Τι είναι το Key Stretching; Δείτε πώς μπορούν να διατηρηθούν ασφαλείς οι κωδικοί πρόσβασής σας

Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στους ψηφιακούς λογαριασμούς μας, χρειαζόμαστε συχνά κωδικούς πρόσβασης ή φράσεις πρόσβασης. Αλλά όπως τα κλειδιά και οι κλειδαριές μπορεί να είναι αδύναμα, δεν είναι όλοι οι κωδικοί πρόσβασης ασφαλείς.

Για να ενισχύσετε τις διαδικτυακές σας άμυνες, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας έχουν αναπτύξει μια σειρά τεχνικών για να κάνουν τους κωδικούς πρόσβασης πιο ασφαλείς. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν το κατακερματισμό, το αλάτισμα, το πιπέρι και το τέντωμα του κλειδιού μεταξύ άλλων. Ας διερευνήσουμε τη σημασία του τεντώματος των κλειδιών και πώς μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο.

Τι είναι το Key Stretching;

Το Key stretching είναι μια κρυπτογραφική τεχνική που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ασφάλειας των κωδικών πρόσβασης και των φράσεων πρόσβασης, ειδικά σε σενάρια όπου ο αρχικός κωδικός πρόσβασης μπορεί να μην έχει επαρκή τυχαιότητα ή μήκος για να αντισταθεί σε διάφορους τύπους επιθέσεων, όπως επιθέσεις ωμής βίας ή λεξικών. Το τέντωμα κλειδιού καθιστά έναν κωδικό πρόσβασης ή ένα κλειδί ισχυρότερο και ασφαλέστερο εκτελώντας πολλαπλές διαδικασίες κατακερματισμού σε αυτό.

Το τέντωμα κλειδιού είναι επίσης γνωστό ως ενίσχυση κλειδιού και συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη ενός σχετικά αδύναμου και σύντομου κωδικού πρόσβασης ή κρυπτογραφικού κλειδιού και την εφαρμογή μιας κρυπτογραφικής συνάρτησης ή αλγορίθμου για την παραγωγή ενός ισχυρότερου και μεγαλύτερου κλειδιού. Αυτό γίνεται ξανά και ξανά μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό κλειδί. Η ιδέα είναι να καταστεί υπολογιστικά ακριβό και χρονοβόρο για έναν εισβολέα να ανακτήσει το αρχικό κλειδί, ακόμα κι αν έχει πρόσβαση σε μια κατακερματισμένη ή κρυπτογραφημένη έκδοση του.

Η επέκταση του κλειδιού παίζει καθοριστικό ρόλο σε εφαρμογές που απαιτούν υψηλό επίπεδο ασφάλειας, όπως διαδικτυακοί λογαριασμοί, οικονομικές συναλλαγές και προστασία δεδομένων. Αποτελεί βασικό συστατικό για τη διασφάλιση της ασφάλειας των αποθηκευμένων κωδικών πρόσβασης και των κρυπτογραφικών κλειδιών, κάτι που τελικά μεταφράζεται στη διαφύλαξη των δεδομένων των χρηστών και στη διατήρηση της εμπιστοσύνης.

  8 πλατφόρμες ORM JavaScript για αποτελεσματική κωδικοποίηση

Πώς λειτουργεί το Key Stretching;

Όπως έχουμε συζητήσει στην προηγούμενη ενότητα, το τέντωμα του κλειδιού μετατρέπει έναν αδύναμο κωδικό πρόσβασης σε έναν πιο ισχυρό και ασφαλή κωδικό πρόσβασης.

Ας το δείξουμε αυτό με ένα απλό παράδειγμα: φανταστείτε ότι ο κωδικός πρόσβασής σας είναι κάτι τόσο συνηθισμένο όσο το “iloveyou”. Δεν είναι μυστικό ότι ένας τέτοιος κωδικός πρόσβασης είναι σαν μια ανοιχτή πόρτα για τους επιτιθέμενους, καθώς συχνά βρίσκεται σε λίστες λέξεων και πίνακες λεξικών. Στην πραγματικότητα, δεν θα χρειαζόταν περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα για να το σπάσει ένας εισβολέας και να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Εδώ εμφανίζεται η έννοια του τεντώματος των πλήκτρων.

