Ένας οδηγός εισαγωγής στο AWS RDS

Το RDS, μια συντομογραφία για τη Σχεσιακή Υπηρεσία Βάσης Δεδομένων, είναι μια προσφορά από την AWS. Το Amazon Web Services RDS κάνει την ανάπτυξη πιο προσιτή, βολική και on-the-fly με pay-as-you-go τιμολόγηση.

Το RDS είναι επίσης απλό στη χρήση, την κλίμακα και την αναπαραγωγή. Οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να ανησυχούν για υποδομές, βασικά λειτουργικά συστήματα ή αναβαθμίσεις. Η AWS διαχειρίζεται τα πάντα από πάνω προς τα κάτω, με εγγυημένη ποιότητα υπηρεσιών.

Πριν από την εμφάνιση του cloud, η αποτυχία υλικού και η απώλεια δεδομένων ήταν συνηθισμένα περιστατικά. Οι εταιρείες φιλοξενούσαν τα κέντρα δεδομένων τους και διαχειρίζονταν τις εφαρμογές και τους διακομιστές.

Όταν μπήκαν οι επιχειρήσεις cloud, όλα έφτασαν σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Το μόνο που έχουν να κάνουν τώρα οι εταιρείες είναι να γράψουν κώδικα και να τον φιλοξενήσουν στο κέντρο δεδομένων cloud τους. Η επιχείρηση λογισμικού εκτοξεύτηκε με ελάχιστο κόστος συντήρησης, αστοχίας ή απώλειας δεδομένων.

Το cloud, ειδικά το AWS, έφερε επανάσταση στη βιομηχανία λογισμικού, όχι μόνο στη φιλοξενία αλλά και στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αποθηκεύουν τα δεδομένα τους. Μια βάση δεδομένων είναι ένα ζωτικό συστατικό κάθε εφαρμογής λογισμικού.

Μια σχεσιακή βάση δεδομένων είναι μια μορφή βάσης δεδομένων που αποθηκεύει δεδομένα σε γραμμές και στήλες σε πίνακες. Το Amazon RDS σάς βοηθά να διαχειριστείτε μια σχεσιακή βάση δεδομένων για τον κλάδο που είναι οικονομικά αποδοτική και επεκτάσιμη.

Παρέχει στους πελάτες επιλογές για πιο απλή ρύθμιση, λειτουργία και κλιμάκωση της σχεσιακής βάσης δεδομένων στο cloud. Με την εισαγωγή του AWS RDS, είναι πλέον εφικτό η Amazon RDS να διαχειρίζεται όλες τις ευθύνες διαχείρισης βάσεων δεδομένων. Επιπλέον, έχει επιδείξει επιτυχία σε άλλους τομείς που μειώνουν δραματικά το μέγεθος του προσωπικού της DBA.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τι είναι το AWS RDS και γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε το AWS RDS ως βάση δεδομένων στην επερχόμενη εφαρμογή του έργου σας. Λοιπόν, ας βουτήξουμε κατευθείαν σε αυτό.

Τι είναι το AWS RDS;

Το Amazon Web Services RDS είναι μια κατανεμημένη υπηρεσία σχεσιακής βάσης δεδομένων από την Amazon. Είναι μια υπηρεσία διαδικτύου “σύννεφο” που διευκολύνει τη ρύθμιση της βάσης δεδομένων, τη λειτουργία, τις αυτόματες ενημερώσεις, τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, την ανάκτηση σε χρόνο και την επεκτασιμότητα.

Μια μεμονωμένη κλήση API στο επίπεδο ελέγχου AWS κλιμακώνει τους πόρους αποθήκευσης και επεξεργασίας κατ’ απαίτηση. Η διαχειριζόμενη υπηρεσία του AWS δεν παρέχει σύνδεση SSH στην εικονική μηχανή.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την επιλογή παρακολούθησης στο Outlook

Με το Amazon RDS, μπορείτε να ρυθμίσετε και να διαχειριστείτε βάσεις δεδομένων στο cloud. Μια σχεσιακή βάση δεδομένων cloud δημιουργείται, εκτελείται, οργανώνεται και κλιμακώνεται από έναν διαχειριστή cloud της Amazon RDS.

Μέσα σε λίγα λεπτά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε RDS API ή εργαλεία γραμμής εντολών για να συνδεθείτε σε μια ολόκληρη παρουσία βάσης δεδομένων. Με ένα μόνο αίτημα API, μπορείτε να αλλάξετε την ποσότητα της επεξεργαστικής ισχύος και του αποθηκευτικού χώρου και να τραβήξετε σταθερά στιγμιότυπα της βάσης δεδομένων σας ανά πάσα στιγμή.

