Τι είναι το Microsoft Azure; Ένας οδηγός για αρχάριους στην υπηρεσία Cloud

Το cloud computing έχει αλλάξει τα παιχνίδια για τις επιχειρήσεις πρόσφατα και το Microsoft Azure είναι μεταξύ των κορυφαίων παικτών αυτού του παιχνιδιού, μιας πλατφόρμας cloud που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τις εταιρείες να δημιουργούν, να διαχειρίζονται και να αναπτύσσουν διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες.

Παρακάτω, αναλύουμε τα βασικά στοιχεία του Microsoft Azure με απλό τρόπο για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τις δυνατότητές του, τα πλεονεκτήματά του και πώς μπορεί να μεταμορφώσει την επιχείρησή σας.

Τι είναι το Microsoft Azure;

Το Microsoft Azure είναι κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, προσφέροντας ένα ευρύ πλαίσιο για αποθήκευση δεδομένων, ανάπτυξη λογισμικού και άλλες καινοτόμες λύσεις. Σας επιτρέπει να αποθηκεύετε τα δεδομένα και τις εφαρμογές σας με έναν εξαιρετικά οργανωμένο τρόπο, στους οποίους μπορείτε να έχετε πρόσβαση από οπουδήποτε με σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το cloud computing, είναι μια μέθοδος αποτελεσματικής διαχείρισης ψηφιακών πόρων αξιοποιώντας απομακρυσμένους διακομιστές και παγκόσμια κέντρα δεδομένων για τη διαχείριση των δεδομένων σας, εξαλείφοντας την ανάγκη για προσωπικές συσκευές ή αποκλειστικούς διακομιστές.

Αλλά το Azure δεν είναι μόνο αποθήκευση. Είναι επίσης μια παιδική χαρά για προγραμματιστές λογισμικού και καινοτόμους. Η Microsoft το έχει γεμίσει με ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και υπηρεσιών για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν, να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν εφαρμογές γρήγορα και αποτελεσματικά. Είτε φτιάχνετε έναν απλό ιστότοπο, μια σύνθετη εφαρμογή για κινητά ή ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη, το Azure σας καλύπτει.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε οποιαδήποτε υπηρεσία ροής που χρησιμοποιείτε για να παρακολουθείτε τις αγαπημένες σας εκπομπές και ταινίες. Αποθηκεύουν τόνους ταινιών και εκπομπών στο cloud αντί να έχουν τεράστιες αίθουσες γεμάτες με DVD ή σκληρούς δίσκους. Όταν επιλέγετε κάτι για παρακολούθηση (Netflix, για παράδειγμα), ο ιστότοπος το ανακτά γρήγορα από το cloud και το αναπαράγει στη συσκευή σας.

  Πώς αλλάζει το δωρεάν επίπεδο του Spotify στην Ινδία

Κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζήτησης, όπως όταν κυκλοφορεί ένα blockbuster, αυτές οι πλατφόρμες κλιμακώνουν αβίαστα την υποδομή τους για να ανταποκριθούν σε αυξήσεις τηλεθέασης, χάρη στους ευέλικτους παρόχους υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους όπως το Azure που μπορούν να διαχειρίζονται δεδομένα σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι πάροχοι υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (AWS στην περίπτωση του Netflix) προσφέρουν επίσης σε αυτές τις πλατφόρμες αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης που βασίζονται σε σύννεφο για να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των προτιμήσεών σας. Το κάνουν αυτό αναλύοντας αυτό που παρακολουθείτε και όσο περνάει ο καιρός, βελτιώνουν συνεχώς τις συστάσεις τους. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του cloud computing.

Πώς λειτουργεί το Microsoft Azure;

Στον πυρήνα του Microsoft Azure βρίσκονται τεράστια κέντρα δεδομένων στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση από τον υπολογιστή σας ή άλλες συσκευές μέσω του διαδικτύου. Το Azure προσφέρει ένα σωρό εύχρηστα εργαλεία και υπηρεσίες. Ορισμένα σάς βοηθούν να αποθηκεύετε και να διαχειρίζεστε δεδομένα, μερικά σας επιτρέπουν να εκτελείτε λογισμικό και άλλα είναι εξαιρετικά για φιλοξενία ιστού, τεχνητή νοημοσύνη και άλλα.

Ο κύριος στόχος εδώ είναι να σας διευκολύνουμε να δημιουργείτε, να αναπτύσσετε και να διαχειρίζεστε εφαρμογές και υπηρεσίες χωρίς να ανησυχείτε για τα τεχνολογικά πράγματα από κάτω.

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Azure είναι ο τρόπος με τον οποίο πληρώνετε. Είναι “pay-as-you-go”, που σημαίνει ότι πληρώνετε μόνο για ό,τι χρησιμοποιείτε. Επιπλέον, ορισμένες υπηρεσίες είναι διαθέσιμες δωρεάν και σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτές χωρίς κόστος για έως και 12 μήνες. Αυτό το μοντέλο είναι επίσης ευέλικτο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε με μια μικρή εγκατάσταση και, καθώς αυξάνονται οι ανάγκες σας, μπορείτε γρήγορα και εύκολα να επεκτείνετε τη χρήση των πόρων του Azure.

