Ένας οδηγός για το IoT στην Τραπεζική και στο Fintech

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) επιτρέπει στους ανθρώπους σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των fintech και των τραπεζών, να ζουν και να εργάζονται πιο έξυπνα.

Το IoT έχει γίνει απαραίτητο για τους οργανισμούς. Συλλέγει πληροφορίες από συστήματα και συσκευές και ρίχνει φως σε διάφορες κρίσιμες πτυχές, όπως η απόδοση του μηχανήματος, η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα δεδομένα πελατών κ.λπ.

Αυτή η σύγχρονη τεχνολογία βοηθά στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών, στην επιτάχυνση των λειτουργιών, στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών και πολλά άλλα.

Ως εκ τούτου, το IoT συνέχισε να υιοθετείται παντού τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζη παγκόσμια αγορά τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (BFSI) για το IoT προβλέπεται να αυξηθεί από 249,4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2018 σε 2.030 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2023.

Ας καταλάβουμε πώς παίζει το IoT στην αγορά BFSI.

Τι είναι το IoT;

Το Internet of Things (IoT) είναι μια σύγχρονη τεχνολογία που περιγράφει φυσικά αντικείμενα ή πράγματα με λογισμικό, αισθητήρες και άλλες τεχνολογίες για την ανταλλαγή και τη σύνδεση δεδομένων με διάφορες συσκευές μέσω του Διαδικτύου.

Παράδειγμα: Fitness Trackers, έξυπνες κλειδαριές, θερμοστάτες, συσκευές όπως λαμπτήρες και πολλά άλλα.

Φανταστείτε ένα ρολόι που μπορεί να παρακολουθεί την κίνησή σας, όπως την απόσταση που διανύσατε, τα βήματα, τους παλμούς της καρδιάς σας κ.λπ. Λοιπόν, δεν είναι πια μόνο φαντασία. είναι ήδη διαθέσιμο και είναι πολύ κατάλληλο για τον μέγιστο πληθυσμό σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν περίπου επτά δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές στον σημερινό κόσμο και οι ειδικοί υποθέτουν ότι ο αριθμός αυτός θα κλιμακωθεί στο μέλλον.

Χρησιμοποιώντας το IoT, μπορείτε να μοιράζεστε δεδομένα μεταξύ φυσικών αντικειμένων και να αξιοποιήσετε αναλυτικά στοιχεία, μεγάλα δεδομένα, cloud και πολλά άλλα με ελάχιστη επένδυση και ανθρώπινη παρέμβαση. Τεχνολογίες όπως η συνδεσιμότητα, οι αισθητήρες χαμηλής ισχύος, η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση και άλλα καθιστούν δυνατό το IoT.

Οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν το IoT για έξυπνη κατασκευή, έξυπνες ψηφιακές αλυσίδες εφοδιασμού, συνδεδεμένα logistics, έξυπνες πόλεις, έξυπνα δίκτυα ενέργειας, συνδεδεμένα περιουσιακά στοιχεία και πολλά άλλα. Επί του παρόντος, η χρήση του είναι ευρέως διαδεδομένη στο IoT σε ολόκληρη την παγκόσμια αγορά, ακόμη και στον τραπεζικό τομέα και στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και άλλες λύσεις.

Πώς λειτουργεί το IoT;

Ας υποθέσουμε ότι κινείστε σε ένα αυτοκίνητο και λαμβάνετε μια ειδοποίηση για την ένδειξη χαμηλής βενζίνης στο κινητό σας. Τι θα λέγατε για ένα σύστημα που μπορεί να σας ειδοποιεί για κοντινά πρατήρια καυσίμων;

Αυτό είναι δυνατό με το IoT.

Αλλά πως?

Για να κατανοήσετε καλύτερα την αρχή λειτουργίας του IoT, πρέπει να γνωρίζετε τα στοιχεία του IoT που παίζουν σημαντικό ρόλο. Ολόκληρο το οικοσύστημα IoT αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά στοιχεία:

1. Αισθητήρες/Συσκευές: Οι συσκευές ή οι αισθητήρες συλλέγουν δεδομένα από το περιβάλλον, όπως ένδειξη θερμοκρασίας, κοντινά μέρη, τροφοδοσία βίντεο κ.λπ. Ένας αισθητήρας αισθάνεται τις αλλαγές στο περιβάλλον και σημειώνει αυτές τις αλλαγές. Έτσι, οι αισθητήρες ή οι συσκευές είναι εξαιρετικά χρήσιμοι σε εφαρμογές.

