Τι είναι το Wave Browser; Είναι Ιός;

Αν δεν είστε εξαίρεση ενός στο εκατομμύριο, έχετε εγκατεστημένο ένα πρόγραμμα περιήγησης στον υπολογιστή και το smartphone σας. Το χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο, να εργαστείτε, να επικοινωνήσετε με άλλους και πολλά άλλα.

Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές μεταξύ των προγραμμάτων περιήγησης. Κάποιοι βάζουν πρώτα την ταχύτητα και την ευκολία, κάποιοι εστιάζουν στο απόρρητο, ενώ άλλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για εξειδικευμένες εργασίες. Και μερικά είναι δυνητικά κακόβουλα, όπως το πρόγραμμα περιήγησης Wave.

Είναι ασφαλές το Wave Browser;

Στον επίσημο ιστότοπο, το πρόγραμμα περιήγησης Wave διαφημίζεται ως μια μοναδική εναλλακτική λύση στο βασικό λογισμικό που εγγυάται την «ανωνυμία των δεδομένων σας» και προσφέρει μια εξατομικευμένη εμπειρία στους χρήστες. «Όχι μόνο δεν διαβιβάζουμε τα δεδομένα σας σε τρίτους, αλλά ούτε καν τα αποθηκεύουμε οι ίδιοι», αναφέρει ο ιστότοπος.

Το Wave είναι διαθέσιμο σε Windows, MacOS, Android και iOS. Μπορείτε να το βρείτε στο Google Play και στο App Store, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ικανοποιήσει τις απαιτήσεις αυτών των αγορών όσον αφορά τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια. Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα περιήγησης Wave είναι ασφαλές. Ταυτόχρονα, δεν είναι ούτε ιός υπολογιστή, ούτε κακόβουλο λογισμικό. Πώς γίνεται αυτό?

Το πρόγραμμα περιήγησης Wave ταξινομείται ως δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα (PUP). Όπως υποδηλώνει ο όρος, τα PUP δεν είναι εγγενώς κακόβουλα με την αυστηρότερη έννοια. Ωστόσο, μπορούν να επιδείξουν ορισμένες συμπεριφορές που προκαλούν άμεσα ή έμμεσα βλάβη: προβολή ανεπιθύμητων διαφημίσεων, επιβράδυνση της συσκευής του χρήστη, συλλογή υπερβολικού όγκου δεδομένων και άλλα τέτοια.

  Πώς να ξεκινήσετε με τη Μηχανική Μάθηση;

Εάν τυχαίνει να έχετε το πρόγραμμα περιήγησης Wave στη συσκευή σας, είναι περισσότερο από πιθανό να μην το έχετε εγκαταστήσει σκόπιμα—πιθανότατα συνοδεύτηκε από άλλο λογισμικό. Αυτός είναι συνήθως ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζονται αυτά τα ανεπιθύμητα προγράμματα σε μια συσκευή. Το λογισμικό προστασίας από ιούς πιθανότατα απέτυχε να εντοπίσει το Wave, επομένως το κατεβάσατε και το εγκαταστήσατε. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης, μπορεί να σας ξεγέλασε να σημειώσετε μερικά πλαίσια που δεν θα έπρεπε να έχετε, κάτι που του επέτρεψε να εισάγει δεδομένα και να γίνει το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να μην παρατηρήσετε καν κάτι ύποπτο αμέσως. Μετά από όλα, το Wave είναι στην πραγματικότητα ένα πρόγραμμα περιήγησης. Στην πραγματικότητα, βασίζεται στο Chromium, το έργο προγράμματος περιήγησης ιστού ανοιχτού κώδικα που χρησιμεύει ως βάση για το Chrome, το Microsoft Edge, το Brave και πολλά άλλα παρόμοια προϊόντα. Δώστε του όμως λίγα λεπτά και θα καταλάβετε ότι βομβαρδίζεστε με ενοχλητικές διαφημίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων παραθύρων. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι δεν σας εμφανίζονται σχετικά αποτελέσματα αναζήτησης, αλλά απλώς διαφημίσεις ή σύνδεσμοι που οδηγούν σε ιστότοπους που δεν σχετίζονται με τη λέξη-κλειδί που εισαγάγατε.

Ακριβώς επειδή το Wave δεν θα εμφανίσει τα πιο σχετικά αποτελέσματα αναζήτησης, αλλά θα σας οδηγήσει σε ιστότοπους που πληρώνουν για διαφημίσεις, είναι πιθανό να συναντήσετε σκιερές ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό. Με άλλα λόγια, παρόλο που το ίδιο το Wave δεν είναι κακόβουλο λογισμικό, μπορεί να σας ανακατευθύνει σε ιστότοπους phishing ή μέρη που περιέχουν κακόβουλα προγράμματα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και το απόρρητό σας.

Λοιπόν, είναι ασφαλές το πρόγραμμα περιήγησης Wave; Σαφώς, η απάντηση είναι όχι. Αν και μπορεί να μην είναι ιός ή κακόβουλο λογισμικό, είναι σίγουρα ένα πρόγραμμα που δεν θέλετε να έχετε στη συσκευή σας. Το Wave, στην καλύτερη περίπτωση, θα προβάλει ενοχλητικές διαφημίσεις και θα εμφανίσει άσχετα αποτελέσματα αναζήτησης και, στη χειρότερη, θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά σας.

