Τι είναι τα Utility Tokens και γιατί υπάρχουν;

Είναι τα χρηστικά διακριτικά ακόμα ένα τσιτάτο από τον χώρο κρυπτογράφησης ή έχει κάποια σημασία; Ας μάθουμε την πραγματικότητα!

Ο χώρος κρυπτογράφησης είναι γεμάτος με διάφορα είδη διακριτικών με διαφορετικές λειτουργίες. Συγκεκριμένα, τα χρηστικά διακριτικά είναι ένας από τους δημοφιλείς τύπους κρυπτογραφικών.

Η αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO) κέρδισε τεράστια δημοτικότητα το 2017, προσελκύοντας κεφάλαια αξίας 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τότε, τα διακριτικά βοηθητικών προγραμμάτων είναι ένα καυτό θέμα μεταξύ των μελών της κοινότητας κρυπτογράφησης.

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Μείνετε μαζί!

Τι είναι το Utility Token;

Ένα διακριτικό χρησιμότητας είναι ένα διακριτικό κρυπτογράφησης που επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν συγκεκριμένες δραστηριότητες εντός του οικοσυστήματος του έργου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το διακριτικό για να αποκτήσετε πρόσβαση στις υπηρεσίες ή τα προϊόντα ενός έργου.

Τα διακριτικά βοηθητικών προγραμμάτων δεν παρέχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας στους κατόχους τους. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα διακριτικά για συναλλαγές με άλλα κρυπτονομίσματα ή για αγορά NFT.

Μπορείτε να αγοράσετε αυτά τα διακριτικά από την ανταλλαγή κρυπτογράφησης όπως και κάθε άλλο διακριτικό. Επιπλέον, η τιμή αυτών των διακριτικών ποικίλλει ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς του έργου και την περίπτωση χρήσης του.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κουπονιών Utility. Περιλαμβάνει:

 • Reward Tokens: Θα λάβετε αυτά τα διακριτικά ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή σας σε μια πλατφόρμα κρυπτογράφησης. Για παράδειγμα, μπορείτε να ελέγξετε ένα προϊόν και να κερδίσετε ανταμοιβές στο κρυπτογραφικό πορτοφόλι σας.
 • Discount Tokens: Αυτά τα διακριτικά σάς επιτρέπουν να επωφεληθείτε από εκπτώσεις σε υποστηριζόμενες πλατφόρμες κρυπτογράφησης. Εδώ, οι κάτοχοι κρυπτογράφησης βοηθητικών προγραμμάτων μπορούν να σας βοηθήσουν να επωφεληθείτε από μειώσεις στη χρήση μιας υπηρεσίας.
 • Access Tokens: Αυτά τα διακριτικά επιτρέπουν στους χρήστες του να αποκτήσουν ειδική πρόσβαση στις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα. Για παράδειγμα, οι πλατφόρμες παιχνιδιών παρέχουν τέτοια διακριτικά για να ξεκλειδώσουν νέα επίπεδα.
 • Διακριτικά συνδρομής: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διακριτικά συνδρομής για να απολαύσετε τα οφέλη των υπηρεσιών premium. Σε αυτήν την περίπτωση, θα λάβετε προνόμια όπως premium συνδρομή, πρώιμη πρόσβαση και πολλά άλλα.
 • Exchange Tokens: Αυτά τα διακριτικά προσφέρουν πλεονεκτήματα, όπως πρώιμη πρόσβαση σε πωλήσεις διακριτικών και εκπτώσεις για προμήθειες συναλλαγών. Για παράδειγμα, ορισμένα ανταλλακτήρια προσφέρουν μειώσεις στις προμήθειες συναλλαγών για πληρωμές στα εγγενή διακριτικά τους.

Τώρα, ας ελέγξουμε τις εφαρμογές των χρηστικών διακριτικών στον χώρο κρυπτογράφησης. Μείνετε συντονισμένοι!

  8 Πρότυπα και Γεννήτριες Προτάσεων Καλύτερης Αξίας για την Επωνυμία σας

Εφαρμογές Utility Tokens

Οι κύριες εφαρμογές των κουπονιών χρησιμότητας περιλαμβάνουν:

#1. Αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi)

Τα Utility token επιτρέπουν στους χρήστες να συμμετέχουν σε διάφορες οικονομικές συναλλαγές μέσω πλατφορμών DeFi. Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε Bitcoin (BTC) χρησιμοποιώντας το κουπόνι σας σε πλατφόρμες όπως το Uniswap ή το PancakeSwap.

