Ένας οδηγός για να ξεκινήσετε

Το απόρρητο στο διαδίκτυο είναι κάτι που όλοι σκέφτονται αυτές τις μέρες. Οι περιστασιακοί χρήστες του Διαδικτύου ανησυχούν για το πού πηγαίνουν τα δεδομένα τους, ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά και τι ζημιά θα μπορούσε να προκαλέσει εάν τα πάρουν στα χέρια τους λάθος άτομα. Ακόμη και οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες Διαδικτύου επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ή ακόμα και να πουλούν προσωπικά δεδομένα, θέτοντας όλους σε κίνδυνο.

Ευτυχώς, υπάρχουν εργαλεία όπως το δίκτυο Tor που βοηθούν στη διατήρηση ορισμένων από αυτές τις βασικές ελευθερίες.

Μια μικρή ανωνυμία μπορεί να πάει πολύ μακριά.

Τι είναι το Tor;

Όταν συνδέεστε στο Διαδίκτυο, σας εκχωρείται μια διεύθυνση IP από τον πάροχο υπηρεσιών σας. Αυτή η IP είναι εύκολα ανιχνεύσιμη με το όνομά σας και τη φυσική τοποθεσία σας και συνδέεται άμεσα με τη μη κρυπτογραφημένη δραστηριότητα περιήγησής σας στον Ιστό. Οι ISP μπορούν να παρακολουθούν, να καταγράφουν, ακόμη και να πωλούν αυτά τα δεδομένα σε τρίτους χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Εκεί είναι που ο Tor μπαίνει στο παιχνίδι.

Το Tor είναι ένα δίκτυο που βασίζεται στην ανωνυμία. Διαχειρίζεται το The Tor Project και λειτουργεί από το 2002, αν και οι πρόδρομοι του Tor μπορούν να εντοπιστούν ακόμη πιο πίσω. Το Tor λειτουργεί χρησιμοποιώντας τη δρομολόγηση κρεμμυδιού για να ενθυλακώσει δεδομένα σε στρώματα κρυπτογράφησης και να περάσει αυτά τα δεδομένα μέσω μιας σειράς κόμβων. Κάθε κόμβος αφαιρεί ένα στρώμα κρυπτογράφησης, αποκαλύπτοντας το επόμενο επίπεδο μαζί με οδηγίες για το πού πηγαίνουν τα δεδομένα στη συνέχεια. Μέχρι να αποκρυπτογραφηθεί το τελικό επίπεδο, τα δεδομένα θα φτάσουν στη θέση τους, χωρίς να αφήνουν σχεδόν κανένα ίχνος πίσω.

Η χρήση του δικτύου Tor μοιάζει λίγο με το να περνάς ένα σημείωμα σε ένα γεμάτο δωμάτιο ανθρώπων, καθένας από τους οποίους έχει τα μάτια του κλειστά. Το περνάς σε κάποιον τυχαία, αυτό το άτομο το περνά σε άλλο άτομο και ούτω καθεξής. Όταν φτάσει στην άλλη πλευρά του δωματίου, κανείς δεν ξέρει από ποιον προέρχεται το σημείωμα, ούτε μπορεί να πει ποιο άτομο του το έδωσε. Το δίκτυο Tor προστατεύει την ταυτότητά σας κρυπτογραφώντας την επισκεψιμότητά σας και καθιστώντας ό,τι κάνετε όσο το δυνατόν πιο ανώνυμο.

Tor και το πρόγραμμα περιήγησης Tor

Το δίκτυο Tor χρησιμοποιείται από μια σειρά από διαφορετικές σουίτες λογισμικού, το πιο γνωστό από τα οποία είναι το Tor Browser. Το πρόγραμμα περιήγησης Tor λειτουργεί όπως κάθε άλλο πρόγραμμα περιήγησης, μόνο που αντί να στέλνει πληροφορίες απευθείας από και προς τον υπολογιστή σας, αξιοποιεί το δίκτυο Tor για να παρέχει ένα ισχυρό μέτρο απορρήτου και ανωνυμίας.

