Τι είναι το Intel Core Ultra; Επεξήγηση του νέου σχήματος ονομάτων της Intel

Βασικά Takeaways

  • Η Intel έχει αλλάξει την εμβληματική επωνυμία «i» με «Core Ultra», ξεκινώντας με τους επεξεργαστές Meteor Lake 14ης γενιάς.
  • Οι Core Ultra CPU διαθέτουν NPU Intel για υποστήριξη AI και διαθέτουν νέα σχέδια chiplet.
  • Οι βασικές αναβαθμίσεις Intel Core Ultra περιλαμβάνουν βελτιώσεις απόδοσης, ενσωμάτωση AI, υποστήριξη RAM DDR-5 και καλύτερα ενσωματωμένα γραφικά.

Εάν έχετε αγοράσει ποτέ επεξεργαστή Intel, θα είστε εξοικειωμένοι με την εμβληματική επωνυμία «i» και «Core» της εταιρείας. Υπήρξαν βασικοί άξονες του υλικού υπολογιστών για δεκαετίες, αλλά με την κυκλοφορία των επεξεργαστών Meteor Lake της Intel 14ης γενιάς, όλα άλλαξαν.

Η CPU σας δεν θα είναι πλέον στολισμένη με το «i» που έχει αποτελέσει βασικό μέρος της ταυτότητας της Intel για τόσο καιρό. Αντίθετα, η Intel έχει εγκαταλείψει το «i» υπέρ ενός νέου σχήματος επωνυμίας: Core Ultra.

Λοιπόν, τι είναι το Core Ultra και έχει πραγματικά διαφορά σε αυτό που τροφοδοτεί τον υπολογιστή σας;

Τι είναι το Intel Core Ultra;

Το Core Ultra είναι το νέο σχήμα ονοματοδοσίας της Intel για τους premium CPU της, ξεκινώντας με τα τσιπ Meteor Lake 14ης γενιάς για φορητούς υπολογιστές. Η επωνυμία Intel Core Ultra θα φτάσει σε επιτραπέζιους επεξεργαστές με τους επεξεργαστές Arrow Lake 15ης γενιάς, οι οποίοι εικάζεται ότι θα κυκλοφορήσουν στα τέλη του 2024.

  Πώς να κάνετε Pool Mine Ethereum: Ο Πλήρης Οδηγός [2022]

Τώρα, πίσω στην επωνυμία Core Ultra. Η Intel έχει αφήσει το εμβληματικό «i» της από τις συμβάσεις ονομασίας της, που σημαίνει ότι την επόμενη φορά που θα παραλάβετε έναν νέο φορητό υπολογιστή, η CPU σας δεν θα είναι Intel Core i3, i5, i7 ή i9. Αντίθετα, ο νέος σας φορητός υπολογιστής (ή επιτραπέζιος υπολογιστής στο μέλλον) θα διαθέτει Intel Core 5, Core 7 ή Core 9 ή Intel Core Ultra 5, Core Ultra 7 ή Core Ultra 9.

Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα από όσα φαίνονται στο Intel Core Ultra, ειδικά κάτω από την κουκούλα της CPU—η οποία είναι επίσης μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ ενός Intel Core Ultra και ενός κανονικού Intel Core CPU.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Intel Core Ultra και Intel Core;

Δεν είναι μόνο τα ονόματα που διαφέρουν. Οι Intel Core Ultra και Intel Core σηματοδοτούν μια διάκριση μεταξύ των CPU με ή χωρίς Intel NPU (μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας), σχεδιασμένη να «ξεκλειδώνει τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, να δημιουργεί καθηλωτικές εμπειρίες γραφικών και να επιτρέπει την επεξεργασία χαμηλής κατανάλωσης υψηλής απόδοσης». Ψηφιακές Τάσεις εκτιμά ότι “Το Core branding προορίζεται για αρχιτεκτονικές “κληρονομιάς”, αν και θα έχουμε σαφέστερες πληροφορίες σχετικά με αυτό όταν κυκλοφορήσουν οι επεξεργαστές 15ης γενιάς της Intel.

Intel

Τα τσιπ Core Ultra της Intel θα αποστέλλονται με έναν ενσωματωμένο κινητήρα AI Boost, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στην καταπόνηση από τις ροές εργασίας που βασίζονται σε AI, απελευθερώνοντας θεωρητικά τη CPU για άλλες δραστηριότητες και γενικά την απόδοση του συστήματος. Οι επεξεργαστές Ultra Core χρησιμοποιούν τη νέα σχεδίαση chiplet της Intel, ενσωματώνοντας την CPU, μια ενσωματωμένη Intel Arc GPU και την NPU σε ένα ενιαίο σχέδιο SoC. Δεν είναι η πρώτη σχεδίαση chiplet της Intel, αλλά είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί τη διαδικασία κατασκευής Intel 4 (η οποία είναι στην πραγματικότητα μια διαδικασία 7nm, αντί 4nm, όπως θα περίμενε κανείς). Ο συνδυασμός θα προσφέρει μερικές σοβαρές βελτιώσεις στην απόδοση για τους χρήστες φορητών υπολογιστών Intel Ultra Core, κατά νου.

