Αποκωδικοποιημένες CPU: Κατανόηση των ονομάτων μικροαρχιτεκτονικής της Intel

Τι σημαίνει ένα όνομα; Πολλά, στην πραγματικότητα, αν μιλάμε για επεξεργαστές Intel. Η Intel χρησιμοποιεί εσωτερικές κωδικές ονομασίες που έχουν σχεδιαστεί για να κρύβουν τι εργάζεται η εταιρεία μέχρι να είναι έτοιμη να δημοσιοποιηθεί. Επομένως, δεν είναι περίεργο που αυτοί οι όροι δεν έχουν πολύ νόημα για τους μη μυημένους.

Γιατί τα κωδικά ονόματα της Intel έχουν σημασία

Αυτά τα κωδικά ονόματα γίνονται αναπόφευκτα γνωστά (η Intel τα δημοσιεύει) και, αν κάνετε λίγη έρευνα, θα διαπιστώσετε ότι έχουν μεγάλη σημασία.

Στην πραγματικότητα, τα κωδικά ονόματα της Intel μπορούν συχνά να παρέχουν καλύτερη κατανόηση των CPU από τα επίσημα ονόματα μάρκετινγκ που βλέπετε στο κουτί. Ας εξετάσουμε τους πιο πρόσφατους επεξεργαστές φορητών υπολογιστών Intel 10ης γενιάς. Αυτές οι CPU αποτελούνται από διάφορες μικροαρχιτεκτονικές CPU. Ωστόσο, εκτός και αν μπορείτε να αναφέρετε τα κωδικά τους ονόματα, τα επίσημα ονόματα γίνονται λίγο μπερδεμένα.

Πάρτε τα Core i7-1065G7 και Core i7-10510U, για παράδειγμα: και οι δύο είναι φορητές επεξεργαστές για φορητούς υπολογιστές και άλλες συσκευές και θεωρούνται τσιπ 10ης γενιάς (εξ ου και το “10” μετά την παύλα). Ωστόσο, το G7 είναι CPU της Ice Lake, ενώ το άλλο είναι το Comet Lake.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν το “καλύτερο” θα πήγαιναν με το 10510U, καθώς έχει υψηλότερη ταχύτητα ρολογιού. Ωστόσο, Ισχυρίζεται η Intel ένα τσιπ φορητού υπολογιστή Comet Lake είναι καλύτερο για παραγωγικότητα και πολλαπλούς φόρτους εργασίας, ενώ το Ice Lake έχει καλύτερη απόδοση για τεχνητή νοημοσύνη και γραφικά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βοηθάτε να έχετε τουλάχιστον μια πρόχειρη κατανόηση των διαφόρων γενεών τσιπ της Intel όταν πηγαίνετε για αγορά νέου υπολογιστή ή φορητού υπολογιστή. Δεν είναι κάτι στο οποίο πρέπει να κολλήσετε το τηλέφωνο, αλλά η κατανόηση των κωδικών ονομάτων μπορεί να σας βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσετε τις διαδικτυακές κριτικές, καθώς και το υλικό μάρκετινγκ στα ράφια των καταστημάτων και τις συσκευασίες.

  Πώς να προσθέσετε νέα κουμπιά στην κορδέλα του Microsoft Office

Το μοντέλο ανάπτυξης της Intel

Ένας επεξεργαστής Intel Coffee Lake.

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κωδικές ονομασίες χωρίς να μιλήσουμε για το πώς η Intel κατασκευάζει τους CPU της. Για περίπου μια δεκαετία, η Intel ανέπτυξε τους επεξεργαστές της βασισμένους στο διάσημο μοντέλο τικ-τακ. Κάθε χρόνο, η Intel παρουσίαζε μια νέα μικροαρχιτεκτονική (tock) και την επόμενη, τη συρρίκνωση (tick). (Ναι, αυτό είναι στην πραγματικότητα “tock-tick”, αλλά είναι ο απλούστερος τρόπος να το εξηγήσεις.)

Το Tick-tock αντικαταστάθηκε γύρω στο 2016 με το μοντέλο διαδικασίας-αρχιτεκτονικής-βελτιστοποίησης (PAO). Το die shrink είναι το πρώτο στάδιο αυτής της διαδικασίας και στη συνέχεια εισάγεται μια νέα αρχιτεκτονική, ακριβώς όπως το μοντέλο tick-tock. Στη συνέχεια, ωστόσο, υπάρχει μια φάση βελτιστοποίησης κατά την οποία η αρχιτεκτονική βελτιώνεται χωρίς να χρειάζεται να κάνετε ένα άλμα στη διαδικασία κατασκευής.

