Τι είναι τα Altcoins και γιατί πρέπει να σε νοιάζει;

Τα Altcoins, ένας όρος που προέρχεται από τα «εναλλακτικά» και «νόμισμα», αναφέρεται σε μια ομάδα κρυπτονομισμάτων που υπάρχουν ως εναλλακτική λύση στο Bitcoin. Ως το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα peer-to-peer, το Bitcoin επέτρεψε την εμφάνιση πολλών κρυπτονομισμάτων.

Ενώ το Bitcoin παραμένει το πρώτο και πιο γνωστό ψηφιακό νόμισμα, η εμφάνιση των altcoin έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Πολλά altcoin προσπαθούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του Bitcoin. Αυτά τα εναλλακτικά νομίσματα στοχεύουν να παρέχουν βελτιώσεις σε σχέση με το Bitcoin, όπως μεγαλύτερες ταχύτητες συναλλαγών ή αυξημένη ασφάλεια.

Πώς τα Altcoin φέρνουν επανάσταση στον κόσμο των κρυπτογράφησης με ταχύτητα, βιωσιμότητα και επεκτασιμότητα

Το Bitcoin εισήχθη για πρώτη φορά στον κόσμο από τον Satoshi Nakamoto, η ταυτότητα του οποίου είναι ακόμα άγνωστη. Η λευκή βίβλος του Bitcoin εισήγαγε στον κόσμο την έννοια ενός αποκεντρωμένου, αξιόπιστου, peer-to-peer δικτύου μετρητών που κατοικεί σε μια αλυσίδα μπλοκ που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Κατανεμημένης Λογιστικής (DLT).

Με χιλιάδες κρυπτονομίσματα να κατακλύζουν την αγορά, αξίζει να εξεταστεί γιατί το Bitcoin παραμένει ένας πρόδρομος στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.

Από την έναρξή του το 2009, το Bitcoin έχει εκτοξευθεί από την απλή αγορά πίτσας στην κατάταξη ως το έκτο μεγαλύτερο νόμισμα στον κόσμο. Ωστόσο, ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων εκτείνεται πολύ πέρα ​​από το Bitcoin. Στη δεκαετία από τη γέννησή της, η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων γνώρισε εκρηκτική ανάπτυξη στον αριθμό των διαθέσιμων κρυπτονομισμάτων.

Το CoinGecko απαριθμεί πάνω από 12.000 κρυπτονομίσματα που δεν είναι Bitcoin, καθένα από τα οποία εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς, από τη διακυβέρνηση έως την τροφοδότηση των χρησμών δεδομένων.

Το Bitcoin και τα altcoins διαφέρουν σε διάφορες πτυχές. Ο μηχανισμός απόδειξης εργασίας του Bitcoin, που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των μπλοκ του, μπορεί να είναι ενεργοβόρος και χρονοβόρος. Αντίθετα, τα altcoins έχουν αγκαλιάσει την απόδειξη στοιχήματος κάνοντας τη διαδικασία επικύρωσής τους πιο αποτελεσματική και λιγότερο ενεργοβόρα.

Επιπλέον, οι δυνατότητες έξυπνων συμβολαίων του Bitcoin έχουν περιορισμούς, αλλά τα altcoins έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν αυτές τις επικρίσεις προσφέροντας πιο βιώσιμες και επεκτάσιμες λύσεις.

Τύποι Altcoin

Καθώς το τοπίο των κρυπτογράφησης έχει επεκταθεί πέρα ​​από την αρχή του Bitcoin, έχουν προκύψει πολλά έργα altcoin, το καθένα με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του και τις περιπτώσεις χρήσης του. Αυτά τα νομίσματα προσπαθούν να ξεχωρίσουν από το αρχικό κρυπτονόμισμα που κυμαίνεται από εναλλακτικούς μηχανισμούς συναίνεσης έως την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων.

Ανεξάρτητα από το επίπεδο υιοθέτησής τους, τα altcoin με κορυφαίες επιδόσεις καθοδηγούνται από τον στόχο να προσφέρουν ευρύτερες εφαρμογές πέρα ​​από τη σφαίρα των meme coins. Τα Altcoins μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ευρέως με βάση την περίπτωση χρήσης τους.

#1. Σταθερά νομίσματα

Τα Stablecoins είναι μια νέα φυλή altcoin που υπόσχονται σταθερότητα τιμών, καθιστώντας τα μια ελκυστική επιλογή για όσους αναζητούν καταφύγιο από την ασταθή φύση των κρυπτονομισμάτων. Η αξία των stablecoin συνδέεται συνήθως με νομίσματα fiat όπως το EUR, το GBP και το USD ή με φυσικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός.

