Τι είναι το Mirai Botnet και πώς μπορώ να προστατέψω τις συσκευές μου;

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2016, το botnet Mirai κατέλαβε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό συσκευών και προκάλεσε τεράστια ζημιά στο διαδίκτυο. Τώρα είναι πίσω και πιο επικίνδυνο από ποτέ.

Το νέο και βελτιωμένο Mirai μολύνει περισσότερες συσκευές

Στις 18 Μαρτίου 2019, οι ερευνητές ασφαλείας στο Δίκτυα Palo Alto αποκάλυψε ότι το Mirai έχει τροποποιηθεί και ενημερωθεί για να επιτύχει τον ίδιο στόχο σε μεγαλύτερη κλίμακα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο Mirai χρησιμοποιούσε 11 νέες εξαγωγές (με το σύνολο σε 27) και μια νέα λίστα προεπιλεγμένων διαπιστευτηρίων διαχειριστή για να δοκιμάσει. Ορισμένες από τις αλλαγές στοχεύουν στο επιχειρηματικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων LG Supersign και των ασύρματων συστημάτων παρουσίασης WePresent WiPG-1000.

Το Mirai μπορεί να είναι ακόμα πιο ισχυρό εάν μπορεί να αναλάβει το επιχειρηματικό υλικό και να αναλάβει τα επιχειρηματικά δίκτυα. Ως Ruchna Nigam, ανώτερη ερευνήτρια απειλών με την Palo Alto Networks, το βάζει:

Αυτά τα νέα χαρακτηριστικά προσφέρουν στο botnet μια μεγάλη επιφάνεια επίθεσης. Συγκεκριμένα, η στόχευση εταιρικών συνδέσεων του παρέχει επίσης πρόσβαση σε μεγαλύτερο εύρος ζώνης, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ισχύ πυρός για το botnet για επιθέσεις DDoS.

Αυτή η παραλλαγή του Miria συνεχίζει να επιτίθεται σε δρομολογητές καταναλωτών, κάμερες και άλλες συσκευές συνδεδεμένες στο δίκτυο. Για καταστροφικούς σκοπούς, όσο περισσότερες συσκευές έχουν μολυνθεί, τόσο το καλύτερο. Κάπως ειρωνικά, το κακόβουλο ωφέλιμο φορτίο φιλοξενήθηκε σε έναν ιστότοπο που προωθεί μια επιχείρηση που ασχολείται με την «Ηλεκτρονική ασφάλεια, ενοποίηση και παρακολούθηση συναγερμού».

  Θα λειτουργούν τα Windows 10 στον υπολογιστή μου;

Το Mirai είναι ένα Botnet που επιτίθεται σε συσκευές IOT

Αν δεν θυμάστε, το 2016 το botnet Mirai φαινόταν να είναι παντού. Στοχεύει δρομολογητές, συστήματα DVR, κάμερες IP και πολλά άλλα. Αυτές ονομάζονται συχνά συσκευές Internet of Things (IoT) και περιλαμβάνουν απλές συσκευές όπως θερμοστάτες που συνδέονται στο διαδίκτυο. Τα botnet λειτουργούν μολύνοντας ομάδες υπολογιστών και άλλες συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια αναγκάζοντας τα μολυσμένα μηχανήματα να επιτεθούν σε συστήματα ή να εργαστούν σε άλλους στόχους με συντονισμένο τρόπο.

Η Mirai καταδίωξε συσκευές με προεπιλεγμένα διαπιστευτήρια διαχειριστή, είτε επειδή δεν τις άλλαξε κανείς είτε επειδή ο κατασκευαστής τις είχε κωδικοποιήσει. Το botnet κατέλαβε έναν τεράστιο αριθμό συσκευών. Ακόμα κι αν τα περισσότερα από τα συστήματα δεν ήταν πολύ ισχυρά, οι τεράστιοι αριθμοί που δούλευαν θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να επιτύχουν περισσότερα από αυτά που θα μπορούσε από μόνος του ένας ισχυρός υπολογιστής ζόμπι.

Η Mirai ανέλαβε σχεδόν 500.000 συσκευές. Χρησιμοποιώντας αυτό το ομαδοποιημένο botnet συσκευών IoT, το Mirai κατέστρεψε υπηρεσίες όπως το Xbox Live και το Spotify και ιστότοπους όπως το BBC και το Github στοχεύοντας απευθείας τους παρόχους DNS. Με τόσα πολλά μολυσμένα μηχανήματα, ο Dyn (πάροχος DNS) καταργήθηκε από μια επίθεση DDOS που είδε 1,1 terabyte κίνησης. Μια επίθεση DDOS λειτουργεί πλημμυρίζοντας έναν στόχο με μια τεράστια ποσότητα διαδικτυακής κίνησης, μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να αντέξει ο στόχος. Αυτό θα φέρει τον ιστότοπο ή την υπηρεσία του θύματος σε ανίχνευση ή θα τον αναγκάσει να απομακρυνθεί εντελώς από το Διαδίκτυο.

