Τι είναι το πεδίο εφαρμογής του έργου; Πώς να το δημιουργήσετε για ένα έργο προγραμματιστή εφαρμογών;

Η καλή κατανόηση του πώς φαίνεται τώρα μια (μελλοντική) επιτυχία για ένα έργο θα πρέπει πάντα να είναι ο απώτερος στόχος της έναρξης κάθε έργου.
Ένα πράγμα που σίγουρα μπορεί να σας φέρει εκεί είναι ένα καλά καθορισμένο πεδίο εφαρμογής. Ωστόσο, η δημιουργία ενός δεν είναι μια ασήμαντη δραστηριότητα.
Το εύρος του έργου δεν είναι απλώς μια περιγραφή των στόχων και των ορόσημων του έργου σας, μια λίστα παραδοτέων, υποχρεωτικών εργασιών που πρέπει να χειριστείτε, απαριθμημένα αναλυτικά κόστη, απαιτούμενοι πόροι ή δεσμευμένες προθεσμίες για να τηρήσετε.
Συχνά, περιγράφει επίσης συγκεκριμένα τι δεν θα προσφέρει το έργο. Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο δύσκολο, καθώς θα υποστήριζα ότι ένα έργο δεν θα αποδίδει εκτός από αυτό που είναι εντός του πεδίου εφαρμογής. Εν πάση περιπτώσει, μερικοί άνθρωποι θέλουν να το τονίσουν αυτό μόνο για χάρη της πρόσθετης προσωπικής ασφάλειας.
Είναι η τεκμηρίωση που δηλώνει τις συμφωνίες μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών και αναμένεται ότι όλοι θα τις αναφέρουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου. Λοιπόν, ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε την κατασκευή ενός τέτοιου εγγράφου.
Πίνακας περιεχομένων
Ανάπτυξη του πεδίου εφαρμογής
Προτού υπάρξει οτιδήποτε, πρέπει να έχετε μια προσέγγιση για να δημιουργήσετε έναν καλό όγκο ιδεών και περιεχομένου που θα διαμορφώσει το πιθανό μελλοντικό πεδίο εφαρμογής του έργου. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αυτό, και εδώ είναι μια λίστα με μερικές από αυτές.
#1. καταιγισμός ιδεών
Είναι μια μέθοδος που είναι τόσο παλιά που όλοι πιθανότατα έχουν ακούσει ήδη γι’ αυτήν, αλλά παρόλα αυτά, το να δούμε μια καλή συνεδρία καταιγισμού ιδεών, στην πραγματικότητα, είναι τόσο μεγάλη έκπληξη όσο πριν από 20 χρόνια.
Η πρόθεση είναι να συγκεντρωθεί μια ομάδα ενδιαφερομένων και να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες. Στη συνέχεια, διαβάστε τις για άλλη μια φορά, γυαλίστε ό,τι είναι απαραίτητο, δώστε προτεραιότητα στα αποτελέσματα και τελικά συμφωνήστε για το τελικό σύνολο δηλώσεων που διαμορφώνουν τις απαιτήσεις του έργου.
Ο συντονιστής μιας τέτοιας συζήτησης είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας, καθώς η συζήτηση θα πηγαίνει πάντα μπροστά και κατευθείαν στον στόχο, διατηρώντας παράλληλα την ελευθερία της δημιουργίας ιδεών.
Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ομάδες εστίασης και να κάνετε βασικά το ίδιο, αλλά με περισσότερες ομάδες ενδιαφερομένων από έναν μόνο. Ίσως τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν λίγους διακριτούς τομείς αρμοδιοτήτων και τότε αυτό μπορεί να έχει νόημα.
#2. Συνεντεύξεις
Μια άλλη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η οργάνωση ειδικών συνεδριών ένας προς έναν, όπου παίρνετε συνεντεύξεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη ο ένας μετά τον άλλο ξεχωριστά. Αυτό μπορεί να εξαλείψει κάποιο χάος στην πορεία, αλλά απαιτεί επίσης τη δημιουργία υψηλών προσδοκιών από τον ερευνητή.
#3. Ερευνες
Μια λιγότερο αποτελεσματική αλλά ακόμα πιθανή μέθοδος είναι η διεξαγωγή ορισμένων λεπτομερών ερευνών με προκαθορισμένες επιλογές για τις απαντήσεις. Αυτό θα αφαιρέσει μια καλή ποσότητα αυθεντικότητας από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αλλά hey, ίσως γνωρίζετε τις επιλογές καλύτερα από ό, τι γνωρίζουν, και τότε αυτό θα έχει πάλι κάποιο νόημα.