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές γύρω σας.

Παράδειγμα: Οι αισθητήρες στο τηλέφωνο, όπως το GPS, μπορούν να παρακολουθούν την τοποθεσία σας και να σας καθοδηγήσουν στον προορισμό. Επίσης, οι κάμερες αντιλαμβάνονται την κίνησή σας για να τραβήξουν φωτογραφίες.

2. Συνδεσιμότητα: Αφού λάβουν δεδομένα από αισθητήρες ή συσκευές, οι διακομιστές cloud τα επεξεργάζονται με τη βοήθεια πλατφορμών. Επομένως, η συνδεσιμότητα αναφέρεται στη σύνδεση μεταξύ όλων των συσκευών IoT σε ένα δεδομένο οικοσύστημα IoT, όπως αισθητήρες, πύλες, εφαρμογές χρήστη, πλατφόρμες και δρομολογητές.

Μπορείτε να ελέγξετε το πλήρες σύστημα IoT, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε την τέλεια διαδρομή συνδεσιμότητας. Τα κυψελωτά δίκτυα, όπως 5G ή LTE, Bluetooth, Wifi, Zigbee κ.λπ., προσφέρουν συνδεσιμότητα για επικοινωνία με μεγάλο όγκο δεδομένων.

3. Επεξεργασία δεδομένων: Μόλις ολοκληρωθεί το μισό τμήμα, εκτελούνται ορισμένες λειτουργίες στα δεδομένα για την επεξεργασία των δεδομένων προκειμένου να σταλούν τα απαραίτητα αποτελέσματα. Η επεξεργασία δεδομένων είναι ένα κρίσιμο βήμα στην τεχνολογία IoT για τη γνώση της φύσης των δεδομένων. Η ανάλυση δεδομένων πραγματοποιείται γρήγορα για να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

  Πώς να βρείτε την κατεύθυνση του ταξιδιού σας χρησιμοποιώντας τους Χάρτες Google

4. Διεπαφή χρήστη: Μόλις αναλύσει τη φύση των δεδομένων, τα εμφανίζει σε μια οθόνη, ώστε οι τελικοί χρήστες να μπορούν να ελέγχουν εύκολα τα δεδομένα. Κάθε συσκευή IoT έχει τη δική της προσωπικότητα ή διεπαφή που εξαρτάται από τον σκοπό ή την εργασία.

Σε διάφορους κλάδους, παίζει ζωτικό ρόλο και λειτουργεί αθόρυβα και με ασφάλεια. Πάρτε για παράδειγμα τη βιομηχανία του fintech ή των τραπεζών.

  • Το IoT απλοποιεί τη διαδικασία είσπραξης οφειλών μέσω της δραστηριότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας με τη βοήθεια δικτύων και αισθητήρων.
  • Θα λάβετε βελτιωμένα συστήματα ασφαλείας για τη βελτίωση του εντοπισμού απάτης.
  • Το IoT μπορεί να αντιληφθεί κάθε σύνδεση και να τις βελτιστοποιήσει ανάλογα για να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών.

Εφαρμογές IoT

Το IoT έχει διάφορες εφαρμογές στον σύγχρονο κόσμο, ξεκινώντας από τις βιομηχανίες υγειονομικής περίθαλψης μέχρι τον τραπεζικό ή τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Ας μάθουμε μερικές από τις εφαρμογές:

Τραπεζική και Fintech

Το IoT έχει δώσει πολλά στη βιομηχανία fintech όσον αφορά την επεξεργασία πληρωμών και την ασφάλεια. Εδώ, το IoT λειτουργεί ως εργαλείο κυβερνοασφάλειας ή κινητό σύστημα σημείων πώλησης για την ασφαλή κρυπτογράφηση των πληροφοριών πληρωμής.

Η λιανική τραπεζική χρησιμοποιεί την κουλτούρα του IoT εδώ και δεκαετίες. Το Automated Teller Machine (ATM) είναι μία από τις κορυφαίες συσκευές IoT. Αυτό επιτρέπει συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο και εμφανίζει το υπόλοιπο του λογαριασμού σας στην οθόνη χωρίς να επικοινωνεί με κανέναν άνθρωπο.