Το PAO δεν είναι απαραίτητα ένα μοντέλο τριών ετών, ωστόσο—η φάση βελτιστοποίησης μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον, όπως έχουμε δει στην επιφάνεια εργασίας από το 2015. Φαίνεται επίσης ότι το μοντέλο PAO δεν είναι ένας σκληρός και γρήγορος κανόνας, όπως έχει γίνει Φημολογείται ότι οι επερχόμενοι επιτραπέζιοι επεξεργαστές μπορεί να έχουν νέο σχεδιασμό (το “A”) πριν από μια συρρίκνωση (το “P”).

Λοιπόν, ποια είναι η μικροαρχιτεκτονική και η συρρίκνωση ενός τσιπ; Με τους πιο απλοϊκούς όρους, η μικροαρχιτεκτονική είναι ο σχεδιασμός ενός τσιπ. Κάθε νέα CPU έχει είτε μια εντελώς ανανεωμένη σχεδίαση είτε μια βελτιωμένη έκδοση μιας υπάρχουσας. Μια νέα μικροαρχιτεκτονική μπορεί να φέρει νέες δυνατότητες, καθώς και βελτιώσεις στις οδηγίες ανά κύκλο/ρολόι (IPC) που ενισχύουν την απόδοση.

Επιπλέον, κάθε CPU χρησιμοποιεί μια διαδικασία κατασκευής, όπως 14nm, 10nm ή 7nm (το «nm» σημαίνει «νανόμετρο»). Για τους σκοπούς μας, θα εξετάσουμε κάθε διαδικασία ως όρο μάρκετινγκ για να γνωρίζουμε εάν μια νέα CPU έχει κάνει ένα άλμα στην κατασκευή chip ή αν πρόκειται απλώς για μια βελτίωση σε μια υπάρχουσα τεχνολογία.

Γενικά, μια μετατόπιση από μια μεγαλύτερη σε μικρότερη διεργασία nm (που ονομάζεται επίσης συρρίκνωση μήτρας) σημαίνει καλύτερη απόδοση και πιο αποδοτική κατανάλωση ενέργειας.

Είναι όλα για το Skylake προς το παρόν

Ένα Intel Skylake Die.

  Samsung Galaxy S20: Πώς να προσαρμόσετε την ένταση και το μοτίβο κραδασμών

Για να συζητήσουμε τις σύγχρονες CPU της Intel, πρέπει να ξεκινήσουμε με το Skylake—αν έχετε διαβάσει κριτικές CPU τα τελευταία πέντε χρόνια, πιθανότατα θα έχετε δει να αναφέρεται.

Οι επεξεργαστές Skylake κυκλοφόρησαν το 2015, ως συνέχεια του Broadwell – μια συρρίκνωση 14 nm (τικ) του Haswell 22 nm (το προ-Skylake tock της Intel). Το Skylake ήταν η τελευταία φορά που είδαμε ένα “tock” (μια εντελώς νέα μικροαρχιτεκτονική για επιτραπέζιους επεξεργαστές).

Από τότε, οι επεξεργαστές Intel για επιτραπέζιους υπολογιστές ήταν όλες μια βελτιστοποίηση του Skylake ή ενός από τους απογόνους του Skylake. Αυτό οδήγησε σε καλύτερους επεξεργαστές, καθώς οι πρόσφατες γενιές έφεραν περισσότερους πυρήνες και υψηλότερες ταχύτητες ρολογιού. Αυτά παρείχαν καλύτερες επιδόσεις, αλλά οι βελτιώσεις βάσης και οι νέες δυνατότητες ήταν πιο σπάνιες.

Μετά το Skylake ήρθε το Kaby Lake, το οποίο σχεδιάστηκε για να καλύψει το κενό όταν το επόμενο «τσιμπούρι» της Intel (ή συρρικνωθεί) από τα 14nm στα 10nm δεν εμφανίστηκε. Αντίθετα, το Kaby Lake κυκλοφόρησε ως βελτίωση 14nm+ στο Skylake.

Το Coffee Lake για επιτραπέζιους υπολογιστές ξεκίνησε να κυκλοφορεί το 2017, χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη διαδικασία 14nm++ της Intel. Στη συνέχεια, οι διακομιστές και οι επιτραπέζιοι υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας απέκτησαν CPU Cascade Lake. Τελικά, το 2020, αποκτήσαμε το Comet Lake, το οποίο είναι, πάλι, χτισμένο σε μια διαδικασία 14nm++. Σε αυτό το γράψιμο, αυτοί είναι οι πιο πρόσφατοι επεξεργαστές επιτραπέζιων υπολογιστών και προσφέρουν μερικές πολύ καλές βελτιώσεις απόδοσης σε σχέση με τους προκατόχους τους. Οι κορυφαίοι επεξεργαστές αυτής της γενιάς έχουν περισσότερους πυρήνες και τη δυνατότητα να υπερβαίνουν ταχύτητα ρολογιού 5 GHz.

