Τι είναι το ViVeTool; Πώς να το χρησιμοποιήσετε για να ενεργοποιήσετε τις ακυκλοφόρητες δυνατότητες στα Windows

Το ViVeTool είναι ένα εργαλείο γραμμής εντολών ανοιχτού κώδικα για την ενεργοποίηση πειραματικών αλλά κρυφών λειτουργιών στον υπολογιστή σας με Windows. Διατίθεται επίσης σε έκδοση GUI, γεγονός που καθιστά πολύ πιο εύκολη την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση ορισμένων λειτουργιών στα Windows.

Σας επιτρέπει να δοκιμάσετε νεότερες και ακυκλοφόρητες λειτουργίες στις σταθερές ή προγραμματιστικές εκδόσεις των Windows, όπως η δυνατότητα πολλαπλών καρτελών στην Εξερεύνηση αρχείων ή να επαναφέρετε το κλασικό μενού περιβάλλοντος των Windows 11. Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσετε το ViVeTool; Ας ανακαλύψουμε!

Το ViVeTool είναι μια βιβλιοθήκη και μια εφαρμογή κονσόλας C# ανοιχτού κώδικα τρίτου κατασκευαστή για την ενεργοποίηση ακυκλοφόρητων λειτουργιών στον υπολογιστή σας με Windows. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να επαναφέρετε ή να απενεργοποιήσετε ορισμένες λειτουργίες.

Το ViVeTool χρησιμοποιεί αναγνωριστικά λειτουργιών, μέρος της Διαχείρισης δυνατοτήτων των Windows, μια πρακτική ανάπτυξης λογισμικού, για να προσδιορίσει τις διαθέσιμες δυνατότητες. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αναγνωριστικά λειτουργιών για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ορισμένες λειτουργίες στον υπολογιστή σας με Windows χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών ViVeTool ή το βοηθητικό πρόγραμμα GUI.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να καταργήσετε το νέο πλαίσιο αναζήτησης και να το αντικαταστήσετε με το κλασικό εικονίδιο αναζήτησης, θα πρέπει να εκτελέσετε την εντολή ViVetool /disable /id:39263329 χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών ViVeTool.

Το αναγνωριστικό δυνατότητας: 39263329 στην παραπάνω εντολή λέει στο ViVeTool και στο επακόλουθο API ποια δυνατότητα να αλλάξει στον υπολογιστή σας με Windows.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το αναγνωριστικό δυνατότητας από το διαδίκτυο ή χρησιμοποιώντας την έκδοση ViVeTool GUI. Τούτου λεχθέντος, η περιγραφή του αναγνωριστικού χαρακτηριστικών στην έκδοση GUI είναι ως επί το πλείστον κρυπτική, επομένως περπατήστε προσεκτικά. Αφού έχετε το αναγνωριστικό δυνατότητας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών ViVeTool ή την έκδοση GUI για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε λειτουργίες στον υπολογιστή σας με Windows.

Το ViVeTool δεν προσθέτει νέες δυνατότητες από μόνο του. Απλώς αλλάζει τις υπάρχουσες δυνατότητες για να τις ενεργοποιήσει ή να τις απενεργοποιήσει για το σύστημά σας Windows. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτές οι λειτουργίες είναι από τη φύση τους πειραματικές, η ενεργοποίησή τους μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ViVeTool στο καθημερινό σας πρόγραμμα οδήγησης, μεταβείτε στις επιλογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης δεδομένων των Windows και προχωρήστε με τα παρακάτω βήματα. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε μια εικονική μηχανή για να δοκιμάσετε νέες λειτουργίες και, εάν διαπιστωθεί ότι είναι σταθερές, εφαρμόστε τις στο καθημερινό σας πρόγραμμα οδήγησης.

  Πώς να προσαρτήσετε εικόνες ISO στα Windows 10

Το ViVeTool GUI είναι η διχαλωμένη έκδοση του βοηθητικού προγράμματος γραμμής εντολών ViVeTool. Είναι λιγότερο περίπλοκο στη χρήση και καταργεί την ταλαιπωρία της εκτέλεσης εντολών ή της απομνημόνευσής τους από την αρχή. Η έκδοση GUI είναι διαθέσιμη ως εκτελέσιμο πρόγραμμα εγκατάστασης ή φορητή έκδοση. Δείτε πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε το ViVeTool GUI στα Windows.