Η Fintech συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη με το βιομηχανικό IoT για να δοκιμάσει τις τράπεζες εάν είναι σε θέση να παρέχουν καλύτερη υποστήριξη πελατών. Σήμερα, οι εταιρείες fintech βοηθούν τους πελάτες άμεσα σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας συστήματα IoT. Δεδομένου ότι η αναμονή στην ουρά είναι ένα σημαντικό ζήτημα σε οποιαδήποτε τράπεζα. Με το IoT, οι τράπεζες μπορούν να εκτελέσουν τις επιλογές έκδοσης εισιτηρίων ηλεκτρονικά, έτσι ώστε ο πελάτης σας να μιλήσει με τον κατάλληλο εκπρόσωπο.

  • Οι ασύρματες πληρωμές και συναλλαγές είναι σε μεγάλη χρήση σε αυτόν τον σύγχρονο κόσμο.
  • Οι φορητές συσκευές αντικαθιστούν τις παραδοσιακές πιστωτικές κάρτες και τα smartphone κατά την πραγματοποίηση πληρωμών.
  • Ο αυτοματισμός είναι μια άλλη διαδικασία που χρησιμοποιεί ένας τραπεζικός κλάδος ή ένας κλάδος fintech για να βελτιώσει την απόδοση.

CPG, Auto Tech, Healthcare

Το IoT έχει ατελείωτες εφαρμογές σε κάθε τομέα, ξεκινώντας από την τεχνολογία αυτοκινήτων μέχρι την υγειονομική περίθαλψη. Η βιομηχανία υγείας εκμεταλλεύεται αισθητήρες για την παρακολούθηση της κατάστασης των ασθενών σε πραγματικό χρόνο και εκτός νοσοκομείου. Με άλλα λόγια, το IoT βοηθά τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να βελτιώσει τη φροντίδα των άπορων ακόμη και τη στιγμή του κινδύνου.

Επιπλέον, τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν επίσης έξυπνα κρεβάτια εξοπλισμένα με αισθητήρες για τη συλλογή δεδομένων για ζωτικά σημεία, οξύμετρα, θερμοκρασία σώματος, αρτηριακή πίεση και πολλά άλλα. Το IoT είναι επίσης χρήσιμο στη διαχείριση της κυκλοφορίας στις πόλεις χρησιμοποιώντας την έννοια των έξυπνων πόλεων.

Το IoT λειτουργεί ως έξυπνα ράφια σε εταιρείες CPG. Εξοικονομεί πολύ χρόνο και χρήμα ειδοποιώντας τα διαθέσιμα αποθέματα στο δωμάτιο. Βοηθά επίσης στην παραπομπή του σωστού προϊόντος στον κατάλληλο καταναλωτή σε πραγματικό χρόνο. Οι εταιρείες CPG χρησιμοποιούν τεχνολογία IoT στον κλάδο τους για να ωφελήσουν τόσο τις εταιρείες όσο και τους καταναλωτές.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία, το IoT διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ό,τι βλέπετε σε ένα αυτοκίνητο από έξω αλλά μέσα, είναι γεμάτο με αυτοματισμούς. Λαμβάνετε διάφορες ειδοποιήσεις όπως χαμηλή πίεση, αλλαγή ταχύτητας μετά από μια συγκεκριμένη ταχύτητα, κλήσεις και πολλά άλλα όταν οδηγείτε.

Τα αυτοκίνητα ενσωματώνονται με συστήματα IoT για να μειώσουν το ανθρώπινο λάθος και να κάνουν την οδηγική εμπειρία καλύτερη και πιο ομαλή. Η λύση διαχείρισης στόλου στις μέρες μας διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη σωτηρία των καταναλωτών. Από τη συντήρηση μέχρι την εφοδιαστική, οι συσκευές IoT επιτρέπουν στον οδηγό να έχει καλή απόδοση. Το πρωταρχικό πλεονέκτημα της χρήσης IoT είναι η συμμόρφωση με τους κανονισμούς ασφάλειας και περιβάλλοντος.

Πραγματικά παραδείγματα IoT στον Τραπεζικό και το Fintech

Wearables – Wallet of Things

Από ρολόγια, ιχνηλάτες γυμναστικής και βραχιολάκια μέχρι έξυπνα ρούχα και κοσμήματα, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα φορητών συσκευών σε όλο τον κόσμο που περιλαμβάνουν πληρωμή. Με απλά λόγια, όταν πρόκειται για πληρωμή εν κινήσει, πρέπει απλώς να πατήσετε την κάρτα σας που είναι αποθηκευμένη στη φορητή συσκευή σας για να πληρώσετε.

