Έξυπνα συμβόλαια: Οδηγός για αρχάριους

Τα έξυπνα συμβόλαια είναι γνωστό ότι αποτελούν τη βάση της πλατφόρμας blockchain για την εκτέλεση διαφορετικών λειτουργιών.

Οι τεχνικοί ορισμοί είναι πάντα λίγο δύσκολο να κατανοηθούν. Ας προσπαθήσουμε πρώτα να κατανοήσουμε περισσότερα για τα έξυπνα συμβόλαια με τη βοήθεια ενός βασικού παραδείγματος.

Φανταστείτε ένα σενάριο ενός ατόμου που προσπαθεί να αγοράσει οτιδήποτε από ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης. Εδώ, ο αγοραστής βάζει το κέρμα και πατάει το κουμπί του ζητούμενου είδους. Τώρα, η καραμέλα ή το αντικείμενο του οποίου έχει πατηθεί το κουμπί θα ωθηθεί έξω από το μηχάνημα μέσω του μοχλού.

Αν παρατηρήσετε, δεν υπήρχε απαίτηση οποιουδήποτε ταμείου. Ένα έξυπνο συμβόλαιο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. Δεν χρειάζεται να πληρώσετε επιπλέον χρεώσεις σε μεσάζοντα λόγω εφαρμογής έξυπνων συμβολαίων.

Τώρα, ας καταλάβουμε την τεχνική έννοια των έξυπνων συμβολαίων.

Τι είναι τα Έξυπνα Συμβόλαια;

Τα έξυπνα συμβόλαια είναι πρωτόκολλα αυτόματης εκτέλεσης που περιέχουν διάφορες οδηγίες καθώς και όρους και προϋποθέσεις εντός αυτών. Αυτές οι συμβάσεις εκτελούνται στην αποκεντρωμένη πλατφόρμα του blockchain Ethereum. Όλες οι οδηγίες είναι γραμμένες με τη μορφή κωδικού.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις οποιουδήποτε έξυπνου συμβολαίου είναι παρόμοιοι με εκείνους των παραδοσιακών συμβολαίων. Περιέχουν διαφορετικούς κανόνες, κανονισμούς και προϋποθέσεις όταν πρέπει να εκτελεστούν συγκεκριμένες ενέργειες. Δεν υπάρχει πρόσωπο ή οντότητα που να διατηρεί αυτά τα έξυπνα συμβόλαια. Αντίθετα, απλώς αναπτύσσονται στο δίκτυο blockchain και εκτελούνται όπως έχουν προγραμματιστεί.

Τα έξυπνα συμβόλαια λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους, με αποτέλεσμα την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων, περιουσιακών στοιχείων, χειραγώγηση δεδομένων και πολλά άλλα στο δίκτυο blockchain.

Νωρίτερα, ένα έμπιστο τρίτο μέρος εκτέλεσε τη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών. Τώρα, το σενάριο έχει αλλάξει με την τεχνολογική αναβάθμιση. Μπορούν να αυτοματοποιήσουν όλη αυτή τη διαδικασία και επίσης να εξαλείψουν τη χειρωνακτική εργασία.

Η κύρια λειτουργία ενός έξυπνου συμβολαίου είναι να εκτελεί μέσω προγραμματισμού επιχειρηματική λογική και να εκτελεί διάφορες εργασίες ή διαδικασίες ανταποκρινόμενος σε ένα διαφορετικό σύνολο συνθηκών.

Ιστορία των Έξυπνων Συμβάσεων

Ο Nick Szabo, ένας Αμερικανός κρυπτογράφος και προγραμματιστής, σκέφτηκε για πρώτη φορά έξυπνα συμβόλαια το 1996. Αυτό συνέβη πολύ καιρό, ακόμη και πριν από την ύπαρξη της τεχνολογίας blockchain. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έξυπνα συμβόλαια είναι ψηφιακά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν μαθηματικούς αλγόριθμους για να εκτελέσουν μια συγκεκριμένη συναλλαγή όταν πληρούνται ορισμένες προκαθορισμένες προϋποθέσεις.