Πώς βοηθά το AWS RDS;

#1. Υποστηρίζει πολλαπλές βάσεις δεδομένων

Το Amazon RDS υποστηρίζει έξι συγκρίσιμες βάσεις δεδομένων.

  • Amazon Aurora: Μια συμβατή και οικονομική σχεσιακή βάση δεδομένων MySQL και PostgreSQL που έχει σχεδιαστεί στο cloud για την παρακολούθηση της απόδοσης και της διαθεσιμότητας των παραδοσιακών βάσεων δεδομένων και οικονομικά.
  • PostgreSQL: Οι προγραμματιστές προτιμούν την PostgreSQL, μια σχεσιακή βάση δεδομένων ανοιχτού κώδικα. Το Amazon RDS για PostgreSQL λειτουργεί σαν μια κανονική βάση δεδομένων.
  • MySQL: Το Amazon RDS απλοποιεί την υλοποίηση, τη συντήρηση και την επέκταση των συστημάτων MySQL στο σύννεφο AWS. Η MySQL είναι η πιο αποδεκτή σχεσιακή βάση δεδομένων ανοιχτού κώδικα στον κόσμο.
  • MariaDB: Το MariaDB είναι μια σχεσιακή βάση δεδομένων ανοιχτού κώδικα. Οι αρχικοί δημιουργοί της MYSQL δημιούργησαν το MariaDB. Το Amazon RDS υποστηρίζει όλες τις εκδόσεις του διακομιστή MariaDB.
  • Oracle: Το Amazon RDS for Oracle απλοποιεί τις εγκαταστάσεις Oracle cloud και χειρίζεται την παροχή, τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, την ενημέρωση κώδικα λογισμικού, την παρακολούθηση και την κλιμάκωση υλικού. Υπάρχουν δύο μοντέλα αδειοδότησης για την εκτέλεση του Amazon RDS για Oracle – «Περιλαμβάνεται άδεια χρήσης» και «Bring-Your-Own-License». Η αγορά άδειας Oracle δεν απαιτείται για την έκδοση που περιλαμβάνεται στην άδεια, καθώς η AWS έχει αδειοδοτήσει το Λογισμικό βάσης δεδομένων Oracle.
  • Microsoft SQL Server: Το σύστημα διαχείρισης σχεσιακών βάσεων δεδομένων που υποστηρίζεται από τη Microsoft υποστηρίζει πολλές εκδόσεις του διακομιστή SQL (2012, 2014, 2016, 2017 και 2019) και του Amazon RDS Express, Web, Standard και Enterprise.

#2. Δημιουργήστε εφαρμογές ιστού και κινητών

Η υψηλή διαθεσιμότητα, η απόδοση και η επεκτασιμότητα του χώρου αποθήκευσης επιτρέπουν στις εφαρμογές να επεκταθούν. Χρησιμοποιήστε την ευέλικτη τιμολόγηση πληρωμής ανά χρήση για να εργαστείτε σε διάφορα προγράμματα και εφαρμογές.

#3. Ξεφορτωθείτε τις ξεπερασμένες βάσεις δεδομένων

Με τη μετεγκατάσταση στο Amazon RDS, μπορείτε να εξαλείψετε τις απαγορευτικά ακριβές και περιορισμένες εμπορικές βάσεις δεδομένων. Κατά τη μετάβαση στο Aurora, έχετε την επεκτασιμότητα, την απόδοση και τη διαθεσιμότητα των εμπορικών βάσεων δεδομένων στο ένα δέκατο του κόστους.

Σε τι διαφέρει το AWS RDS από μια αυτόνομη εγκατάσταση;

Σε οποιαδήποτε αυτόνομη εγκατάσταση, κάποιος φιλοξενεί την εφαρμογή σε διακομιστή και ελέγχει τη βάση δεδομένων είτε εντός της εγκατάστασης είτε σε κέντρο δεδομένων. Τα στοιχεία ελέγχου διαμόρφωσης, η βελτιωμένη ασφάλεια, το κλείδωμα του προμηθευτή και η ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατικό πάροχο βάσης δεδομένων cloud αποτελούν ανησυχίες.

  Πώς να βρείτε το πρώτο σας Tweet

Με το AWS RDS, όλες οι ρυθμίσεις διέπονται από την Ομάδα Ασφαλείας, ενώ τηρείται η συνήθης πολιτική χρήσης της βάσης δεδομένων του AWS.

Η ανεξάρτητη εγκατάσταση έχει πολλά μειονεκτήματα.