Για να κατεβάσετε την έκδοση ViVeTool GUI:

 • μεταβείτε στο Σελίδα ViVeTool GUI στο GitHub.
 • Κάντε λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης του διαθέσιμου αρχείου Setup.exe. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε μια φορητή έκδοση εάν προτιμάτε.
 • Εκτελέστε το αρχείο εγκατάστασης και διατηρήστε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή.
 • Τώρα που έχει εγκατασταθεί η εφαρμογή, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να βρείτε και να εγκαταστήσετε μη κυκλοφορημένες λειτουργίες στον υπολογιστή σας με Windows. Δείτε πώς να το κάνετε:

 • Εκκινήστε το ViVeTool χρησιμοποιώντας μια συντόμευση επιφάνειας εργασίας ή από το μενού Έναρξη.
 • Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού Select Build στην επάνω αριστερή γωνία και επιλέξτε το build των Windows. Μπορείτε να ελέγξετε την έκδοση και την έκδοση των Windows 11 χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Ρυθμίσεις. Το ViVeTool GUI θα αρχίσει τώρα να αναζητά όλες τις διαθέσιμες λειτουργίες για την επιλεγμένη έκδοση. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά, επομένως περιμένετε μέχρι να συμπληρωθεί η λίστα.
 • Το ViVeTool GUI κατηγοριοποιεί τις διαθέσιμες λειτουργίες σε διαφορετικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των Always Disabled, Always Enabled, Disabled by Default, Enabled by Default και Modifiable. Μπορείτε να επεκτείνετε την κατηγορία και να επιλέξετε τη δυνατότητα εγκατάστασης.
 • Στη συνέχεια, επιλέξτε τη δυνατότητα που θέλετε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε. Εναλλακτικά, πληκτρολογήστε το όνομα της δυνατότητας στη γραμμή αναζήτησης για να βρείτε μια συγκεκριμένη λειτουργία.
 • Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού Εκτέλεση ενέργειας, επιλέξτε Ενεργοποίηση για να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα. Περιμένετε το μήνυμα επιτυχίας και κάντε κλικ στο Κλείσιμο.
 • Εάν οι αλλαγές δεν είναι άμεσα ορατές, επανεκκινήστε την Εξερεύνηση των Windows για να εφαρμόσετε τις αλλαγές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας για να κάνετε τις αλλαγές.
 • Για να επαναφέρετε τις αλλαγές ή να απενεργοποιήσετε μια δυνατότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Απενεργοποίηση λειτουργίας που είναι διαθέσιμη στο ViVeTool. Δείτε πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε μια δυνατότητα χρησιμοποιώντας το ViVeTool:

    Πώς να διορθώσετε τα σφάλματα εγκατάστασης των Windows 10 "Τι χρειάζεται την προσοχή σας".

 • Εκκινήστε το ViVeTool GUI.
 • Αναζητήστε και επιλέξτε τη δυνατότητα που θέλετε να απενεργοποιήσετε.
 • Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού “Εκτέλεση ενέργειας” στην επάνω δεξιά γωνία.
 • Επιλέξτε Απενεργοποίηση λειτουργίας και κάντε κλικ στο OK.
 • Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να επαναφέρετε τη δυνατότητα στην προεπιλεγμένη της κατάσταση. Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε το τροποποιημένο χαρακτηριστικό, κάντε κλικ στο Εκτέλεση ενέργειας και επιλέξτε Επαναφορά λειτουργίας σε προεπιλεγμένες τιμές. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ όταν επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας την επόμενη φορά.

  Ακολουθούν μερικές νέες και λιγότερο γνωστές δυνατότητες των Windows που μπορείτε να ενεργοποιήσετε χρησιμοποιώντας το ViVeTool πριν από οποιονδήποτε άλλον:

  Η αρχική έκδοση του ViVeTool είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών. Ενώ προσφέρει παρόμοια λειτουργικότητα με την έκδοση GUI, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε γρήγορα τις λειτουργίες των Windows. Δείτε πώς να το κάνετε:

 • μεταβείτε στο Σελίδα ViVeTool στο GitHub. Αυτό παραθέτει όλες τις εκδόσεις του ViVeTools από την έναρξή του.
 • Εντοπίστε την πιο πρόσφατη έκδοση του ViVeTools. Από τη στιγμή που γράφτηκε αυτό, η έκδοση 1.6.2 είναι η πιο πρόσφατη διαθέσιμη σταθερή έκδοση και η έκδοση 1.7 είναι διαθέσιμη ως προέκδοση.
 • Κάντε κλικ στο Assets για να δείτε τις επιλογές λήψης.
 • Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο αρχείο ViVeTool.GUI.1.6.2.0.Portable.zip (η έκδοση ενδέχεται να αλλάξει με τις νέες εκδόσεις) για να πραγματοποιήσετε λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης στην τοπική μονάδα δίσκου.
 • Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο Zip και επιλέξτε Εξαγωγή όλων. Επιλέξτε έναν προορισμό και κάντε κλικ στην Εξαγωγή. Σημειώστε τον φάκελο εξαγωγής.
 • Στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο Win και πληκτρολογήστε cmd.
 • Κάντε δεξί κλικ στη γραμμή εντολών και επιλέξτε Εκτέλεση ως διαχειριστής.
 • Στη γραμμή εντολών, αλλάξτε τον κατάλογο σε φάκελο εξαγωγής ViVeTool. Έτσι, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή και πατήστε Enter για να αλλάξετε τον κατάλογο:
    cd /d [ViVeToolFolderPath] 
 • Για παράδειγμα, εάν έχω αποθηκευμένο το φάκελο ViVeTool στο C:\Users\username\Downloads\ViVeTool-v0.3.2, τότε η πλήρης εντολή θα έχει ως εξής:
    cd /d C:\Users\username\Downloads\ViVeTool-v0.3.2 
 • Στη συνέχεια, για να ενεργοποιήσετε μια δυνατότητα, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή και πατήστε Enter:
    ViVeTool.exe /enable /id:featureID 
 • Στην παραπάνω εντολή, αντικαταστήστε το χαρακτηριστικό ID με το χαρακτηριστικό γνώρισμα που θέλετε να ενεργοποιήσετε.
 • Για παράδειγμα, για να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα καρτέλας στην Εξερεύνηση αρχείων, το αναγνωριστικό της δυνατότητας είναι id:37634385. Έτσι, η πλήρης εντολή θα μοιάζει με αυτό:
    ViVeTool.exe /enable /id:37634385 
 • Εάν θέλετε να απενεργοποιήσετε μια δυνατότητα, τότε η εντολή θα μοιάζει κάπως έτσι:
    ViVeTool.exe /disable /id:featureID 
 • Μόλις εκτελεστεί η εντολή, πληκτρολογήστε exit και πατήστε Enter για να κλείσετε τη γραμμή εντολών.
 • Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας για να εφαρμόσετε τις αλλαγές. Μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή, οι αλλαγές θα πρέπει να είναι ορατές.
 •   Πώς να προσθέσετε σελιδοδείκτες σε συγκεκριμένες τοποθεσίες σε ένα αρχείο Εγγράφων Google

