Ακόμη και 25 χρόνια μετά, το Iomega Zip είναι αξέχαστο

Το έτος είναι 1995. Έχετε κολλήσει με αργές δισκέτες που χωρούν μόνο 1,44 MB δεδομένων. Αλλά υπάρχει μια συναρπαστική νέα τεχνολογία: Zip drives, που χωρούν 100 MB και σας απαλλάσσουν από δισκέτες!

Τώρα, 25 χρόνια μετά, κοιτάμε πίσω στην τεχνολογία Zip της Iomega και στην ιστορία της. Γνωρίζατε ότι ορισμένες βιομηχανίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μονάδες Zip;

Γιατί οι μονάδες Zip ήταν συναρπαστικές

Και πάλι, το 1995, σε σύγκριση με την τυπική δισκέτα, η μονάδα Zip φαινόταν σαν μια αποκάλυψη! Επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των σκληρών δίσκων τους και να μεταφέρουν μεγάλα αρχεία με ευκολία. Κατά την κυκλοφορία, πωλούνταν για περίπου 199 $ (περίπου 337 $ σήμερα, όταν προσαρμόστηκε για τον πληθωρισμό) και οι δίσκοι πωλήθηκαν για 19,95 $ το τεμάχιο (περίπου 34 $ σήμερα).

Οι μονάδες Zip ήταν αρχικά διαθέσιμες σε δύο εκδόσεις. Το ένα χρησιμοποίησε μια παράλληλη θύρα εκτυπωτή υπολογιστή με Windows ή DOS ως διεπαφή. Το άλλο χρησιμοποιούσε τη διεπαφή SCSI υψηλότερης ταχύτητας που είναι κοινή στους υπολογιστές Apple Macintosh.

Η Zip αποδείχθηκε εκπληκτικά επιτυχημένη κατά την πρώτη χρονιά στην αγορά. Στην πραγματικότητα, η Iomega είχε πρόβλημα να ανταποκριθεί στη ζήτηση τόσο για μονάδες όσο και για δίσκους.

Για να γιορτάσουμε τα 25α γενέθλιά του, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι έκανε το Zip τόσο ζοφερό, πώς άλλαξε η επωνυμία με την πάροδο του χρόνου και τι το σκότωσε τελικά.

Ένα κομψό σχέδιο

Σε σύγκριση με τα πρότυπα της ημέρας, η βιομηχανική σχεδίαση της αρχικής μονάδας Zip ήταν δροσερή και μοντέρνα. Το βαθύ indigo χρώμα του ξεχώριζε σε έναν κόσμο μπεζ PC και Mac. Μικρή και ελαφριά, η μονάδα είχε διαστάσεις περίπου 7,2 x 5,3 x 1,5 ίντσες και ζύγιζε λιγότερο από μία λίβρα.

  Τι είναι η τοπολογία δικτύου στη δικτύωση υπολογιστών

Ο σχεδιασμός του Zip είναι γεμάτος έξυπνες πινελιές, συμπεριλαμβανομένων δύο σετ ποδιών από καουτσούκ, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τοποθετούν τη μονάδα δίσκου κάθετα ή οριζόντια. Εισαγάγατε το φις τροφοδοσίας σε ορθή γωνία. Ακολούθησε ένα βαθύ κανάλι στο πίσω μέρος της μονάδας για να αποτρέψει την τυχαία αποσύνδεση όταν η μονάδα διάβαζε ή έγραφε δεδομένα. Θα μπορούσατε να δείτε την ετικέτα ενός τοποθετημένου δίσκου χωρίς να τον εξάγετε χάρη σε ένα παράθυρο στο επάνω μέρος της μονάδας.

Η Iomega παρουσίασε αργότερα μια εσωτερική έκδοση της μονάδας ZIP που χωρούσε σε μια τυπική θήκη μονάδας 5,25 ιντσών, αλλά τα εξωτερικά μοντέλα (που παρουσιάζονται παραπάνω) παρέμειναν πιο δημοφιλή.