Επεκτασιμότητα: Οποιαδήποτε αυτόνομη βάση δεδομένων εγκαθίσταται σε μια παρεχόμενη υποδομή ή υλικό και δεν είναι εύκολα επεκτάσιμη. Συχνά, αυτά δεν είναι επεκτάσιμα.

Εάν μια βάση δεδομένων προσεγγίζει ένα σημείο συμφόρησης, η κλιμάκωσή της είναι μια χρονοβόρα λειτουργία. Επίσης, δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι τα δεδομένα θα διατηρηθούν.

Προσαρμοστικότητα: Δεν είναι ανεξάρτητα από την πλατφόρμα και η συμπεριφορά της βάσης δεδομένων τείνει να διαφέρει από λειτουργικό σύστημα σε λειτουργικό σύστημα. Η εφαρμογή δέχεται τεράστιο χτύπημα εάν η βάση δεδομένων αντιμετωπίζει προβλήματα συμβατότητας.

Κατανάλωση πόρων: Περιστασιακά, ένα αυτόνομο δεν θα εφαρμόσει κρίσιμες ενημερώσεις, οδηγώντας σε καταστροφή της βάσης δεδομένων ή αυξημένη χρήση πόρων.

Λειτουργικό κόστος: Αναμφίβολα, η διαχείριση της βάσης δεδομένων θα αύξανε το λειτουργικό κόστος που σχετίζεται με τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, την αναπαραγωγή και την ασφάλεια.

Με όλα αυτά τα μειονεκτήματα, η μη αυτόματη εγκατάσταση και λειτουργία της βάσης δεδομένων απαιτεί τεχνική εξειδίκευση. Απαιτεί μια εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών. Επομένως, το AWS RDS είναι πάντα ανώτερο από τις αυτόνομες βάσεις δεδομένων.

Χαρακτηριστικά του AWS RDS

#1. Μειώνει τα έξοδα συντήρησης

Η κονσόλα διαχείρισης, η διεπαφή γραμμής εντολών Amazon RDS και τα εύκολα αιτήματα API είναι οι τρεις βασικές πτυχές που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στη σχεσιακή βάση δεδομένων παραγωγής.

Το AWS RDS θα αναβαθμίσει το λογισμικό σχεσιακής βάσης δεδομένων που τροφοδοτεί την ανάπτυξή σας με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα, επομένως δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις.

Το Amazon RDS αξιολογεί περιπτώσεις βάσεων δεδομένων, ρυθμίσεις και μετρήσεις χρήστη για να δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα και παρέχει βέλτιστες συμβουλές για τη μηχανή βάσης δεδομένων, τις εκδόσεις, την αποθήκευση, τη δικτύωση και άλλες πτυχές.

Το AWS φροντίζει για τις έγκαιρες ενημερώσεις και προσφέρει βελτιωμένη παρακολούθηση και πληροφορίες απόδοσης για τον εντοπισμό σφαλμάτων και την αντιμετώπιση προβλημάτων εφαρμογών.

#2. Επεκτασιμότητα και Διαχειρισιμότητα

Το Amazon RDS καθιστά δυνατή τη συχνή κλιμάκωση της χωρητικότητας υπολογισμού και αποθήκευσης της βάσης δεδομένων σε λίγα λεπτά, χωρίς χρόνο διακοπής λειτουργίας. Είναι δυνατή η ενίσχυση της μνήμης RAM από 32vCPU σε 244 GB.

Το Amazon RDS επιτρέπει αυξημένη επεκτασιμότητα αποθήκευσης καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις αποθήκευσης. Υπάρχουν μηχανές όπως οι Amazon Aurora, Oracle, MySQL, MariaDB και PostgreSQL που παρέχουν κλιμάκωση έως και 64 TB αποθήκευσης και 16 TB για τον διακομιστή SQL.

  Πώς να αφαιρέσετε εφαρμογές και σελίδες από την αρχική οθόνη του iPhone σας

Χρησιμοποιώντας το Amazon Cloud Watch ή τον πίνακα εργαλείων διαχείρισης AWS, το AWS RDS επιτρέπει στους χρήστες να παρατηρούν διάφορες λειτουργικές μετρήσεις χωρίς επιπλέον χρέωση.

Το Amazon SNS επιτρέπει στο Amazon RDS να ειδοποιεί τους χρήστες μέσω email ή μηνυμάτων κειμένου σχετικά με συμβάντα βάσης δεδομένων.

