Τι είναι το DirectX 12 Ultimate σε υπολογιστές με Windows 10 και Xbox;

Το 2018, η Nvidia κυκλοφόρησε τις κάρτες γραφικών της RTX, οι οποίες συγκλόνισαν ορισμένες δολοφονικές δυνατότητες για gaming, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης ακτίνων και των shaders πλέγματος. Ωστόσο, η Microsoft χρειαζόταν ένα πρότυπο που να υποστηρίζει αυτές τις δυνατότητες σε κάτι περισσότερο από υλικό NVIDIA—και είναι εδώ! Ονομάζεται DirectX 12 Ultimate, έφτασε σε υπολογιστές με Windows 10 με την ενημέρωση Μαΐου 2020.

Τι είναι το DirectX 12 Ultimate;

Η νέα έκδοση του DirectX συγκεντρώνει κυρίως την υπάρχουσα τεχνολογία κάτω από ένα πανό και την τυποποιεί για παιχνίδια υπολογιστή και Xbox, κάτι που είναι καλά νέα για τους παίκτες. Μερικές από τις πιο εντυπωσιακές νέες τεχνολογίες γραφικών —όπως η ανίχνευση ακτίνων σε πραγματικό χρόνο— βρίσκονται κυρίως σε κάρτες γραφικών NVIDIA. Όταν είναι ενεργοποιημένη στα παιχνίδια, αυτή η δυνατότητα βελτιώνει δραστικά την οπτική ποιότητα κάνοντας το φως να συμπεριφέρεται πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Οι μελλοντικές κάρτες γραφικών AMD που βασίζονται σε RDNA2, καθώς και το Xbox Series X, θα υποστηρίζουν επίσης DX12 Ultimate. Ας ρίξουμε μια ματιά στα σημαντικότερα σημεία του νέου API και ας δούμε τι νέο υπάρχει—και γιατί έχει σημασία.

DirectX Raytracing 1.1

Το Ray Tracing είναι το συναρπαστικό νέο πράγμα στα γραφικά των βιντεοπαιχνιδιών. Η Microsoft ονομάζει την έκδοσή της DirectX Raytracing (DXR). Αυτή η σταδιακή ενημέρωση σε μια υπάρχουσα τεχνολογία κάνει μια δραματική βελτίωση στη συνολική εμφάνιση των παιχνιδιών. Το μυστικό είναι να κάνεις το φως μέσα σε ένα παιχνίδι να συμπεριφέρεται περισσότερο όπως συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο.

Αυτό σημαίνει πιο ρεαλιστικές αντανακλάσεις και διάθλαση στο νερό, άξονες ηλιακού φωτός που φαίνονται πιο φωτορεαλιστικοί και σκιές με μεγαλύτερο οπτικό βάθος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δει το παραπάνω βίντεο από τη NVIDIA. Δείχνει ανίχνευση ακτίνων στο Minecraft και η διαφορά είναι τρελή.

  Προσθέστε μια ένδειξη αριθμού εικονικής επιφάνειας εργασίας στη θήκη συστήματος στα Windows 10

Με το DX12 Ultimate, τα εφέ ανίχνευσης ακτίνων υποτίθεται ότι είναι πιο αποτελεσματικά. Θα υπάρχει επίσης μια επιλογή που δίνει στους προγραμματιστές παιχνιδιών περισσότερο έλεγχο σχετικά με την ανίχνευση ακτίνων, αντί να την αφήνει στο σύστημα.

Σκίαση μεταβλητού ρυθμού

Η σκίαση μεταβλητού ρυθμού είναι μια άλλη δυνατότητα που υπήρχε ήδη στο DX12. Οι σκίαστρες λένε στο σύστημα ποιος πρέπει να είναι ο χρωματισμός, η φωτεινότητα και η αντίθεση κάθε pixel. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι υπολογιστικά δαπανηρή, ωστόσο, εκεί έρχεται η σκίαση μεταβλητού ρυθμού. Σκιάζει τα σημαντικά μέρη μιας σκηνής παιχνιδιού σε πλήρη ανάλυση, ενώ τα λιγότερο σημαντικά αντικείμενα χρησιμοποιούν λιγότερη ισχύ GPU για σκίαση.