#4. Συγκριτική αξιολόγηση
Μπορείτε να ερευνήσετε και να συλλέξετε αποτελέσματα εμβέλειας έργου από πολλά παρόμοια έργα με αυτό που πρόκειται να ξεκινήσετε. Στη συνέχεια, η συλλογή βέλτιστων πρακτικών και πιθανών προκλήσεων μπορεί να απλοποιήσει την όλη διαδικασία. Επίσης, δεν θα συνεπάγετε τίποτα ιδιαίτερο επίτευγμα, αλλά αν αυτός είναι ο απώτερος στόχος σας, ας είναι έτσι.
#5. Πρωτοτυποποίηση
Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μέθοδος, η οποία μάλλον δεν χρησιμοποιείται αρκετά συχνά. Γίνεται γύρω από τη δημιουργία μιας μακέτας του τελικού έργου και τον εντοπισμό των απαιτήσεων και ακόμη και πιθανών προβλημάτων απευθείας από αυτό το (ήδη λειτουργικό) πρωτότυπο. Αυτό θα σας δώσει μια αίσθηση πληροφοριών που μπορείτε κυριολεκτικά να αγγίξετε πριν καν ξεκινήσει το έργο.
#6. Δομή ανάλυσης εργασίας (WBS)
Το WBS είναι μια τεχνική της παλιάς σχολής για τον τρόπο δομής των μελλοντικών εργασιών στο έργο. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι απαιτεί να γνωρίζετε και να προβλέψετε όλες τις εργασίες που θα χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του έργου ακριβώς στην αρχή.
Φυσικά, αυτό συμβαίνει σπάνια, και έτσι το WBS ενημερώνεται, ανακατασκευάζεται ή ανακατασκευάζεται κατά τη διάρκεια του έργου. Έτσι, χάνει κάπως τον σκοπό προέλευσής του. Ωστόσο, είναι ένας έγκυρος τρόπος για να ορίσετε το εύρος του έργου αναφέροντας όλες τις αναμενόμενες εργασίες που θα κάνει το έργο.
Γιατί είναι σημαντικό το πεδίο εφαρμογής του έργου;
Το πεδίο εφαρμογής του έργου καθορίζει τα όρια του έργου και θέτει προσδοκίες για το τι θα προσφέρει το έργο. Ακολουθούν ορισμένοι πιο συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους το πεδίο εφαρμογής του έργου είναι σημαντικό:
#1. Σαφήνεια
Είναι απαραίτητη η σαφής κατανόηση του πώς θα μοιάζει το παραδοτέο. Χωρίς αυτό το όραμα, κανείς δεν μπορεί να πει ξεκάθαρα πώς θα μοιάζει το καλό.
#2. Ρύθμιση προσδοκιών
Το πεδίο εφαρμογής καθορίζει τις προσδοκίες για την ομάδα, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους χρήστες. Καταργεί ή (τουλάχιστον) ελαχιστοποιεί σε μεγάλο βαθμό μελλοντικές συγκρούσεις ή παρεξηγήσεις. Καθορίζει τι πρέπει να κάνετε σε μια γωνιακή κατάσταση (που κανείς δεν υποθέτει ότι θα συμβεί, αλλά φυσικά θα συμβεί).
#3. Κατευθυντήρια γραμμή
Ένα καλό πεδίο εφαρμογής του έργου θα καθορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αποφάσεις. Ο απώτερος στόχος είναι κάθε απόφαση να ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του έργου.
Οι κατευθυντήριες γραμμές θα βοηθήσουν επίσης το έργο να παραμείνει εντός των αρχικών ορίων και να μην επεκταθεί πέρα από αυτά.
#4. Διαχείριση πόρων
Το πεδίο εφαρμογής του έργου διαχειρίζεται τους πόρους προσδιορίζοντας τις εργασίες και τα παραδοτέα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά στη διασφάλιση της κατάλληλης κατανομής των πόρων.
Στοιχεία Πεδίου Έργου
Τώρα που ξέρουμε πώς να ξεκινήσουμε να αναπτύσσουμε το πεδίο εφαρμογής και γιατί το χρειαζόμαστε, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να περιέχει ένα καλό εύρος έργου.
- Περιγράφουν τους γενικούς στόχους και το σκοπό του έργου και τι ακριβώς θα επιτύχει το έργο.
- Λίστα εγγράφων, υπηρεσιών ή πλήρων προϊόντων που αποτελούν μέρος του αναμενόμενου αποτελέσματος του έργου.