Επιπλέον, μπορείτε να διατηρήσετε τα κουπόνια σας ως εγγύηση και να δανειστείτε fiat ή άλλα μάρκες κρυπτογράφησης. Επιπλέον, μπορείτε να δανείσετε τα διακριτικά σας για να δημιουργήσετε παθητικό εισόδημα.

#2. Crypto Gaming

Το κρυπτοπαιχνίδι βασίζεται σε κουπόνια χρησιμότητας για να ενδυναμώσει το οικοσύστημά του. Για παράδειγμα, ένα τμήμα της αγοράς GameFi περιλαμβάνει παιχνίδια, τεχνολογία blockchain και χρηματοδότηση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουπόνια για να αγοράσετε στοιχεία εντός του παιχνιδιού, όπως NFT, χαρακτήρες ή συλλεκτικά αντικείμενα. Ομοίως, θα λάβετε επίσης ανταμοιβές παιχνιδιών με τη μορφή κουπονιών.

#3. Κρυπτογραφικό ηλεκτρονικό εμπόριο

Στην περίπτωση του ηλεκτρονικού εμπορίου κρυπτογράφησης, μπορείτε να αγοράσετε και να πουλήσετε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας χρησιμοποιώντας διακριτικά. Επιπλέον, οι διαδικτυακές πλατφόρμες χρησιμοποιούν ζωντανές τιμές αγοράς κρυπτογράφησης για ομαλές συναλλαγές.

Επιπλέον, θα λάβετε ανταμοιβές ως μάρκες για τις κριτικές, την αφοσίωση και την αγορά σας. Επίσης, οι μάρκες και οι εταιρείες προσφέρουν ανταμοιβές παραπομπής για να διευρύνουν τη βάση πελατών τους.

#4. Δημιουργία Περιεχομένου

Στον κόσμο του περιεχομένου, οι δημιουργοί και οι καταναλωτές μπορούν εξίσου να επωφεληθούν από τα διακριτικά χρησιμότητας. Εάν είστε δημιουργός, μπορείτε να κερδίσετε ανταμοιβές σε μάρκες κρυπτογράφησης. Επίσης, ως καταναλωτής, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο περιεχόμενο δωρεάν.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Meta ή η Google μεταξύ δημιουργών και θεατών. Ως αποτέλεσμα, οι δημιουργοί τείνουν να λαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους.

#5. Συμμετοχή Metaverse

Το Metaverse είναι ένα καυτό θέμα στον χώρο των κρυπτογράφησης και τα βοηθητικά token σάς επιτρέπουν να παρακολουθείτε διάφορες εικονικές εκδηλώσεις. Ορισμένες πλατφόρμες χρεώνουν τέλη εισόδου με τη μορφή μάρκων.

Επιπλέον, μπορείτε να αγοράσετε τα αγαπημένα σας avatars ή wearables πληρώνοντας την τιμή τους σε μάρκες. Για παράδειγμα, μπορείτε να επισκεφθείτε το Decentraland πλατφόρμα για να αγοράσετε προσαρμοσμένα είδωλα ή εικονικά στοιχεία με το διακριτικό τους, το MANA.

Utility Tokens vs. Security Tokens

Τα κουπόνια χρησιμότητας και ασφάλειας δημιουργούν συχνά σύγχυση μεταξύ των νέων επενδυτών. Ας καταλάβουμε με βάση ορισμένες κύριες πτυχές:

#1. Σκοπός

Τα διακριτικά βοηθητικών προγραμμάτων δεν παρέχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας. Αυτοί οι κάτοχοι διακριτικών μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στις δυνατότητες της πλατφόρμας.

Αντίθετα, τα διακριτικά ασφαλείας παρέχουν νόμιμη ιδιοκτησία για το περιουσιακό στοιχείο του χρήστη. Για το λόγο αυτό, αυτά τα διακριτικά θεωρούνται ως επένδυση.

#2. Κανονισμοί

Τα tokens Utility εκδίδονται μέσω ICO και δεν υπόκεινται σε ρύθμιση. Τα έργα μπορούν να εκδώσουν αυτά τα διακριτικά χωρίς να ακολουθήσουν κανέναν κυβερνητικό κανονισμό.

  Μέθοδοι συμβολοσειράς που πρέπει να γνωρίζετε σε JavaScript

Ωστόσο, τα διακριτικά ασφαλείας ελέγχονται αυστηρά από την Επιτροπή Ανταλλαγών και τις Κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, ένα έργο πρέπει να περάσει όλες τις κυβερνητικές διαδικασίες για την έκδοση διακριτικών ασφαλείας.

#3. Ευκολία Υλοποίησης

Τα διακριτικά βοηθητικών προγραμμάτων επιτρέπουν στους ιδρυτές να συγκεντρώσουν κεφάλαια σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Για αυτόν τον λόγο, τα περισσότερα έργα εκδίδουν διακριτικά βοηθητικών προγραμμάτων μέσω ICO.