  Πώς να αναφέρετε έναν παίκτη για ανάρμοστη συμπεριφορά στο Xbox Series X|S

Μη ικανοποιημένη με την απόρριψη του «i», η Intel κάνει επίσης περισσότερες τροποποιήσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι λίστες προδιαγραφών για ένα τσιπ Intel Ultra Core είναι σε βάθος, τουλάχιστον, τώρα που διαθέτουν συγκεκριμένες καταχωρήσεις για συχνότητες P-core και E-core, πυρήνες LPE (πυρήνες χαμηλής απόδοσης ενέργειας – για τσιπ κινητών), μηχανές νευρωνικών υπολογιστών, συχνότητα γραφικών, πυρήνες Xe, μονάδες εκτέλεσης και πολλά άλλα. Οι πρόσθετες πληροφορίες είναι πάντα ευπρόσδεκτες, αλλά μπορεί να κάνουν λίγο μπερδεμένο να καταλάβετε ποιο τσιπ Intel Core Ultra θα αγοράσετε. Ωστόσο, η Intel το σκέφτηκε επίσης και αφαιρεί τη γενιά CPU από τη σύμβαση ονομασίας της. Απλά για να βεβαιωθείτε ότι είναι πολύ ασαφές όταν αποφασίζετε μεταξύ διαφορετικού υλικού.

Intel

Έτσι, αντί κάθε επεξεργαστής να φέρει τη γενιά στο όνομα, όπως ο 14ης γενιάς Intel Core i7-14700K, οι επεξεργαστές Core Ultra της Intel εγκαταλείπουν τη γενιά. Και πάλι, αυτή τη στιγμή εστιάζει σε επεξεργαστές κινητών, αλλά τώρα θα έχετε την επιλογή ενός Intel Core Ultra 7 165H ή ενός Intel Core Ultra 7U (με τα H και U να υποδεικνύουν χρήση ισχύος επεξεργαστή, με τα τσιπ της σειράς U να είναι εξαιρετικά ισχυρά αποτελεσματικό — αυτό δεν έχει αλλάξει!). Ωστόσο, δεν έχουν χαθεί όλα. Η Intel ουσιαστικά μόλις επανεκκινεί το branding της γενιάς της. Η πρώτη γενιά των τσιπ Intel Core Ultra είναι γνωστή ως Σειρά 1 και η επόμενη γενιά —ένα Intel Core Ultra 7 265H, για παράδειγμα— θα είναι η Σειρά 2 και το πρώτο ψηφίο θα συνεχίσει να σημειώνει προς τα πάνω.

  Πώς να διορθώσετε το Αναγνωριστικό συμβάντος 1001

Το αν τα δύο δεύτερα ψηφία σημαίνουν κάτι συγκεκριμένο είναι επίσης άγνωστο, εκτός από το να δηλώνουν τη σχετική απόδοση του επεξεργαστή στη γενιά του.

Αξίζει την αναβάθμιση σε Intel Core Ultra;

Εκτός από τη νέα και κάπως μπερδεμένη ονοματολογία επεξεργαστών, υπάρχουν ήδη πολυάριθμοι φορητοί υπολογιστές Intel Ultra Core στην αγορά. Η Intel παρουσίασε επίσημα το Core Ultra στην CES 2024, όπου παρουσιάστηκαν επίσης ένας σωρός νέων φορητών υπολογιστών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να επωφεληθείτε πλήρως από τη νέα τεχνολογία επεξεργαστή της με AI.

Αλλά, ως έχει, η αναβάθμιση σε Intel Core Ultra αξίζει τον κόπο για διάφορους λόγους. Πρώτον, οι προαναφερθείσες ενσωματώσεις AI, μαζί με τη νέα σχεδίαση chiplet. Θα λάβετε μια ώθηση απόδοσης εκεί, για να μην αναφέρουμε την ώθηση από τη διαδικασία κατασκευής Intel 4. Στη συνέχεια, υπάρχει υποστήριξη για DDR-5 RAM, PCIe 5.0 και πολύ καλύτερα ενσωματωμένα γραφικά (το Intel Ultra Core χρησιμοποιεί τους ίδιους πυρήνες Xe με τις Arc GPU της Intel) και είναι σαφές ότι οι φορητοί υπολογιστές που χρησιμοποιούν Intel Core Ultra παρέχουν μια αξιοπρεπή επιλογή αναβάθμισης—αν είναι στην αγορά για αναβάθμιση.