  Πώς να κρύψετε Subreddits από r/all

Η προηγμένη τεχνολογία επιτρέπει στα wearables σας να πραγματοποιούν πιο γρήγορες πληρωμές κατά την ολοκλήρωση της ολοκλήρωσης αγοράς, προκειμένου να σας γλιτώσουν από το να περιμένετε για πάντα στην ουρά. Ο σημερινός κόσμος ορίζει τη ζωή τους με το πιο ευφάνταστο βήμα που κάνουν. Από την υγειονομική περίθαλψη μέχρι την πληρωμή και πολλά τέτοια πράγματα είναι πλέον δυνατά.

Έξυπνα συμβόλαια πληρωμής

Ένα έξυπνο συμβόλαιο πληρωμής είναι και πάλι ένας έξυπνος τρόπος που χρησιμοποιείται από πολλούς πωλητές ή εταιρείες. Αυτό είναι βασικά μια αυτοεκτελούμενη σύμβαση γραμμένη στις γραμμές του κώδικα. Εδώ, οι συμφωνίες και οι κωδικοί αποθηκεύονται σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο blockchain. Ο κώδικας διαχειρίζεται την εκτέλεση και τη συναλλαγή, οι οποίες είναι μη αναστρέψιμες και ανιχνεύσιμες.

Τα έξυπνα συμβόλαια πληρωμής επιτρέπουν πραγματικές συμφωνίες και συναλλαγές μεταξύ ανώνυμων μερών χωρίς να χρειάζονται νομικό σύστημα, εξωτερικό μηχανισμό επιβολής και κεντρική αρχή. Ο κύριος στόχος είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των υπογραφόντων για την αποφυγή παραποιήσεων, αλλαγών και παρεξηγήσεων.

Συστήματα ασφαλείας

Η διατήρηση των προτύπων σας είναι το κύριο σύνθημα, και έτσι τα συστήματα ασφαλείας μπήκαν στην εικόνα.

Μια άλλη συσκευή IoT που χρησιμοποιείται συχνά είναι τα συστήματα ασφαλείας. Τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν με την ίδια αρχή παντού, είτε πρόκειται για συσκευή είτε για εφαρμογή. Όταν ένα σύστημα λειτουργεί με διασυνεργαζόμενες συσκευές και εξαρτήματα για να ασφαλίσει κάτι, ονομάζεται σύστημα ασφαλείας.

Οι κάμερες ασφαλείας και οι αισθητήρες κίνησης είναι σημαντικές συσκευές ασφαλείας που χρησιμοποιούνται γενικά σε πολλά νοικοκυριά και εταιρείες. Και οι αισθητήρες θραύσης γυαλιού και οι σειρήνες χρησιμοποιούνται ειδικά στους τραπεζικούς και χρηματοοικονομικούς τομείς καθώς και σε συναφείς τομείς.

Οι τραπεζικές και fintech βιομηχανίες χρησιμοποιούν ένα σύστημα ασφαλείας για να διατηρήσουν μια αποτελεσματική και αποδοτική στρατηγική ασφάλειας.

Οφέλη του IoT στις Τραπεζικές και Fintech

Ανάλυση δεδομένων

Η ανάλυση δεδομένων είναι απαραίτητη, καθώς μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για τη βελτίωση διαφόρων πτυχών μιας επιχείρησης ή οργανισμού.

Το IoT μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συλλέξουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και να τα αναλύσουν. Μπορούν να αναλύσουν τη χρήση περιπτέρου ΑΤΜ σε πραγματικό χρόνο από πελάτες από διαφορετικές πόλεις και προάστια. Με βάση τα στατιστικά χρήσης, μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να αποφασίσουν εάν θα μειώσουν ή θα αυξήσουν τον αριθμό των περιπτέρων σε αυτές τις περιοχές.

Επιπλέον, το IoT μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εισαγάγουν υπηρεσίες κατ’ απαίτηση, όπως η δημιουργία περιπτέρων ΑΤΜ σε κοντινή απόσταση από τους χρήστες για να βελτιώσουν την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες τους.

Επιπλέον, η ανάλυση δεδομένων βοηθά στην κατανόηση της αλυσίδας αξίας τους, από τους διανομείς και τους προμηθευτές έως τους λιανοπωλητές. Μπορούν ακόμη και να αποκτήσουν οικονομικές γνώσεις από τα δεδομένα, ώστε να μπορούν να βελτιώσουν τα ποσοστά κύκλου εργασιών τους εφαρμόζοντας καλύτερες στρατηγικές.