Αντίθετα, ένα διακριτικό ασφαλείας εκδίδεται μετά από μακρές κρατικές επαληθεύσεις. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα διακριτικά χρειάζονται χρόνο για να εκδοθούν στους χρήστες.

Σημασία των Utility Tokens σε ICO

Μια αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO) είναι όπου τα έργα κρυπτογράφησης συγκεντρώνουν κεφάλαια από μεμονωμένους και θεσμικούς επενδυτές. Σε αντάλλαγμα για την επένδυσή τους, λαμβάνουν ισοδύναμο αριθμό κουπονιών χρησιμότητας για αυτό το έργο.

Το ποσό που συγκεντρώνεται μέσω ICO καθορίζει τη συνολική αξία του συγκεκριμένου έργου κρυπτογράφησης. Επιπλέον, οι ιδρυτές χρησιμοποιούν τα κεφάλαια για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και το μάρκετινγκ του έργου τους.

Η πρακτική περίπτωση χρήσης των κουπονιών χρησιμότητας παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση ανθρώπων να επενδύσουν σε ICO. Επιπλέον, τα διακριτικά υψηλής ζήτησης τείνουν να παρέχουν υψηλότερες αποδόσεις κατά την καταχώρισή τους.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα το ICO του Binance Coin (BNB). Μείνετε μαζί!

Κατά τη διάρκεια του ICO της Binance το 2017, 100 εκατομμύρια μάρκες BNB πουλήθηκαν στο κοινό για μόλις 0,15 $. Συνολικά, η Binance συγκέντρωσε 15 εκατομμύρια δολάρια από το ICO.

Πηγή: Cryptorank.io

Μετά από 11 ημέρες από την επιτυχημένη ICO, η Binance ξεκίνησε την ανταλλαγή κρυπτογράφησης. Επιπλέον, ξοδεύουν το 35% των συγκεντρωθέντων κεφαλαίων για την αναβάθμιση του συστήματος ανταλλαγής και πλατφόρμας.

Επιπλέον, η Binance χρησιμοποίησε το ήμισυ του κεφαλαίου ICO για μάρκετινγκ, branding και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τέλος, διέθεσαν το υπόλοιπο 15% ως ταμείο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων.

Τη στιγμή της γραφής, η BNB έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ιστορία επιτυχίας του ICO της Binance είναι το καλύτερο παράδειγμα του πώς η ζήτηση για μάρκες χρησιμότητας μπορεί να επηρεάσει τα ICO και το μέλλον του έργου.

Πώς να αναγνωρίσετε ένα διακριτικό βοηθητικού προγράμματος;

Το Howey Test χρησιμοποιείται συνήθως για να προσδιοριστεί εάν μια επένδυση είναι τίτλος. Για αυτόν τον λόγο, τα διακριτικά βοηθητικών προγραμμάτων αποτυγχάνουν να περάσουν αυτήν τη δοκιμή.

Το Howey Test στον χώρο κρυπτογράφησης αποτελείται από τέσσερα στοιχεία:

 • Επένδυση χρημάτων: Αυτό περιλαμβάνει άτομα που αγοράζουν μάρκες κρυπτογράφησης σε αντάλλαγμα για νομίσματα fiat συγκεκριμένης αξίας.
 • Προσδοκία κέρδους: Αυτό σημαίνει ότι αγοράζετε ένα κουπόνι προσδοκώντας να δημιουργήσετε κέρδος στο μέλλον.
 • Common Enterprise: Εάν ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών χρηματοδοτεί ένα έργο κρυπτογράφησης, τότε θεωρείται ως κοινή επιχείρηση.
 • Κέρδος από την προσπάθεια άλλων: Εδώ, η επιτυχία ενός έργου κρυπτογράφησης εξαρτάται κυρίως από την τεχνογνωσία και τη διαχείριση των προγραμματιστών και των υποστηρικτών.
 •   Χρησιμοποιήστε το iTunes Home Sharing για ροή μουσικής από την επιφάνεια εργασίας στο iPhone σας

  Εάν ένα διακριτικό πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις, μπορεί να θεωρηθεί διακριτικό ασφαλείας. Από την άλλη πλευρά, τα διακριτικά που αποτυγχάνουν να πληρούν τις απαιτήσεις εμπίπτουν στα διακριτικά βοηθητικών προγραμμάτων.