Το Tor Browser είναι βασικά μια εξαιρετικά προσαρμοσμένη έκδοση του Firefox. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε οποιοδήποτε μέρος του ιστού, όπως ένα κανονικό πρόγραμμα περιήγησης. Ωστόσο, λόγω της σχεδίασής του με γνώμονα την ασφάλεια, το Tor Browser απενεργοποιεί μια σειρά από κοινές τεχνολογίες ιστού όπως το Adobe Flash και το JavaScript, καθιστώντας πολλούς ιστότοπους άχρηστους.

Το Tor Browser είναι ένα έργο ανοιχτού κώδικα με εκδόσεις διαθέσιμες για υπολογιστές Windows, Mac και Linux, καθώς και εκδόσεις smartphone και tablet για συσκευές με Android. Τρίτοι έχουν δημιουργήσει ανεπίσημες εκδόσεις του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιούν επίσης το δίκτυο Tor, δίνοντας στους κατόχους iPhone και iPad τη δυνατότητα να βεβαιωθούν επίσης με ασφάλεια.

Εγκατάσταση του προγράμματος περιήγησης Tor

Η χρήση του προγράμματος περιήγησης Tor είναι ο πιο άμεσος τρόπος αξιοποίησης της ισχύος απορρήτου του δικτύου Tor. Είναι απλό, είναι άμεσο, είναι δωρεάν και είναι εύκολο να ξεκινήσετε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι λήψης και εγκατάστασης του προγράμματος περιήγησης, συμπεριλαμβανομένων φορητών εκδόσεων, ασταθών εκδόσεων και μεταγλώττισης απευθείας από την πηγή. Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Tor Browser το λαμβάνουν μέσω του Tor Browser Bundle. Αυτός είναι μακράν ο ευκολότερος τρόπος πρόσβασης στο δίκτυο Tor, καθώς όλα όσα χρειάζεστε συσκευάζονται σε μία μόνο λήψη που μπορείτε να εκτελέσετε και να εγκαταστήσετε με λίγα μόνο κλικ.

Εγκατάσταση στα Windows

Επισκεφθείτε το Λήψη πακέτου προγράμματος περιήγησης Tor σελίδα στο πρόγραμμα περιήγησής σας.
Κάντε κλικ στο μωβ κουμπί “Λήψη”. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τις επιλογές του λειτουργικού συστήματος για να αποκτήσετε τη σωστή έκδοση.
Όταν γίνει λήψη του αρχείου, εκτελέστε το πρόγραμμα εγκατάστασης.
Εκκινήστε το πρόγραμμα περιήγησης Tor όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.
Κάντε κλικ στο «Σύνδεση» για πρόσβαση στο δίκτυο Tor.
Κάντε κλικ στο εικονίδιο του κρεμμυδιού ακριβώς στα αριστερά της γραμμής URL.
Επιλέξτε “Ρυθμίσεις ασφαλείας”
Μετακινήστε το ρυθμιστικό μέχρι το «Υψηλό» για μέγιστο απόρρητο.
Περιηγηθείτε στον Ιστό μέσω του προγράμματος περιήγησης Tor.

  Πώς να διορθώσετε το Netflix "Φαίνεται ότι χρησιμοποιείτε πρόγραμμα κατάργησης αποκλεισμού ή διακομιστή μεσολάβησης." 2024 (Απρίλιος)