Το Key stretching παίρνει αυτόν τον ευάλωτο κωδικό πρόσβασης και τον κατακερματίζει για να δημιουργήσει κάτι μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο. Για παράδειγμα, το “iloveyou” μετατρέπεται σε “e4ad93ca07acb8d908a3aa41e920ea4f4ef4f26e7f86cf8291c5db289780a5ae.” Όμως η διαδικασία δεν σταματά εκεί.

Όταν αυτός ο νέος κωδικός κατακερματιστεί ξανά, γίνεται “bc82943e9f3e2b6a195bebdd7f78e5f3ff9182ca3f35b5d415cf796ab0ce6e56”. Και για άλλη μια φορά, το κατακερματίζουμε για να δημιουργήσουμε το “46e95d6374c00c84e4970cfe1e0a2982b2b11b1de9343a30f42675a2154a28f5.” Μπορείτε να το κάνετε όσες φορές θέλετε.

Τώρα, ίσως αναρωτιέστε αν χρειάζεται να σηκώσετε τα μανίκια σας και να γράψετε όλο αυτόν τον κωδικό μόνοι σας. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται! Υπάρχουν ήδη διαθέσιμες βιβλιοθήκες για διατάσεις πλήκτρων που μπορούν να κάνουν τη βαριά ανύψωση για εσάς. Μερικοί δημοφιλείς αλγόριθμοι επέκτασης κλειδιού περιλαμβάνουν τους PBKDF2, scrypt, Argon2 και bcrypt. Από αυτά, το bcrypt και το PBKDF2 είναι τα πιο ευρέως αναγνωρισμένα.

Το bcrypt εφαρμόζει τον κρυπτογράφηση blowfish για τη διεξαγωγή πολλαπλών γύρους κατακερματισμού, καθιστώντας το μια ισχυρή επιλογή για την ασφάλεια των κωδικών πρόσβασής σας. Εν τω μεταξύ, το PBKDF2 ή η “Συνάρτηση παράγωγης κλειδιού βάσει κωδικού πρόσβασης 2”, είναι μια άλλη σταθερή επιλογή για τη βελτίωση της ασφάλειας των κλειδιών ή των κωδικών πρόσβασής σας. Αυτά τα εργαλεία διασφαλίζουν ότι ακόμη και οι πιο αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης μπορούν να μετατραπούν σε τρομερά εμπόδια κατά της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης.

  Αυτό το διαδραστικό γράφημα χρησιμοποιεί προσαρμοσμένα φίλτρα για να βρει τον κατάλληλο φορητό υπολογιστή

Key Stretching vs. Salting

Το τέντωμα του κλειδιού και το αλάτισμα είναι και οι δύο ζωτικές τεχνικές στον τομέα της ασφάλειας κωδικών πρόσβασης, καθεμία από τις οποίες παίζει μοναδικό ρόλο στην ενίσχυση της ισχύος των κωδικών πρόσβασης.

Η επέκταση του κλειδιού περιλαμβάνει την υποβολή των κωδικών πρόσβασής σας σε πολλαπλούς γύρους κατακερματισμού, μετατρέποντας ουσιαστικά έναν αδύναμο κωδικό πρόσβασης σε μια πιο ασφαλή έκδοση. Όσο περισσότερους γύρους εκτελείτε, τόσο πιο ασφαλής γίνεται ο κωδικός πρόσβασής σας. Το αλάτισμα, από την άλλη πλευρά, παρέχει ένα επιπλέον στρώμα άμυνας. Η προσθήκη κωδικού πρόσβασης συνεπάγεται την προσθήκη μιας ξεχωριστής σειράς χαρακτήρων στον κωδικό πρόσβασής σας πριν από την εφαρμογή της διαδικασίας κατακερματισμού. Αυτή η πρόσθετη πολυπλοκότητα αυξάνει την ανθεκτικότητα του κωδικού πρόσβασής σας.

Το εκπληκτικό είναι ότι αυτές οι δύο τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί για να ενισχύσουν την ισχύ ενός κωδικού πρόσβασης. Το αλάτι δεν είναι μια εκ των υστέρων σκέψη. είναι ενσωματωμένο από την αρχή, βελτιώνοντας τον αδύναμο κωδικό πρόσβασης πριν υποβληθεί στη διαδικασία κατακερματισμού. Στην ουσία, το τέντωμα και το αλάτισμα των κλειδιών είναι σαν μια ομάδα ετικετών, που συνεργάζεται για να ενισχύσει και να προστατεύσει τις ευαίσθητες πληροφορίες σας με ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας.