Οι αρχικοί Zip Disk

Αφού μορφοποιήσατε τους αρχικούς δίσκους 100 MB του Zip (σε MS-DOS ή Windows), αποθηκεύτηκαν περίπου 96 MB δεδομένων. Με διαστάσεις 4 x 4 x 0,25 ίντσες, ήταν μόνο ελαφρώς μεγαλύτερες από τις δισκέτες 3,5 ιντσών. Είχαν ένα σκληρό, τραχύ κέλυφος με μεταλλικό παντζούρι με ελατήριο.

Όπως η δισκέτα 3,5 ιντσών, κάθε δίσκος Zip περιείχε περιστρεφόμενα εύκαμπτα μαγνητικά μέσα. Αλλά σε αντίθεση με τη δισκέτα, αυτός ο δίσκος περιστρεφόταν με πολύ υψηλές 2.968 στροφές/λεπτό, κάτι που επέτρεπε πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων.

Τρία μεγέθη φερμουάρ

Κατά τη διάρκεια ζωής της, η επωνυμία Zip είχε τρία μεγέθη δίσκου. Μετά την αρχική μονάδα δίσκου 100 MB, η Iomega κυκλοφόρησε ένα 250 MB (πάνω, δεξιά) το 1999 για 199 $. Το 2002, η εταιρεία κυκλοφόρησε το Zip 750 (πάνω, στο κέντρο) για 180 $. Αυτή η μονάδα χρησιμοποίησε δίσκους 750 MB, αλλά παρέμεινε συμβατός με τους δίσκους των 100 και 250 MB.

Με τη μονάδα δίσκου 750 MB, οι δίσκοι Zip ξεπέρασαν για πρώτη φορά τη χωρητικότητα των 650 MB ενός CD-R. Αυτό τράβηξε την προσοχή στον Τύπο, αλλά έφτασε πολύ αργά για να κάνει μεγάλη διαφορά στην αγορά.

PocketZip

Το 1999, η Iomega παρουσίασε το Clik!—ένα μικρό, αφαιρούμενο σύστημα αποθήκευσης σε μέγεθος τσέπης. Χρησιμοποιούσε πολύ μικρές (περίπου 2 x 2 x 0,7 ίντσες) μαγνητικές δισκέτες και εξίσου μικρές μονάδες δίσκου, συμπεριλαμβανομένης μιας που ταιριάζει σε μια τυπική υποδοχή κάρτας PCMCIA. Κάθε δίσκος είχε 40 MB δεδομένων.

  Πώς να προσθέσετε φίλους στο WeChat

Μετά το “κλικ του θανάτου” στους δίσκους Zip 100 MB που διαδόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, το Iomega άλλαξε το όνομα του Clik! μορφή σε PocketZip το 2000.

Η μορφή προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί με μικρές προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής. Ωστόσο, λόγω του ανταγωνισμού από στιβαρές, συμπαγείς κάρτες flash media χωρίς κινούμενα μέρη, η μικροσκοπική μορφή του Iomega δεν απογειώθηκε ποτέ.

Zip Oddities

Η Iomega προσπάθησε αρκετές φορές να βασιστεί στην τεχνολογία και το εμπορικό σήμα Zip και να διαφοροποιήσει τη σειρά προϊόντων της. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία του παραμένει το HipZip (2001). Αυτό το φορητό MP3 player μεγέθους τσέπης χρησιμοποιούσε δίσκους PocketZip 40 MB ως μέσα. Όμως, το αθώο λογισμικό διεπαφής του και ο έντονος ανταγωνισμός από παίκτες που βασίζονται σε σκληρούς δίσκους το κατέστησαν ανεπιτυχές.

Το FotoShow (2000)—μια δοξασμένη μονάδα Zip 250 MB με έξοδο σύνθετης τηλεόρασης που εξυπηρέτησε παρουσιάσεις στατικών εικόνων από δίσκους Zip—ήταν μια άλλη ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Προοριζόταν για επαγγελματικές παρουσιάσεις και άτομα που ήθελαν να δείξουν τις οικογενειακές τους φωτογραφίες σε τηλεόραση. Αν και ήταν μια έξυπνη ιδέα, το αδέξιο, αργό λογισμικό του την εμπόδισε.