Εγκατάσταση σε MacOS

Επισκεφθείτε το Λήψη πακέτου προγράμματος περιήγησης Tor σελίδα στο πρόγραμμα περιήγησής σας.
Κάντε κλικ στο μωβ κουμπί “Λήψη”. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τις επιλογές του λειτουργικού συστήματος για να αποκτήσετε τη σωστή έκδοση.
Αποθηκεύστε το αρχείο στον υπολογιστή σας.
Κάντε κλικ για να ανοίξετε το αρχείο .dmg.
Σύρετε το αρχείο που περιλαμβάνεται στον φάκελο Εφαρμογές.
Καρφιτσώστε το πρόγραμμα περιήγησης Tor στο dock σας και ξεκινήστε το.
Κάντε κλικ στο «Σύνδεση» για πρόσβαση στο δίκτυο Tor.
Κάντε κλικ στο εικονίδιο του κρεμμυδιού ακριβώς στα αριστερά της γραμμής URL.
Επιλέξτε “Ρυθμίσεις ασφαλείας”
Μετακινήστε το ρυθμιστικό μέχρι το «Υψηλό» για μέγιστο απόρρητο.
Περιηγηθείτε στον Ιστό μέσω του προγράμματος περιήγησης Tor.

Εγκατάσταση σε Linux

Επισκεφθείτε το Λήψη πακέτου προγράμματος περιήγησης Tor σελίδα στο πρόγραμμα περιήγησής σας.
Κάντε κλικ στο μωβ κουμπί “Λήψη”. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τις επιλογές του λειτουργικού συστήματος για να αποκτήσετε τη σωστή έκδοση.
Αποθηκεύστε το αρχείο σε έναν τοπικό κατάλογο.
Ανοίξτε ένα τερματικό και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή: tar -xvJf tor-browser-linux32-6.5.2_LANG.tar.xz
Στην παραπάνω γραμμή, αντικαταστήστε το 32 με ένα 64 εάν κατεβάσατε την έκδοση 64-bit και αλλάξτε το LANG με τη γλώσσα που κατεβάσατε. Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τους αριθμούς έκδοσης εάν το αρχείο σημειώνει κάτι διαφορετικό, επίσης.
Μεταβείτε στον κατάλογο Tor Browser στο τερματικό, αντικαθιστώντας το LANG με τον κωδικό γλώσσας σας: cd tor-browser_LANG
Εκτελέστε το πρόγραμμα περιήγησης Tor.
Το Tor Launcher θα εμφανιστεί στην οθόνη σας. Συνδεθείτε μέσω αυτού και το πρόγραμμα περιήγησης θα ανοίξει.
Περιηγηθείτε στον Ιστό μέσω του προγράμματος περιήγησης Tor.

Εγκατάσταση σε Android

Υπάρχει ένα επίσημο πρόγραμμα περιήγησης Tor για Android που ονομάζεται Orfox. Για να το αφήσετε να χρησιμοποιεί το δίκτυο Tor, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε ένα άλλο πρόγραμμα. Και τα δύο είναι ανοιχτού κώδικα και είναι διαθέσιμα μέσω του Google Play.

Πρώτα, εγκαταστήστε Orbot από το Google Play.
Εκτελέστε το Orbot και αφήστε το να παραμείνει ενεργό στο παρασκήνιο.
Εγκαθιστώ Orfox, το πρόγραμμα περιήγησης Tor για Android, από το Google Play.
Εκκινήστε το Orfox και χρησιμοποιήστε το για να σερφάρετε στο διαδίκτυο με βελτιωμένη ασφάλεια δικτύου Tor.

Εγκατάσταση σε iOS

Το Tor Project δεν διατηρεί επίσημο πρόγραμμα περιήγησης Tor για iPhone, iPad ή άλλες συσκευές iOS. Υπάρχει ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα Onion Browser που δημιουργήθηκε από Μάικ Τίγκας που αξιοποιεί το δίκτυο Tor εκτελεί τις περισσότερες από τις ίδιες λειτουργίες.

Επισκεφθείτε το Λήψη προγράμματος περιήγησης onion σελίδα στο iTunes App Store.
Εγκαταστήστε την εφαρμογή στο iPhone ή το iPad σας.
Περιηγηθείτε στον Ιστό μέσω του προγράμματος περιήγησης Onion.

