Το Wi-Fi 7 είναι εδώ και υπάρχουν 5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να αναβαθμίσετε τον δρομολογητή σας

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

Βασικά Takeaways

  • Το Wi-Fi 7 φέρνει ταχύτητες έως και 46 Gbps για ταχύτερη μεταφορά δεδομένων.

  • Το Wi-Fi 7 προσφέρει βελτιώσεις όπως κανάλια 320 MHz και 4K QAM για καλύτερη απόδοση.

  • Η αναβάθμιση σε δρομολογητή Wi-Fi 7 μπορεί να μειώσει τη συμφόρηση του δικτύου Wi-Fi με τη ζώνη Wi-Fi των 6 GHz.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Τι θα γινόταν αν σας έλεγα ότι είναι πλέον δυνατό να έχετε ταχύτερο Wi-Fi από ποτέ; Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναβαθμίσετε σε έναν νέο δρομολογητή Wi-Fi 7 και θα απολαύσετε μερικές από τις πιο γρήγορες ταχύτητες Wi-Fi καταναλωτών που προσφέρονται στο σπίτι, το γραφείο ή οπουδήποτε αλλού.

Όλα είναι δυνατά, καθώς το Wi-Fi 7, η πιο πρόσφατη έκδοση, φέρνει ταχύτερο Wi-Fi, καλύτερη συνδεσιμότητα και πολλά άλλα, γι’ αυτό ήρθε η ώρα να κάνετε αναβάθμιση σε δρομολογητή Wi-Fi 7.

1 Ταχύτερο Wi-Fi

Ας ξεκινήσουμε με την πιο σημαντική αναβάθμιση Wi-Fi 7: ταχύτερο Wi-Fi. Όταν το Wi-Fi 7 παρουσιάστηκε στην CES 2024, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία συζήτησης ήταν η επιβεβαιωμένη αναβάθμιση ταχύτητας Wi-Fi, με το Wi-Fi 7 να αποδίδει έως και 46 Gbps—περισσότερες από τρεις φορές πιο γρήγορα από τα 9,6 Gbps του Wi-Fi 6.

Πρότυπο IEEE

Όνομα Wi-Fi Alliance

Έτος κυκλοφορίας

Συχνότητα

Μέγιστος ρυθμός δεδομένων

802.11ac

Wi-Fi 5

2014

2,4 GHz & 5 GHz

1,3 Gbps

802.11ax

Wi-Fi 6

2019

2,4 GHz & 5 GHz

10-12 Gbps

802.11ax-2021

Wi-Fi 6E

2021

2,4 GHz, 5 GHz και 6 GHz

10-12 Gbps

801.11be

Wi-Fi 7

2024/2025

2,4 GHz, 5 GHz και 6 GHz

40 Gbps

Φυσικά, τα 46 Gbps είναι το θεωρητικό μέγιστο σε τέλειες εργαστηριακές συνθήκες. Είναι απίθανο να πετύχετε κάτι κοντά σε αυτές τις ταχύτητες στο οικιακό σας δίκτυο. Ωστόσο, η αναβάθμιση σε δρομολογητή Wi-Fi 7 θα σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερη χρήση της ίνας πολλών gigabit, διασφαλίζοντας ότι όλες οι ασύρματες συσκευές σας λαμβάνουν μεγαλύτερες ταχύτητες Wi-Fi.

2 Καλύτερη απόδοση

Το Wi-Fi 7 εισήγαγε δύο σημαντικές αναβαθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της απόδοσης και της χωρητικότητας του δικτύου: κανάλια Wi-Fi 320 MHz και 4K Quadrature Amplitude Modulation (QAM).

Ο δρομολογητής Wi-Fi σας στέλνει το σήμα του στις ζώνες Wi-Fi 2,4 GHz και 5 GHz (αν και οι δρομολογητές Wi-Fi 6E και Wi-Fi 7 εκπέμπουν επίσης σε μια νέα ζώνη 6 GHz). Μέσα σε αυτές τις ζώνες υπάρχουν κανάλια Wi-Fi μέσω των οποίων ο δρομολογητής σας στέλνει δεδομένα στις συσκευές σας.