A Graphic Design Killer-App

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του ’00, αρκετοί από τους επιτραπέζιους υπολογιστές Power Mac G3 και G4 της Apple περιλάμβαναν μια εσωτερική επιλογή Zip Drive. Λίγο μετά την κυκλοφορία, οι δίσκοι Zip βρήκαν μια δολοφονική εφαρμογή με γραφίστες (που χρησιμοποιούσαν συνήθως Mac). Οι δίσκοι έγιναν το de facto πρότυπο για τη μεταφορά έργων τέχνης υψηλής ανάλυσης μεταξύ μηχανών ή σε τυπογραφεία.

Αφού το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου είχε ξεχάσει τους δίσκους Zip, οι γραφίστες εξακολουθούσαν να τους χρησιμοποιούν συνήθως.

  Πώς να προσθέσετε έναν σύνδεσμο iCalendar στο Ημερολόγιο του Outlook

ZipCD

Η τιμή ενός μόνο εγγράψιμου CD-R έπεσε από $100 σε $10 κατά τη δεκαετία του ’90. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, θα μπορούσατε να αποκτήσετε ένα μόνο για λίγα σεντς. Κάθε CD-R είχε 650 MB δεδομένων—6,5 φορές περισσότερα από τον τυπικό δίσκο Zip 100 MB.

Καθώς ο ανταγωνισμός για φθηνούς δίσκους CD-R αυξήθηκε, η Iomega αποφάσισε να διαθέσει τη δική της μονάδα CD-R με την επωνυμία Zip.

Το ZipCD 650 (2000) αρχικά πούλησε καλά, αλλά γρήγορα απέκτησε κακή φήμη για αναξιοπιστία. Η Iomega πούλησε αρκετές άλλες μονάδες ZipCD και CD-R με άλλες επωνυμίες αργότερα, αλλά καμία δεν μπόρεσε να κατακτήσει την αγορά τη μονάδα Zip 100 MB που είχε κάποτε.

Τι σκότωσε τα Zip Drives;

Η εισαγωγή ευρέως διαδεδομένων, φθηνών μονάδων CD-R και πολυμέσων—τα οποία μπορούσαν να διαβαστούν από οποιαδήποτε τυπική μονάδα CD-ROM—άρχισε να καταστρέφει το μερίδιο αγοράς της Zip για αφαιρούμενα αντίγραφα ασφαλείας. Οι επιχειρήσεις άρχισαν επίσης να εγκαθιστούν τοπικά δίκτυα (LAN) σε συνεχώς αυξανόμενους αριθμούς. Τα LAN επέτρεπαν μεγάλες μεταφορές αρχείων μεταξύ μηχανημάτων χωρίς καθόλου αφαιρούμενα μέσα.

Σε σύγκριση με αυτές τις νέες επιλογές, μια ιδιόκτητη αφαιρούμενη μονάδα δισκέτας ήταν πολύ λιγότερο ελκυστική.

Στη δεκαετία του ’00, εμφανίστηκαν πρόσθετοι ανταγωνιστές, όπως μονάδες DVD-R, ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο και αφαιρούμενα flash USB sticks. Σε εκείνο το σημείο, οι δίσκοι Zip είχαν ήδη γίνει σε μεγάλο βαθμό άσχετοι για τους περισσότερους ανθρώπους.

Παραδόξως, όμως, ακόμη και 25 χρόνια αργότερα, ο Zip δεν είναι τελείως νεκρός. Σύμφωνα με Βικιπαίδεια, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν δίσκους Zip για τη διανομή ενημερώσεων δεδομένων για συστήματα πλοήγησης αεροπλάνων. Για λίγο, οι λάτρεις των vintage υπολογιστών (Atari, Mac, Commodore) χρησιμοποιούσαν επίσης συχνά μονάδες SCSI Zip για γρήγορη μεταφορά δεδομένων, αν και αυτό έχει πλέον αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από διεπαφές μέσων flash.

Ενώ λίγοι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα μέσα Zip, η μορφή έλαμψε έντονα τη δεκαετία του 1990. Χρόνια πολλά, λοιπόν, Zip!

Μνήμες ZIP

Χρησιμοποιούσατε μονάδα ZIP την προηγούμενη μέρα; Σε τι το χρησιμοποίησες; Θα θέλαμε να μάθουμε για τις αναμνήσεις σας ZIP —καλές, κακές ή άλλες— στα παρακάτω σχόλια.