Αλλάξτε τις συνήθειές σας για καλύτερη ιδιωτικότητα

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι η εγκατάσταση και η χρήση του προγράμματος περιήγησης Tor είναι μια αλεξίσφαιρη λύση για όλους τους διαδικτυακούς κινδύνους. Η χρήση του δικτύου Tor έχει όντως ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων, αλλά απέχει πολύ από μια γρήγορη θεραπεία απορρήτου δεδομένων. Θα χρειαστεί να αλλάξετε ορισμένες από τις συνήθεις συνήθειες περιήγησης στον ιστό για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε ανώνυμοι. Αυτό περιλαμβάνει την απενεργοποίηση ορισμένων προσθηκών, την παρακολούθηση προγραμμάτων αποθήκευσης στο cloud και την έξυπνη συμπεριφορά σχετικά με τους ιστότοπους στους οποίους συνδέεστε.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να εξασφαλίσετε υψηλότερο επίπεδο απορρήτου στο διαδίκτυο:

Χρησιμοποιήστε εκδόσεις ιστοτόπων HTTPS – Πιθανότατα γνωρίζετε τα γράμματα “http” που χρησιμοποιούνται στην αρχή των ιστότοπων. Αυτό το επιπλέον “s” υποδηλώνει ασφαλείς εκδόσεις αυτών των τοποθεσιών και σημαίνει ότι κρυπτογραφούν τα δεδομένα που πηγαίνουν προς και από τους διακομιστές τους. Οι περισσότερες υπηρεσίες αγορών, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τραπεζικών υπηρεσιών χρησιμοποιούν HTTPS από προεπιλογή. Τα δεδομένα που διαβιβάζονται από και προς έναν κόμβο εξόδου Tor στον προβλεπόμενο ιστότοπο δεν είναι κρυπτογραφημένα, καθιστώντας το ένα εξαιρετικά αδύναμο μέρος της διαδικασίας. Εάν συνδεθείτε σε έναν ασφαλή ιστότοπο HTTPS, είστε πολύ πιο ασφαλείς. Το Tor Browser Bundle περιλαμβάνει την επέκταση HTTPS Everywhere, η οποία επιβάλλει ασφαλείς συνδέσεις με μεγάλους ιστότοπους όποτε είναι δυνατόν.

Μην χρησιμοποιείτε πρόσθετα ή πρόσθετα – Το πρόγραμμα περιήγησης Tor βασίζεται στον Firefox, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε μια χούφτα πρόσθετα Firefox όπως ένα συνηθισμένο πρόγραμμα περιήγησης. Το Tor Browser Bundle διαθέτει ακόμη και μερικά προεγκατεστημένα πρόσθετα με γνώμονα την ασφάλεια, όπως το HTTPS Everywhere και το NoScript, τα οποία είναι όλα ασφαλή στη χρήση και ενισχύουν την ανωνυμία σας. Για να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, θα πρέπει να αφήσετε τη λίστα των προσθηκών εκεί. Η προσθήκη νέων προσθηκών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το απόρρητό σας, τόσο παρακάμπτοντας άμεσα την προστασία Tor όσο και ενθαρρύνοντάς σας να χαλαρώσετε τις συνήθειές σας κατά τη χρήση του προγράμματος περιήγησης Tor.

Απενεργοποιήστε τα JavaScript, Flash, ActiveX, Java και QuickTime – Τεχνολογίες όπως αυτές εξουσιοδοτούν μεγάλο μέρος του διαδραστικού περιεχομένου του Ιστού. Μπορούν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο το απόρρητό σας μοιράζοντας πληροφορίες σχετικά με το σύστημά σας και την τοποθεσία σας με ιστότοπους, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε το δίκτυο Tor. Το πρόγραμμα περιήγησης Tor απενεργοποιεί όλα αυτά στις ρυθμίσεις υψηλής και μεσαίας ασφάλειας.