Το Bitcoin ήταν το πρώτο κρυπτονόμισμα που εμφανίστηκε το 2008. Βασίστηκε στην τεχνολογία blockchain. Αυτό ήταν όταν η ανάπτυξη των έξυπνων συμβολαίων έγινε εξέχουσα θέση στον κόσμο της τεχνολογίας. Μετά από πέντε χρόνια, η πλατφόρμα Ethereum είχε καταστήσει δυνατή τη χρήση έξυπνων συμβολαίων.

Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που παρέχουν τη χρήση έξυπνων συμβολαίων, αλλά τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει το Ethereum.

Τώρα, ας καταλάβουμε λίγο τη λειτουργία και τη λειτουργία αυτών των συμβάσεων.

Πώς λειτουργούν τα Έξυπνα Συμβόλαια;

Τα έξυπνα συμβόλαια αποτελούνται από κώδικα που μπορεί να ακολουθήσει αυτόματα ένα σύνολο οδηγιών και να τις εκτελέσει. Αποθηκεύονται σε διαφορετικές πλατφόρμες blockchain. Τώρα, ας πάμε στα βασικά της λειτουργίας του.

  Πώς να βρείτε τις θερμίδες που καίτε περπατώντας στο iPhone σας

Πρώτον, οι όροι του έξυπνου συμβολαίου οριστικοποιούνται και από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Μόλις οριστικοποιηθούν οι όροι, όλες αυτές οι οδηγίες μεταφράζονται σε κώδικα και προγραμματίζονται. Αυτός ο κωδικός αποτελείται από διαφορετικές δηλώσεις υπό όρους που θα περιγράφουν όλα τα πιθανά σενάρια για μια συγκεκριμένη συναλλαγή στο μέλλον.

Ο δημιουργημένος κώδικας αποθηκεύεται καθώς και αναπαράγεται σε όλους τους συμμετέχοντες του δικτύου blockchain. Τώρα, όλοι οι υπολογιστές στο δίκτυο θα εκτελέσουν τον παρεχόμενο κώδικα. Μόνο εάν όλοι οι συμμετέχοντες επαληθεύσουν τον κωδικό και πληρούνται οι όροι της σύμβασης, θα πραγματοποιηθεί η συναλλαγή.

Ο κώδικας των έξυπνων συμβολαίων αναπτύσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εκτελεί ορισμένες ενέργειες όταν πληρούται ένα συγκεκριμένο κριτήριο. Δεν είναι δυνατό για τους προγραμματιστές να κωδικοποιούν πολύπλοκα έξυπνα συμβόλαια και να τους επιτρέπουν να εκτελούν πολύπλοκες ενέργειες. Επί του παρόντος, μπορούμε να αναμένουμε ότι θα εκτελούν αυτόματα δύο τύπους συναλλαγών:

  • Εξασφάλιση της πληρωμής κεφαλαίων όταν ενεργοποιούνται ορισμένα γεγονότα
  • Όταν δεν πληρούνται ορισμένες αντικειμενικές προϋποθέσεις, τότε το μέρος πρέπει να πληρώσει οικονομικές κυρώσεις.
  • Μόλις αναπτυχθεί μια επιτυχημένη σύμβαση, δεν χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση και για τα δύο σενάρια. Αυτό μειώνει την ανθρώπινη εργασία και επίσης αυτοματοποιεί ολόκληρη τη διαδικασία χωρίς καμία πιθανότητα σφαλμάτων.

    Εφαρμογές Έξυπνων Συμβάσεων

    Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών έξυπνων συμβάσεων σε διάφορους τομείς. Ακόμη και όταν δεν έχει πλήρως εξελιχθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές εφαρμογές έξυπνων συμβολαίων σε διάφορους τομείς, από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέχρι την υγειονομική περίθαλψη. Αυτές οι εφαρμογές πρόκειται να αυξηθούν σε τεράστιο βαθμό καθώς και όταν εξελίσσονται τα blockchain και τα έξυπνα συμβόλαια.

    Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις βασικές εφαρμογές.

    Υγειονομική περίθαλψη και Φάρμακα

    Η κύρια λειτουργικότητα των έξυπνων συμβολαίων είναι ορατή στον τομέα της υγείας. Τα αρχεία υγείας κάθε ασθενούς μπορούν να αποθηκευτούν με τη βοήθεια ενός ιδιωτικού κλειδιού στο blockchain. Μόνο σε συγκεκριμένο εξουσιοδοτημένο προσωπικό θα πρέπει να επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα. Επιπλέον, τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εμπιστευτική εκτέλεση της έρευνας.

