Τι είναι το περιεχόμενο “Προτεινόμενο για εσάς” στο Facebook και γιατί δεν μπορείτε να το απενεργοποιήσετε;

Μισείτε να βλέπετε άσχετο προτεινόμενο περιεχόμενο στη ροή σας στο Facebook; Θα προτιμούσατε να μην εμφανιστεί εκεί; Δυστυχώς, δεν μπορείτε να απενεργοποιήσετε απευθείας τις προτάσεις περιεχομένου και το Facebook δεν σας το επιτρέπει.

Ωστόσο, μπορείτε να προσαρμόσετε την ενότητα “Προτεινόμενα για εσάς” της ροής ειδήσεων του Facebook, ώστε να βλέπετε περιεχόμενο που είναι σχετικό με εσάς.

Παρακάτω, θα εξετάσουμε τι είναι το περιεχόμενο “Προτεινόμενο για εσάς”, γιατί το Facebook δεν σας επιτρέπει να το απενεργοποιήσετε μόνιμα και ποιες επιλογές έχετε για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε μόνο σχετικές προτάσεις.

Πώς λειτουργεί η λειτουργία “Προτεινόμενο για εσάς” του Facebook;

Το “Suggested for you” είναι μια λειτουργία του Facebook που προτείνει σχετικό περιεχόμενο με βάση τη δραστηριότητα του χρήστη. Οι χρήστες μπορεί να δουν βίντεο παρόμοια με αυτά που έχουν σχολιάσει, μια φωτογραφία που μόλις κατέβασαν ή ένα άρθρο που αφιέρωσαν αρκετά λεπτά για να διαβάσουν.

Το Facebook προτείνει τέτοιο περιεχόμενο για να κρατήσει τους χρήστες κολλημένους στην εφαρμογή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά πώς καθορίζει ποιο περιεχόμενο θα προτείνει; Σύμφωνα με Κέντρο βοήθειας Metaτο προτεινόμενο περιεχόμενο στο Facebook επηρεάζεται από τρεις κύριους παράγοντες: σχετικό περιεχόμενο, σχετικά θέματα και τοποθεσία.

Επομένως, το περιεχόμενο που βλέπετε ως προτάσεις βασίζεται στα εξής:

 • Θέματα με τα οποία είχατε ασχοληθεί στο παρελθόν.
 • Περιεχόμενο με υψηλότερη αφοσίωση από άλλα μέλη της σελίδας ή της ομάδας με την οποία συνομιλείτε επίσης συχνά.
 • Ο τύπος περιεχομένου με τους οποίους αλληλεπιδράτε άτομα στην ίδια τοποθεσία με εσάς.

Οι δημιουργοί περιεχομένου στο Facebook μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από αυτές τις προτάσεις, οι οποίες αυξάνουν την απήχηση και την αφοσίωση των αναρτήσεων στο Facebook. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι ενοχλητικά για τους χρήστες—ειδικά αν το περιεχόμενο που βλέπουν είναι άσχετο. Δυστυχώς, το Facebook δεν επιτρέπει στους χρήστες να απενεργοποιήσουν αυτές τις προτάσεις. Το ερώτημα είναι γιατί;

  Πώς να δείτε πότε δημιουργήθηκε ένας λογαριασμός στο Facebook

Γιατί δεν μπορείτε να απενεργοποιήσετε το περιεχόμενο “Προτεινόμενο για εσάς” στο Facebook;

Ο αλγόριθμος του Facebook στοχεύει να κρατήσει τους χρήστες αφοσιωμένους για όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο μεγαλύτερη είναι η δέσμευση, τόσο περισσότερα έσοδα θα δημιουργήσει η επιχείρηση. Έτσι, εισήχθησαν προτάσεις περιεχομένου για να βοηθήσουν τον αλγόριθμο να δείχνει στους χρήστες πιο σχετικό περιεχόμενο, ενθαρρύνοντάς τους να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην κύλιση.

Καθώς οι προτάσεις περιεχομένου μπορούν να οδηγήσουν τους χρήστες σε μια τρύπα από κουνέλι από την οποία είναι δύσκολο να ξεφύγουν—κάτι που κάθε πλατφόρμα κοινωνικών μέσων θέλει— γιατί το Facebook να επιτρέπει στους χρήστες να τις απενεργοποιούν; Αυτό θα αναιρούσε ολόκληρο τον σκοπό του χαρακτηριστικού. Ως εκ τούτου, το Facebook σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε αυτές τις προτάσεις με βάση τις προτιμήσεις σας.