  Πώς να ορίσετε προσαρμοσμένο κείμενο συμβουλής εργαλείου υπερ-σύνδεσης στο MS Excel

Μην χρησιμοποιείτε torrents μέσω Tor – Πολλές εφαρμογές κοινής χρήσης αρχείων και torrent είναι γνωστό ότι αγνοούν τις ρυθμίσεις διακομιστή μεσολάβησης και συνδέονται απευθείας με ιχνηλάτες, ακόμη και όταν δίνονται αντίθετες οδηγίες. Εάν διαμορφώσετε το λογισμικό torrent ώστε να χρησιμοποιεί το δίκτυο Tor, μπορεί απλώς να μην το κάνει. [In case you want to use it, we have found the best VPNs for torrenting, the ones that actually take your privacy serious]

Μην συνδέεστε σε τίποτα μέσω Tor – Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι όταν μπαίνουν στο Διαδίκτυο είναι να συνδεθούν και να ελέγξουν το e-mail τους. Αν και αυτό είναι βεβαίως δυνατό μέσω του προγράμματος περιήγησης Tor, καταργεί τον σκοπό ολόκληρου του δικτύου, καθώς εξακολουθείτε να μοιράζεστε δεδομένα με εξωτερικές πηγές. Για το απόλυτο απόρρητο, μην συνδέεστε σε οποιονδήποτε ιστότοπο και μην παρέχετε λεπτομέρειες οποιουδήποτε λογαριασμού ενώ χρησιμοποιείτε το Tor.

Μην ανοίγετε αρχεία που έχετε κατεβάσει μέσω του Tor – Αυτή είναι μια συμβουλή που συνήθως αγνοείται και μπορεί να καταστρέψει εντελώς το απόρρητό σας στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι χρήστες που περιηγούνται μέσω του Tor ενδιαφέρονται να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες. Εάν κατεβάσουν ένα αρχείο μέσω του προγράμματος περιήγησης Tor και το ανοίξουν, αυτό το αρχείο θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο χωρίς να περάσει από το δίκτυο Tor, μοιράζοντας έτσι την πραγματική IP και την τοποθεσία σας. Είναι καλύτερο να αποσυνδεθείτε από το διαδίκτυο πριν ανοίξετε οποιοδήποτε περιεχόμενο που έχετε λάβει.

Χρήση λειτουργικού συστήματος Tails – Το λειτουργικό σύστημα Tails σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί το δίκτυο Tor. Όλα όσα περνούν από το λειτουργικό σύστημα είναι κρυπτογραφημένα και ανώνυμα και δεν υπάρχει κανένα ίχνος δεδομένων. Το Tails εκτελείται ακόμη και από DVD, κάρτα SD ή USB stick χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση. Με το Tails και το Tor Browser και τα δύο σε χρήση, οι διαδικτυακές σας δραστηριότητες είναι πολύ πιο ασφαλείς. Δείτε την παρακάτω ενότητα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εγκατάστασης και χρήσης του Tails OS.

Χρήση Tor με το λειτουργικό σύστημα Tails

Το Tails είναι ένα ελαφρύ ζωντανό λειτουργικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί ασφαλή τα προσωπικά δεδομένα και να μην αφήνει ίχνη πληροφοριών στη συσκευή στην οποία λειτουργεί. Χρησιμοποιεί κρυπτογραφικά εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας για την προστασία των δεδομένων σας και σας επιτρέπει να παρακάμψετε τη λογοκρισία σχεδόν οπουδήποτε κι αν πάτε. Ακόμα καλύτερα, το Tails εκτελείται σε σχεδόν οποιονδήποτε υπολογιστή, απλά τοποθετώντας ένα DVD, USB stick ή κάρτα SD.