    Οι αποδείξεις των ασθενών μπορούν να αποθηκευτούν στο δίκτυο blockchain και τα νοσοκομεία μπορούν ακόμη και να τις μοιραστούν απευθείας με τις ασφαλιστικές εταιρείες ως απόδειξη αρχείων. Εκτός από αυτό, οι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το κατανεμημένο βιβλίο για την επίβλεψη φαρμάκων, τη διαχείριση των προμηθειών και τη ρύθμιση της συμμόρφωσης.

    Ένα άλλο σημαντικό όφελος των έξυπνων συμβολαίων μπορεί να παρατηρηθεί στη φαρμακευτική αγωγή. Για παράδειγμα, εάν φοράτε ένα βραχιόλι παρακολούθησης της υγείας, θα καταγράφει όλες τις λεπτομέρειες της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού σας παλμού. Εάν αυτά τα δεδομένα μεταφέρονται απευθείας σε ένα δίκτυο blockchain, θα λάβετε αμέσως μια ειδοποίηση μέσω του έξυπνου συμβολαίου εάν κάποια παράμετρος ξεπεράσει τη γραμμή.

    Θα ειδοποιηθείτε εάν μπορεί να σας συμβεί κάτι λάθος. Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική εφαρμογή των έξυπνων συμβολαίων καθώς μπορούν να σώσουν ακόμη και τη ζωή ενός ατόμου.

    Τραπεζικές Υπηρεσίες

    Οι παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες μπορούν να μετασχηματιστούν με πολλούς τρόπους μέσω της χρήσης έξυπνων συμβολαίων και τεχνολογίας blockchain. Εάν λάβουμε υπόψη το σενάριο των ασφαλιστικών απαιτήσεων, οι τράπεζες μπορούν να πραγματοποιήσουν απευθείας έλεγχο σφαλμάτων, δρομολόγηση και να μεταφέρουν πληρωμές στο μέρος απευθείας στην τράπεζά τους, εάν όλα φαίνονται κατάλληλα.

      Τρόπος αυτόματης προσθήκης εργασιών Microsoft Planner στο ημερολόγιό σας του Outlook

    Η τήρηση αρχείου όλων των συναλλαγών και των λογαριασμών μπορεί να απλοποιηθεί πολύ μέσω έξυπνων συμβολαίων. Δεν θα υπάρχουν προβλήματα διείσδυσης δεδομένων. Επιπλέον, οι μέτοχοι μπορούν ακόμη και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων με διαφάνεια.

    Η εκκαθάριση συναλλαγών απλοποιείται επειδή μόλις υπολογιστούν τα ποσά των διακανονισμών συναλλαγών, όλα τα κεφάλαια μπορούν να μεταφερθούν απευθείας στον λογαριασμό του ατόμου.

    Εκτός από αυτό, δεν χρειάζεται να περιμένετε μερικές ημέρες για να μεταφερθούν τα χρήματά σας. Με τη βοήθεια έξυπνων συμβολαίων, μπορείτε να πραγματοποιείτε άμεσες μεταφορές χρημάτων χωρίς χρέωση. Χωρίς ανάμειξη τρίτου μέρους, οι συναλλαγές είναι αρκετά φθηνές καθώς και γρήγορες.

    Τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να διευκολύνουν τη διατήρηση όλων των φορολογικών αρχείων χωρίς καμία πιθανότητα εξαπάτησης. Οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν να πληρώνουν φόρους και αργότερα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα. Με τη βοήθεια έξυπνων συμβολαίων, οι πληρωμές φόρων μπορούν να αυτοματοποιηθούν και οι καθυστερήσεις μπορούν να αποφευχθούν εντελώς. Όλα τα δεδομένα σχετικά με τις πληρωμές φόρων είναι ορατά στο δίκτυο blockchain με πλήρη διαφάνεια.

    Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Αποθέματος

    Στην παραδοσιακή αλυσίδα εφοδιασμού, όλα υπέφεραν πολύ λόγω του συστήματος που βασίζεται σε χαρτί. Κάθε φόρμα έπρεπε να περάσει από διάφορα κανάλια για να λάβει εγκρίσεις. Σε αυτό το δοκιμαστικό σενάριο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες απάτης καθώς και απώλειας.