Ωστόσο, όλες αυτές οι βελτιώσεις στο γραφείο και στο φορητό υπολογιστή μπορούν να εντοπιστούν απευθείας στο Skylake και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, όπως αναφέραμε προηγουμένως. Ένα νέο τσιπ Comet Lake-S για επιτραπέζιους υπολογιστές είναι σίγουρα μια καλύτερη επιλογή από μια αρχική CPU Skylake.

Ωστόσο, οι θαυμαστές της Intel και οι κατασκευαστές επιτραπέζιων υπολογιστών περιμένουν με ανυπομονησία το επόμενο άλμα στη σχεδίαση επιτραπέζιων υπολογιστών CPU από την εταιρεία. Αυτό θα μπορούσε να γίνει στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021, με τους νέους επεξεργαστές Rocket Lake.

  Πώς να κάνετε ένα τρέξιμο ή ιππασία στο Strava

Εάν οι τρέχουσες αναφορές είναι σωστές, το Rocket Lake θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που θα επέλθει στους επιτραπέζιους επεξεργαστές Intel τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, φιλοξενεί μια νέα μικροαρχιτεκτονική διαφορετική από το Skylake, αλλά εξακολουθεί να βασίζεται σε μια διαδικασία 14nm++ όπως οι άμεσοι προκάτοχοί του.

Διπλά ονόματα

Ακριβώς όπως οι επιτραπέζιοι επεξεργαστές της Intel φαίνονται έτοιμοι να λάβουν μια γενική επισκευή, το ίδιο συμβαίνει και με τα σχήματα ονοματοδοσίας της. Για παράδειγμα, αν κοιτάξετε Ιστότοπος της Intel’s Ark, δεν θα βρείτε προϊόντα που αναφέρονται ως “Palm Cove”. Αυτό συμβαίνει επειδή, ενώ αυτό το όνομα αναφέρεται στον σχεδιασμό του πυρήνα της CPU, οι λίγες φορητές CPU που χρησιμοποιούν πυρήνες Palm Cove ονομάζονται Cannon Lake.

Η Intel το έκανε επίσης το 2019 με τους πυρήνες Sunny Cove στους επεξεργαστές Ice Lake για φορητούς υπολογιστές, κάτι που μας φέρνει πίσω στο επόμενο για επιτραπέζιους υπολογιστές: Rocket Lake. Αυτές οι νέες επιτραπέζιοι επεξεργαστές, που αναμένονται στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021, φέρονται να βασίζονται σε πυρήνες Willow Cove. Το Willow Cove είναι επίσης η βάση για επεξεργαστές φορητών υπολογιστών 10nm++ Tiger Lake που αναμένεται στα μέσα του 2020.

Λοιπόν, τώρα έχουμε δύο ενεργά κωδικά ονόματα για επεξεργαστές Intel: ένα για το σχεδιασμό του πυρήνα και ένα για τη νέα γενιά επεξεργαστών. Αυτά τα σχήματα ονοματοδοσίας ακολουθούν αυτήν τη στιγμή το μοτίβο που δίνουν στα σχέδια πυρήνα έναν χαρακτηρισμό “Cove”, ενώ οι CPU λαμβάνουν ένα όνομα “Lake”. Μην υπολογίζετε ότι αυτό το σχέδιο ονομασίας όρμου σε λίμνη θα διαρκέσει για πάντα, αλλά είναι ένας χρήσιμος οδηγός προς το παρόν.

Και πάλι, τα κωδικά ονόματα δεν είναι περιγραφικά από μόνα τους. Ωστόσο, εάν μάθετε τι κρύβεται πίσω από τα ονόματα, θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι είδους CPU διατίθενται αυτήν τη στιγμή από την Intel.

Ακόμα κι αν δεν μάθετε τα ονόματα όλων των πυρήνων και των CPU, αρκεί να γνωρίζετε ότι υπάρχουν σχέδια πυρήνων με κωδικές ονομασίες που στη συνέχεια γίνονται CPU με διαφορετικά κωδικά ονόματα. Οπλισμένοι με αυτές ακριβώς τις γενικές πληροφορίες, μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα για τι πράγμα μιλάνε όλες αυτές οι κριτικές της CPU και να αγοράσετε έναν καλύτερο υπολογιστή.