Το Tails χρησιμοποιεί το δίκτυο Tor από προεπιλογή, κρυπτογραφώντας και ανωνυμοποιώντας κάθε πληροφορία που φεύγει από τον υπολογιστή σας. Έρχεται επίσης με το πρόγραμμα περιήγησης Tor και μια ασφαλή υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων για να κάνετε όλες τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες όσο το δυνατόν πιο ιδιωτικές και ανώνυμες.

Για να χρησιμοποιήσετε το λειτουργικό σύστημα Tails, θα χρειαστείτε δύο στικάκια USB και μια ξεχωριστή συσκευή Διαδικτύου για να διαβάσετε τις οδηγίες κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης. Ο παρακάτω ιστότοπος σας καθοδηγεί στη διαδικασία βήμα προς βήμα.

Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα περιήγησής σας για να κατεβάστε το Tails OS.
Εκτελέστε το πρόγραμμα εγκατάστασης Tails και ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη.
Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και εκκινήστε απευθείας στο Tails OS.
Εισαγάγετε τα στοιχεία του Wi-Fi ή της σύνδεσής σας για πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Ανοίξτε το Tor (περιλαμβάνεται με τη λήψη του Tails) και περιηγηθείτε στον ιστό με τον ελεύθερο χρόνο σας.

Το Tor και το Dark Web

Ο Tor και ο σκοτεινός ιστός έχουν μακρά ιστορία μαζί. Η χρήση του δικτύου Tor είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε πρόσβαση σε συνδέσμους .onion, όπου είναι κρυμμένο το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου του deep web. Το πρόγραμμα περιήγησης Tor παρέχει επίσης λίγη ασφάλεια για όποιον εξερευνά τα κρυφά βάθη του σκοτεινού ιστού. Τα δύο είναι στενά συνδεδεμένα, αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι οι χρήστες Tor δεν χρησιμοποιούν απαραίτητα το πρόγραμμα περιήγησης ή το δίκτυο για πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο. Το απόρρητο εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα επίκεντρο του Tor.

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Tor για πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό, θα πρέπει να λάβετε κάθε προφύλαξη για να διατηρήσετε το απόρρητό σας. Διαβάστε τον πλήρη οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης στο Dark Web και στο Deep Web για περισσότερες πληροφορίες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Tor για καθημερινή περιήγηση;

Ενώ είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε το Tor ή το πρόγραμμα περιήγησης Tor για καθημερινές εργασίες στο διαδίκτυο, οι περισσότεροι χρήστες βρίσκουν ότι είναι μια άσκηση απογοήτευσης. Με όλη την κρυπτογράφηση και την εκ νέου δρομολόγηση που συμβαίνει, το Tor τείνει να είναι εξαιρετικά αργό, μερικές φορές έως και 70% πιο αργό από το οικιακό σας διαδίκτυο. Αυτό οδηγεί σε ατελείωτες αναμονές για τη φόρτωση των σελίδων και μειώνει τις ταχύτητες λήψης σχεδόν σε τίποτα. Επιπλέον, επειδή το Tor απενεργοποιεί τόσες πολλές σύγχρονες τεχνολογίες ιστού που είναι εγγενώς μη ασφαλείς, θα διαπιστώσετε ότι πολλοί συνηθισμένοι ιστότοποι όπως το YouTube είναι εντελώς απρόσιτοι.

  Πώς να συνδυάσετε δύο ηχεία Amazon Echo Alexa για στερεοφωνικό ήχο

Το πρόγραμμα περιήγησης Tor είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους, ειδικά σε περιεχόμενο με γεωγραφικούς περιορισμούς, σε λογοκριμένους ιστότοπους και σε περιεχόμενο που είναι σφραγισμένο στον σκοτεινό ιστό μέσω συνδέσμων onion. Όταν ταξιδεύετε, δεν είναι κακή ιδέα να χρησιμοποιείτε το Tor για βασικές εργασίες, και κάνει θαύματα για όποιον ζει σε μια περιοχή όπου ορισμένοι ιστότοποι είναι αποκλεισμένοι ή περιορισμένοι. Είναι επίσης εξαιρετικό για δημοσιογράφους που πρέπει να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ενώ ερευνούν και διαβιβάζουν πληροφορίες σε άλλες πηγές. Ωστόσο, θα χρειαστείτε πολλή υπομονή εάν το χρησιμοποιείτε για όλες τις καθημερινές σας εργασίες στο Διαδίκτυο.