Σκεφτείτε τις ζώνες Wi-Fi ως αυτοκινητόδρομους και τα κανάλια Wi-Fi ως λωρίδες. Όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα κανάλι, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρξει συμφόρηση. Κάθε κανάλι Wi-Fi έχει μια καθορισμένη χωρητικότητα, μετρημένη σε MHz. Όσο μικρότερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο πιο πιθανό είναι το κανάλι να υποστεί αργή ροή δεδομένων. Τα ευρύτερα κανάλια (περισσότερα MHz) μπορούν να επεξεργάζονται περισσότερα δεδομένα γρηγορότερα, πράγμα που σημαίνει πιο γρήγορες ταχύτητες διαδικτύου.

Η διαμόρφωση πλάτους τετραγώνου είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτήν, αλλά λειτουργεί παράλληλα. Η διαμόρφωση μετρά αποτελεσματικά πόσα δεδομένα αποστέλλονται με κάθε σήμα. Η αναβάθμιση του Wi-F7 σε 4K-QAM από το 1024-QAM του Wi-Fi 6 θα βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του δικτύου και θα μειώσει τον λανθάνοντα χρόνο, ειδικά σε περιπτώσεις όπου είναι συνδεδεμένες πολλές συσκευές Wi-Fi.

3 Λιγότερη συμφόρηση, Υποστήριξη Wi-Fi 6 GHz

Έχουμε ήδη αγγίξει τα 6 GHz, που είναι ένας άλλος λόγος που πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο αναβάθμισης σε δρομολογητή Wi-Fi 7.

Θυμάστε τον αυτοκινητόδρομο και τα κανάλια που συζητήθηκαν προηγουμένως; Η ζώνη Wi-Fi 6 GHz προσθέτει έναν ακόμη αυτοκινητόδρομο στη ρύθμιση Wi-Fi σας. Ακόμα καλύτερα, καθώς τα 6 GHz είναι ακόμα πολύ καινούργια, παραμένει χωρίς συμφόρηση από άλλες συσκευές, μειώνοντας τις παρεμβολές, ειδικά σε περιοχές με κυκλοφοριακή συμφόρηση με πολλά αλληλεπικαλυπτόμενα δίκτυα (όπως μια πολυκατοικία).

4 Υποστήριξη για συσκευές Wi-Fi 7

Το Wi-Fi 7 κυκλοφόρησε επίσημα στην CES 2024, αλλά οι κατασκευαστές υλικού είχαν ήδη στείλει συσκευές Wi-Fi 7-ready το 2023, έτοιμες για τη μεγάλη ενεργοποίηση. Τώρα που το Wi-Fi 7 είναι πλήρως διαθέσιμο, η αναβάθμιση σε δρομολογητή Wi-Fi 7 θα σημαίνει ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε συμβατή συσκευή.

Gavin Phillips/MakeUseOf

Για παράδειγμα, πολλά από τα καλύτερα νέα smartphone που παρουσιάστηκαν στο MWC 2024, όπως τα Honor Magic 6 Pro, Xiaomi 14 Ultra και Google Pixel 8 Pro, υποστηρίζουν όλα Wi-Fi 7, οπότε γιατί να μην το εκμεταλλευτείτε;

5 Μελλοντική απόδειξη του Wi-Fi σας

Η αναβάθμιση σε δρομολογητή Wi-Fi 7 θα διατηρήσει στο μέλλον το δίκτυο Wi-FI σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ξέρω ότι κάθε φορά που υπάρχει μια νέα γενιά Wi-Fi για αναβάθμιση, αυτό διαβάζετε.

Το Wi-Fi 8 δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει τουλάχιστον μέχρι το 2028, και ακόμη και τότε, χρειάζεται λίγος χρόνος για να φτάσουν τα νέα πρότυπα Wi-Fi σε smartphone, φορητούς υπολογιστές και δρομολογητές, γι’ αυτό η αναβάθμιση σε νέο δρομολογητή Wi-Fi 7 στην αρχή μιας νέας γενιάς αξίζει τον κόπο.

  Πώς μπορείτε να αφαιρέσετε μια γραμμή από το σχέδιο της Verizon