Τι σημαίνει και πώς να το διορθώσετε

Τα μηνύματα σφάλματος είναι ένας απλός και βολικός τρόπος για να ειδοποιήσετε τους χρήστες για ένα πρόβλημα με τη συσκευή ή το λογισμικό τους. Πιθανότατα έχετε συναντήσει πολλά μηνύματα λάθους όλα αυτά τα χρόνια, αλλά μερικά είναι μπερδεμένα και δύσκολο να τα παρακάμψετε. Η “ασυνήθιστη κίνηση της Google από το δίκτυο του υπολογιστή σας” είναι μία από αυτές. Οπότε, τι είναι? Και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Ποιο είναι το μήνυμα λάθους “Ασυνήθιστη επισκεψιμότητα” της Google;

Το σφάλμα ασυνήθιστης κυκλοφορίας της Google μπορεί να προκύψει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ή συσκευή. Θα το συναντήσετε όταν πληκτρολογήσετε ένα ερώτημα στο πλαίσιο αναζήτησης της Google και πατήσετε αναζήτηση ή χρησιμοποιήστε τη γραμμή διευθύνσεων για να βρείτε αυτό που ψάχνετε (αν το Google έχει οριστεί ως η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησής σας). Δηλώνει:

Τα συστήματά μας έχουν εντοπίσει ασυνήθιστη κίνηση από το δίκτυο του υπολογιστή σας. Αυτή η σελίδα ελέγχει αν όντως στέλνετε τα αιτήματα εσείς και όχι ρομπότ.

Όταν λαμβάνετε αυτό το μήνυμα σφάλματος, η διεύθυνση IP (Πρωτόκολλο Διαδικτύου) εμφανίζεται παρακάτω και υπάρχει επίσης μια χρονική σήμανση που δείχνει πότε συνέβη. Για να συνεχίσετε την περιήγηση, πρέπει να λύσετε το CAPTCHA (Τεστ Πλήρως αυτοματοποιημένο δημόσιο Turing για να διαχωρίσετε τους υπολογιστές και τους ανθρώπους) και να επαληθεύσετε ότι δεν είστε ρομπότ.

Μπορεί επίσης να λάβετε ένα μήνυμα που λέει:

Αυτό το δίκτυο είναι αποκλεισμένο λόγω παράπονων κατάχρησης που δεν έχουν διευθετηθεί για κακόβουλη συμπεριφορά. Αυτή η σελίδα ελέγχει για να δει αν είναι πραγματικά ένας άνθρωπος που στέλνει τα αιτήματα και όχι ένα ρομπότ που προέρχεται από αυτό το δίκτυο.

Υπάρχουν πολλές άλλες παραλλαγές, αλλά το νόημα των μηνυμάτων σφάλματος «ασυνήθιστης κυκλοφορίας από το δίκτυο του υπολογιστή σας» της Google είναι ότι πιστεύει ότι είστε bot ή κακόβουλος παράγοντας. Για να επιβεβαιώσει ότι δεν είστε κανένα από τα δύο, η Google σας ζητά να λύσετε ένα γρήγορο παζλ. Αυτό είναι ένα τυπικό μέτρο ασφαλείας που χρησιμοποιείται από αμέτρητους ιστότοπους και διαδικτυακές υπηρεσίες.

  Πώς να δημιουργήσετε εικόνες AI κρυφών/υποσυνείδητων μηνυμάτων

Η επίλυση ενός CAPTCHA κάθε τόσο δεν είναι θέμα από μόνο του. Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα: τις περισσότερες φορές, το μήνυμα σφάλματος θα παραμείνει ακόμα και αν λύσετε το CAPTCHA. Θα εμφανίζεται κάθε φορά που προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε την αναζήτηση Google, καθιστώντας την περιήγηση απίστευτα δύσκολη και αναγκάζοντάς σας να χρησιμοποιήσετε μια διαφορετική και δυνητικά λιγότερο ακριβή μηχανή αναζήτησης.

Γιατί λαμβάνετε το μήνυμα λάθους “Ασυνήθιστη κυκλοφορία”.

Υπάρχουν επτά πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να λαμβάνετε αυτό το ενοχλητικό μήνυμα σφάλματος. Αν και τα περισσότερα είναι καλοήθη, η λήψη αυτής της προτροπής θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι παραβίασης της ασφάλειας.

1. Γκουγκλάροντας πολύ γρήγορα

Μπορεί να λάβετε το μήνυμα “ασυνήθιστη επισκεψιμότητα” επειδή είστε πολύ γρήγοροι για το Google, εισάγοντας γρήγορα διαφορετικούς όρους αναζήτησης. Όταν το κάνετε αυτό επανειλημμένα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η Google ενδέχεται να παρερμηνεύσει τη δραστηριότητά σας ως προγραμματισμένο ρομπότ.