Φανταστείτε να οδηγείτε ένα αυτοκίνητο στο δρόμο στο Forza Horizon ή κάποιο άλλο αγωνιστικό παιχνίδι, για παράδειγμα. Είναι σημαντικό να βλέπετε το αυτοκίνητο μπροστά σας με πλήρη λεπτομέρεια, αλλά αυτό το δέντρο ή ο φράχτης που μαστίγεται δεν χρειάζεται την ίδια μεταχείριση.

Εδώ είναι πώς το περιέγραψε η NVIDIA:

«Οι αλγόριθμοι που κατασκευάζονται από προγραμματιστές εντοπίζουν pixel που δεν μπορεί να δει εύκολα το πρόγραμμα αναπαραγωγής και pixel που αλλάζουν ή ενημερώνουν σπάνια και χρησιμοποιούν VRS για να μειώσουν τον ρυθμό με τον οποίο αποδίδονται (σκιάζονται). Για παράδειγμα, τα μαύρα pixel σε μια σκιά δεν φαίνονται διαφορετικά όταν μειώνεται ο ρυθμός σκίασης. Έτσι, με τη μείωση του ρυθμού σκίασης πολλών pixel ανά καρέ, ο φόρτος εργασίας της GPU μειώνεται, αυξάνοντας την απόδοση.»

Το συνολικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να είναι αισθητό στον παίκτη, αλλά κάνει τη δουλειά του υπολογιστή πολύ πιο αποτελεσματική. Η βελτιωμένη απόδοση υπόσχεται ακόμη καλύτερα οπτικά στοιχεία και ταχύτερη απόδοση παιχνιδιού, συνολικά.

Διχτυωτές σκιές

Παρόμοια με τη σκίαση μεταβλητού ρυθμού, σκίαστρες πλέγματος βοηθούν επίσης το σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στους προγραμματιστές παιχνιδιών να δημιουργούν κόσμους με υψηλή λεπτομέρεια χωρίς υπερφόρτωση της CPU, όπως Η NVIDIA εξηγεί σε αυτό το βίντεο.

  Το Tweetz Desktop είναι ένα ισχυρό καθαρό πρόγραμμα-πελάτη Twitter για Windows

Καθορίζει τι πρέπει να υπάρχει σε μια σκηνή και πόσες λεπτομέρειες χρειάζεται (το επίπεδο λεπτομέρειας ή LOD). Τα κύρια αντικείμενα θα έχουν λεπτότερη λεπτομέρεια, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι θα έχουν περισσότερα τρίγωνα στο μακιγιάζ τους. (Για όσους δεν γνωρίζουν, τα τρίγωνα είναι η βασική μονάδα των τρισδιάστατων γραφικών.)

Τα αντικείμενα που βρίσκονται πιο μακριά σχεδιάζονται με λιγότερα τρίγωνα, καθώς απαιτούν λιγότερες λεπτομέρειες. Σχεδόν όλα όσα βλέπετε στην οθόνη είναι ένα σύνολο μικροσκοπικών τριγώνων που συγκεντρώνονται για να δημιουργήσουν μια αναγνωρίσιμη φιγούρα ή αντικείμενο.

Ρίξτε μια ματιά στο βίντεο επίδειξης Asteroids Mesh Shaders της Nvidia παραπάνω για να καταλάβετε πώς φαίνεται. Αυτό το βίντεο χρησιμοποιεί αντικείμενα με 10 διαφορετικά επίπεδα λεπτομέρειας, από αντικείμενα που βρίσκονται ακριβώς μπροστά σας έως αστεροειδείς χαμηλού επιπέδου μακριά. Αυτή είναι μια ιδανική τεχνική σε μια σκηνή με τόνους τυχαίων αντικειμένων, όπως η ζώνη αστεροειδών στο παραπάνω βίντεο.

Το συνολικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ότι οι κάρτες γραφικών μπορούν να διατηρούν υψηλότερο ρυθμό καρέ χωρίς να θυσιάζουν αξιοσημείωτες λεπτομέρειες, καθώς σχεδιάζονται λιγότερα τρίγωνα ανά πάσα στιγμή.

