Τι είναι το Ethereum Restaking και πώς λειτουργεί;

Βασικά Takeaways

  • Η επαναδιατύπωση Ethereum επιτρέπει στους παίκτες ETH να χρησιμοποιούν τα στοιχηματισμένα τους διακριτικά για να ασφαλίσουν άλλα δίκτυα blockchain και να συμμετέχουν σε διάφορα γεγονότα blockchain χωρίς να χάνουν ανταμοιβές πονταρίσματος.
  • Αξιοποιώντας τους επικυρωτές και τα στοιχήματα του Ethereum, τα μικρότερα και νεότερα δίκτυα μπορούν να επωφεληθούν από το ισχυρό σύστημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης του, μειώνοντας τον κίνδυνο επιθέσεων ή αποτυχιών.
  • Ενώ η επαναδιατύπωση του Ethereum προσφέρει πρόσθετες ανταμοιβές και ευκαιρίες πονταρίσματος, συνοδεύεται από αυξημένους κινδύνους μείωσης, υψηλό εμπόδιο εισόδου και πολυπλοκότητες για τη συναίνεση του Ethereum που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την ευρεία υιοθέτησή του.

Εάν έχετε ποντάρει ή σχεδιάζετε να ποντάρετε το κρυπτογράφηση σας για να ασφαλίσετε το Ethereum, πιθανότατα έχετε ακούσει για τα μειονεκτήματα, όπως το ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ψηφιακά σας στοιχεία για όσο διάστημα πονταρίζονται.

Μια πιθανή λύση σε αυτό το μειονέκτημα είναι η επαναφορά του Ethereum. Λοιπόν, τι επαναλαμβάνει το Ethereum, πώς λειτουργεί και τι σημαίνει για εσάς;

Τι είναι το Ethereum Restaking;

Συνδημιουργός του Ethereum Ο Vitalik Buterin ορίζει Η επανεκκίνηση του Ethereum ως διαδικασία που επιτρέπει στους παίκτες του Ethereum να «χρησιμοποιούν ταυτόχρονα το ποντάρισμά τους ως κατάθεση σε άλλο πρωτόκολλο». Το ETH σας θα παραμείνει στοιχηματισμένο στο Ethereum, αλλά μπορείτε να επεκτείνετε τη σχετική ισχύ πονταρίσματος σε άλλα δίκτυα blockchain.

Αντί για νέα δίκτυα blockchain για να συγκεντρώσουν νέους επικυρωτές και να ζητήσουν να ποντάρουν νέα διακριτικά, αυτά τα δίκτυα μπορούν να αξιοποιήσουν τους επικυρωτές και τα στοιχηματισμένα διακριτικά του Ethereum για να εξασφαλίσουν τα συστήματα εμπιστοσύνης τους. Παρόλο που πιθανότατα θα επαναλάβετε για να εξασφαλίσετε άλλα δίκτυα με αντάλλαγμα ανταμοιβές πονταρίσματος, μπορείτε επίσης να επαναλάβετε για να αποδείξετε εμπιστοσύνη (και να κερδίσετε επαλήθευση) ή να συμμετάσχετε και να ψηφίσετε σε μια εκδήλωση blockchain χωρίς ανταμοιβές.

  24 καλύτερες εφαρμογές υγείας για να παρακολουθείτε την ευημερία σας και να παραμένετε σε φόρμα

Το EigenLayer, ένα πρωτόκολλο που ιδρύθηκε από τον Sreeram Kannan, εισήγαγε τον μηχανισμό επανασύνδεσης για το Ethereum (δείτε το Λευκή βίβλο EigenLayer [PDF]). Αυτό το πρωτόκολλο επανασύνδεσης εφαρμόζει έξυπνες συμβάσεις στο Ethereum που επιτρέπουν στους συμμετέχοντες στο ETH να συμφωνήσουν να επικυρώσουν νέα δίκτυα που έχουν δημιουργηθεί στο Ethereum.

Το EigenLayer κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2023 και, από τον Οκτώβριο του 2023, έχει κλειδωμένη συνολική αξία (TVL) περίπου 216 εκατομμυρίων δολαρίων, ανά Δεδομένα DefiLlama.

Εάν συμφωνήσετε να επαναλάβετε, μπορείτε να επικυρώσετε πολλά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των εικονικών μηχανών, των γεφυρών κρυπτογράφησης και των πρωτοκόλλων συναίνεσης. Ωστόσο, εκτός από τη λήψη πρόσθετης αξίας για το ETH σας, θα εκτεθείτε σε περισσότερες συνθήκες περικοπής στα πονταρισμένα διακριτικά σας.