  Οριοθέτηση δεδομένων στήλης με χρήση διαστήματος, νέας γραμμής, άνω και κάτω τελείας, άνω τελείας

Ορισμένα σταθερά νομίσματα χρησιμοποιούν επίσης αλγόριθμους για να προσαρμόσουν τις τιμές τους ως απάντηση στις αλλαγές ζήτησης και προσφοράς.

Αυτά τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τη συνολική αστάθεια συνδέοντας την αξία τους σε ένα καλάθι εμπορευμάτων που χρησιμεύει ως εφεδρικό σε περίπτωση διακυμάνσεων ή αστάθειας των τιμών.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κρυπτονομίσματα, η αξία των stablecoin κυμαίνεται σε περιορισμένο εύρος, καθιστώντας τα μια πιο προβλέψιμη επιλογή για επένδυση. Μερικά από τα πιο δημοφιλή και περιζήτητα stablecoins είναι το Tether (USDT), το USDC Coin (USDC) και το Dai (DAI).

#2. Μαρκάρια ασφαλείας

Γνωστά και ως ψηφιακοί τίτλοι ή περιουσιακά στοιχεία με διακριτικά, τα διακριτικά ασφαλείας είναι ένας τρόπος αντιπροσώπευσης της ιδιοκτησίας σε περιουσιακά στοιχεία του πραγματικού κόσμου όπως μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και εμπορεύματα.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain, αυτά τα διακριτικά επιτρέπουν την κλασματική ιδιοκτησία, την αυξημένη ρευστότητα και τις παγκόσμιες ευκαιρίες συναλλαγών για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Όπως οι παραδοσιακές μετοχές, τα διακριτικά ασφαλείας προσφέρουν συχνά ίδια κεφάλαια στους επενδυτές με αποτέλεσμα πληρωμές ιδιοκτησίας ή μερισμάτων.

Οι επενδυτές μπορούν συνήθως να αποκτήσουν πρόσβαση σε διακριτικά ασφαλείας μέσω Προσφορών διακριτικών ασφαλείας (STO) ή Αρχικών Προσφορών Ανταλλαγής (IEO). Αποθηκευμένα σε ένα κατανεμημένο καθολικό, τα διακριτικά ασφαλείας αντιπροσωπεύουν ένα ψηφιακό ή ρευστό μερίδιο σε ενσώματα περιουσιακά στοιχεία, καθιστώντας τα blockchain ισοδύναμα με μετοχές.

Είτε πρόκειται για μερίδιο σε πνευματική ιδιοκτησία, αυτοκίνητο, ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα διακριτικά ασφαλείας ανοίγουν το δρόμο για μια νέα εποχή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Τα δημοφιλή διακριτικά ασφαλείας περιλαμβάνουν τα IMPT, Meta Music, Aquarius Fund.

#3. Μιμίδια νομισμάτων

Τα Meme coins δημιουργούνται ως ένα νεύμα στη δημοφιλή και συχνά χιουμοριστική κουλτούρα των μιμιδίων στο Διαδίκτυο. Αυτά τα νομίσματα συχνά βασίζονται σε ένα αστείο ή σε μια παιχνιδιάρικη εκδοχή γνωστών κρυπτονομισμάτων και προορίζονται να γίνουν viral, όπως τα μιμίδια από τα οποία εμπνέονται.

Τα Meme coins έχουν συνήθως άφθονη ή απεριόριστη προσφορά, γεγονός που συμβάλλει στη χαμηλή τιμή ανά μονάδα τους. Ωστόσο, το να είσαι μέλος μιας ευρύτερης κοινότητας, σε συνδυασμό με τη δύναμη του κοινωνικού μοιράσματος και της αφήγησης, κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Τρία από τα πιο δημοφιλή νομίσματα meme περιλαμβάνουν το Dogecoin (DOGE), το Shiba Inu (SHIB) και το Baby Dogecoin (BABYDOGE). Ακόμη και νομίσματα εμπνευσμένα από διασημότητες, όπως το νόμισμα με θέμα τον Will Smith, έχουν εμφανιστεί στην αγορά.

#4. με βάση την εξόρυξη

Τα altcoin που βασίζονται σε εξόρυξη είναι ένας τύπος κρυπτονομισμάτων που δημιουργείται μέσω της διαδικασίας εξόρυξης. Χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό Proof-of-Work (PoW), αυτά τα ψηφιακά στοιχεία δημιουργούνται με την επαλήθευση και την προσθήκη μπλοκ συναλλαγών στην αλυσίδα μπλοκ.

Μερικά από τα γνωστά κρυπτονομίσματα που βασίζονται σε εξόρυξη περιλαμβάνουν το Zcash (ZEC), το Monero (XMR) και το Litecoin (LTC).