- Ακόμα κι αν το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι για ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, υπάρχουν βασικά χρονικά σημεία ή σημεία ελέγχου στο χρονοδιάγραμμα του έργου, τα οποία θα δηλώνουν τη σωστή πρόοδο ολόκληρου του έργου. Ο ακριβής ορισμός τους διασφαλίζει ότι εάν επιτευχθούν τα ορόσημα, τότε το έργο είναι σε καλό δρόμο.
- Αυτός είναι ένας ρητός ορισμός του τι είναι εντός πεδίου και τι είναι δυνητικά εκτός πεδίου εφαρμογής. Είναι δίκαιο να συμπεριληφθούν στη λίστα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής, ειδικά εκείνα τα στοιχεία που διαφορετικά ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι όντως εξακολουθούν να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής.
- Τεκμηριώστε τυχόν παραδοχές που έχουν γίνει σχετικά με το έργο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, χρονοδιαγράμματα, ορόσημα, προβλέψεις προϋπολογισμού ή κατανομή πόρων κατά την περίοδο του έργου. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει υποθέσεις που σχετίζονται με το περιεχόμενο σχετικά με τα συγκεκριμένα παραδοτέα.
- Εάν υπάρχουν περιορισμοί που μπορεί να επηρεάσουν την πρόοδο του έργου, τότε αναφέρετέ τον εδώ.
- Θα πρέπει να προσδιορίσετε τυχόν πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ή να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το έργο εάν καταστούν πραγματικά ζητήματα. Ακόμη πιο σημαντικό είναι να καθοριστούν στρατηγικές για το πώς μπορεί να μετριάσει το έργο τέτοιοι κίνδυνοι.
- Σε αυτήν την ενότητα, θέλετε να προσδιορίσετε όλα τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν στο έργο παράλληλα με τους ρόλους και τις ευθύνες τους.
- Αυτή είναι μια κρίσιμη ενότητα που ορίζει πότε ακριβώς το παραδοτέο θεωρείται επιτυχημένο ή ολοκληρωμένο. Τι ακριβώς πρέπει να εκπληρωθεί για να χαρακτηριστεί το έργο ως ολοκληρωμένο;
Πρότυπο για τη δημιουργία του πεδίου εφαρμογής του έργου
Συγκεντρώνοντάς τα όλα μαζί θα αποτελέσει ένα πρότυπο για το πώς να δημιουργήσετε με επιτυχία ένα εύρος έργου που θα καθορίσει ολόκληρη τη διάρκεια ζωής ενός έργου. Ακολουθεί μια μέθοδος βήμα προς βήμα για τη δημιουργία μιας δήλωσης εμβέλειας έργου για ένα έργο ανάπτυξης λογισμικού, εφαρμογής ή ιστού:
➡️ Καθορίστε τους στόχους του έργου χρησιμοποιώντας μία από τις τεχνικές ανάπτυξης που περιγράφονται παραπάνω. Ξεκινήστε ορίζοντας τους γενικούς στόχους και στη συνέχεια μετατρέψτε σε συγκεκριμένες απαιτήσεις. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν ορισμό του τι θα επιτύχει το λογισμικό ή ο ιστότοπος ως τελικό αποτέλεσμα.
➡️ Προσδιορίστε τα παραδοτέα του έργου, όπως προϊόντα, έγγραφα, υπηρεσίες ή οποιαδήποτε σημαντική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του έργου που υπόκειται στο μέτρο της επιτυχίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια λίστα με όλες τις δυνατότητες και τις λειτουργίες του λογισμικού ή του ιστότοπου.
➡️ Καθορίστε τα όρια του έργου, συμπεριλαμβανομένου του τι περιλαμβάνεται και τι δεν περιλαμβάνεται στο πεδίο εφαρμογής του έργου. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σαφή περιγραφή των περιορισμών και των εξαιρέσεων του έργου.
➡️ Προσδιορίστε τις παραδοχές του έργου που ισχύουν για το έργο, όπως υποθέσεις σχετικά με πόρους, χρονοδιαγράμματα ή προϋπολογισμούς.
➡️ Καθορίστε τους περιορισμούς του έργου που μπορούν να επηρεάσουν το έργο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και παρόμοιους τομείς όπως το τμήμα των υποθέσεων, αλλά αυτή τη φορά από την οπτική γωνία του περιορισμού (τι θα συμβεί αν αυτό ή αυτό θα συμβεί αντί για αυτό που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως).
➡️ Προσδιορίστε τους κινδύνους του έργου και τις στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους. Οι κίνδυνοι βασικά δεν είναι ακόμη ανεπτυγμένα ζητήματα, επομένως είναι καλό να τους επιλύσετε πριν γίνουν πραγματικά ζητήματα.