Πώς λειτουργεί το Ethereum Restaking;

Όταν στοιχηματίζετε ETH στο Ethereum, τα διακριτικά σας κατατίθενται και κλειδώνονται σε ένα έξυπνο συμβόλαιο που ενεργοποιεί το λογισμικό επικύρωσης συναλλαγών. Ομοίως, όταν θέλετε να κάνετε εκ νέου στοιχηματισμό, πρέπει να συνάψετε ένα άλλο έξυπνο συμβόλαιο που κατευθύνει τη δύναμη πονταρίσματος των στοιχηματισμένων κουπονιών σας στο δευτερεύον δίκτυο που θέλετε να εξασφαλίσετε ή να συμμετάσχετε.

Αυτό κάνει το EigenLayer: το πρωτόκολλο εφαρμόζει αυτά τα έξυπνα συμβόλαια στο Ethereum, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες στο ETH να μπορούν να επιλέξουν να επεκτείνουν την ισχύ πονταρίσματος των στοιχηματισμένων περιουσιακών στοιχείων τους σε δευτερεύοντα υποστηριζόμενα δίκτυα.

Υπάρχουν δύο τρόποι επανεκκίνησης μέσω EigenLayer. Αρχικά, μπορείτε να επαναλάβετε το ETH που έχετε ποντάρει στο Ethereum ή το υγρό που ποντάρατε σε πλατφόρμες όπως Υπαίθρια πισίνα και Πισίνα πυραύλων. Από το 2023, το EigenLayer υποστηρίζει υγρό ποντάρισμα του Coinbase Staked Ether (cbETH), του Rocket Pool ETH (rETH) και του Lido ETH (stETH), με σχέδια για υποστήριξη περισσότερων πρωτοκόλλων.

Για να ανανεώσετε τα κουπόνια που στοιχηματίζονται σε υγρό, μπορείτε να επισκεφτείτε το Εφαρμογή EigenLayer και συνδέστε το πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων σας, εκμεταλλευόμενοι τα ήδη αναπτυγμένα έξυπνα συμβόλαια. Για να ποντάρετε το εγγενές ETH σας, πρέπει να δημιουργήσετε EigenPods και να εκχωρήσετε τα διαπιστευτήρια απόσυρσης της αλυσίδας beacon στη διεύθυνση του EigenPods.

  Πώς μπορείτε να φύγετε από μια συνομιλία GroupMe

Το EigenLayer σκοπεύει επίσης να ενσωματώσει ενεργά επικυρωμένες υπηρεσίες (AVS), λειτουργικές μονάδες που δεν περιέχουν κωδικό εικονικής μηχανής Ethereum (EVM), τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε να επικυρώσετε ως επαναστάτης ETH.

Η ανακατευθυνόμενη ισχύς πονταρίσματος από το Ethereum θα σας επιτρέψει να επικυρώσετε τις συναλλαγές και να κερδίσετε ανταμοιβές και στα δύο δίκτυα —το Ethereum και το δευτερεύον δίκτυο— ταυτόχρονα.

Οφέλη από το Ethereum Restaking

Αρκετά πλεονεκτήματα συνδέονται με την ανανέωση του Ethereum για επικυρωτές, προγραμματιστές και νέα έργα.

1. Πρόσθετες ανταμοιβές πονταρίσματος

Πίστωση εικόνας: Ivan Radic/Flickr

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της επαναφοράς του Ethereum είναι ότι σας επιτρέπει να αποφύγετε το κόστος ευκαιρίας που συνήθως συνδέεται με το ποντάρισμα ETH. Κανονικά, όταν ποντάρετε το ETH σας, δεν μπορείτε να ποντάρετε ξανά το ήδη πονταρισμένο διακριτικό. Δεν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε άλλες νέες ευκαιρίες πονταρίσματος κρυπτονομισμάτων και να κερδίσετε περισσότερες ανταμοιβές πονταρίσματος.

Ωστόσο, με την επαναφορά του Ethereum, δεν χρειάζεται να περιμένετε την περίοδο ξεκλειδώματος για να ποντάρετε ξανά το ήδη πονταρισμένο ETH σας και ακόμη και να το χρησιμοποιήσετε για να αποκτήσετε πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές blockchain ή ως εγγύηση.

2. Ενίσχυση Μικρότερων, Νεότερων Δικτύων

Αντί για νεότερα blockchains για τη δημιουργία νέων συστημάτων επικύρωσης, μπορούν να αξιοποιήσουν το ισχυρό σύστημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης του Ethereum μέσω της επανασύνδεσης, και υπάρχουν αρκετοί ισχυρισμοί ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να θυσιαστεί η ασφάλεια του Ethereum. Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές μπορούν εύκολα να μειώσουν τον κίνδυνο επιθέσεων ή αποτυχιών στα δίκτυα και τις εφαρμογές τους.