  #1. Basic Attention Token (BAT)

  Basic Attention Token (BAT) είναι ένα διακριτικό βοηθητικού προγράμματος ERC-20 του προγράμματος περιήγησης Brave. Επιπλέον, αυτό το πρόγραμμα περιήγησης ανταμείβει τους χρήστες του για την κατανάλωση διαφόρων διαφημίσεων.

  Επιπλέον, οι εκδότες διαφημίσεων ανταμείβονται επίσης με βάση την προσοχή του χρήστη. Εδώ, οι χρήστες και οι εκδότες ανταμείβονται χρησιμοποιώντας διακριτικά BAT απευθείας στα πορτοφόλια κρυπτογράφησης τους.

  Μπορείτε να επιλέξετε τη συχνότητα των διαφημίσεων που σκοπεύετε να βλέπετε ανά ώρα. Μπορείτε να επιλέξετε 0 έως 10 διαφημίσεις ανά ώρα όποτε σας βολεύει. Τέλος, η ιδέα της ανταμοιβής είναι απλή: όσο περισσότερες διαφημίσεις βλέπετε, τόσο περισσότερα διακριτικά BAT θα λαμβάνετε.

  #2. Πολύγωνο (MATIC)

  MATIC είναι το διακριτικό χρησιμότητας του οικοσυστήματος Polygon. Αυτό το έργο λειτουργεί με τη βοήθεια του blockchain Ethereum για τη σύνδεση, την ανάπτυξη και την κλιμάκωση διαφόρων έργων κρυπτογράφησης.

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα διακριτικά MATIC για να πληρώσετε τα τέλη συναλλαγής στο δίκτυο Polygon. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να ποντάρετε αυτά τα διακριτικά για να δημιουργήσετε ανταμοιβές πονταρίσματος.

  Τα διακριτικά MATIC έχουν κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια και ισχύουν πάνω από 19.000 DApps. Επιπλέον, αυτό το διακριτικό έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  #3. Κέρμα Binance (BNB)

  Εκδόθηκε το 2017, BNB είναι το διακριτικό χρησιμότητας του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτογράφησης στον κόσμο, του Binance. Επιπλέον, η τιμή αυτού του διακριτικού αυξήθηκε από 0,15 $ κατά τη διάρκεια του ICO σε μια υψηλή τιμή όλων των εποχών των 690 $ το 2021.

  Η αρχική περίπτωση χρήσης των κουπονιών BNB περιορίστηκε στην αφαίρεση προμήθειας συναλλαγών. Ωστόσο, τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το διακριτικό βοηθητικού προγράμματος για να αγοράσετε εικονικά δώρα, να κάνετε κράτηση ταξιδιωτικών εισιτηρίων και πολλά άλλα.

  Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα διακριτικά για να ποντάρετε και να κερδίσετε ανταμοιβές. Επίσης, μπορείτε να δανειστείτε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης ποντάροντας μάρκες BNB.

  #4. Ripple (XRP)

  Το εγγενές διακριτικό του Ripple, XRP, σας επιτρέπει να μεταφέρετε κεφάλαια κρυπτογράφησης με χαμηλές χρεώσεις. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα για να πραγματοποιήσετε συναλλαγές άμεσα με τη βοήθεια μιας διεύθυνσης πορτοφολιού.

  Επιπλέον, αυτό το διακριτικό επιτρέπει στους χρήστες να υποστηρίζουν τους αγαπημένους τους δημιουργούς με τη δημιουργία εσόδων από το περιεχόμενό τους. Για να το κάνετε αυτό, το μόνο που χρειάζεστε είναι XRP Ledger, το δημόσιο blockchain της Ripples.

  Επιπλέον, οι παίκτες μπορούν να δοκιμάσουν παιχνίδια υψηλής ταχύτητας με χαμηλές χρεώσεις και αξιόπιστη απόδοση. Επίσης, θα λάβουν ανταμοιβές κρυπτογράφησης ως διακριτικά XRP από υποστηριζόμενες πλατφόρμες.

  Τελικές σκέψεις

  Τα κουπόνια βοηθητικών προγραμμάτων είναι επικίνδυνα αν περιμένετε να κερδίσετε από αυτά. Ωστόσο, αυτά τα διακριτικά με πραγματικές περιπτώσεις χρήσης μπορεί να είναι χρήσιμα κατά τη χρήση διαφόρων πλατφορμών κρυπτογράφησης.

  Εξάλλου, θεωρήστε τα χρηστικά tokens ως μέσο για να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες που βασίζονται σε κρυπτογράφηση. Σε τελική ανάλυση, αποφύγετε να κυνηγήσετε φανταχτερές επενδυτικές συμβουλές σε κρυπτονομίσματα.

  Στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μας σχετικά με την Προσφορά διακριτικών ασφαλείας (STO).