Δεν είναι αρκετά ασφαλής η χρήση της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης σε κανονικό πρόγραμμα περιήγησης;

Οι ιδιωτικές καρτέλες σε προγράμματα περιήγησης όπως το Chrome, το Firefox, το Opera και το Safari δημιουργήθηκαν για έναν σκοπό: την απόκρυψη της διαδικτυακής δραστηριότητας από τον τοπικό σας υπολογιστή. Στην ουσία, το μόνο που κάνουν είναι να διασφαλίζουν ότι όλα όσα έχετε πρόσβαση σε μια ιδιωτική καρτέλα δεν αφήνουν ίχνη στο τοπικό ιστορικό περιήγησής σας. Η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης δεν εμποδίζει τους ISP να σας παρακολουθούν, ούτε προστατεύει το απόρρητό σας όταν τα δεδομένα φύγουν από τον υπολογιστή σας.

Tor εναντίον Proxies

Η χρήση διακομιστή μεσολάβησης για την απόκρυψη της τοποθεσίας σας μοιάζει με παρόμοια λύση με τη χρήση του δικτύου Tor. Και οι δύο βοηθούν στην παράκαμψη των νόμων λογοκρισίας, καθιστούν τους χρήστες ανώνυμους και προστατεύουν την τοποθεσία και τις διαδικτυακές δραστηριότητες ενός χρήστη. Η διαφορά έγκειται στο πώς καθεμία από αυτές τις υπηρεσίες παρέχει ανωνυμία.

Με έναν διακομιστή μεσολάβησης, η επισκεψιμότητά σας κατευθύνεται μέσω ενός μη τοπικού διακομιστή, εκχωρώντας σας μια διαφορετική διεύθυνση IP, ώστε η δραστηριότητα να μην μπορεί να συνδεθεί με τον υπολογιστή σας. Το μειονέκτημα της χρήσης ενός διακομιστή μεσολάβησης είναι ότι δημιουργεί ένα μόνο σημείο αποτυχίας. Ο πάροχος μεσολάβησης γνωρίζει ποιος είστε, ειδικά εάν πληρώνετε για να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ξεκλειδώσουν τα κρυπτογραφημένα δεδομένα σας και να τα χρησιμοποιήσουν για τους δικούς τους σκοπούς, όλα εν αγνοία σας. Η χρήση διακομιστή μεσολάβησης μπορεί να είναι επικίνδυνη εάν το απόρρητο είναι σημαντικό για εσάς, ειδικά εάν είναι χαμηλής ποιότητας ή δωρεάν διακομιστής μεσολάβησης.

Το Tor παρακάμπτει προσεκτικά τους περιορισμούς ενός διακομιστή μεσολάβησης διανέμοντας τις υπηρεσίες ανωνυμοποίησης του σε χιλιάδες υπολογιστές. Αντί να στέλνετε την επισκεψιμότητά σας μέσω ενός μη τοπικού διακομιστή, αποστέλλεται μέσω τουλάχιστον τριών, εντελώς τυχαία και όλοι κρυπτογραφημένοι. Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να παρακολουθήσετε τα δεδομένα διαδρομής που ταξιδεύουν μέσω του δικτύου Tor.