Επιπλέον, με πρόσβαση στα staked tokens του Ethereum και σετ επικυρωτών, οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν συστήματα με χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου.

Περιορισμοί του Ethereum Restaking

Ενώ η επανεκκίνηση του Ethereum φαίνεται εξαιρετικά ελκυστική, ειδικά για τους συμμετέχοντες στο ETH, έχει πολλούς κινδύνους.

  6 βήματα για να προετοιμάσετε το Raspberry Pi σας για την ύπαιθρο

1. Αυξημένοι κίνδυνοι περικοπής

Όταν ποντάρετε το ETH σας, θα εκτεθείτε σε περικοπή κρυπτογράφησης για να διασφαλίσετε την καλή συμπεριφορά ενώ συμμετέχετε στις διαδικασίες επικύρωσης του Ethereum. Τώρα, όταν επαναλαμβάνετε (υπογράφετε έξυπνα συμβόλαια για να συμμετέχετε στην επικύρωση συναλλαγών για άλλα δίκτυα), εκθέτετε τον εαυτό σας σε υψηλότερο βαθμό μείωσης των κινδύνων.

Εάν αποφασίσετε να επικυρώσετε διάφορες αλυσίδες μπλοκ, θα εκτεθείτε σε πολλά σετ κινδύνων μείωσης.

Επιπλέον, η χρήση έξυπνων συμβολαίων αυξάνει τον κίνδυνο επιθέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι ένας πιθανός φορέας επίθεσης ή ευπάθεια έξυπνου συμβολαίου μπορεί να μειώσει το ETH σας.

2. Υψηλό εμπόδιο εισόδου

Από τον Οκτώβριο του 2023, μπορείτε να κάνετε επανεκκίνηση μόνο μέσω EigenLayer, ενώ υποστηρίζονται μόνο μερικές μορφές διακριτικών. Επιπλέον, υπάρχουν όρια χρήσης ανά υποστηριζόμενο στοιχείο και χρήστη, αν και γίνονται συζητήσεις για αύξηση των ορίων με την πάροδο του χρόνου.

Παρά την ελκυστικότητά του, η επαναφορά του Ethereum παραμένει μια πολύπλοκη διαδικασία στα πρώτα στάδια ανάπτυξής του. Η αποσαφήνιση, η απλοποίηση, η επέκταση και η διασφάλιση της διαδικασίας είναι απαραίτητη για την υιοθέτησή της.

3. Αυξημένες πολυπλοκότητες για το Ethereum

Η επέκταση της δύναμης πονταρίσματος του Ethereum σε πολλαπλά δίκτυα συνοδεύεται από περισσότερους κινδύνους και προκλήσεις—πολλές από τις οποίες έχουν εκφραστεί από τον Vitalik Buterin.

Ουσιαστικά, η επαναχρησιμοποίηση επικυρωτών σημαίνει ότι θα κάνουν περισσότερη δουλειά και θα ακολουθούν περισσότερους κανόνες, πράγμα που σημαίνει περισσότερους κινδύνους. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα η κοινότητα των επικυρωτών Ethereum να χωριστεί σε μια απόφαση για ένα δευτερεύον δίκτυο, οδηγώντας σε ένα νέο soft ή hard fork Ethereum.

Ενώ Ο Sreeran Kannan ισχυρίζεται αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να αποφευχθούν, ο Buterin πιστεύει ότι θα είναι καλύτερο για τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν νέες στρατηγικές για την ασφάλεια των συστημάτων τους.

Η επαναφορά του Ethereum είναι συναρπαστική αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά

Η επανασύνδεση του Ethereum επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση του στοιχηματισμένου ETH για δευτερεύουσες αλυσίδες μπλοκ και εφαρμογές στο οικοσύστημα κρυπτογράφησης. Καθώς αυτή η καινοτομία ωριμάζει, θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερες περιπτώσεις χρήσης παράλληλα με την επιλογή να κερδίσετε περισσότερα από το ποντάρισμά σας ETH.

Ωστόσο, όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι και τα οφέλη από την επανασύνδεση του Ethereum δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα. Ενώ διεξάγεται περισσότερη έρευνα και δέουσα επιμέλεια, το ποντάρισμα υγρών είναι μια άλλη επιλογή για πιο ευέλικτο ποντάρισμα Ethereum.