  Πώς να ανακυκλώσετε εύκολα τα παλιά ηλεκτρονικά που δεν μπορείτε να πουλήσετε

Οι αρχικοί δημιουργοί του λογισμικού botnet Marai ήταν συνελήφθη, ομολόγησε την ενοχή του και του δόθηκε όρος αναστολής. Για ένα διάστημα, το Mirai έκλεισε. Αλλά αρκετός κώδικας επέζησε ώστε άλλοι κακοί ηθοποιοί να αναλάβουν τον Mirai και να τον αλλάξουν για να ταιριάζει στις ανάγκες τους. Τώρα υπάρχει μια άλλη παραλλαγή του Mirai εκεί έξω.

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το Mirai

Το Mirai, όπως και άλλα botnet, χρησιμοποιεί γνωστά exploits για να επιτεθεί σε συσκευές και να τις διακυβεύσει. Προσπαθεί επίσης να χρησιμοποιήσει γνωστά προεπιλεγμένα διαπιστευτήρια σύνδεσης για να εργαστεί στη συσκευή και να την αναλάβει. Έτσι, οι τρεις καλύτερες γραμμές προστασίας σας είναι ευθείες.

Πάντα να ενημερώνετε το υλικολογισμικό (και το λογισμικό) για οτιδήποτε έχετε στο σπίτι ή τον χώρο εργασίας σας που μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο. Το Hacking είναι ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού και μόλις ένας ερευνητής ανακαλύψει ένα νέο exploit, ακολουθούν patches για να διορθώσουν το πρόβλημα. Botnet όπως αυτό ευδοκιμούν σε μη επιδιορθωμένες συσκευές και αυτή η παραλλαγή Mirai δεν διαφέρει. Τα exploits που στοχεύουν το επιχειρηματικό υλικό εντοπίστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και το 2017.

Αλλάξτε τα διαπιστευτήρια διαχειριστή των συσκευών σας (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης) το συντομότερο δυνατό. Για δρομολογητές, μπορείτε να το κάνετε αυτό στη διεπαφή ιστού του δρομολογητή σας ή στην εφαρμογή για κινητά (αν έχει). Για άλλες συσκευές στις οποίες συνδέεστε με το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη ή τους κωδικούς πρόσβασης, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο της συσκευής.

  ✨ Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Emoji στα ονόματα αρχείων στα Windows 10

Εάν μπορείτε να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας διαχειριστή, κωδικό πρόσβασης ή κενό πεδίο, πρέπει να το αλλάξετε. Φροντίστε να αλλάζετε τα προεπιλεγμένα διαπιστευτήρια κάθε φορά που ρυθμίζετε μια νέα συσκευή. Εάν έχετε ήδη ρυθμίσει συσκευές και παραμελήσατε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης, κάντε το τώρα. Αυτή η νέα παραλλαγή του Mirai στοχεύει νέους συνδυασμούς προεπιλεγμένων ονομάτων χρήστη και κωδικών πρόσβασης.

Εάν ο κατασκευαστής της συσκευής σας σταμάτησε να εκδίδει νέες ενημερώσεις υλικολογισμικού ή έχει κωδικοποιήσει τα διαπιστευτήρια διαχειριστή και δεν μπορείτε να τα αλλάξετε, εξετάστε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε τη συσκευή.

Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι να ξεκινήσετε από τον ιστότοπο του κατασκευαστή σας. Βρείτε τη σελίδα υποστήριξης για τη συσκευή σας και αναζητήστε τυχόν ειδοποιήσεις σχετικά με ενημερώσεις υλικολογισμικού. Ελέγξτε πότε κυκλοφόρησε το τελευταίο. Εάν έχουν περάσει χρόνια από την ενημέρωση υλικολογισμικού, ο κατασκευαστής πιθανότατα δεν υποστηρίζει πλέον τη συσκευή.

Μπορείτε επίσης να βρείτε οδηγίες για την αλλαγή των διαπιστευτηρίων διαχείρισης στον ιστότοπο υποστήριξης του κατασκευαστή της συσκευής. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε πρόσφατες ενημερώσεις υλικολογισμικού ή μια μέθοδο για να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης της συσκευής, μάλλον ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε τη συσκευή. Δεν θέλετε να αφήσετε κάτι μόνιμα ευάλωτο συνδεδεμένο στο δίκτυό σας.

Εάν το πιο πρόσφατο υλικολογισμικό που μπορείτε να βρείτε είναι του 2012, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τη συσκευή σας.

Η αντικατάσταση των συσκευών σας μπορεί να φαίνεται δραστική, αλλά αν είναι ευάλωτες, είναι η καλύτερη επιλογή σας. Botnets όπως το Mirai δεν θα εξαφανιστούν. Πρέπει να προστατεύσετε τις συσκευές σας. Και, προστατεύοντας τις δικές σας συσκευές, θα προστατεύσετε και το υπόλοιπο Διαδίκτυο.