Γιατί είναι σημαντικό το τέντωμα του κλειδιού;

Το τέντωμα κλειδιού χρησιμοποιείται συνήθως σε συστήματα κρυπτογράφησης και ελέγχου ταυτότητας που βασίζονται σε κωδικό πρόσβασης. Βοηθά στον μετριασμό του κινδύνου αδύναμων ή εύκολα μαντέψιμων κωδικών πρόσβασης, καθιστώντας υπολογιστικά ακριβό για τους εισβολείς να ανακτήσουν τον αρχικό κωδικό πρόσβασης ή το κλειδί, ακόμα κι αν έχουν πρόσβαση σε κατακερματισμένες ή κρυπτογραφημένες εκδόσεις του. Αυτό το καθιστά σημαντικό στοιχείο ασφάλειας σε διάφορες εφαρμογές, όπως η προστασία αποθηκευμένων κωδικών πρόσβασης και η ασφάλεια κρυπτογραφικών κλειδιών.

  Τι είναι ο αριθμός καναλιού ATT ESPN;

Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους το τέντωμα του κλειδιού είναι σημαντικό και πρέπει να εφαρμόζεται:

  • Ενισχυμένη ασφάλεια: Ο πρωταρχικός σκοπός της επέκτασης κλειδιού είναι η σημαντική ενίσχυση της ασφάλειας των κωδικών πρόσβασης ή των κρυπτογραφικών κλειδιών. Μετατρέπει τους αδύναμους, εύκολα μαντέψιμους κωδικούς πρόσβασης σε ισχυρά και σύνθετα κλειδιά, καθιστώντας τα πολύ πιο ανθεκτικά σε επιθέσεις όπως η ωμή βία και οι επιθέσεις λεξικών.
  • Προστασία κατά των τραπεζιών Rainbow: Το τέντωμα του κλειδιού εμποδίζει τη χρήση προυπολογισμένων τραπεζιών (πίνακες ουράνιου τόξου). Αυτοί οι πίνακες είναι προ-δημιουργημένες λίστες κατακερματισμένων κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιούν οι εισβολείς για να αναζητήσουν γρήγορα τους αντίστοιχους κωδικούς πρόσβασης. Το αλάτισμα και το τέντωμα του κλειδιού καθιστούν αυτά τα τραπέζια αναποτελεσματικά.
  • Μετριασμός αδύναμων κωδικών πρόσβασης: Στην πράξη, οι χρήστες συχνά επιλέγουν αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, οι οποίοι μπορούν εύκολα να σπάσουν από τους εισβολείς. Το τέντωμα του κλειδιού παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας κάνοντας ακόμη και αυτούς τους αδύναμους κωδικούς πρόσβασης πιο ασφαλείς.
  • Slow Down Attackers: Η υπολογιστική ένταση του τεντώματος των κλειδιών επιβραδύνει σημαντικά τους εισβολείς που προσπαθούν να σπάσουν τους κωδικούς πρόσβασης. Κάθε επιπλέον επανάληψη καθιστά τη διαδικασία πιο χρονοβόρα, αποθαρρύνοντας τους εισβολείς.
  • Ασφαλίστε τα περιουσιακά σας στοιχεία χρησιμοποιώντας τεχνικές ενίσχυσης κωδικού πρόσβασης

    Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας και δεν μπορείτε πάντα να βασίζεστε στους χρήστες για την επιλογή ασφαλών κωδικών πρόσβασης για τους λογαριασμούς τους. Επιπλέον, οι εισβολείς γίνονται όλο και πιο εξελιγμένοι, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν φαινομενικά ασφαλείς και δημοφιλείς κωδικούς πρόσβασης.

    Για να παραμείνετε μπροστά από το παιχνίδι, είναι σημαντικό να κάνετε αυτό το επιπλέον μίλι και να εφαρμόσετε προηγμένες τεχνικές όπως τέντωμα πλήκτρων, αλάτισμα και πιπέρι. Αυτές οι μέθοδοι είναι απαραίτητες για τη μετατροπή αδύναμων κωδικών πρόσβασης σε ενισχυμένες ασπίδες έναντι πιθανών απειλών, διασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα και οι λογαριασμοί σας παραμένουν προστατευμένα.