  Μπορείτε να λάβετε μια δωρεάν αλλαγή ετικετών παιχνιδιού;

Το Azure λαμβάνει επίσης σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των δεδομένων σας. Η Microsoft χρησιμοποιεί ισχυρά μέτρα ασφαλείας, όπως κρυπτογράφηση, τείχη προστασίας και μια σειρά εργαλείων παρακολούθησης για την προστασία των πληροφοριών σας από πιθανές απειλές. Επιπλέον, η απώλεια δεδομένων αποτελεί ανησυχία του παρελθόντος, καθώς το Azure παρέχει υπηρεσίες πλεονασμού δεδομένων και δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Τα δεδομένα σας αντιγράφουν συνήθως σε πολλές τοποθεσίες για να διασφαλιστεί ο πλεονασμός, διασφαλίζοντας ότι ακόμα κι αν ένα κέντρο δεδομένων αντιμετωπίσει πρόβλημα, τα δεδομένα σας παραμένουν εύκολα προσβάσιμα.

Ξεκινώντας με το Azure

Για να χρησιμοποιήσετε το Microsoft Azure, ξεκινήστε δημιουργώντας έναν λογαριασμό στην πλατφόρμα. Μόλις μπείτε, θα δείτε τον πίνακα εργαλείων Azure όπου αναφέρονται όλες οι υπηρεσίες και τα εργαλεία.

Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να επιλέξετε μερικά αποτελεσματικά εργαλεία για να αλληλεπιδράσετε με το περιβάλλον cloud Azure. Το Azure έχει πολλούς πόρους για να σας βοηθήσει να μάθετε. Υπάρχουν έγγραφα, βίντεο, ακόμη και δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα που μπορούν να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε. Εάν έχετε περαιτέρω απορίες, έχουν επίσης μια ομάδα υποστήριξης στην οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε εύκολα.

Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το cloud computing πριν μετακομίσετε στο Azure, υπάρχουν πολλά δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα cloud computing για αρχάριους που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Το Azure Οικοσύστημα και Ενσωματώσεις

Το Azure δεν είναι απλώς μια αυτόνομη υπηρεσία – είναι ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα που συνδέεται με διάφορες τεχνολογίες, πλατφόρμες και υπηρεσίες με τους εξής τρόπους:

  • Υπάρχουσες εφαρμογές: Το Azure παρέχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών σύνδεσης και API, καθιστώντας εύκολη την ομαλή σύνδεση των παλαιούχων εφαρμογών σας με τις υπηρεσίες Azure.
  • Ανοιχτός κώδικας: Δεν είναι μόνο για Windows — το Azure υποστηρίζει πλήρως λύσεις που βασίζονται σε Linux. Επιπλέον, παίζει καλά με δημοφιλείς βάσεις δεδομένων ανοιχτού κώδικα όπως MySQL, PostgreSQL και άλλα.
  • Δυνατότητες Multi-Cloud: Το Azure συνεργάζεται με άλλους μεγάλους παρόχους cloud, όπως το AWS και το Google Cloud, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε μια στρατηγική πολλαπλών cloud που ταιριάζει στις ανάγκες σας.
  • IoT και AI: Το Azure προσφέρει μια σειρά από εργαλεία και υπηρεσίες για εφαρμογές Internet of Things (IoT) και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αποκτήσετε γνώσεις βάσει δεδομένων, να κάνετε προγνωστική ανάλυση και τεκμηριωμένες αποφάσεις.
  • Ασφάλεια και συμμόρφωση: Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία ασφαλείας σας για πρόσθετη ασφάλεια των δεδομένων, το Azure μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί με εργαλεία ασφαλείας τρίτων, διασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα σας παραμένουν καλά προστατευμένα.
  • Ευέλικτη και προσαρμόσιμη υποδομή: Το Azure έχει να κάνει με την ευελιξία. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να προσαρμόσετε το περιβάλλον cloud στις μοναδικές σας ανάγκες. Συνδυάστε και αντιστοιχίστε υπηρεσίες, εργαλεία και ενσωματώσεις για να δημιουργήσετε μια προσαρμοσμένη λύση που ευθυγραμμίζεται τέλεια με τους επιχειρηματικούς σας στόχους.
  Εκεί που η τέχνη και η τεχνητή νοημοσύνη συγκρούονται σε μια δημιουργική έκρηξη

Εν ολίγοις, το Azure δεν είναι απλώς μια λύση που ταιριάζει σε όλους. είναι ένα ευέλικτο και προσαρμόσιμο οικοσύστημα που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει τις τεχνολογικές σας δυνατότητες.

Απελευθερώστε τη δύναμη του Cloud χρησιμοποιώντας το Microsoft Azure

Το Microsoft Azure μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Μπορείτε να κάνετε χρήση των εκτεταμένων υπηρεσιών και της σταθερής ασφάλειας που προσφέρει το Azure για να απελευθερώσετε τη δύναμη του cloud computing.