Διαχείριση Σχέσεων Πελατών

Η διατήρηση καλών σχέσεων με τους πελάτες σας μπορεί να οδηγήσει την επιχείρησή σας πολύ μακριά. Θα διαβεβαιώσει τους πελάτες ότι νοιάζεστε για αυτούς και ότι μπορούν να μείνουν μαζί σας για περισσότερο.

Η συλλογή δεδομένων πελατών βοηθά τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εντοπίσουν τις ανάγκες και τις ανησυχίες των πελατών. Αυτά τα δεδομένα θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες και να καλύψουν καλύτερα τις ανάγκες τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ενισχύσετε τις σχέσεις με τους πελάτες σας και να τους κάνετε να αισθάνονται ότι τους εκτιμούν.

Κυβερνασφάλεια

Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αυξάνονται παντού και οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ένας από τους κορυφαίους στόχους. Οι εισβολείς χρησιμοποιούν προηγμένες απειλές για να παραβιάσουν συστήματα και δίκτυα για να κλέψουν δεδομένα και χρήματα.

Χρησιμοποιώντας το IoT, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να κάνουν ασφαλέστερη και ευκολότερη επαλήθευση ταυτότητας των χρηστών. Αυτό βοηθά στην προστασία των δεδομένων τους και στη μείωση των πιθανοτήτων σφαλμάτων ή διαρροών.

Για παράδειγμα, το Nymi είναι ένα έξυπνο βραχιόλι που μπορεί να καταγράφει τον καρδιακό παλμό των χρηστών για πρόσβαση σε μια συσκευή. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να το αγγίξετε όσο είναι αναμμένο το βραχιόλι. Επίσης, οι συσκευές IoT με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν επίσης να εντοπίσουν απόπειρες hacking, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ειδοποιηθούν έγκαιρα και να αποτρέψουν τυχόν ατυχήματα.

  Διαχειριστείτε τη Λογιστική, τη Μισθοδοσία και τους Υπαλλήλους της Επιχείρησής σας με το λογισμικό Patriot

Εξατομικευμένο Μάρκετινγκ

Η εξατομίκευση είναι το κλειδί στη σημερινή δυναμική του μάρκετινγκ. Οι πελάτες αγαπούν τις εξατομικευμένες υπηρεσίες και τα προϊόντα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Το IoT μπορεί να σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό. Μπορεί να συλλέξει πολύτιμα δεδομένα για τους πελάτες σας για να βάλει τις προσπάθειες μάρκετινγκ σε μια κατεύθυνση που είναι επωφελής για τις ανάγκες των πελατών σας. Μπορείτε να έρθετε με χρήσιμα προϊόντα, υπηρεσίες και οδηγούς που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πελατών και να βελτιώσουν την εμπειρία τους.

Σχεδιασμός και Διαχείριση Προϊόντων

Οι πιθανότητες επιτυχίας του προϊόντος σας εξαρτώνται από το πώς το αντιλαμβάνονται οι πελάτες σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο σχεδιασμός και η διαχείριση προϊόντων είναι απαραίτητες.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγονται από συστήματα IoT, μπορείτε να δημιουργήσετε σταθερές στρατηγικές για τη διαχείριση των προϊόντων σας. Θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε αν αρέσει στους πελάτες σας το προϊόν σας ή όχι, ποια ανταλλακτικά τους αρέσουν και ποια ανταλλακτικά πρέπει να βελτιωθούν, να ελέγξετε και να διαχειριστείτε το απόθεμα, να επεξεργαστείτε τις παραγγελίες έγκαιρα κ.λπ. Όλα αυτά θα εξυπηρετήσουν τους πελάτες σας και θα βοηθήσουν στην αύξηση της επιχείρησής σας επιτυχία.

Βελτιωμένη λήψη αποφάσεων

Η λήψη καλύτερων αποφάσεων σε διάφορες πτυχές της επιχείρησής σας είναι ζωτικής σημασίας, είτε πρόκειται για σχεδιασμό προϊόντος, λανσάρισμα, μάρκετινγκ, πωλήσεις ή οτιδήποτε άλλο.

Αναλύοντας έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, τα συστήματα IoT μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές πληροφορίες και να τις χρησιμοποιήσουν για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Θα συμβάλει στην αύξηση της κερδοφορίας τους, στη διασφάλιση των οργανωτικών δεδομένων, στη διασφάλιση ότι εκπληρώνετε έγκαιρα τις απαιτήσεις των πελατών και δεν θα απογοητεύσετε ποτέ έναν πελάτη.