#5. AI Νομίσματα

Η ανάπτυξη του AI έχει σημειώσει απίστευτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και η ενσωμάτωσή του στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων γίνεται όλο και πιο πιθανή. Το OpenAI, με την υποστήριξη του Sam Altman και του Elon Musk, δημιούργησε το ChatGPT, ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη, ικανό να αλληλεπιδρά απευθείας στο blockchain.

  Οδηγός εγκατάστασης WebSphere Application Server 8.5.5 ND

Αυτό θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις, από την ενίσχυση της ασφάλειας και της επεκτασιμότητας έως τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών και την πραγματοποίηση προβλέψεων αγοράς. Επιπλέον, οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν εφαρμογές και υπηρεσίες χρησιμοποιώντας επαναστατική τεχνολογία, με αποτέλεσμα ένα πιο αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα.

Επίσης, τα διακριτικά τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσονται για να παρέχουν μια υποδομή για έργα τεχνητής νοημοσύνης, όπως αποκεντρωμένες αγορές τεχνητής νοημοσύνης, διαχείριση χαρτοφυλακίου με τεχνητή νοημοσύνη, προβλέψεις, δημιουργία εικόνων, εύρεση μονοπατιών, αυτόνομους οργανισμούς και άλλα.

Αυτά τα διακριτικά μπορεί επίσης να παρέχουν δικαιώματα διακυβέρνησης στους κατόχους τους ή να χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση των συναλλαγών στην πλατφόρμα AI. Τα πιο δημοφιλή και μοντέρνα νομίσματα AI είναι το The Graph (GRT), το Fetch (FET) και το Ocean Protocol (OCEAN).

Δημοφιλή Altcoins

#1. Ethereum (ETH)

Ως το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα από την άποψη της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, το Ethereum, που συχνά αναφέρεται ως BTC 2.0, έχει κάνει κύματα στον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Σε αντίθεση με το Bitcoin, το οποίο λειτουργεί με έναν μηχανισμό συναίνεσης απόδειξης εργασίας, το Ethereum μεταπήδησε σε ένα πρωτόκολλο απόδειξης συμμετοχής μετά από μια επιτυχημένη εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2022, γνωστό ως “The Merge”.

Αυτή η αλλαγή στον μηχανισμό συναίνεσης επέτρεψε τη διεκπεραίωση των συναλλαγών με πιο οικονομικά αποδοτικό ρυθμό, τόσο από περιβαλλοντική όσο και από οικονομική άποψη, και άνοιξε ένα πιο ολοκληρωμένο φάσμα πιθανών χρήσεων για την τεχνολογία blockchain μέσω της συμβατότητας του Ethereum με έξυπνα συμβόλαια.

#2. Ripple (XRP)

Το Ripple είναι μια πλατφόρμα πληρωμών που χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για να διευκολύνει τις διεθνείς πληρωμές. Διαθέτει αποτελεσματικές, χαμηλού κόστους συναλλαγές και γρήγορες ταχύτητες επεξεργασίας. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει συνεργασίες με πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το Ripple δεν είναι κρυπτονόμισμα. Ωστόσο, διαθέτει ένα διακριτικό κρυπτονομίσματος που ονομάζεται XRP στο οποίο μπορούν να επενδύσουν τα άτομα.

#3. Litecoin (LTC)

Το Litecoin, που συχνά αναφέρεται ως Digital Silver, είναι ένα δίκτυο κρυπτονομισμάτων peer-to-peer (P2P) που επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα γρήγορα και οικονομικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναπτύχθηκε ως διχάλα του Bitcoin, το Litecoin στοχεύει να αντιμετωπίσει τρεις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το δίκτυο Bitcoin: αργές ταχύτητες συναλλαγών, προβλήματα επεκτασιμότητας που προκαλούνται από τη συμφόρηση του δικτύου και τη συγκέντρωση των δεξαμενών εξόρυξης.

Οφέλη των Altcoins σε σύγκριση με το Bitcoin

Το Bitcoin έχει κρυπτογραφικό πρωτόκολλο και χρησιμοποιείται κυρίως ως νόμισμα. Ωστόσο, τα altcoins έχουν ένα ευρύτερο φάσμα λειτουργιών και προσφέρουν ένα πιο ποικίλο φάσμα οδηγών αξίας, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές που θέλουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους.