➡️ Καταγράψτε τους ενδιαφερόμενους φορείς του έργου που εμπλέκονται στο έργο, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων και των αρμοδιοτήτων τους.
➡️ Καθορίστε τα κριτήρια αποδοχής του έργου που πρέπει να πληρούνται για να θεωρηθεί το έργο ολοκληρωμένο και επιτυχημένο. Αυτή είναι βασικά μια περιεκτική περιγραφή του τι σημαίνει να έχεις ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα για το έργο.
Βέλτιστες πρακτικές για τη δημιουργία ενός αντικειμένου έργου
Ενώ ακολουθείτε αυτό το πρότυπο και δημιουργείτε το τέλειο πεδίο για το επόμενο έργο σας, είναι πάντα καλό να λαμβάνετε υπόψη μερικές εμπειρίες από το παρελθόν.
Τελικά, υπήρχαν ήδη πολλά έργα που παραδόθηκαν, και δικαίως. θα μπορούσατε να υποθέσετε ότι αυτό το θέμα έχει ήδη διερευνηθεί σε μεγάλο βαθμό και, επομένως, κάθε νέος ορισμός έργου πρέπει να είναι επιτυχημένος.
Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Ακόμα, ακόμη και σήμερα, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός έργων που δεν έχουν επιτυχία. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό, αλλά ένας από αυτούς είναι σίγουρα ο ασαφής ορισμός του πεδίου εφαρμογής του έργου. Ακολουθούν λοιπόν μερικές βέλτιστες πρακτικές για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου πεδίου εφαρμογής.
#1. Συμμετοχή των Ενδιαφερομένων
Συμμετάσχετε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη όσο το δυνατόν νωρίτερα και όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο λιγότερες υποθέσεις και όσο περισσότερα πραγματικά γεγονότα, τόσο το καλύτερο για το έργο. Η κατά μέρος των ιδεών και των επιθυμιών των βασικών ενδιαφερομένων έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του έργου.
Τα περισσότερα από αυτά θα έρθουν στο φως κατά τη φάση των κριτηρίων αποδοχής του έργου, που είναι η χειρότερη στιγμή για να διορθωθούν τα προβλήματα εντός των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων του έργου.
#2. Επιμείνετε στα Πρότυπα και τις Διαδικασίες
Όσο λιγότερο στέρεες διαδικασίες, τόσο περισσότερη αποδοχή του χάους και του απρόβλεπτου. Οι διαδικασίες θα δώσουν στο έργο μια δομή. Τα πρότυπα θα καθορίσουν έμμεσα τις προσδοκίες της φόρμας και τα παραδοτέα είναι πιο πιθανό να γίνουν νωρίτερα αποδεκτά.
#3. Να είστε συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι
Χρησιμοποιήστε μια πολύ γνωστή γλώσσα που είναι γνωστή σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Επικοινωνήστε με συγκεκριμένα γεγονότα, όχι με συναισθήματα ή θολές δηλώσεις. Μην διατυπώνετε τη δήλωση με τέτοιους τρόπους που θα μπορούσε να καλύψει την πλάτη κάποιου σε περίπτωση που κάτι δεν πάει σύμφωνα με τις επιθυμίες. Εάν η διατύπωση είναι ανοιχτή, ειλικρινής και μετρήσιμη για όλα τα μέρη, αυτή είναι η καλύτερη διαβεβαίωση για μια καλή σχέση που μπορείτε να αποκτήσετε.
#4. Συνεργατική Προσέγγιση
Κάθε φορά που είναι απαραίτητη μια απόφαση, χρησιμοποιήστε μια συλλογική προσέγγιση. Συμμετέχετε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη και ενδιαφερόμενους φορείς, ακόμη και για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα πάρετε και να τα λάβετε υπόψη κατά τη διατύπωση των συμπερασμάτων. Το όραμα και οι απόψεις του καθενός είναι σημαντικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Επομένως, αναζητήστε κατανόηση προτού μπορέσουν να σας καταλάβουν οι ενδιαφερόμενοι.
#5. Ελέγχετε και ενημερώνετε συχνά
Κάντε τις αναθεωρήσεις και ενημερώσεις στο πεδίο εφαρμογής όσο το δυνατόν νωρίτερα εντός του χρονοδιαγράμματος του έργου. Όσο αργότερα θα τεθούν σε εφαρμογή τέτοιες αλλαγές, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επιλυθούν οι επιπτώσεις που θα φέρουν στο τραπέζι. Η αναμονή με τα πιθανά προβλήματα για να δούμε αν θα εξαφανιστούν από μόνα τους αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ποτέ η σωστή στρατηγική, οπότε κάντε το ακριβώς αντίθετο σε κάθε περίπτωση.