Χρήση Tor με VPN

Η χρήση του Tor από μόνη της δεν αρκεί για την προστασία των συνηθειών περιήγησής σας στο διαδίκτυο. Ακόμη και με την κρυπτογράφηση και την ανωνυμία που παρέχει το δίκτυο, είναι ακόμα δυνατό να παρακολουθείτε την επισκεψιμότητα κάποιου, να την αναλύσετε και να βρείτε την πηγή της. Ενώ μέτρα όπως αυτά δεσμεύονται συνήθως για στόχους υψηλής αξίας, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να αντιστοιχίσετε το Tor με ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο.

Κάπως παρόμοια με το Tor, τα VPN κρυπτογραφούν την επισκεψιμότητά σας στο Διαδίκτυο και του επιτρέπουν να διέρχεται από τον τοπικό σας ISP ανώνυμα. Οι πληροφορίες αποστέλλονται σε έναν διακομιστή της επιλογής σας, στη συνέχεια αποκρυπτογραφούνται και χρησιμοποιούνται στη δική σας συσκευή. Το απόρρητο που προσφέρει ένα VPN επικεντρώνεται περισσότερο στην πρόληψη διαρροών δεδομένων, χωρίς να κρύβει την ταυτότητά σας, αλλά υπάρχει κάποια επικάλυψη μεταξύ των δύο.

Το IPVanish είναι μια πολύ αξιόπιστη υπηρεσία VPN. Για τους αναγνώστες μας έχουν μερικές εξαιρετικά ανταγωνιστικές προσφορές. Τα σχέδιά τους κυμαίνονται από έναν μήνα έως ένα χρόνο, με εντυπωσιακή έκπτωση 60% για την πλήρη 12μηνη συνδρομή — αυτό είναι μόνο 4,87 $ ανά μήνα. Και προσφέρουν επίσης μια εγγύηση επιστροφής χρημάτων 7 ημερών χωρίς ερωτήσεις σε περίπτωση που χρειαστεί να δοκιμάσετε την υπηρεσία τους.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το Tor με ένα VPN. Και τα δύο έχουν ορισμένα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, αλλά και τα δύο παρέχουν επιπλέον προστασία της ιδιωτικής ζωής σε σχέση με τη χρήση του ενός ή του άλλου.

Μέθοδος 1: VPN στο δίκτυο Tor – Ο απλούστερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε ένα VPN με Tor είναι να εγγραφείτε σε μια υπηρεσία VPN, να κάνετε λήψη του προγράμματος περιήγησης Tor και, στη συνέχεια, να εκτελούνται και τα δύο ταυτόχρονα. Αυτή η μέθοδος στέλνει δεδομένα μέσω του VPN σας πρώτα και μετά μέσω του δικτύου Tor για επιπλέον μέτρο ανωνυμίας. Είναι επίσης εξαιρετικά εύκολο να γίνει. Το μειονέκτημα είναι ότι η τυπική ευπάθεια του κόμβου εξόδου Tor εξακολουθεί να ισχύει, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα σας θα μπορούσαν θεωρητικά να παρακολουθούνται εάν κάποιος ήταν αρκετά αποφασισμένος να το κάνει.

Μέθοδος 2: Δίκτυο Tor σε VPN – Αυτή είναι η συνήθως προτεινόμενη μέθοδος συνδυασμού Tor με VPN. Τα δεδομένα μεταφέρονται από τον υπολογιστή σας, μέσω του δικτύου Tor όπου είναι κρυπτογραφημένα και ανώνυμα, και μετά μέσω του VPN σας. Αυτό μειώνει τους κινδύνους ενός VPN να καταγράφει τις πληροφορίες σας, καθώς τα δεδομένα που λαμβάνει το VPN θα είναι ήδη ανώνυμα μέσω του δικτύου Tor. Ωστόσο, η ρύθμιση είναι λίγο πιο περίπλοκη, καθώς θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα λειτουργικό σύστημα προσανατολισμένο στην ασφάλεια, όπως Whonix για να βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα ακολουθούν τη σωστή διαδρομή.