    Με τη χρήση blockchain και έξυπνων συμβολαίων, όλοι αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να ακυρωθούν. Το Blockchain είναι επιτυχημένο στην παροχή μιας ασφαλούς καθώς και προσβάσιμης ψηφιακής έκδοσης σε όλα τα αντίστοιχα μέρη που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού. Τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν ακόμη και να αποδειχθούν χρήσιμα για τη διαχείριση του αποθέματος και την αυτοματοποίηση των πληρωμών καθώς και των εργασιών.

    Οι διαχειριστές θα μπορούν να βλέπουν τα επίπεδα αποθεμάτων σε πραγματικό χρόνο και τον χρόνο που θα χρειαστεί για τη μεταφορά αυτών των προϊόντων σε μεγάλες αποθήκες με τη βοήθεια έξυπνων συμβολαίων. Οι χρόνοι παράδοσης μπορούν να βελτιωθούν και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί αναλύοντας τα πάντα.

    Εάν μια αλυσίδα εφοδιασμού λειτουργεί σε πολλές τοποθεσίες, τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν επίσης να κάνουν αυτόματες αναπαραγγελίες και να πραγματοποιούν αυτόματες πληρωμές για τις παραγγελίες που λαμβάνονται. Αυτά τα δεδομένα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να μάθουμε την πιο πολυσύχναστη ώρα για οποιαδήποτε αποθήκη και πώς οι εταιρείες μπορούν να βελτιωθούν σε αυτόν τον τομέα. Εκτός από αυτό, οι εταιρείες θα γνωρίζουν ακόμη και ποια προϊόντα θα διαθέτουν σε διάφορες εποχές του έτους με σαφή αρχεία διαθέσιμα στο δίκτυο blockchain.

    Εικονικό παιχνίδι

    Υπάρχουν πολλές επιλογές για να παίξετε online παιχνίδια όπου μπορείτε να παίξετε και να κερδίσετε πραγματικά χρήματα. Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι εικονικών παιχνιδιών με διαφορετικές προσφορές. Εάν παίζετε μόνο για διασκέδαση χωρίς πραγματικά χρήματα, δεν θα χρειαστεί να σκεφτείτε τίποτα. Αλλά, εάν παίζετε με πραγματικά χρήματα, πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε τις πληρωμές και τους τρόπους για να κερδίσετε τα κέρδη σας.

    Θα διασφαλίσουν ότι όλες οι πληρωμές και τα κέρδη σας καταγράφονται με σαφήνεια και ότι δεν υπάρχει ασάφεια.

    Ψηφιακή Ταυτότητα και KYC

    Εάν πρέπει να περάσετε την επαλήθευση ταυτότητας, τότε πρέπει να συλλέξετε διάφορες λεπτομέρειες για τη ζωή σας. Τώρα, είναι μια κουραστική δουλειά γιατί, σε ορισμένα σημεία, θα σας ζητηθεί να παράσχετε έναν σημαντικό αριθμό εγγράφων που περιλαμβάνουν τα στοιχεία της εργασίας σας, τραπεζικά αρχεία, δημογραφικά στοιχεία και πολλά άλλα. Έτσι, θα πρέπει να τρέξετε σε διάφορα ιδρύματα για να βρείτε τα πάντα σε ένα μόνο αρχείο.

      Είναι ασφαλές και νόμιμο;

    Από την άλλη, τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να λύσουν πλήρως το πρόβλημα με τη βοήθεια της ψηφιακής ταυτότητας. Εδώ, όλα τα δεδομένα θα υπάρχουν σε ένα μόνο μέρος του δικτύου. Με αυτό, η επαλήθευση KYC θα γίνει επίσης άμεση. Επιπλέον, το απόρρητό σας θα παραμείνει άθικτο επειδή μπορείτε να ελέγξετε τον όγκο των πληροφοριών που θέλετε να αποκαλύψετε μπροστά σε άτομα.

    Εκτός από αυτές τις εφαρμογές, υπάρχουν πολλές άλλες εφαρμογές έξυπνων συμβολαίων στον τρέχοντα τεχνολογικό κόσμο.

    Τώρα, ας καταλάβουμε γιατί χρειαζόμαστε έξυπνα συμβόλαια και μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματά τους.