2. Χρήση αυτοματοποιημένου λογισμικού

Μπορεί να λάβετε αυτό το μήνυμα σφάλματος εάν χρησιμοποιείτε κάποιο αυτοματοποιημένο λογισμικό. Για παράδειγμα, ένα εργαλείο έρευνας λέξεων-κλειδιών που διαγράφει ερωτήματα που εισάγουν οι χρήστες στο πλαίσιο αναζήτησης της Google ή παρόμοιο λογισμικό στο οποίο βασίζονται οι επαγγελματίες του Search Engine Optimization (SEO) για να κάνουν τη δουλειά τους.

3. Κοινή χρήση του δικτύου σας με άλλα άτομα

Ενδέχεται να λάβετε το μήνυμα σφάλματος “ασυνήθιστη κυκλοφορία” όταν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο Wi-Fi—επειδή πολλά άλλα άτομα είναι πιθανώς συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο και πραγματοποιούν αναζήτηση στο Google, το λογισμικό μπορεί να επισημάνει τα αιτήματα ως αυτοματοποιημένα. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί όταν πολλά άτομα χρησιμοποιούν το οικιακό σας δίκτυο ταυτόχρονα.

4. Χρήση VPN

Η περιήγηση στον ιστό μέσω του λογισμικού Virtual Private Network (VPN) ή η χρήση μιας προσθήκης προγράμματος περιήγησης μεσολάβησης μπορεί μερικές φορές να έχει ως αποτέλεσμα η Google να εμφανίζει το μήνυμα σφάλματος “ασυνήθιστη κυκλοφορία” και να σας απαιτεί να επιλύσετε ένα CAPTCHA. Για παράδειγμα, η χρήση του προγράμματος περιήγησης Tor και η απόπειρα χρήσης της αναζήτησης Google μπορεί να οδηγήσει σε σφάλμα “ασυνήθιστης κυκλοφορίας”, καθώς το αίτημά σας δρομολογείται μέσω διαφόρων διευθύνσεων. Η Google το θεωρεί ότι σημαίνει ότι συμβαίνει κάτι περίεργο και παρουσιάζει το μήνυμα σφάλματος.

  Πώς να απορρίψετε μια κλήση από την οθόνη κλειδώματος στο iPhone

5. Χρήση ορισμένων επεκτάσεων

Ορισμένες επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης μπορεί επίσης να εξαπατήσουν την Google ώστε να πιστέψει ότι η επισκεψιμότητα που προέρχεται από το δίκτυό σας δεν είναι οργανική, ιδιαίτερα οι επεκτάσεις που στέλνουν αυτοματοποιημένα ερωτήματα ή τουλάχιστον φαίνεται ότι. Οι επεκτάσεις απόξεσης ιστού και οι επεκτάσεις που χρησιμοποιούνται για έρευνα SEO έρχονται στο μυαλό.

6. Το λογισμικό σας είναι ξεπερασμένο

Μπορεί να λαμβάνετε αυτό το μήνυμα σφάλματος επειδή το λογισμικό σας είναι παλιό. Ίσως το VPN σας να μην έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό ή τα προγράμματα περιήγησής σας είναι πολύ παλιά, οπότε η Google υποπτεύεται ύποπτη συμπεριφορά που μοιάζει με bot.

7. Είστε υπό επίθεση

Όταν υπάρχει ένα ασυνήθιστο πρόβλημα με τη σύνδεση ή τη συσκευή σας στο Διαδίκτυο που αρνείται να εξαφανιστεί, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να φταίει κάποιος παράγοντας απειλής ή κακόβουλο λογισμικό (δηλαδή κακόβουλο λογισμικό).

Πώς να διορθώσετε το σφάλμα “Ασυνήθιστη επισκεψιμότητα από το δίκτυο του υπολογιστή σας”.

Τώρα που ξέρετε τι μπορεί να προκαλεί αυτό το μήνυμα σφάλματος, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε τη βασική αιτία. Τα καλά νέα είναι ότι πιθανότατα δεν έχετε τίποτα να ανησυχείτε. Εάν κάνετε πολύ γρήγορη αναζήτηση ή χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο έρευνας λέξεων-κλειδιών, μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα εκκαθαρίζοντας την προσωρινή μνήμη, το ιστορικό και τα cookie του προγράμματος περιήγησης.

  • Εάν χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα περιήγησης επιτραπέζιου υπολογιστή που βασίζεται σε Chromium, όπως το Chrome, το Edge ή το Opera, ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι να πατήσετε Ctrl + Shift + Delete. Μόλις το κάνετε αυτό, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο μενού. Εδώ, μπορείτε να επιλέξετε ποια στοιχεία θα διαγραφούν. Η ίδια συντόμευση λειτουργεί επίσης στο Safari και στο Mozilla Firefox.
  • Η διαδικασία είναι κάπως πιο περίπλοκη σε κινητές συσκευές, αλλά πρακτικά πανομοιότυπη σε όλα τα προγράμματα περιήγησης. Για να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη και τα cookie, πρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση στο μενού Ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης και να μεταβείτε στην επιλογή Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης ή Εκκαθάριση ιστορικού και δεδομένων ιστότοπου.