  Ενδέχεται να μην μπορείτε να ενεργοποιήσετε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν στο ViVeTool. Σχεδόν όλες οι κρυφές λειτουργίες εξαρτώνται από την κατασκευή του λειτουργικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι εάν ενεργοποιήσετε μια δυνατότητα χρησιμοποιώντας το ViVeTool, αλλά οι αλλαγές δεν τεθούν σε ισχύ, είναι πιθανό ότι η δυνατότητα δεν υποστηρίζεται από την έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows που εκτελείτε.

  Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται στο ότι η κατάσταση του χαρακτηριστικού έχει οριστεί σε Always Disabled ή Enabled κατά τη μεταγλώττιση. Σε αυτήν την περίπτωση, ακόμα κι αν το ViVeTool επεξεργαστεί με επιτυχία το αίτημά σας, είναι απίθανο να δείτε πραγματικές αλλαγές, καθώς η δυνατότητα είναι σκληρά κωδικοποιημένη για να παραμείνει ενεργοποιημένη ή απενεργοποιημένη.

  Εκτός από την εντολή /enable και /disable, το ViVeTools υποστηρίζει μια δέσμη άλλων εντολών για την επαναφορά της προσαρμοσμένης διαμόρφωσης για συγκεκριμένες ή όλες τις λειτουργίες, την ενημέρωση του ViVeTool και την εξαγωγή και εισαγωγή προσαρμοσμένων ρυθμίσεων λειτουργιών.

  Εντολή ViVeTool

  Δράση

  /επιτρέπω

  Ενεργοποιήστε μια δυνατότητα

  /καθιστώ ανίκανο

  Απενεργοποιήστε μια δυνατότητα

  /ερώτηση

  Βρείτε μια λίστα με όλες τις υπάρχουσες ρυθμίσεις παραμέτρων λειτουργιών

  /επαναφορά

  Για να επαναφέρετε μια προσαρμοσμένη διαμόρφωση για μια συγκεκριμένη λειτουργία

  /επαναεγκατάσταση

  Για να επαναφέρετε μια προσαρμοσμένη διαμόρφωση για όλες τις λειτουργίες

  /addsubs

  Για να προσθέσετε μια συνδρομή χρήσης λειτουργιών

  /delsub

  Για να καταργήσετε μια συνδρομή χρήσης λειτουργιών

  /εξαγωγή

  Για εξαγωγή προσαρμοσμένης διαμόρφωσης λειτουργιών

  /εισαγωγή

  Για να εισαγάγετε προσαρμοσμένες ρυθμίσεις παραμέτρων

  /fixlkg

  Διορθώστε την τρέχουσα καταστροφή του συστήματος επαναφοράς «Τελευταίο γνωστό καλό».

  /appupdate

  Αναζητήστε νέες ενημερώσεις ViVeTool

  /notifyusage

  Εμφανίζει μια ειδοποίηση χαρακτηριστικών

  Το ViVeTool διευκολύνει την εύρεση και τη δοκιμή νέων πειραματικών χαρακτηριστικών προτού διατεθούν στο κοινό. Είτε χρησιμοποιείτε το GUI είτε την έκδοση γραμμής εντολών, σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε εύκολα ορισμένες συναρπαστικές και ενοχλητικές λειτουργίες.

  Τούτου λεχθέντος, πολλά από αυτά τα κρυφά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι buggy και να προκαλέσουν δυσλειτουργία του συστήματος. Επομένως, κρατήστε το αντίγραφο ασφαλείας του συστήματός σας εύχρηστο προτού ασχοληθείτε με το ViVeTool.