Έξυπνες αλληλεπιδράσεις

Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιούν έξυπνες διαδραστικές λύσεις, όπως chatbots στον ιστότοπό τους ή στις εφαρμογές τους για να βοηθήσουν τους πελάτες οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε. Θα είναι η άμεση υποστήριξη του πελάτη σας όποτε σας χρειάζεται, χωρίς να περιμένετε έναν εκπρόσωπο υποστήριξης.

Αυτά ήταν λοιπόν μερικά από τα πολλά οφέλη, αλλά το IoT εξακολουθεί να έχει ορισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και άλλοι οργανισμοί fintech.

Προκλήσεις του IoT στην Τραπεζική και στο Fintech

Ακολουθούν μερικές από τις κύριες προκλήσεις του IoT στο fintech και στις τραπεζικές εργασίες:

Δεν υπάρχουν καθορισμένα/κοινά πρότυπα συντήρησης

Δεν υπάρχει κοινό πρότυπο για τη συμβατότητα, τη διαχείριση και τη συντήρηση των συσκευών IoT. Αυτό δημιουργεί δυσκολία στους χρήστες που χρησιμοποιούν συσκευές και συστήματα διαφορετικών κατασκευαστών προϊόντων για τη σύνδεση και την επικοινωνία μεταξύ τους.

Επίσης, η τραπεζική και η χρηματοοικονομική τεχνολογία ασχολούνται με τεράστια δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε πολλαπλές συσκευές IoT, η διαχείριση των οποίων γίνεται και πάλι δύσκολη.

Hacking

Στο IoT, ειδικά στον καταναλωτή, συλλέγονται δεδομένα χρηστών σχετικά με την καθημερινή τους ρουτίνα για να τους βοηθήσουν να παρέχουν βελτιωμένες υπηρεσίες.

Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα ταξιδεύουν μέσω διαφόρων κόμβων που υπάρχουν σε ένα δίκτυο, όπως συσκευές, υπηρεσίες και λύσεις. Έτσι, η συσκευή αποθήκευσης δεδομένων γίνεται ευάλωτη σε κινδύνους και παραβιάσεις πολιτικής.

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο όπως η κατανεμημένη άρνηση υπηρεσίας (DDoS), η άρνηση υπηρεσίας (DoS), η κλοπή δεδομένων κ.λπ., είναι κοινές στα συστήματα IoT. Και τέτοιοι κίνδυνοι είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για τράπεζες και οργανισμούς χρηματοοικονομικής τεχνολογίας όπου αποθηκεύονται κρίσιμες πληροφορίες στις συσκευές τους, όπως προσωπικά στοιχεία πελατών, δεδομένα πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, κεφάλαια κ.λπ.

Εάν αυτές οι κρίσιμες πληροφορίες παραβιαστούν ή διαρρεύσουν, μπορεί να μεταφραστεί σε απάτη, κλοπή χρημάτων και οτιδήποτε άλλο.

Ποσοστό ανεργίας

Σε αυτήν την προχωρημένη εποχή του IoT, οι μηχανές φαίνεται να κάνουν πολλά πολλά πράγματα.

Λοιπόν, τι θα έκαναν αυτοί οι άνθρωποι που θα αντικατασταθούν από αυτές τις μηχανές;

Για παράδειγμα, ένας οργανισμός μπορεί να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ένα chatbot 24×7 αντί να διατηρεί μια ομάδα εκπροσώπων υποστήριξης πελατών. Θα είναι μια φιλική προς το κόστος, χωρίς σφάλματα και ποτέ εξαντλητική εναλλακτική υποστήριξη.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται με την εισαγωγή μηχανών σε πολλές πτυχές του τραπεζικού και του fintech. Και αυτό είναι ανησυχητικό, ειδικά στο σενάριο μετά τον COVID-19, όπου οι άνθρωποι χάνουν ήδη τη δουλειά και τα προς το ζην.

Το μέλλον του IoT

Το IoT είναι μάρτυρας μαζικής υιοθέτησης τα τελευταία χρόνια σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και του fintech. Είναι επωφελές τόσο για τους οργανισμούς όσο και για τους πελάτες και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό ευφυείς τεχνολογίες όπως το έξυπνο wearable, οι έξυπνες πληρωμές, τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας κ.λπ.

Το IoT είναι ακόμα στα σπάργανα, αλλά το μέλλον του φαίνεται να είναι μεγαλύτερο και λαμπρότερο λόγω της ευρείας χρήσης του μεταξύ πελατών και οργανισμών.