Οφέλη από ένα καλό πεδίο εφαρμογής έργου
Έτσι, ακολουθήσατε όλες τις καλές συμβουλές παραπάνω, δημιουργήσατε ένα σταθερό πρότυπο και διαδικασίες, συμμετείχατε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και διαμορφώσατε ένα επακριβώς δομημένο πεδίο εφαρμογής του έργου. Αν ρωτήσετε τώρα ποια θα είναι τα οφέλη όλης αυτής της καλής προσπάθειας και δουλειάς, τότε εδώ είναι μερικά από τα πραγματικά οφέλη που μπορεί να παρατηρήσετε αργά ή γρήγορα.
Πρώτον, μπορείτε να περιμένετε μεγάλες βελτιώσεις στον σχεδιασμό του έργου. Εφόσον έχετε ήδη επενδύσει αρκετό χρόνο στα σχέδια ούτως ή άλλως (για παράδειγμα, με τον ορισμό του WBS), είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για οποιεσδήποτε δραστηριότητες προγραμματισμού κατά τη διάρκεια του έργου.
Μπορεί επίσης να δείτε καλύτερη επικοινωνία σε όλο το φάσμα των μερών και των ενδιαφερομένων, όχι μόνο εντός της εσωτερικής σας ομάδας. Με απλά λόγια, όλοι βρίσκονται στην ίδια σελίδα και έχουν ξεκάθαρους στόχους στο μυαλό τους, οι οποίοι είναι ίδιοι για όλους. Εάν οι άνθρωποι περιγράφουν την επιτυχία με τις ίδιες λέξεις, τότε αυτό σημαίνει ότι είστε συγχρονισμένοι μέσα στο χαρτοφυλάκιο.
Η μείωση των απρογραμμάτιστων κινδύνων είναι μια άλλη μεγάλη παρενέργεια ενός καλού αντικειμένου έργου. Όσο περισσότερη προσπάθεια καταβάλλεται για τον ορισμό των κινδύνων και τον μετριασμό τους εντός του αντικειμένου του έργου, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να προκύψει ένα άλλο απροσδόκητο σενάριο κινδύνου. Είστε επίσης σε καλύτερη θέση για να εκτελέσετε δυναμικά τις αλλαγές στο σχέδιο έργου σε περίπτωση που το ζητήσει η τρέχουσα κατάσταση.
Στη συνέχεια, υπάρχει η βελτίωση στη διαχείριση των πόρων. Ένα καλό σχέδιο έχει ως αποτέλεσμα τη βέλτιστη κατανομή των κατάλληλων ανθρώπων για τις σωστές φάσεις των έργων. Αυτό δεν είναι μαγικό αλλά ένα φυσικό σιωπηρό αποτέλεσμα καλού σχεδιασμού έργου.
Μια άλλη άμεση παρενέργεια είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι θα είναι ευχαριστημένοι και η μέτρηση της ικανοποίησης θα φτάσει σε υψηλά νούμερα. Οι άνθρωποι θα ήθελαν να δουλέψουν στο έργο και πιθανότατα θα επενδύσουν περισσότερο δημιουργικό χρόνο στο έργο, επειδή απλώς θα αισθανθούν ότι αυτό είναι το σωστό. Θα έχει τόσο νόημα. Προφανώς, ο κακός ορισμός του εύρους του έργου οδηγεί άμεσα σε απόψεις ότι τίποτα δεν έχει σημασία γιατί, ούτως ή άλλως, δεν λειτουργεί καλά.
Τέλος, τα αποτελέσματα του έργου σας θα κερδίσουν σε ποιότητα. Τα αποτελέσματα είναι άμεσο αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων που εκτελείτε κατά τη διάρκεια του χρονοδιαγράμματος του έργου. Εάν οι δραστηριότητες έχουν καλό σχέδιο και περιγραφή, είναι πολύ πιο πιθανό τα αποτελέσματα να ακολουθήσουν το προβάδισμα.
συμπέρασμα
Ορίστε το έχετε. Ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τον τρόπο προσέγγισης της δημιουργίας ενός αντικειμένου έργου. Προφανώς, δεν είναι όλα όσα θα χρειαστείτε για να πετύχετε σε αυτό το έργο, αλλά ελπίζουμε ότι θα φέρει σε εφαρμογή κάποιες σημαντικές οδηγίες που θα σας δείξει τον σωστό δρόμο.
Στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά στα κορυφαία πρότυπα χάρτη έργων για μια ομαλή έναρξη του έργου σας.