#3. Υψηλή Διαθεσιμότητα και Ανθεκτικότητα

Το AWS RDS επιτρέπει μια δυνατότητα ανάκτησης σημείου-σε-χρόνου για τη βάση δεδομένων σας, εάν θέλετε αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας της βάσης δεδομένων. Υπάρχει μέγιστη περίοδος διατήρησης αντιγράφων ασφαλείας 35 ημερών.

Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν στιγμιότυπα των παρουσιών τους που είναι αποθηκευμένες στο Amazon S3. Αυτά τα στιγμιότυπα βάσης δεδομένων παραμένουν στο S3 έως ότου ο χρήστης τα διαγράψει απευθείας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου όπως απαιτείται.

Το Amazon RDS συγχρονίζεται με αναπτύξεις multi-AZ (Availability Zone) για να παρέχει στιγμιότυπα βάσης δεδομένων υψηλής διαθεσιμότητας και ανθεκτικότητας.

#4. Ασφάλεια

Χρησιμοποιώντας το Amazon RDS, οι επιχειρήσεις μπορούν να κρυπτογραφούν τις βάσεις δεδομένων τους για βελτιωμένη ασφάλεια και πρόσβαση με έλεγχο ταυτότητας χρησιμοποιώντας τα Κλειδιά Amazon.

Χρησιμοποιώντας το Amazon VPC, οι πελάτες μπορούν πλέον να λειτουργούν βάσεις δεδομένων στο εικονικό τους δίκτυο, με εύκολη διαμόρφωση τείχους προστασίας και ρυθμίσεις πρόσβασης στο δίκτυο.

Το AWS Identity and Access Management μπορεί πλέον να ρυθμίζει τις δραστηριότητες του AWS RDS και συγκεκριμένες υλοποιήσεις.

#5. Κόστους-Αποτελεσματικότητας

Όταν χρησιμοποιούν το Amazon RDS, οι χρήστες θα πληρώνουν μόνο για ό,τι χρησιμοποιούν, τίποτα περισσότερο, χωρίς πρόσθετες προκαταβολικές ή μηνιαίες χρεώσεις.

Το Amazon RDS προσφέρει επίσης «Δεσμευμένες περιπτώσεις» για κράτηση παρουσιών DB για περίοδο 1 ή 3 ετών με σημαντική μείωση τιμής.

Το AWS RDS καθιστά ευκολότερη και πιο προσιτή τη χρήση παρουσιών βάσεων δεδομένων για ανάπτυξη και δοκιμή. Οι χρήστες μπορούν να εκτελούν τη βάση δεδομένων όποτε θέλουν για έως και επτά ημέρες.

Εκπαιδευτικό υλικό για AWS RDS

Είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε το Amazon RDS; Εξερευνήστε τα παρακάτω μαθήματα, που διδάσκονται από επαγγελματίες με τεχνογνωσία στον πραγματικό κόσμο και ξεκινήστε αμέσως να προάγετε τις ικανότητές σας στο AWS RDS.

Εάν είστε περίεργοι για τις βάσεις δεδομένων AWS και θέλετε να γίνετε ειδικός στην τεχνολογία βάσεων δεδομένων, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να εγγραφείτε στην Εξέταση ειδικότητας για πιστοποιημένη βάση δεδομένων AWS.

Εδώ είναι οι πόροι που μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για την εξέταση.

AWS Certified Specialty Course από την Whizlabs.

Ultimate Certified AWS Database Speciality από την Udemy.

συμπέρασμα

Η Amazon Relational Database Service (RDS) προαναγγέλλει μια νέα εποχή του Cloud Database-as-a-Service (DBaaS), η οποία θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επιτύχουν μεγαλύτερη λειτουργική ανθεκτικότητα. Γίνεται δυνατό από τον τεράστιο αριθμό χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων που προσφέρει μακροπρόθεσμα.

Η απλότητα με την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί το AWS RDS είναι μία από τις πιο κρίσιμες πτυχές αυτού του προϊόντος. Το Amazon RDS απλοποιεί τις εργασίες διαχείρισης της σχεσιακής βάσης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων της ενημέρωσης κώδικα, της μετεγκατάστασης, της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και της ανάκτησης.

Καταργεί την ανάγκη για τους διαχειριστές βάσεων δεδομένων να εξοικειωθούν με νέα εργαλεία διαχείρισης βάσεων δεδομένων για τη διαχείριση πολλαπλών παρουσιών βάσεων δεδομένων. Το AWS RDS διακρίνεται από πολλές κρίσιμες ιδιότητες, όπως η αναπαραγωγή, η αποθήκευση υψηλής απόδοσης και ο εντοπισμός αστοχιών.