  Ένας πλήρης οδηγός για τη διαδικασία και τις πρακτικές διαχείρισης εκδόσεων

Πώς να αφαιρέσετε το πρόγραμμα περιήγησης Wave από τη συσκευή σας

Εάν έχετε εγκαταστήσει κατά λάθος το Wave στο iPhone ή το τηλέφωνό σας Android, μπορείτε να το καταργήσετε όπως κάθε άλλη εφαρμογή. Στο Android, πατήστε παρατεταμένα την εφαρμογή Wave και, στη συνέχεια, πατήστε Απεγκατάσταση και OK. Εάν χρησιμοποιείτε iPhone, πατήστε παρατεταμένα το εικονίδιο του προγράμματος περιήγησης Wave μέχρι να εμφανιστεί ένα αναδυόμενο μενού και, στη συνέχεια, επιλέξτε Κατάργηση εφαρμογής και επιβεβαιώστε.

Εάν διαθέτετε υπολογιστή Mac, θα μπορείτε να καταργήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Wave σε λίγα λεπτά. Κάντε κλικ στο εικονίδιο Finder και μεταβείτε στις Εφαρμογές (επάνω αριστερή γωνία στο μενού). Κάντε δεξί κλικ στο πρόγραμμα περιήγησης Wave και επιλέξτε Μετακίνηση στον κάδο. Αδειάστε τον κάδο και εκτελέστε μια σάρωση για κακόβουλο λογισμικό.

Στα Windows, η διαδικασία είναι ελαφρώς πιο περίπλοκη. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα PUP, το πρόγραμμα περιήγησης Wave δεν μπορεί να απεγκατασταθεί όπως ένα κανονικό πρόγραμμα. Εάν προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε με τον συνηθισμένο τρόπο, μέσω του Πίνακα Ελέγχου για παράδειγμα, πιθανότατα θα εμφανιστεί ξανά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαγράψετε με μη αυτόματο τρόπο όλα τα αρχεία που σχετίζονται με το Wave.

Πώς να αφαιρέσετε το πρόγραμμα περιήγησης Wave στα Windows: 5 βήματα

 • Κάντε κλικ στο εικονίδιο των Windows στη γραμμή εργασιών και πληκτρολογήστε “apps”. Επιλέξτε Προσθήκη ή κατάργηση προγραμμάτων ή Εφαρμογές και λειτουργίες (ή παρόμοια, ανάλογα με την έκδοση των Windows). Βρείτε το πρόγραμμα περιήγησης Wave στη λίστα με το εγκατεστημένο λογισμικό και κάντε κλικ στο Uninstall.
 • Κάντε δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών και επιλέξτε Διαχείριση εργασιών από το μενού. Μέσω της καρτέλας Διεργασίες, αναζητήστε οτιδήποτε σχετίζεται με το Wave. Μόλις βρείτε μια διαδικασία που σχετίζεται με το πρόγραμμα περιήγησης, κάντε δεξί κλικ σε αυτήν και επιλέξτε Άνοιγμα τοποθεσίας αρχείου και, στη συνέχεια, διαγράψτε όλα τα αρχεία στο φάκελο. Εάν δεν βλέπετε αυτήν την επιλογή, κάντε κλικ στο Τέλος εργασίας.
 • Αφού τερματίσετε όλες τις διεργασίες που σχετίζονται με το Wave, μεταβείτε στην καρτέλα Εκκίνηση στη Διαχείριση εργασιών. Εντοπίστε και απενεργοποιήστε όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με το πρόγραμμα περιήγησης Wave.
 • Στο τέταρτο βήμα, πρέπει να καταργήσετε το Wave από το μητρώο των Windows. Αναζητήστε τον “Επεξεργαστή Μητρώου” στη γραμμή αναζήτησης και, στη συνέχεια, ξεκινήστε το εργαλείο. Διαγράψτε αρχεία που σχετίζονται με το πρόγραμμα περιήγησης Wave.
 • Αφού ολοκληρώσετε όλα τα παραπάνω, σας συνιστούμε να εκτελέσετε μια σάρωση κακόβουλου λογισμικού για να βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα περιήγησης Wave έχει εξαλειφθεί πλήρως. Κατεβάστε μια δωρεάν σουίτα προστασίας από ιούς, αν δεν έχετε ήδη.
 •   Οι κορυφαίες 5 αξιολογήσεις για το 2020

  Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, αλλά είναι πιθανό το Wave να διείσδυσε στο κανονικό πρόγραμμα περιήγησής σας, να άλλαξε ρυθμίσεις και να εγκαταστήσει ύποπτες επεκτάσεις ή πρόσθετα. Εάν πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να επανεκκινήσετε το πρόγραμμα περιήγησής σας στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο μετάβασης σε ένα ασφαλές και ιδιωτικό πρόγραμμα περιήγησης.

  Προστατέψτε τη συσκευή σας από ανεπιθύμητα προγράμματα

  Τα PUP όπως το πρόγραμμα περιήγησης Wave είναι αρκετά κοινά. Αυτά τα προγράμματα μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνα όσο άλλες απειλές, αλλά είναι πάντα ενοχλητικά και μερικές φορές μπορεί να θέσουν έμμεσα σε κίνδυνο την ασφάλειά σας.

  Η λήψη βασικών προφυλάξεων θα πρέπει να είναι αρκετή για να αποφευχθεί αυτό. Ενημερωθείτε για τις διαδικτυακές απειλές, πραγματοποιήστε λήψη λογισμικού μόνο από επαληθευμένες πηγές, να είστε προσεκτικοί κατά την εγκατάσταση ενός νέου προγράμματος, να διατηρείτε το σύστημά σας ενημερωμένο και να χρησιμοποιείτε αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς.