετε τις συσκευές Smarthome σας για καλύτερο φωνητικό έλεγχο

Είναι εύκολο να δείτε πώς μια μέση ημέρα μπορεί να σας εκθέσει σε επικίνδυνα επίπεδα ήχου. Αλλά αν θέλετε να συνεχίσετε να κάνετε τακτικά πράγματα με τους ανθρώπους, τότε τι προφυλάξεις μπορείτε να λάβετε για να διατηρήσετε τα αυτιά σας ασφαλή;

Εάν εργάζεστε σε θορυβώδες περιβάλλον, αγοράστε μερικές ωτοασπίδες

Εάν είστε επαγγελματίας περιποίησης γκαζόν, οικοδόμος, μουσικός, μπάρμαν ή εργάζεστε σε άλλο δυνατό περιβάλλον, τότε δεν μπορείτε παρά να ακούσετε εκκωφαντικούς ήχους. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να πείτε σε μια μπουλντόζα ή ένα μεγάφωνο να σβήσει, οπότε πρέπει να καταφύγετε σε Ωτοασπίδες.

Ευτυχώς για εσάς, οι σύγχρονες ωτοασπίδες είναι φθηνές, άνετες και πρακτικές. Μερικά από αυτά αποκλείουν επιθετικά τον εισερχόμενο θόρυβο, ενώ άλλα μειώνουν ενεργά τα επίπεδα ντεσιμπέλ χωρίς να θυσιάζουν τη διαύγεια του ήχου. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να βρείτε ένα καλό ζευγάρι ωτοασπίδες, υπάρχει ένα υπέροχο άρθρο σχετικά Κριτική Geek που περνά μέσα από μια ποικιλία ωτοασπίδων υψηλής ποιότητας.

Ξέρω ότι οι φίλοι και οι συνάδελφοί σου θα σε κοροϊδεύουν που φοράς ωτοασπίδες. Μπορείτε να τους εξηγήσετε πώς είστε πραγματικά υπέροχοι όταν φροντίζετε την υγεία σας ή μπορείτε ντροπιαστικά να κρύψετε τις ωτοασπίδες σας σε ακουστικά. Υπάρχουν πολλά ωτοασπίδα-ακουστικά στο Amazon και ορισμένα ακουστικά είναι αρκετά πυκνά ώστε να μπορούν να αποκλείσουν τους εξωτερικούς ήχους. Απλώς έχετε κατά νου ότι η αναπαραγωγή ήχου μέσω ακουστικών δεν ακυρώνει ως δια μαγείας το εισερχόμενο επίπεδο ντεσιμπέλ των εξωτερικών ήχων και οι αποκλειστικές ωτοασπίδες θα είναι πάντα καλύτερες για τη διατήρηση της ακοής σας από ένα ζευγάρι ακουστικών.

Προσέξτε τον ήχο του περιβάλλοντος και την ηχορύπανση

Όπως αποδεικνύεται, οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλες πόλεις διατρέχουν υψηλό κίνδυνο απώλειας ακοής που προκαλείται από τον θόρυβο. Συνήθως, αυτό αποδίδεται σε «ήχο περιβάλλοντος» και «ηχορύπανση». Η κίνηση και οι κατασκευές μπορούν να γεμίσουν την πρωινή μετακίνηση μιας πόλης με δυνατούς ήχους και τα αργά τα βράδια σε μπαρ και εστιατόρια μπορεί να είναι ένας ηχητικός εφιάλτης.

  Πώς να κρύψετε τη γραμμή εργασιών στα Windows 10

Αν ανησυχείτε ότι η ζωή στην πόλη καταστρέφει τα αυτιά σας, θα πρέπει πιθανώς να ελέγξετε σε πόσα ντεσιμπέλ εκτίθεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατεβάστε ένα μετρητή ντεσιμπέλ στο τηλέφωνό σας, όπως Ηχομετρητής, ή Αναλυτής ήχουή χρησιμοποιήστε ένα ειδικό ντεσιμπελόμετρο για πιο ακριβείς μετρήσεις ήχου. Εάν δεν είστε ευχαριστημένοι με τα επίπεδα ήχου στα οποία εκτίθεστε, σκεφτείτε αγοράζοντας ωτοασπίδες, ή αλλαγή της ρουτίνας σας.

Για τους λάτρεις της μουσικής, να φοράτε ωτοασπίδες για χαμηλότερη ένταση αλλά όχι ποιότητα

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το έχετε ήδη ακούσει, αλλά θα πρέπει να φοράτε πάντα ωτοασπίδες σε μια συναυλία. Η μέση ροκ συναυλία είναι περίπου 120 ντεσιμπέλ, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα σόου στην τοπική σας κατάδυση ή ο DJ στο αγαπημένο σας κλαμπ να γίνουν ακόμα πιο δυνατά. Υπάρχουν πολλές ωτοασπίδες που χαμηλότερα επίπεδα ντεσιμπέλ χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα του ήχου, οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην φοράτε ωτοασπίδες. Εάν οι φίλοι σας σας κοροϊδεύουν, περιμένετε μέχρι την επόμενη μέρα και ρωτήστε πώς νιώθουν τα αυτιά τους.

Οι συναυλίες δεν είναι το μόνο πράγμα για το οποίο πρέπει να ανησυχούν οι λάτρεις της μουσικής. Τα ακουστικά και τα ακουστικά μπορούν συνήθως να φτάσουν σε επίπεδα έντασης που ξεπερνούν τα 100 dB και το ηχητικό σύστημα στο αυτοκίνητο ή το σπίτι σας μπορεί να γίνει ακόμα πιο δυνατό.

Μπορεί να νομίζετε ότι σας αρέσει η δυνατή μουσική, αλλά πιθανώς απλώς σας αρέσει να ακούτε όλες τις λεπτομέρειες που έχει να προσφέρει η μουσική σας. Εάν τα ηχεία ή τα ακουστικά σας ακούγονται σαν χάλια σε χαμηλή ένταση, τότε θα πρέπει να επενδύσετε σε εξοπλισμό ήχου υψηλότερης ποιότητας. Δεν χρειάζεται να σπάσετε την τράπεζα. υπάρχουν πολλά υψηλής ποιότητας ακουστικά και Ηχεία που κοστίζει λιγότερο από $200.

Εάν δεν θέλετε να ρίξετε μερικές εκατοντάδες σε μερικά νέα ακουστικά, σκεφτείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις του ισοσταθμιστή για να αναπληρώσετε την κακή ποιότητα ήχου. Τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα και ενισχυτές έχουν ισχυρά, αυτόματες ρυθμίσεις EQ, και μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την ποιότητα ήχου της τρέχουσας ρύθμισης.

Πηγές: Neurophys.wisc.edu,