Σχόλια δείγματος

Τέλος, φτάνουμε στα σχόλια του δειγματολήπτη. Και πάλι, όλα αυτά αφορούν την πιο αποτελεσματική απόδοση των σκηνών του παιχνιδιού.

«Μπορούμε να σκιάζουμε πιο αποτελεσματικά αντικείμενα που δεν αλλάζουν από πλαίσιο σε πλαίσιο», εξήγησε η NVIDIA. “Και επαναχρησιμοποιήστε τα χρώματα των αντικειμένων όπως υπολογίστηκαν στα προηγούμενα πλαίσια.”

Το Sampler Feedback αφορά επίσης τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο ένα παιχνίδι φορτώνεται στις υφές του (οι λεπτομέρειες της επιφάνειας σε αντικείμενα βιντεοπαιχνιδιών). Η ιδέα είναι ότι ο υπολογιστής μπορεί να λάβει πιο έξυπνες αποφάσεις σχετικά με την υφή για να «αποδίδει μεγαλύτερες, πιο λεπτομερείς υφές, ενώ χρησιμοποιεί λιγότερη μνήμη βίντεο». Αυτό βοηθά επίσης στην αποφυγή προβλημάτων όπως ο τραυλισμός.

  Το InnerList λέει ότι είναι η εφαρμογή λίστας που λείπει στο iPhone σας

Και πάλι, μιλάμε για πιο αποτελεσματική χρήση της GPU, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των ρυθμών καρέ, συνολικά.

Το DirectX 12 Ultimate στον πραγματικό κόσμο

Οι δυνατότητες του DX12 Ultimate υπόσχονται να κάνουν τα παιχνίδια πιο εντυπωσιακά οπτικά και πιο αποτελεσματικά στη χρήση πόρων υπολογιστή. Όπως όλα τα χαρακτηριστικά, ωστόσο, εναπόκειται στους προγραμματιστές παιχνιδιών να τα εφαρμόσουν. Η σκίαση πλέγματος, για παράδειγμα, ήταν υποστηρίζεται από την Nvidia από τα τέλη του 2018, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί πραγματικά. Ίσως τώρα που είναι μέρος του DX12 Ultimate, θα γίνει πιο συνηθισμένο.

Το υλικό πρέπει επίσης να υποστηρίζει αυτές τις δυνατότητες. Η Microsoft είπε ότι θα χαρακτηρίσει το νέο της υλικό ως συμβατό με το DX12 Ultimate. Αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμη ένα αυτοκόλλητο στο κουτί ή τη θήκη ενός υπολογιστή, καθώς και γενικά διαφήμιση στα ράφια των καταστημάτων.

Στις κονσόλες, το λογότυπο Xbox Series X θα αντιπροσωπεύει το σύμβολο DX12 Ultimate. Εάν βλέπετε το λογότυπο DX12 Ultimate ή Xbox Series X, αυτό το υλικό υποστηρίζει το νέο API γραφικών.

Πότε θα εκμεταλλευτούν τα παιχνίδια το DirectX 12 Ultimate;

Το DirectX 12 Ultimate κυκλοφορεί σε υπολογιστές με Windows 10 τώρα ως μέρος της δυνατότητας έκδοσης 2004 που κυκλοφόρησε στα τέλη Μαΐου 2020 (γνωστή και ως ενημέρωση Μαΐου 2020). Φυσικά, για να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες, χρειάζεστε μια σύγχρονη κάρτα γραφικών που να το υποστηρίζει.

Εάν διαθέτετε κάρτα γραφικών που δεν είναι DX12 Ultimate, οποιοδήποτε παιχνίδι υποστηρίζει DX12 Ultimate θα εξακολουθεί να λειτουργεί με το υλικό σας. Ο υπολογιστής σας απλώς δεν θα δει τις οπτικές βελτιώσεις που θα βλέπουν οι άλλοι. Σύμφωνα με τη Microsoft, «δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίδραση σε υλικό που δεν υποστηρίζει DX12 Ultimate».

Αυτά είναι καλά νέα για τους παίκτες του προϋπολογισμού, που μένουν λίγο πίσω για να κρατήσουν χαμηλούς αυτούς τους λογαριασμούς υλικού.