 • Αυξημένη λειτουργικότητα: Τα Altcoins προσφέρουν περισσότερες λειτουργίες από το να λειτουργούν απλώς ως ψηφιακό νόμισμα. Επιτρέπουν νέες περιπτώσεις χρήσης σε κλάδους όπως η peer-to-peer χρηματοδότηση, η αυτοματοποίηση και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης γύρω από τις συναλλαγές.
 • Προγράμματα οδήγησης διαφοροποιημένης αξίας: Τα Altcoins έχουν διαφορετικούς οδηγούς αξίας, συμπεριλαμβανομένων πλατφορμών έξυπνων συμβολαίων, εφαρμογών DeFi, NFT και κατανεμημένων πλατφορμών αποθήκευσης, επιτρέποντας νέους τρόπους στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αλληλεπιδρούν και να διαχειρίζονται λειτουργίες.
 • Πρόσβαση σε περισσότερα κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία: Οι θεσμικές επενδύσεις σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αυξάνονται για να επιτρέψουν επενδύσεις σε περισσότερα κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία πέρα ​​από το Bitcoin.
 • Φθηνότερο σημείο τιμής: Καθώς το ενδιαφέρον για την κρυπτογράφηση αυξάνεται, οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες altcoin που προσφέρουν χαμηλές τιμές και υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης.
 • Αντιμετώπιση των ελλείψεων του Bitcoin: Altcoins όπως το Ethereum και το Solana έχουν δημιουργηθεί για να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς του Bitcoin, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων επεκτασιμότητας, ασφάλειας και κόστους.
  Είναι το Arma 3 στο Xbox One;

Απρόβλεπτη φύση του κρυπτονομίσματος: Κατανόηση γιατί τα Altcoins συντρίβονται

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων χαρακτηρίζονται από υψηλή αστάθεια κυρίως επειδή η αξία των κρυπτονομισμάτων δεν βασίζεται σε κανένα υλικό περιουσιακό στοιχείο.

Ακολουθούν μερικές περιπτώσεις για τις οποίες τα altcoins θα αποτύγχανε:

 • Έλλειψη υποστήριξης από τον πραγματικό κόσμο για την αξιολόγηση της εγγενούς αξίας.
 • Υψηλή αστάθεια στην αγορά κρυπτονομισμάτων.
 • Η μεγαλύτερη εξάρτηση από τη μόχλευση για τη χρηματοδότηση αγορών οδηγεί σε ζητήματα ρευστότητας.
 • Λιγότεροι αγοραστές είναι παρόντες σε περιόδους υψηλών πωλήσεων.
 • Δυσκολίες θεσμικών συναλλαγών λόγω αναταραχής της αγοράς από μεγάλες συναλλαγές.
 • Ο αρνητικός αντίκτυπος των κρατικών κανονισμών και η καταστολή των κρυπτονομισμάτων.
 • Ανησυχίες σχετικά με το blockchain και την ασφάλεια του δικτύου. Η συσχέτιση με το χρηματιστήριο και η μεταβλητότητά του.

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν επενδύσετε σε Altcoins

Η ανάλυση της λευκής βίβλου κρυπτογράφησης είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση ενός κρυπτονομίσματος, καθώς παρέχει μια επισκόπηση των στόχων και των στρατηγικών του έργου. Η λευκή βίβλος περιλαμβάνει τα tokenomics, όπως η διανομή των κουπονιών, τα όρια προμήθειας και πληροφορίες για την κοπή και την καύση μάρκες.

Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε την ομάδα πίσω από το έργο, τους στόχους της και πώς σχεδιάζουν να τους επιτύχουν. Μια λευκή βίβλος που λείπει ή μια με ορθογραφικά και γραμματικά λάθη θα πρέπει να θεωρείται σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι.

Η χρησιμότητα ενός κρυπτονομίσματος είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επένδυση στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Ορισμένα κρυπτονομίσματα εξυπηρετούν πρακτικό σκοπό, όπως το Ethereum, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για έξυπνα συμβόλαια και έργα NFT. Τα αποκεντρωμένα ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως για πληρωμές και ως χώρο αποθήκευσης αξίας.

Τα βοηθητικά διακριτικά, όπως τα Basic Attention Tokens (BAT), εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό, όπως την πληρωμή για διαφημίσεις στο πρόγραμμα περιήγησης Brave. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα νομίσματα, όπως τα μιμίδια, υπάρχουν ως αστεία και μπορεί να μην έχουν βιώσιμη αξία.

Η κατανόηση των κινδύνων και η λήψη τεκμηριωμένων επενδυτικών αποφάσεων στην αγορά κρυπτογράφησης είναι σημαντική.

Συμπερασματικά, η ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων στις οικονομίες μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη. Προχωρώντας προς τα εμπρός, είναι ζωτικής σημασίας να εξισορροπηθούν οι εξελίξεις στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ενώ παράλληλα μετριάζονται οι κίνδυνοι μέσω της κατάλληλης ρύθμισης.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε τα καλύτερα κρυπτογραφήματα Web 3.0 και ψηφιακό πορτοφόλι.