Με απλά λόγια, το Facebook δεν θέλει να σταματήσετε αυτές τις προτάσεις, αλλά να τις προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Με αυτόν τον τρόπο, ο αλγόριθμός του θα μπορούσε να σας κρατήσει στην εφαρμογή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορείτε να απολαύσετε σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να μην το είχατε παρατηρήσει διαφορετικά. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς μπορείτε να προσαρμόσετε αυτές τις προτάσεις.

Πώς να προσαρμόσετε το περιεχόμενο “Προτεινόμενο για εσάς” στο Facebook

Δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να προσαρμόσετε αυτό που βλέπετε ως προτεινόμενο περιεχόμενο στο Facebook. Αντίθετα, θα πρέπει να αποκρύψετε ή να αναβάλετε όλες τις αναρτήσεις που περιέχουν άσχετο περιεχόμενο ξεχωριστά. Μπορείτε να ενημερώσετε το Facebook τι δεν θέλετε να βλέπετε ως προτάσεις, επομένως θα προτείνει μόνο σχετικό περιεχόμενο.

Το Facebook σάς επιτρέπει να απενεργοποιήσετε συγκεκριμένους τύπους αναρτήσεων που έχετε δει σε προτάσεις, να απενεργοποιήσετε προσωρινά τις αναρτήσεις από μια συγκεκριμένη σελίδα ή να σταματήσετε οριστικά να τις βλέπετε. Για να εφαρμόσετε αυτές τις προτιμήσεις σε άσχετο περιεχόμενο που εμφανίζεται στις προτάσεις σας στον ιστότοπο του Facebook και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  Πώς να δείτε ποιες εταιρείες ανεβάζουν δεδομένα σχετικά με εσάς στο Facebook
 • Μεταβείτε στην προτεινόμενη ανάρτηση για την οποία θέλετε να υποβάλετε σχόλια.
 • Κάντε κλικ στις τρεις οριζόντιες κουκκίδες στην επάνω δεξιά γωνία της προτεινόμενης ανάρτησης.
 • Για να αποκρύψετε παρόμοιες αναρτήσεις από τις προτάσεις σας, κάντε κλικ στην Απόκρυψη ανάρτησης.
 • Επιλέξτε Αναβολή <όνομα σελίδας> για 30 ημέρες ή Απόκρυψη όλων από <όνομα σελίδας> για να σταματήσετε να βλέπετε αναρτήσεις από μια συγκεκριμένη σελίδα για 30 ημέρες ή απεριόριστη περίοδο, αντίστοιχα.
 • Κάντε κλικ στην Αναφορά ανάρτησης εάν βρείτε μια ανάρτηση που είναι αντίθετη με τα πρότυπά σας.
 • Οι χρήστες της εφαρμογής Facebook μπορούν επίσης να προσαρμόσουν τις προτάσεις περιεχομένου με τον ίδιο τρόπο στις συσκευές τους iOS και Android. Εδώ θα βρείτε τις ίδιες επιλογές διαχείρισης προτάσεων περιεχομένου όπως και στον ιστότοπο του Facebook.

  Συμβουλές για να δείτε σχετικό περιεχόμενο στην ενότητα “Προτεινόμενο για εσάς”.

  Παρόλο που μπορείτε να προσαρμόσετε το προτεινόμενο περιεχόμενο σε κάποιο βαθμό χρησιμοποιώντας τα παραπάνω βήματα, ενδέχεται να συναντήσετε περιστασιακά άσχετο περιεχόμενο στη ροή σας. Αυτό οφείλεται επίσης στη δραστηριότητά σας στο Facebook. Επομένως, για να βεβαιωθείτε ότι η ενότητα “Προτεινόμενα για εσάς” είναι γεμάτη με σχετικό περιεχόμενο, ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να θυμάστε και που δεν πρέπει:

  • Μην ασχολείστε με περιεχόμενο Facebook που δεν θέλετε να βλέπετε ως προτάσεις, ακόμη και αρνητικά. Για παράδειγμα, αν σχολιάσετε μια ανησυχητική ανάρτηση και εκφράσετε αντίθετη γνώμη, το Facebook μπορεί να εξακολουθεί να σας δείχνει παρόμοιο περιεχόμενο με βάση την αφοσίωση σας. Το ίδιο ισχύει για αντιδράσεις, κοινοποιήσεις και άλλες αλληλεπιδράσεις.
  • Εάν το άσχετο περιεχόμενο εμφανίζεται πολλές φορές στις προτάσεις, ακόμη και αφού το αποκρύψετε, είναι καλύτερο να καταργήσετε την παρακολούθηση ή να αποκλείσετε αυτήν τη σελίδα στο Facebook. Για να καταργήσετε την παρακολούθηση μιας σελίδας στο Facebook, κάντε κλικ στο όνομά της στην προτεινόμενη ανάρτηση και κάντε κλικ στο κουμπί Ακολουθεί. Για να αποκλείσετε τη σελίδα στο Facebook, κάντε κλικ στο όνομά της από την προτεινόμενη ανάρτηση, κάντε κλικ στις τρεις οριζόντιες κουκκίδες και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Αποκλεισμός.
  • Αποχωρήστε από την ομάδα στην οποία ανήκετε εάν μοιράζεται περιεχόμενο που αντίκειται στις αξίες σας. Για να αποχωρήσετε από την ομάδα, κάντε κλικ στην επιλογή Joined κάτω από το όνομα της ομάδας και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Αποχώρηση από την ομάδα.
    Αποκτήστε ένα σκοτεινό θέμα για το Facebook Messenger στο Chrome

  Ρίξτε μια ματιά σε μερικούς άλλους τρόπους για να προσαρμόσετε τη ροή σας στο Facebook. Όταν ενημερώνετε το Facebook ότι δεν σας αρέσει να βλέπετε άσχετες αναρτήσεις και αλληλεπιδράτε μόνο με επιθυμητές, θα διατηρεί πάντα σχετικές αναρτήσεις σε προτάσεις περιεχομένου.

  Υπάρχει όμως κάποια εναλλακτική από το να σταματήσετε να βλέπετε όλες τις προτάσεις περιεχομένου στη ροή ειδήσεων του Facebook και να το καθαρίσετε; Υπάρχει, και αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε επεκτάσεις τρίτων. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους ασφαλείας του, σας συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να μην το κάνετε.

  Μην χρησιμοποιείτε επεκτάσεις τρίτων

  Πολλές επεκτάσεις τρίτων μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τον τύπο περιεχομένου που βλέπετε στο Facebook και να αφαιρέσετε περιεχόμενο που δεν χρειάζεστε. Ωστόσο, σας συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να μην χρησιμοποιείτε μη αξιόπιστες επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης για λόγους ασφαλείας. Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους:

  • Η χρήση οποιασδήποτε επέκτασης τρίτου μέρους παραβιάζει τους όρους και τις προϋποθέσεις του Facebook και εάν ο λογαριασμός σας εντοπιστεί για τέτοια δραστηριότητα, το Facebook ενδέχεται να σας απαγορεύσει.
  • Ακόμα κι αν οι επεκτάσεις τρίτων ισχυρίζονται ότι δεν συλλέγουν δεδομένα χρηστών, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα συμμορφωθούν με τις πολιτικές απορρήτου τους. Θα μπορούσαν να συλλέξουν ευαίσθητες πληροφορίες από εσάς που θα αποτελούσαν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια.
  • Η χρήση επεκτάσεων τρίτων μπορεί να επηρεάσει τον πηγαίο κώδικα του Facebook, κάτι που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζετε αμέτρητα προβλήματα κατά τη χρήση της πλατφόρμας.

  Προσαρμόστε τις προτάσεις περιεχομένου Facebook

  Το να βλέπετε άσχετο περιεχόμενο ως προτάσεις στο Facebook μπορεί να είναι ενοχλητικό. Και αν έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες μας, είναι ακόμα χειρότερο.

  Ας ελπίσουμε ότι τώρα καταλαβαίνετε καλύτερα πώς λειτουργούν οι προτάσεις περιεχομένου του Facebook και πώς να τις προσαρμόσετε. Εάν ακολουθήσετε τις συμβουλές που συζητήθηκαν παραπάνω, το περιεχόμενο που θα βρείτε στις προτάσεις σας θα είναι πιο σχετικό.