Τώρα, εάν υποψιάζεστε ότι ευθύνεται ένα VPN, διακομιστής μεσολάβησης ή άλλο λογισμικό στη συσκευή σας, απλώς απενεργοποιήστε τα και δείτε εάν το μήνυμα σφάλματος εξαφανίζεται. Εάν αυτό αποτύχει, δοκιμάστε να κάνετε επανεκκίνηση του μόντεμ ή του δρομολογητή σας με μη αυτόματο τρόπο. Αποσυνδέστε το, περιμένετε μερικά λεπτά και, στη συνέχεια, συνδέστε το ξανά. Εναλλακτικά, μπορείτε να πατήσετε το κουμπί επαναφοράς στο πίσω μέρος.

  Πώς να ενεργοποιήσετε και να χρησιμοποιήσετε κάθετες καρτέλες στον Microsoft Edge

Εάν πιστεύετε ότι ευθύνεται μια επέκταση προγράμματος περιήγησης, απενεργοποιήστε την ή αφαιρέστε την. Εάν χρησιμοποιείτε το Chrome (ή ένα παρόμοιο πρόγραμμα περιήγησης που βασίζεται σε Chromium), κάντε κλικ στο μικρό εικονίδιο του παζλ στη γραμμή διευθύνσεων, εντοπίστε την επέκταση που μπορεί να προκαλεί αυτό το πρόβλημα και απενεργοποιήστε ή αφαιρέστε το. Στον Firefox, μπορείτε να κάνετε το ίδιο κάνοντας κλικ στο κουμπί μενού (τις τρεις γραμμές) και μεταβαίνοντας στα Πρόσθετα και Θέματα > Επεκτάσεις.

Τώρα, εδώ είναι τα κακά νέα: εάν κανένα από τα παραπάνω δεν λειτούργησε, η ασφάλειά σας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Αυτό ισχύει εάν παρατηρήσετε άλλα σημάδια μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό ή συμβιβασμούς στην ασφάλεια: καθυστέρηση, υπερθέρμανση, σφάλματα συστήματος, αναδυόμενα μηνύματα, διαφημίσεις κ.λπ.

Κάποιο κακόβουλο λογισμικό είναι δύσκολο να εντοπιστεί και λειτουργεί στο παρασκήνιο, στέλνοντας επαναλαμβανόμενα αιτήματα και έτσι κάνει την επισκεψιμότητά σας να φαίνεται αυτοματοποιημένη ή ασυνήθιστη στην Google, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει το μήνυμα σφάλματος “ασυνήθιστη κυκλοφορία”. Αλλά υπάρχουν ακόμα τρόποι για να το αφαιρέσετε. Εάν δεν έχετε προστασία από κακόβουλο λογισμικό, κατεβάστε το αμέσως—υπάρχουν πολλά δωρεάν εργαλεία προστασίας από ιούς για να διαλέξετε. Αφού εγκαταστήσετε το anti-malware, σαρώστε τον υπολογιστή σας.

Εάν πιστεύετε ότι το τηλέφωνό σας Android έχει κακόβουλο λογισμικό, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κακόβουλο λογισμικό αντί να πραγματοποιήσετε αμέσως επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, η οποία θα επαναφέρει το smartphone σας στην αρχική του κατάσταση.

Είναι πολύ απίθανο το iPhone σας να έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό, ειδικά αν δεν είναι jailbroken, αλλά θα πρέπει να ελέγξετε τις συσκευές iOS για κάθε ενδεχόμενο.

Με όλα αυτά, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να παραβιαστεί ολόκληρο το δίκτυό σας. Εάν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει αυτό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το σαρώσετε για τυχόν προβλήματα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξετε με μη αυτόματο τρόπο εάν το δίκτυό σας είναι ασφαλές και να το προστατέψετε εάν δεν είναι.

Απαλλαγείτε από το σφάλμα “Ασυνήθιστης κυκλοφορίας” μια για πάντα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σφάλμα “ασυνήθιστης κυκλοφορίας” της Google δεν προκαλεί ανησυχία και μπορεί να παρακαμφθεί. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πολύ ενοχλητικό, επομένως είναι καλό να ξέρετε πώς να το ξεφορτωθείτε όταν εμφανιστεί.

Αλλά είτε λαμβάνετε μηνύματα σφάλματος είτε όχι, είστε εξίσου ασφαλείς με το δίκτυο στο οποίο είστε συνδεδεμένοι. Ευτυχώς, ακόμα κι αν δεν τα πάτε καλά με τους υπολογιστές, μπορείτε να ασφαλίσετε εύκολα το Wi-Fi του σπιτιού σας μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.