    Ποια είναι η ανάγκη για Έξυπνα Συμβόλαια;

    Τα Έξυπνα Συμβόλαια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής για διάφορους τομείς. Εδώ είναι μερικά από τα βασικά οφέλη των έξυπνων συμβολαίων.

    Επιλογή εξοικονόμησης κόστους

    Τα έξυπνα συμβόλαια αφαιρούν τους μεσάζοντες από την όλη διαδικασία. Με αυτό, όχι μόνο μειώνεται το κόστος, αλλά ακόμη και οι συναλλαγές γίνονται πιο γρήγορες.

    Αυτονόμος

    Το πιο σημαντικό όφελος των έξυπνων συμβολαίων είναι το επίπεδο αυτοματοποίησης που παρέχει. Δεν χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση καθώς και κανένας τρίτος δεν μπορεί να κάνει αλλαγές στο έξυπνο συμβόλαιο. Οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν έξυπνα συμβόλαια για να αυτοματοποιήσουν διάφορες πτυχές της επιχείρησής τους. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση διαφόρων διαδικασιών όπου η εμπιστοσύνη είναι ένα ζήτημα.

    Ενισχυμένη ασφάλεια

    Τα έξυπνα συμβόλαια είναι γνωστό ότι είναι μοναδικά λόγω της ασφάλειάς τους. Όλες οι διαδικασίες εκτελούνται με ασφάλεια, με τα έξυπνα συμβόλαια να λειτουργούν μόνο όπως προορίζονται να λειτουργήσουν. Τα διαθέσιμα δεδομένα σε αυτά είναι αμετάβλητα, γι’ αυτό και δεν μπορούν να αλλοιωθούν. Όλες οι πληροφορίες στα έξυπνα συμβόλαια είναι απολύτως ασφαλείς.

    Διαφάνεια και Αξιοπιστία

    Στα έξυπνα συμβόλαια, όλα τα κρυπτογραφημένα αρχεία των συναλλαγών μοιράζονται στους συμμετέχοντες. Άρα, δεν υπάρχουν θέματα εμπιστοσύνης γιατί όλα είναι διάφανα μπροστά στους συμμετέχοντες. Εκτός από αυτό, κανένας συμμετέχων δεν μπορεί να παραβιάσει τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα στα έξυπνα συμβόλαια. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούνται πιο αξιόπιστοι σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς δίσκους.

    Σωστή αποθήκευση

    Τα έξυπνα συμβόλαια αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα για την αποθήκευση ζωτικής σημασίας πληροφοριών. Ακόμα κι αν υπάρξει απώλεια δεδομένων, μπορείτε εύκολα να ανακτήσετε δεδομένα από έξυπνα συμβόλαια, καθώς όλες οι λεπτομέρειες αποθηκεύονται μόνιμα στο δίκτυο.

    Εξασφαλισμένα αποτελέσματα

    Το καλύτερο πράγμα για τα έξυπνα συμβόλαια είναι ότι τρέχουν αναφερόμενοι κανόνες στον κώδικα. Εάν πληρούται κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο, το έξυπνο συμβόλαιο θα εκτελέσει τη συναλλαγή που αναφέρεται σε αυτό. Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση απάτης ή τέτοιου είδους σενάριο.

    Crystal-Clear Communication

    Κάθε λεπτομέρεια πρέπει να αναφέρεται όταν συντάσσετε έξυπνα συμβόλαια και τα κωδικοποιείτε. Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση κακής επικοινωνίας ή άστοχης λεπτομέρειας γιατί και τα δύο μέρη πρέπει να γράψουν τα πάντα. Όταν η επικοινωνία είναι σαφής, θα παρατηρήσετε ότι η αποτελεσματικότητα αυξάνεται στα ύψη.

    Με αυτά τα οφέλη, θα ήταν λίγο πολύ σαφές ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμα σε διαφορετικούς τομείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σημασία τους αυξάνεται συνεχώς.

    Συμπέρασμα 👩‍🏫

    Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλές πλατφόρμες blockchain που υιοθετούν τη χρήση έξυπνων συμβολαίων, συμπεριλαμβανομένων των Ethereum, Corda, Hyperledger, κι αλλα. Η υποστήριξη των τεχνολογιών blockchain αυξάνεται συνεχώς και μαζί της αυξάνεται και η ανάγκη για έξυπνα συμβόλαια σε κάθε πλατφόρμα.